Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 17:39

Ανοσοθεραπεία στον καρκίνο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία του καρκίνου

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Οποιοσδήποτε από τους άνοσους μηχανισμούς, μόνος του ή σε συνδυασμό μπορεί να δοθεί σε έναν ασθενή για να αυξηθεί η ανοσολογική του ανταπόκριση.

Η ανοσοθεραπεία μπορεί να παρακάμψει την φυσιολογική διαδικασία in vivo της αντιγονικής ευαισθητοποίησης και την λειτουργική αποτελεσματικότητα των κυττάρων κι έτσι τις ενδεχόμενες περιπτώσεις αναποτελεσματικότητας.

Για παράδειγμα, μείωση του όγκου έχει παρατηρηθεί μετά από θεραπεία με ειδικά αυτόλογα κύτταρα του όγκου ή συνεργικά Τ κύτταρα. Τα κύτταρα από όγκους που έχουν εξαιρεθεί χειρουργικά είναι διασκορπισμένα και ex vivo τα λεμφοκύτταρα που διηθούν τον όγκο αυξάνονται και μερικές φορές διεγείροννται από κύτταρα του όγκου και αντιγόνα και εξωγενή IL-2 ή άλλες κυτοκίνες. Η διαδικασία απαιτεί κύτταρα του όγκου χωρίς αντιγόνα και διηθητικά του όγκου Τ κύτταρα με κυτταροτοξικές ιδιότητες και ειδικότητα για τα αντιγόνα του όγκου. Η αναγκαιότητα για παρουσιαστικά αντιγονικά κύτταρα και προϊόντα των βοηθητικών Τ κυττάρων μπορεί να γίνει και in vitro και η καταστολή της δραστηριότητας των Τ κυττάρων του ξενιστή και η αύξησή τους μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. Τα ανεξάρτητα από αντιγόνα και ανεξάρτητα από το μείζον σύστημα ιστοσυμβατότητας MHC κυτταροτοξικά κύτταρα, όπως τα κύτταρα φυσικοί φονείς NK επίσης χρησιμοποιούνται στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου.

Τα Τ κύτταρα του δότη, μεταφέρονται με αλλογενή αιμοποιητική μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων και είναι, ίσως, η πιο αποτελεσματική μέθοδος ανοσοθεραπείας που είναι σε κλινική χρήση. Η αλλογενής λευχαιμία έναντι μοσχεύματος, που είναι διαφορετική μορφή της νόσου μοσχεύματος έναντι ξενιστή, είναι υπεύθυνη για τα αυξημένα ποσοστά υποτροπής των ληπτών Τ κυττάρων από αλλογενή μεταμόσχευση, που είναι πιο υψηηλά ακόμα και από τη συνεργική ή αυτόλογη μεταμόσχευση και τα χαμηλά ποσοστά υποτροπής σε ασθενείς με  σοβαρή μορφή νόσου μοσχεύματος έναντι ξενιστή. Το θεραπευτικό ενδεχόμενο της έγχυσης λεμφοκυττάρων για ασθενείς που έχουν υποτροπιάσει μετά από αλλογενή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων θέλει μεγαλύτερη έρευνα λόγω της επιπλοκής της λευχαιμίας έναντι μοσχεύματος.

Τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα και τα δενδριτικά κύτταρα χρησιμοποιούνται, επίσης, για να αυξήσουν την δραστηριότητα έναντι των καρκινικών κυττάρων. Νέα γονίδια, όπως αυτά που κωδικοποιούν την IL-2 ή τον TNF-α (παράγοντα-α νέκρωσης του όγκου) έχουν μεταφερθεί μέσα σε Τ κύτταρα για να βελτιωθεί η ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται και να σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα. Η ειδικότητα των κυτταροτοξικών Τ κυττάρων, μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, μέσω της χρήσης διπλά ειδικών αντισωμάτων που συνδέονται με τα  σημεία σηματοδότησης των Τ κυττάρων και με τα αντιγόνα του όγκου. Αυτή η προσέγγιση έχει το πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιεί μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί έναντι ειδικών αντιγόνων του όγκου και στοχεύει Τ κύτταρα, ανεξάρτητα από την αντιγονική τους ειδικότητα, εναντίον καρκινικών κυττάρων με τρόπο ανεξάρτητο από το μείζον σύστημα ιστοσυμβατότητας MHC. Αυτά τα κύτταρα που δημιουργούνται μπορούν να επανεισαχθούν στον ασθενή από τον οποίο αντλήθηκαν.

Η ανοσοθεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης. Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να πετύχουν θεραπεία στον καρκίνο προάγοντας την απόπτωση που είναι ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος, μπλοκάροντας τους υποδοχείς των αυξητικών παραγόντων, που αποτελεσματικά μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων ή προκαλώντας το σχηματισμό αντι-ιδιοτυπικών αντισωμάτων στα κύτταρα που εκφράζουν τα μονοκλωνικά αντισώματα. Τα έμμεσα αποτελέσματα των μονοκλωνικών αντισωμάτων περιλαμβάνουν την επιστράτευση κυττάρων για κυτταροτοξικότητα μέσω των μονοκλωνικών αντισωμάτων ή την συμπληρωματική κυτταροτοξικότητα.

Με μοριακές τεχνικές έχουν δημιοργηθεί πολλά μονοκλωνικά αντισώματα για αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους.

Διαβάστε, επίσης,

Καρκινικά αντιγόνα

Οι κυτοκίνες και οι χημειοκίνες στη θεραπεία του καρκίνου

Μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα εναντίον του καρκίνου

Kαταστροφή των καρκινικών κυττάρων με κυτταροτοξικούς μηχανισμούς

Ενεργοποιημένα από τη λεμφοκίνη κύτταρα φονείς

Τα κύτταρα που φυσικά φονεύουν τον καρκίνο

Κυτταρική ανοσία στον καρκίνο

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Διαβάστηκε 3755 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 18:50
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.