Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013 09:17

Καρκίνος χοληδόχου κύστεως

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης είναι ένας σπάνιος καρκίνος

 

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστεως, ICD - 10 C23 - C24, είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου των χοληφόρων (70-75%). Η συχνότητα στις γυναίκες και στους άνδρες είναι 3:1. Αναπτύσσεται, συνήθως, στην έβδομη και όγδοη δεκαετία της ζωής.

Εάν διαγνωστεί αρκετά νωρίς, μπορεί να θεραπευτεί με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, μέρος του ήπατος και των περιοχικών λεμφαδένων.

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν οι πέτρες, η χρόνια χολοκυστίτιδα, η παχυσαρκία, η πορσελανοειδής χοληδόχος, οι πολύποδες, ο τύφος και οι καρκινογόνες χημικές ουσίες, όπως οι νιτροζαμίνες. Διάφοροι πολυμορφισμούς μονών νουκλεοτιδίων (SNPs) σχετίζονται με τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης .

Τα συμπτώματα σε προχωρημένα στάδια είναι ο κοιλιακός πόνος (σταθερός πόνος στη δεξιά άνω κοιλία), η απώλεια βάρους, η ανορεξία, η ναυτία, η χολοκυστίτιδα, ο ίκτερος (20%) και πολλές φορές η ανακάλυψη του καρκίνου γίνεται μετά τη χειρουργική εξαίρεση της χοληδόχου. Τα πρώιμα συμπτώματα μιμούνται την φλεγμονή της χοληδόχου κύστης λόγω χολολιθίασης.

Για τη διάγνωση γίνεται CT, MRI, λαπαροσκόπηση. Σε ίκτερο γίνεται ECRP, και χολαγγειογραφία MRI. Η πρώιμη διάγνωση δεν είναι γενικά δυνατή. Το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία, το ενδοσκοπική υπερηχογράφημα, η μαγνητική τομογραφία και η MR χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP) χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση. Η βιοψία θέτει τη διάγνωση.

Συνήθως, είναι αδενοκαρκίνωμα  θηλώδες, οζώδες και σωληνώδες. Καλή πρόγνωση υπάρχει σε διαφοροποιημένα καρκινώματα με μετάπλαση. Επίσης και τα θηλώδη έχουν καλή πρόγνωση.

 


Σταδιοποίηση καρκινώματος χοληδόχου κύστεως

Τis Επιφανειακό καρκίνωμα

Τ Διήθηση βασικής περιτονίας

Τ Διήθηση μυικής  περιτονίας

Τ2 Διήθηση περιμυικού συνεκτικού ιστού

Τ3 Διήθηση Ορογόνιου ή σπλαχνικής περιτονίας και/ή διήθηση ήπατος ή γειτονικών ιστών όπως στομάχου, 12/λου, κόλου, παγκρέατος, επίπλουν ή εχωηπατικών χοληφόρων

Τ4 Διήθηση πυλαίας φλέβας ή ηπατικής αρτηρίας ή εξωηπατικών ιστών

Ν0 Δεν έχουν επηρεαστεί οι περιοχικοί λεμφαδένες

Ν1 Έχουν επηρεαστεί οι περιοχικοί λεμφαδένες

Μ0 Δεν υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις

Μ1 Υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις

Στάδια καρκίνου χοληδόχου κύστεως

ΣΤΑΔΙΟ Ι: Διήθηση βλενογόνου

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙ: Διήθηση μυ

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙΙ: Διήθηση ορογόνου

ΣΤΑΔΙΟ IV: Διήθηση γειτονικών οργάνων

ΣΤΑΔΙΟ V: Διήθηση ήπατος κι απομακρυσμένων οργάνων

ΣΤΑΔΙΟ 0: Τis Ν0 Μ0

ΣΤΑΔΙΟ ΙA: Τ1 Ν0 Μ0

ΣΤΑΔΙΟ ΙB: Τ2 Ν0 Μ0

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙA: Τ2 Ν0 Μ0

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙB: Τ1 Ν1 Μ02 Ν1 Μ03 Ν1 Μ0

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙΙ:Τ4 Ν0-1 Μ0

ΣΤΑΔΙΟIV: Τ1-4ΝX0-1Μ1

Gx,G1,G2,G3,G4 Βαθμός διαφοροποίησης


Θεραπεία καρκίνου χοληδόχου κύστεως

Είναι χειρουργική και γίνεται είτε τυχαία για κάποιον άλλο λόγο είτε λόγω συμπτωμάτων. Γίνεται χολοκυστεκτομή, ηπατική αφαίρεση σε συμμετοχή του ήπατος και λεμφαδενεκτομή με ή χωρίς την αφαίρεση των χοληφόρων  και αφαίρεση των μεγάλων αγγείων και αυτό σημαίνει αυξημένη ολική επιβίωση.

Χειρουργείο γίνεται σε μη μεταστατική νόσο σε στάδιο μεγαλύτερο από Τ (Διήθηση μυικής  περιτονίας).

Σε στάδιο μεγαλύτερο από Τ1 Νο γίνεται συνδυασμένη ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία με 5FU που αυξάνει την ολική επιβίωση στο 64% από 33% χωρίς. Επίσης, μετά το χειρουργείο μπορεί να γίνει χημειοθεραπεία με Mitomycin  και 5FU και η 5ετής επιβίωση είναι 26% από 14% χωρίς.

Σε μη εγχειρήσιμη νόσο και μη μεταστατική νόσο γίνεται συνδυασμένη ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία με 5FU, αλλά η ολική επιβίωση είναι μικρή.

Μπορεί ο ασθενής να μπει σε κλινικές δοκιμές.

Σε ανεγχείρητο καρκίνωμα χοληδόχου η θεραπεία με Xeloda από το στόμα προσέδωσε μικρό όφελος στην επιβίωση και συχνότητα μερικής ανταπόκρισης 50%.

Αν υπάρχει ίκτερος κατά την βιοψία γίνεται αποσυμπίεση των χοληφόρων πριν την χημειοθεραπεία με 5FU ή Gemzar.

Εάν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι δυνατή, η ενδοσκοπική τοποθέτηση στεντ του χοληφόρου δέντρου μπορεί να μειώσει ίκτερο και ένα στεντ στο στομάχι μπορεί να ανακουφίσει τον έμετο.

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

 

 

 

Διαβάστηκε 3871 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καρκίνος παγκρέατος Χολαγγειοκαρκίνωμα »