Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014 11:00

Μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα εναντίον του καρκίνου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ενεργοποιημένα μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα εναντίον των καρκινικών κυττάρων

 

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Τα ενεργοποιημένα μακροφάγα μπορεί να είναι κυτταροτοξικά για τα καρκινικά κύτταρα είτε προκαλώντας κυτταρική λύση μέσω παραγωγής υπεροξειδίου ή με άλλους δότες ηλεκτρονίων. Η διήθηση με μακροφάγα, συνήθως, παρατηρείται σε ανθρώπινους όγκους. Τα μακροφάγα μπορούν να προσελκυθούν από χημειοτακτικούς παράγοντες από τον όγκο. Με την προοδευτική αύξηση του όγκου αυξάνει και η αντίσταση των καρκινικών κυττάρων στην κυτταροτοξικότητα των μακροφάγων. Παρόλα αυτά τα μακροφάγα μπορούν, επίσης, να προάγουν την αύξηση του όγκου σαν δυνητικές πηγές κάποιων κυτοκινών που μπορεί να έχουν τροποποιητικά αποτελέσματα στο στρώμα του όγκου, στα αγγεία, και στα ίδια τα καρκινικά κύτταρα. Συνεπώς, το αποτέλεσμα της δράσης των μακροφάγων στον όγκο εξαρτάται από την αλληλεπίδραση των μακροφάγων και του τύπου του όγκου. Τα μακροφάγα ή τα μονοκύτταρα εκφράζουν CD14 και CD68, συνήθως, όταν προσκολλούνται στις επιφάνειες καλλιέργειας των ιστών, σε αντίθεση με τα Τ και Β λεμφοκύτταρα και τα ΝΚ κύτταρα και έχουν σχετικά άφθονο κυτταρόπλασμα χωρίς αζουρόφιλα κοκκία.

Τα δενδριτικά κύτταρα, συνήθως ωριμάζουν από τα CD14+ μονοκύτταρα και είναι τα πιο αποτελεσματικά παρουσιαστικά κύτταρα των αντιγόνων. Επίσης, κατοικούν στο δέρμα (κύτταρα Langerhans), το σπλήνα, τον μυελό και τους λεμφαδένες. Η παρουσίαση των αντιγόνων συμβαίνει μετά την φαγοκυττάρωση και ενδοκυττάρωση των αντιγόνων με μετέπειτα επεξεργασία από τα πρωτεοσώματα μέσα σε πεπτιδικά τμήματα από 9 έως 21 αμινοξέα σε μήκος που παρουσιάζονται στην επιφάνεια του κυττάρου στη μείζονα αυλάκωση των πρωτεϊνών του μείζονος συστήματος ιστοσυμβατότητας MHC τάξεως II.

Τα κύτταρα CD34+ από τον μυελό των οστών ή το περιφερικό αίμα μπορεί να διεγερθούν με GM-CSF και IL-4 για να παράγουν δενδριτικά κύτταρα. Τα λειτουργικά ώριμα δενδριτικά κύτταρα έχουν αυξημένο αριθμό MHC μορίων και υποδοχέων χημειοκινών. Οι αλλαγές στους υποδοχείς χημειοκινών επιτρέπουν στα δενδριτικά κύτταρα να μεταναστεύσουν από την περιφέρεια μέσα στους λεμφαδένες, όπου συμβαίνει η παρουσίαση των αντιγόνων. Τα ώριμα δενδριτικά κύτταρα παράγουν ιντερλευκίνη IL12, που είναι απαραίτητη για την μετατροπή των Τ βοηθητικών κυττάρων στην κατεύθυνση Th1.

Διαβάστε, επίσης,

Kαταστροφή των καρκινικών κυττάρων με κυτταροτοξικούς μηχανισμούς

Ενεργοποιημένα από τη λεμφοκίνη κύτταρα φονείς

Τα κύτταρα που φυσικά φονεύουν τον καρκίνο

Κυτταρική ανοσία στον καρκίνο

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

 

Διαβάστηκε 3487 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014 12:08
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.