Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014 20:20

Τα μονοπάτια του καρκίνου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα μονοπάτια των ογκογονιδίων

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

-Τα επικρατή ογκογονίδια, γενικά, επηρεάζουν την ανάπτυξη των κυττάρων ή τον θάνατο των κυττάρων. Οι μεταλλάξεις επηρεάζουν τις λειτουργίες ή την παραγωγή των προϊόντων των γονιδίων με τέτοιο τρόπο που μια απλή γενετική αλλαγή  οδηγεί σε καρκινικό φαινότυπο. Οι μεταλλάξεις που αλλάζουν την κυτταρική ανάπτυξη περιλαμβάνουν μοριακά μονοπάτια που ξεκινούν με τη σηματοδότηση των αυξητικών παραγόντων στην επιφάνεια των κυττάρων  και μεταφέρουν αυτά τα σήματα με σύνθετες μοριακές αλληλεπιδράσεις στον πυρήνα, που η ενεργοποίηση του γονιδίου και η αντιγραφή του DNA είναι οι τελευταίοι μεσάζοντες της κυτταρικής διαίρεσης. Πολλές ογκοπρωτεϊνες είναι συστατικά αυτών των μονοπατιών. Τα κύτταρα, επίσης, έχουν σύνθετα μονοπάτια που μετριάζουν την ελάττωσή τους. Ο κυτταρικός θάνατος είναι μέρος του φυσιολογικού κύκλου της ομοιόστασης ενός οργάνου και έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη (μονοπάτια αυξητικών κυττάρων και απόπτωση)

-Τα υπολειπόμενα ογκογονίδια περιλαμβάνουν μονοπάτια με πρωτεϊνες που καταστέλλουν τον καρκινικό φαινότυπο και ελέγχουν την κυτταρική ανάπτυξη. Όταν χαθεί ο έλεγχος από τις πρωτεϊνες που καταστέλλουν τους όγκους εμφανίζεται ο καρκινικός φαινότυπος. Οι κατασταλτικές λειτουργίες ελέγχουν τον κυτταρικό κύκλο και τα σημεία ελέγχου του, περιορίζουν την κυτταρική επιβίωση, μεταφέρουν σήματα από την επαφή του ενός κυττάρου με το άλλο, επιδιορθώνουν το DNA και ρυθμίζουν τα επίπεδα των πρωτεϊνών που διεγείρουν την αύξηση. Σαν θεραπευτικός στόχος για την καταστολή του όγκου δεν έχουν αναπτυχθεί τόσα πολλά μικρά μόρια και αντισώματα, γιατί είναι πιο εύκολο να διακόψεις την λειτουργία της πρωτεϊνης που αναπαράγει την δραστηριότητά τους. Η κατασταλτική λειτουργία σαν θεραπευτική στρατηγική σχετίζεται με τη γονιδιακή θεραπεία που διορθώνει την προβληματική λειτουργία με αντικατάσταση με φυσιολογικό γονίδιο. (καταστολή όγκου στον κυτταρικό κύκλο).

Διαβάστε, επίσης,

Ογκογονίδια

Ανοσοϊστοχημεία στον καρκίνο

Η χρήση του καρυότυπου στην ογκολογία

Διαγνωστικά τεστ του ανθρώπινου γονιδιώματος

Μεθυλίωση του DNA

Ιατρική του μέλλοντος

Ο αυξητικός παράγοντας IGF-1

Μονοπάτι PI3K/AKT/mTOR

Η μεγάλη υπόθεση για τη θεραπεία του καρκίνου

Τι είναι ο καρκίνος;

Γονιδιακή θεραπεία και εμβόλια για τις αιματολογικές κακοήθειες

Στοχευμένες τοπικές θεραπείες στον καρκίνο

Γονιδιακή θεραπεία

Βιολογικές θεραπείες στον καρκίνο του πνεύμονα

Xρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία

www.emedi.gr

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε, περισσότερα, για τη Σάββη Μάλλιου Κριαρά

 

 

Διαβάστηκε 2629 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014 10:31
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ογκογονίδια Τo καρκινικό μονοπάτι »