Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015 11:19

Η ακετυλοκυστεϊνη είναι ασφαλής;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ακετυλοκυστεϊνη προστατεύει από τον καρκίνο ή προκαλεί καρκίνο;

Tα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο και τις ελεύθερες ρίζες μπορεί να επιταχύνουν την εξέλιξη του καρκίνου;

Η αλήθεια είναι, ότι το συμπέρασμα αυτό δεν είναι αλήθεια.

Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Translational Medicine ισχυρίζεται ότι ορισμένες αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν καρκινικούς όγκους και να τους κάνουν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα όταν κάποιος λαμβάνει υπερβολικές ποσότητες συμπληρωμάτων βιταμινών. 

Και ακόμη η μελέτη αυτή αποτρέπει τους ασθενείς να λαμβάνουν βιταμίνες και ανόργανα άλατα και να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά; 


Τα αντιοξειδωτικά

Αυτές οι χημικές ενώσεις, όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε χρησιμοποιούνται για την προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του DNA. Ωστόσο, η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι όταν κάποιος παίρνει συμπληρώματα αντιοξειδωτικών, όπως Ν-ακετυλοκυστεΐνη και βιταμίνη Ε προκαλεί αύξηση του όγκου σε καρκίνο του πνεύμονα.

Άλλη παλαιότερη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου το 1994 έδειξε ότι τα συμπληρώματα της αντιοξειδωτικής βήτα-καροτίνης αυξάνουν τα ποσοστά του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές!!!

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από χημικώς ασταθή μόρια που ονομάζονται αντιδρώντα είδη οξυγόνου (reactive oxygen species – ROS), τα οποία μπορούν εύκολα να αντιδράσουν με το DNA και να προκαλέσουν βλάβες που οδηγούν σε καρκίνο. Η ομάδα του Martin Bergo στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ ισχυρίζεται ότι τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν ROS σε όγκους, καθώς και σε υγιή κύτταρα και αν δοθούν περισσότερα αντιοξειδωτικά στη διατροφή, βοηθείται ο όγκος να μειώσει τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες κανονικά θα εμπόδιζαν την ανάπτυξή του και στη συνέχεια, θα μπορεί (ο όγκος) να επιταχύνει την ανάπτυξή του όσο θέλει.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με ΧΑΠ οι οποίοι λαμβάνουν συχνά μεγάλες ποσότητες Ν-ακετυλοκυστεΐνης για να ανακουφιστούν από την άθροιση της βλέννας στους αεραγωγούς τους;


Η μελέτη

Πιθανός μηχανισμός της βλάβης του DNA με Ν-ακετυλοκυστεΐνη παρουσία  Cu!!!

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη υποβάλλεται με τη διαμεσολάβηση του Cu σε αυτοοξείδωση. Ο Cu αντιδρά με το O2 και στη συνέχεια παράγεται Η2Ο2. Ο Cu που προσδένεται στο DNA αλληλεπιδρά με το Η2Ο2, με αποτέλεσμα το σχηματισμό ενός αντιδραστικού μορίου. Το σύμπλοκο DNA-Cu (Ι) ΟΟΗ μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι μία δεσμευμένη ρίζα υδροξυλίου, η οποία μπορεί να απελευθερώσει ΟΗ προκαλώντας βλάβη στο DNA. Το OH που απελευθερώνεται από τη δεσμευμένη ρίζα υδροξυλίου επιτίθεται αμέσως σε παρακείμενο συστατικό του DNA πριν να εξολοθρευθεί από άλλα μόρια. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι το Η2Ο2 ενεργοποιείται από ιόντα ενδογενών μετάλλων, όπως Cu (Ι) για να προκαλέσει βλάβη στο κυτταρικό DNA.


Ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα προκύπτει από τον εστιακό μετασχηματισμό του χρονίως τραυματισμένου επιθηλίου από τον καπνό του τσιγάρου. Εκτός από οξειδωτικό, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει διάφορες προκαρκινικές ουσίες, και είναι εκπληκτικό ότι κάθε βαρύς καπνιστής δεν παθαίνει καρκίνο. Αυτό δείχνει ότι διάφοροι μεταβολικοί παράγοντες εμπλέκονται. Ο μεταβολισμός των καρκινογόνων ουσιών, καθώς οι πολλές βαθμίδες της καρκινογένεσης επηρεάζονται από παράγοντες του ξενιστή και διέπονται από την ισορροπία μεταξύ αντίθετων δυνάμεων, όπως η ενεργοποίηση του μεταβολισμού και η αποτοξίνωση, ο σχηματισμός και καθαρισμός των ριζών και οι βλάβες του DNA και οι επισκευές. Αυτό σημαίνει ότι οι καρκινογόνες ενώσεις μπορούν να ξεκινήσουν την ανάπτυξη όγκων μόνο σε ελαττωματικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι γνωστό ότι η γλουταθειόνη παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην αποτοξίνωση ξενοβιοτικών. Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC), μία πρόδρομη αμινοθειολική και ενδοκυτταρική κυστεΐνη και η γλουταθειόνη, έχει αποδειχθεί όχι μόνο να είναι αποτελεσματικά αντίδοτα στη δηλητηρίαση με ακεταμινοφαίνη, αλλά διαθέτουν και σημαντικές χημειοπροφυλακτικές ιδιότητες. 

