Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 08:19

Πρέπει να γίνεται ριζική προστατεκτομή σε καρκίνο προστάτη;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ριζική προστατεκτομή ή παρακολούθηση;

 

Η Ριζική προστατεκτομή δεν παρέχει κανένα όφελος στη  θνησιμότητα στους άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με την παρατήρηση.

Μια μελέτη συγκρίνει την  αποτελεσματικότητα της χειρουργικής έναντι της απλής παρατήρησης για άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη που ανιχνεύεται μέσω του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).

Από το Νοέμβριο του 1994 έως τον Ιανουάριο του 2002, επιλέκτηκαν τυχαία 731 άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη (μέση ηλικία 67 χρόνια Διάμεση τιμή του PSA, 7,8 ng ανά milliliter) να κάνουν ριζική προστατεκτομή ή να τεθούν σε απλή παρατήρηση και στη συνέχεια η πορεία της υγείας τους παρατηρήθηκε μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2010.

Συμπεράσματα

Μεταξύ των ανδρών με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη που διαπιστώθηκε πρώιμα με έλεγχο του PSA, η  ριζική προστατεκτομή δεν μείωσε την θνησιμότητα από όλες τις αιτίες ή από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με την παρατήρηση, μετά από  τουλάχιστον 12 έτη παρακολούθησης. Αντιθέτως, η ριζική προστατεκτομή μείωσε την ποιότητα ζωής των ασθενών, λόγω των πολλών επιπλοκών. Ελάχιστα επεμβατικές παρεμβάσεις απαιτούνται για να αποφευχθούν οι πολλές παρενέργειες της ριζικής προστατεκτομής.

Διαβάστε, επίσης,

Ρίγανη για τη θεραπεία καρκίνου του προστάτη

Τα καλύτερα βότανα για τον προστάτη

Οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του προστάτη

Πόσο σημαντικός είναι ο προστάτης

Μάθετε να αξιολογείτε σωστά το PSA

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Η μπύρα για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Τσιρότα οιστρογόνων για τον καρκίνο προστάτη

Νανοσωματίδια από τσάι κατά του καρκίνου του προστάτη

Ιός καταπολεμάει τον καρκίνο προστάτη

Καρκίνος προστάτη

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 3443 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.