Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 17:06

Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο μαστού

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ορμονοθεραπεία σε γυναίκες με μεγάλο κίνδυνο για καρκίνο μαστού

Oι φαρμακευτικές ουσίες ταμοξιφένη και ραλοξιφένη θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου, υποστηρίζει μία έρευνα.

Οι γραπτές συστάσεις που αντανακλούν τα ευρήματα της έρευνας, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στις 16 Απριλίου στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine».

Σύμφωνα με τις συστάσεις αυτές, οι γιατροί πρέπει να εξηγούν στους ασθενείς τα πιθανά οφέλη και τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη λήψη φαρμάκων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στρατηγική, η οποία είναι γνωστή ως χημειοπροφύλαξη.

Ένα από τα σημεία-κλειδιά της έρευνας ήταν ότι η μελέτη της ταμοξιφένης έδειξε μια μείωση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού από 23,5 περιστατικά ανά 1.000 γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα που έπαιρνε placebo (εικονικό φάρμακο) σε 16,5 περιστατικά ανά 1.000 στις γυναίκες που λάμβαναν ταμοξιφένη για πάνω από 5 χρόνια. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα νούμερα αναλύοντας τέσσερις μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν γυναίκες που έπαιρναν ταμοξιφένη για περίπου 4 χρόνια και ερευνώντας τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού μέσα στα επόμενα 7-13 χρόνια. 

Η ταμοξιφένη είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του καρκίνου του μαστού, αλλά έχει περισσότερες παρενέργειες. Και για τις δυο φαρμακευτικές ουσίες θα πρέπει να ζυγίζουμε κάθε φορά τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους.

Το απαιτητικό μέρος είναι να αξιολογηθεί ο  κατάλληλος υποψήφιος που έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και μικρή πιθανότητα να παρουσιάσει επιπλοκές από τη φαρμακευτική αγωγή.

Η έρευνα μελέτησε τα ποσοστά των αρνητικών επιπτώσεων, όπως είναι η δημιουργία θρόμβων, η οποία είναι κατά 90% πιθανότερο να συμβεί σε γυναίκες που παίρνουν ταμοξιφένη και κατά 60% πιθανότερο ανάμεσα σε γυναίκες που λαμβάνουν ραλοξιφένη.

Τα ποσοστά του καρκίνου του ενδομητρίου, του καρκίνου της μήτρας και της εμφάνισης καταρράκτη ήταν αυξημένα σε γυναίκες που έπαιρναν ταμοξιφένη, αλλά όχι σε όσες λάμβαναν ραλοξιφένη. Επιπλέον, «ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν παρενέργειες που δεν απειλούν τη ζωή τους, αλλά προκαλούν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και τις αναγκάζουν να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή, όπως είναι η ξηρότητα του κόλπου ή οι κράμπες. 

Η ταμοξιφένη πρόσφατα εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου, οι οποίες είναι πάνω από 35 ετών, ενώ η ραλοξιφένη έχει εγκριθεί μόνο για τις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τη λήψη ενός χαπιού την ημέρα και οι γυναίκες συνιστάται να την λαμβάνουν για 5 χρόνια. Αν και οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες ήταν διαθέσιμες εδώ και χρόνια, οι έρευνες δείχνουν ότι χρησιμοποιούνται σε πολύ χαμηλό ποσοστό από τις γυναίκες. Αυτό εξηγείται, κυρίως, λόγω της δυσκολίας των γιατρών να προβλέψουν ποιοι ασθενείς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του μαστού, αλλά και λόγω των πολλών παρενεργειών των συγκεκριμένων φαρμάκων...

Διαβάστε, επίσης,

Οι μοριακές αλλαγές σε ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού

Η ορμονοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού

Τελικά είναι απαραίτητη η μαστογραφία;

Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού

Νυχτερινή εργασία και καρκίνος

Γονίδιο υπεύθυνο για τον καρκίνο μαστού

Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο του πνεύμονα

Κάθε αλλαγή στο μαστό δεν είναι καρκίνος

Eξειδικευμένα κέντρα μαστού

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 2251 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016 11:52
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.