Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 11:03

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που όμως δεν είναι αρκετό

Μια νέα έκθεση από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου δείχνει ότι τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο έχουν μειωθεί από το 1999, όπως και ο  κίνδυνος θανάτου από καρκίνο κατά 1% στους άνδρες και στις γυναίκες.

Αυτό είναι ελπιδοφόρο, αλλά όχι αρκετό. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη  και για την αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου, φαίνεται ότι μέχρι και 200.000 ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί το 2008, αν όλα τα γνωστά μέτρα είχαν ληφθεί. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί από τους θανάτους αυτούς δεν θα είχαν συμβεί εάν περισσότεροι άνθρωποι είχαν κόψει το κάπνισμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να περάσουν περίπου 20 με 30 χρόνια από την έναρξη του καπνίσματος για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα.

Εκτός από τον καπνό, η παχυσαρκία, η υψηλή πρόσληψη θερμίδων και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι οι αιτίες για τα υψηλά ποσοστά καρκίνου σε όλο τον κόσμο.

Οι καρκίνοι του παγκρέατος, του ήπατος και του οισοφάγου βρέθηκαν να είναι σε άνοδο και συνδέονται με την παχυσαρκία. Η Ηπατίτιδα B και C, μεταδίδεται σεξουαλικά και μέσω ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών και μπορεί, επίσης, να οδηγήσουν σε καρκίνο του ήπατος.

Η έκθεση σημείωσε, επίσης, αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς, η οποία θα μπορούσε να υφίσταται  λόγω των βελτιωμένων μεθόδων διάγνωσης, καθώς και αύξηση των ποσοστών του καρκίνου του φάρυγγα, η οποία θα μπορούσε να συνδέεται με την εξάπλωση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων κατά τη σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 1960 και '70. 

Το εμβόλιο κατά του HPV, διατίθεται για τους νέους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 11 έως 26 και μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη των περιπτώσεων καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, εκτός από το ρόλο του στην καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες και των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων σε άνδρες.

Περισσότερα, επίσης, απαιτείται  να γίνουν για την καταπολέμηση του καρκίνου από τις περιβαλλοντικές αιτίες, όπως οι ρύποι του αέρα και από τις χημικές ουσίες στα πλαστικά.

Η πρόσβαση στην περίθαλψη είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα για την αποφυγή θανάτων από καρκίνο. Μια σημαντική μειοψηφία των ασθενών με καρκίνο δεν παίρνουν τη θεραπεία που πρέπει και χρειάζονται, πολλές φορές λόγω της έλλειψης ασφαλιστικής κάλυψης ή της μη παροχής των καινοτόμων παροχών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαβάστε, επίσης,

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον HPV

Μόλυνση του περιβάλλοντος και διατροφή

Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

Παίζει ρόλο η κοινωνική θέση για την ανάπτυξη καρκίνου;

Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο του πνεύμονα

Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού

Διάγνωση καρκίνου του δέρματος με το κινητό τηλέφωνο

Τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

H διατροφή για την πρόληψη καρκίνου του στόματος

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου εντέρου

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου μήτρας

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 3787 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 07:58
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.