Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013 08:30

Σταδιοποίηση καρκίνου στομάχου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η σταδιοποίηση του καρκίνου του στομάχου

Σταδιοποίηση ΤΝΜ

Τ περιγράφει το μέγεθος του πρωτοπαθούς  όγκου, που μετράται σε εκατοστά (cm), και εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε όργανα δίπλα στον όγκο.

N περιγράφει την έκταση της εξάπλωσης σε κοντινούς (περιφερειακούς ) λεμφαδένες.

Μ υποδεικνύει εάν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση (εξάπλωση) σε άλλα όργανα του σώματος.

Οι αριθμοί 0 έως 4 δείχνουν αυξανόμενη σοβαρότητα.

Το γράμμα TΧ σημαίνει " δεν μπορεί να εκτιμηθεί ", επειδή οι πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες.

Τα γράμματα " Tis" σημαίνουν " καρκίνωμα in situ ", δηλαδή ο όγκος περιέχεται εντός του άνω στρώματος των κυττάρων και δεν έχει ακόμη φτάσει στα  βαθύτερα στρώματα του ιστού.

Το τοίχωμα του στομάχου αποτελείται από 5 στρώματα.

Το εσώτατο στρώμα είναι ο βλεννογόνος, όπου τα οξέα του στομάχου και τα πεπτικά ένζυμα δρουν. Ο βλεννογόνος έχει 3 μέρη: τα επιθηλιακά κύτταρα τα οποία κείνται επάνω από ένα στρώμα συνδετικού ιστού (χόριο ), το οποίο είναι πάνω από ένα λεπτό στρώμα μυός (μυϊκός βλεννογόνος).

Κάτω από τον βλεννογόνο είναι ένα στρώμα στήριξης που ονομάζεται υποβλεννογόνιος.

Αυτός περιβάλλεται από ένα στρώμα μυός που κινείται και αναμιγνύει τα περιεχόμενα του στομάχου.

Οι επόμενες 2 στιβάδες, ο υπορογόνιος και o εξώτατoς ορογόνος, δρουν ως περιτύλιγμα στα στρώματα του στομάχου.

Σταδιοποίηση ΤΝΜ καρκίνου στομάχου

Τχ: Ο πρωτοπαθής όγκος δεν μπορεί να αξιολογηθεί λόγω ελλιπών στοιχείων.

T0: Ο πρωτογενής όγκος δεν μπορεί να βρεθεί.

Tis: Ο όγκος είναι μικρότερος από 0,5 mm και τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται μόνο στο ανώτερο στρώμα των κυττάρων του βλεννογόνου του στομάχου. Αυτό είναι, επίσης, γνωστό ως καρκίνωμα in situ ή σοβαρή δυσπλασία.

T1: Ο όγκος έχει επεκταθεί από το ανώτερο στρώμα των κυττάρων και σε βαθύτερα στρώματα, όπως το χόριο ή τον υποβλεννογόνιο χιτώνα. Ο όγκος είναι 1 cm ή λιγότερο.

T2:

Ο όγκος έχει επεκταθεί στην propria lamina (βασική περιτονία)  ή στον υποβλεννογόνιο (ή και τα δύο) και είναι μεγαλύτερος από 1 cm.

Ή

Ο όγκος έχει μεγαλώσει μέσω του χορίου και του υποβλεννογόνιου και μέσα στο κύριο στρώμα των μυών του στομάχου (που ονομάζεται μυϊκός χιτώνας).

T3: Ο όγκος έχει επεκταθεί μέσα από το μυϊκό χιτώνα και στον υπορογόνιο.

Τ4: Ο όγκος έχει επεκταθεί σε ορογόνο (το εξωτερικό στρώμα του ιστού που καλύπτει το στομάχι, ή το  σπλαχνικό περιτόναιο) ή σε κοντινά όργανα ή δομές.

NX: Ο καρκίνος αν έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς (περιφερειακούς) λεμφαδένες δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

N0: Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες.

Ν1: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες.

M0: Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί (δεν έχει κάνει μεταστάσεις) σε απομακρυσμένα όργανα ή δομές.

Μ1: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί (έχει κάνει μετάσταση) σε απομακρυσμένα όργανα ή δομές (όπως το ήπαρ, τους πνεύμονες, τα οστά, κλπ).

Στάδια καρκίνου στομάχου

Στάδιο 0: Tis, N0, M0: καρκίνωμα in situ:  Ο όγκος είναι μικρότερος από 0,5 mm (και τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται μόνο στο ανώτερο στρώμα των κυττάρων του στομάχου (Tis) Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες κοντινούς (N0) ή σε απομακρυσμένες θέσεις (M0).

Στάδιο Ι: Τ1, N0, Μ0: Ο όγκος είναι 1 cm ή μικρότερος  σε μέγεθος και έχει επεκταθεί από το ανώτερο στρώμα των κυττάρων και σε βαθύτερα στρώματα, όπως η propria lamina ή ο υποβλεννογόνιος (Τ1). Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (Ν0), ή σε απομακρυσμένες θέσεις (M0).

Στάδιο ΙΙΑ: T2, N0, M0: Είτε ο όγκος έχει επεκταθεί στο χόριο ή στον υποβλεννογόνιο (ή και τα δύο) και είναι μεγαλύτερος από 1 cm σε μέγεθος  Ή ο όγκος έχει επεκταθεί στο κύριο στρώμα των μυών του στομάχου (μυϊκή περιτονία) ( Τ2 ). Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (Ν0), ή σε απομακρυσμένες θέσεις (M0).

Στάδιο IIB : T3, N0, M0: Ο όγκος έχει επεκταθεί μέσα από τον μυϊκό χιτώνα και στον υπορογόνιο (Τ3). Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (Ν0), ή σε απομακρυσμένες θέσεις (M0).

IIIA Στάδιο: Τ4, N0, M0: Ο όγκος έχει επεκταθεί στο εξωτερικό στρώμα του ιστού που καλύπτει το στομάχι (ορογόνο ή σπλαχνικό περιτόναιο) ή σε κοντινά όργανα ή δομές. Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (Ν0), ή σε απομακρυσμένες θέσεις (M0).

Στάδιο IIIB: κάθε Τ, Ν1, M0: Ο όγκος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους και μπορεί ή δεν μπορεί να έχει επεκταθεί σε κοντινές δομές (κάθε T). Έχει εξαπλωθεί σε γειτονικούς λεμφαδένες (Ν1), αλλά όχι σε απομακρυσμένες θέσεις (M0).

Στάδιο IV: κάθε Τ, κάθε Ν, Μ1: Ο όγκος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους και μπορεί ή δεν μπορεί να έχει επεκταθεί σε παρακείμενες δομές (κάθε Τ). Μπορεί ή δεν μπορεί να έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες (οποιοδήποτε N). Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία.

Διαβάστε, επίσης,

Καρκινοειδείς όγκοι

Η θεραπεία στον καρκίνο στομάχου

Herceptin στον καρκίνο

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 4395 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Ιουλίου 2014 19:43
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.