Η ακετυλοκυστεΐνη (acetylcysteine) είναι το Ν-ακετυλο-παράγωγο της κυστεΐνης. Χρησιμοποιείται ως βλεννολυτικός παράγοντας για τη μείωση του ιξώδους των βλεννωδών εκκρίσεων. 


Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) 

Η γλουταθειόνη

Η γλουταθειόνη είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό ένζυμο που παράγεται στο σώμα για την καταπολέμηση της δραστηριότητας των ελεύθερων ριζών. Χωρίς τη γλουταθειόνη, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε κίνδυνο και έχει μικρές άμυνες κατά των τοξινών και των ασθενειών. Έτσι λοιπόν η Ν-ακετυλοκυστεΐνη είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό.

Η κυστεΐνη βρίσκεται στη βήτα-κερατίνη, την κύρια πρωτεΐνη στα νύχια, το δέρμα και τα μαλλιά. Βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς, νεανικής εμφάνισης, με την ενθάρρυνση της παραγωγής κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος.

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) είναι μια μορφή του αμινοξέος κυστεΐνης που είναι πιο εύκολα απορροφήσιμη από τα συμπληρώματα. Η NAC μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ή/και τη θεραπεία του καρκίνου, τη δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, τον βήχα των καπνιστών, την βρογχίτιδα, τις καρδιοπάθειες, την κυστική ίνωση, την δηλητηρίαση από ακεταμινοφαίνη, και το σηπτικό σοκ. Τα αποτοξινωτικά της αποτελέσματα βοηθούν ακόμη να μεγαλώσουν τα οφέλη από την τακτική άσκηση, προστατεύοντας τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες.

Επειδή, η κυστεΐνη έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την παραγωγή των Τ4 λευκών αιμοσφαιρίων, τα συμπληρώματα NAC μελετώνται ως πιθανή θεραπεία για άτομα με AIDS. Θεωρείται ότι όσοι λαμβάνουν 1800 χιλιοστόγραμμα συμπληρωμάτων NAC κάθε μέρα θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εξέλιξης της ασθένειας. Η τόνωση του ανοσοποιητικού με ακετυλοκυστεΐνη μπορεί, επίσης, να παρέχει προστασία κατά της γρίπης, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ακετυλοκυστεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των πνευμόνων από τις καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου, να προστατεύσει το συκώτι από τις τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ και να μειώσει τις τοξικές παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Η NAC έχει χρησιμοποιηθεί, επιτυχώς, για τη θεραπεία δηλητηρίασης από αρσενικό και υδράργυρο.

Δεν υπάρχει Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για την κυστεΐνη. Μπορεί να παραχθεί μέσα στο σώμα, και μπορεί επίσης να ληφθεί μέσω τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας και τα αυγά. Το σιτάρι, το μπρόκολο, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και οι κόκκινες πιπεριές είναι, επίσης, καλές φυσικές πηγές της κυστεΐνης.

Η Ν-ακετυλοκυστεϊνη είναι η μορφή της κυστεΐνης που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Οι τυπικές δόσεις κυμαίνονται από 250-1500 mg την ημέρα και δεν υπάρχουν τοξικές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Το σελήνιο, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Ε βοηθούν στην ενίσχυση των αντιοξειδωτικών επιδράσεων της κυστεΐνης.

Παρουσιάσθηκαν και οι δύο πλευρές.

Όσοι γνωρίζουν παθοφυσιολογία και με βάση την κοινή λογική θα κρίνουν αν η Ν-ακετυλοκυστεϊνη είναι καρκινογόνος.

Διαβάστε, επίσης,

Κάντε αποτοξίνωση στο συκώτι σας

Γλουταθειόνη

Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους καπνίζουν

Φαρμακοκινητική στην ογκολογία

Αναστολή της δραστηριότητας του RAS

Aκεταλδεΰδη

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 6075 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015 21:06
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.