Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 10:12

Λεµφοεπιθηλιακό καρκίνωμα φάρυγγα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

To λεµφοεπιθηλιακό καρκίνωμα φάρυγγα οφείλεται συχνά στον ιό  Epstein-Barr

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Λεµφοεπιθηλιακά καρκινώµατα φάρυγγα, ICD-10 C11, ονοµάζονται τα προερχόµενα από λεµφοεπιθηλιακό ιστό καρκινώµατα του φάρυγγα και κυρίως του επιφάρυγγα ή ρινοφάρυγγα. Τα μη κερατινοποιημένα αδιαφοροποίητα είναι πιο συχνά, και συνδέονται με την λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr.

Αποτελούν το 2% όλων των καρκινωµάτων του σώµατος και το 12%  όλων των καρκινωµάτων των ανωτέρων αναπνευστικών οδών.


Συχνότητα - Προδιαθεσικοί παράγοντες.

Τα καρκινώµατα του ρινοφάρυγγα είναι πολύ συχνά στους Ασιατικούς λαούς  λόγω των ειδικών συνθηκών διαβιώσεως που επικρατούν στους λαούς αυτούς. Οι λαοί αυτοί κατοικούν σε καλύβες από χόρτο και άχυρο. Μέσα στις καλύβες καίει διαρκώς φωτιά για θέρµανση και παρασκευή του φαγητού, ο δε καπνός αποµακρύνεται αργά δια µέσου του άχυρου της στέγης και έτσι παραµένει για µεγάλο χρονικό διάστηµα µέσα στην καλύβα εισπνεόµενος συνεχώς από τα κατοικούντα σε αυτήν άτοµα. Η καρκινογόνος επίδραση του καπνού τούτου επιβεβαιώθηκε από ερευνητές αφού στην προσκοληµένη στην εσωτερική επιφάνεια της στέγης «καπνιά» ανιχνεύθηκαν άφθονες καρκινογόνες ουσίες.

Παρατηρήσεις των τελευταίων ετών αποδίδουν την ανάπτυξη των λεµφοεπιθηλιακών καρκινωµάτων στον ιό των Epstein-Barr, ο οποίος θεωρείται, επίσης, το αίτιο του σαρκώµατος Burkitt. Ο ιός αυτός έχει βρεθεί επίσης στη νόσο του Hodgkin's και στη λοιµώδη µονοπυρήνωση.

Τα αµετάπλαστα αυτά λεµφοεπιθηλιακά καρκινώµατα απαντούν στη χώρα µας σε αναλογία 42,6% µεταξύ όλων των καρκινωµάτων του φάρυγγα.


Η πρακτική σηµασία των λεµφοεπιθηλιακών καρκινωµάτων του ρινοφάρυγγα είναι µεγάλη γιατί:

α) ο όγκος είναι δυνατόν να είναι µικρός σε μέγεθος και μπορεί να µην προκαλεί συµπτώµατα για µεγάλο χρονικό διάστηµα.

β) χορηγούν ταχύτατα µεταστάσεις στους τραχηλικούς λεµφαδένες και έτσι συχνά η διάγνωση γίνεται από τις µεταστάσεις.

γ) επειδή τα καρκινώµατα αυτά είναι αµετάπλαστα είναι ακτινοευαίσθητα και έτσι η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπευτική αγωγή (ακτινοβολία) έχουν αποτέλεσμα  επιβίωση 5-10 ετών σε ποσοστό 35%.

Εκτός από τα λεµφοεπιθηλιακά καρκινώµατα του ρινοφάρυγγα στον φάρυγγα δηµιουργούνται και ακανθoκυτταρικά µαλπιγιακού τύπου καρκινώµατα µε ή χωρίς κερατίνη ουσία (11,4%).

Διακρίνουµε 2 ιστολογικούς τύπους:

α) τον τύπο του Schminke που παρατηρείται συχνότερα στις αµυγδαλές και σπανιότερα  στον ρινοφάρυγγα. Τα επιθηλιακά νεοπλασµατικά κύτταρα είναι µετρίου µεγέθους, διαυγή, υποστρόγγυλα ή ακανόνιστα και αναπτύσσονται διάχυτα. Μεταξύ τους υπάρχουν λεµφικά στοιχεία είτε του τύπου των ωρίµων λεµφοκυττάρων, είτε των λεµφοβλαστών, ούτως ώστε να φαίνεται µια ανάµειξη επιθηλιακών και λεµφικών κυττάρων

β) τον τύπο του Regaud που παρατηρείται συχνότερα στον ρινοφάρυγγα απ' ότι στις αµυγδαλές

Η σταδιοποίηση του ρινοφαρυγγικού καρκινώματος βασίζεται στην κλινική και ακτινολογική εξέταση. Οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται στο στάδιο ΙΙΙ ή IV της νόσου.


Τα στάδια του ρινοφαρυγγικού καρκινώματος

Στάδιο Ι είναι ένας μικρός όγκος που περιορίζεται στο ρινοφάρυγγα.

Στάδιο ΙΙ είναι ένας όγκος που εκτείνεται στην περιοχή, αλλά δεν υπάρχει νόσος στους τραχηλικούς λεμφαδένες

Στάδιο III είναι ένας μεγάλος όγκος, με ή χωρίς επέκταση στους τραχηλικούς λεμφαδένες ή ένας όγκος με αμφοτερόπλευρη νόσο του τραχήλου.

Στάδιο IV είναι ένας μεγάλος όγκος με ενδοκρανιακή επέκταση, με εκτεταμένη νόσο στους λεμφαδένες τραχήλου ή οποιαδήποτε μακρινή μετάσταση.

Διαβάστε, επίσης,

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου

www.emedi.gr

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε, περισσότερα, για τη Σάββη Μάλλιου Κριαρά

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 4320 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 10:45
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.