Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 23:09

Μη αναστρέψιμη ηλεκτροπόρωση για τον καρκίνο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι ηλεκτρικοί παλμοί που θεραπεύουν τους όγκους

Μια ελάχιστα επεμβατική αντινεοπλασματική θεραπεία, κατά την οποία διανοίγονται μικροσκοπικές «τρύπες» στους όγκους για να διοχετευτεί ηλεκτρικό ρεύμα, φαίνεται πως είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση, ακόμη και προχωρημένων καρκίνων.

Η μέθοδος αποκαλείται μη αναστρέψιμη ηλεκτροπόρωση (Irreversible electroporation- IRE) και χρησιμοποιεί εκατομμύρια ηλεκτρικούς παλμούς το δευτερόλεπτο για να σκοτώσει τα κύτταρα στο εσωτερικό των καρκινικών όγκων, δίχως να πλήξει τους παρακείμενους υγιείς ιστούς.

Την IRE δοκίμασαν σε 25 ασθενείς επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου Memorial-Sloan Kettering, στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον επεμβατικό ακτινολόγο Δρ Κωνσταντίνο Σοφοκλέους. Οι ασθενείς έπασχαν από καρκίνους που είχαν κάνει μετάσταση σε διάφορα τμήματα του σώματός τους. Η μέση διάμετρος των όγκων τους ήταν 2 εκατοστά. Συνολικά υποβλήθηκαν σε 30 συνεδρίες IRE. Κανένας τους δεν παρουσίασε παρενέργειες, ενώ οι όγκοι τους συρρικνώθηκαν σημαντικά. Τα ευρήματα των δοκιμών ανακοινώθηκαν στο αμερικανικό 38ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας (SIR), στη Νέα Ορλεάνη.

Η μέθοδος φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για την καταπολέμηση όγκων στο ήπαρ, τους πνεύμονες, το πάγκρεας και άλλα σημεία, οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά σε αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και άλλες ευαίσθητες δομές.

Η μέθοδος θα βελτιώσει την πρόγνωση των πασχόντων από δύσκολους καρκίνους. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

Διαβάστε, επίσης,

Δερματικές μεταστάσεις στον καρκίνο

Βιοηλεκτρικά σήματα για την διάγνωση καρκίνου

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1332 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 09:30
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.