Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 16:39

Η ακτινοθεραπεία στον καρκίνο μαστού προκαλεί καρδιοπάθειες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Οι ακτινοβολίες που χρησιμοποιούνται  για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού αυξάνουν τις καρδιοπάθειες στις γυναίκες

 

Οι ακτινοβολίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των γυναικών για έμφραγμα ή άλλη καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος αρχίζει λίγα χρόνια (γύρω στα πέντε) μετά την έκθεση στις ακτίνες και συνεχίζεται για τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ αυξάνεται ανάλογα με τη δόση της ακτινοβολίας που δέχεται η καρδιά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 2.200 καρκινοπαθών γυναικών από τη Σουηδία και τη Δανία, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία κατά την περίοδο 1958- 2001. Από αυτές, οι 963 υπέστησαν έμφραγμα ή εμφάνισαν άλλο καρδιολογικό πρόβλημα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα σοβαρού στεφανιαίου επεισοδίου αυξανόταν ανάλογα με τη δόση ακτινοβολίας που είχε δεχτεί κάθε γυναίκα. Κάθε μία πρόσθετη μονάδα ακτινοβολίας (γνωστή ως «Γκρέι»), ο κίνδυνος αύξανε κατά 7,4%. Η μέση δόση που είχαν λάβει οι γυναίκες κατά τη θεραπεία τους, ήταν 4,9 gray, πράγμα που σημαίνει αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου κατά περίπου 36%. Σήμερα πάντως, η τυπική δόση είναι μικρότερη (ένα έως πέντε gray).

Οι γυναίκες που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες δόσεις ακτινοβολίας (15,8 gray κατά μέσο όρο), είχαν σημαντικά αυξημένο κατά 116% κίνδυνο για την καρδιά τους. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στις γυναίκες όπου ο όγκος είχε εμφανιστεί στον αριστερό μαστό, πιο κοντά στον οποίο βρίσκεται η καρδιά. Η μέση έκθεση της καρδιάς στην ακτινοβολία ήταν 6,6 gray για τις γυναίκες με όγκο στον αριστερό μαστό και 2,9 gray για όγκο στον δεξί μαστό.

Η ακτινοβολία φαίνεται να κάνει ζημιά στις αρτηρίες, καθιστώντας τις πιο επιρρεπείς στη σκλήρυνση και τη θρόμβωση. Οι ερευνητές, λένε ότι οι πιο εξελιγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείας φροντίζουν πλέον να προστατεύουν σε σημαντικό βαθμό την καρδιά σε σχέση με το παρελθόν.

Οι ερευνητές του προγράμματος καρδιοογκολογίας του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber της Βοστώνης, επισήμαναν πως ο κίνδυνος που αναδεικνύει η νέα έρευνα, μπορεί να μην είναι παρά «η κορυφή του παγόβουνου», καθώς η μελέτη δεν ασχολήθηκε με λιγότερο δραματικά καρδιολογικά προβλήματα, όπως η καρδιομυοπάθεια και οι αρρυθμίες, οι οποίες επίσης έχουν συσχετισθεί με την ακτινοθεραπεία του καρκίνου.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, με πάνω από μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Συνήθως, οι ασθενείς κάνουν χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του όγκου και στη συνέχεια υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες.

Οι σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας και η εξατομικευμένη θεραπεία είναι η λύση για να εξασφαλιστεί στις γυναίκες με καρκίνο μαστού, μια καλή ποιότητα ζωής.

Διαβάστε, επίσης,

Το στήθος σας πρέπει να είναι ωραίο

Υπάρχουν κίνδυνοι από την Ακτινοθεραπεία;

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Καρκίνος θυρεοειδούς

Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού

TomoTherapy

Διεγχειρητική Ακτινοθεραπεία στον καρκίνο μαστού

Μπορεί η υπερθερμία να θεραπεύσει τον καρκίνο;

Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας

Ποιότητα ζωής και καρκίνος

Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα

Κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία καρκίνου του μαστού

Η Εξέλιξη της Ογκολογίας

Να αγαπάτε τον εαυτό σας

Εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο μαστού

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα στην Ογκολογία

Οι θυμωμένοι επιζήσαντες από καρκίνο

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 2281 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.