Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 14:18

Στάδιο ΙΙΙ καρκίνος μαστού

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Στάδιο ΙIΙ-Διηθητικός καρκίνος μαστού

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Στάδιο ΙIΙ 

Καρκίνος μαστού

Στάδιο 3 καρκίνος μαστού σημαίνει ότι ο καρκίνος του μαστού έχει επεκταθεί πέρα ​​από την άμεση περιοχή του όγκου και μπορεί να έχει εισβάλει στους κοντινούς λεμφαδένες και τους μυς, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα όργανα. Αν και αυτό το στάδιο θεωρείται προχωρημένο, μπορεί να θεραπευθεί.

Αυτό το στάδιο χωρίζεται σε τρεις ομάδες:

Στάδιο 3Α, Στάδιο 3Β και 3C 

Η διαφορά καθορίζεται από το μέγεθος του όγκου και κατά πόσο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και τους περιβάλλοντες ιστούς.

ΣΤΑΔΙΟ 3A ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ 

ΕΙΤΕ:

Δεν υπάρχει όγκος που να σχετίζεται με καρκινικά κύτταρα ή ο όγκος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους, και οι κοντινοί λεμφαδένες (4 έως 9) επηρεάζονται από τον καρκίνο.

ΕΙΤΕ:

Ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 5 εκατοστά, και μικρές συστάδες καρκινικών κυττάρων ανευρίσκονται στους λεμφαδένες  (0,2 χιλιοστά - 2,0 χιλιοστά.)

ΕΙΤΕ:

Ο όγκος είναι μεγαλύτερος πάνω από 5 εκατοστά και ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε 1, 2, ή 3 λεμφαδένες κάτω από το βραχίονα ή κοντά στο στέρνο.

ΣΤΑΔΙΟ 3Β ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ 

Ο όγκος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους, και ο καρκίνος έχει εισβάλει στο θωρακικό τοίχωμα ή το δέρμα του μαστού με  οίδημα, φλεγμονή, ή έλκος (φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού). Ο καρκίνος του μαστού μπορεί επίσης να έχει εισβάλει σε έως 9 κοντινούς λεμφαδένες.

ΣΤΑΔΙΟ 3C ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

ΕΙΤΕ:

Ο όγκος βρίσκεται στο στήθος (φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού) ή ο όγκος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους, και ο καρκίνος μπορεί να έχουν εισβάλει στο θωρακικό τοίχωμα ή το δέρμα του μαστού με οίδημα, φλεγμονή, ή έλκη και ο καρκίνος έχει, επίσης, εισβάλλει σε περισσότερους από 10 ή λεμφαδένες κάτω από το βραχίονα

ΕΙΤΕ:

Δεν βρίσκεται όγκος στο στήθος ή ο όγκος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους και εκτείνεται στους υπερκλείδιους λεμφαδένες.

ΕΙΤΕ:

Δεν βρίσκεται όγκος στο στήθος ή ο όγκος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους και οι λεμφαδένες κάτω από το βραχίονα και κοντά στο στέρνο (έσω μαστικοί) έχουν καρκίνο.

Το Στάδιο του καρκίνου του μαστού 3C χωρίζεται σε χειρουργηθέν και μη χειρουργηθέν. Μπορεί να συστηθεί προεγχειρητική θεραπεία για να συρρικνωθεί ο καρκίνος του μαστού όσο το δυνατόν και να μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση.

Άρα οι ασθενείς με καρκίνο μαστού σταδίου ΙΙΙ μπορούν να τοποθετηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Στην μία κατηγορία οι ασθενείς έχουν μεγάλους όγκους χωρίς διήθηση του δέρματος ή διήθηση των εν τω βάθει ιστών και μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση.

Στην άλλη κατηγορία οι ασθενείς, δεν μπορούν να χειρουργηθούν λόγω εμπλοκής του δέρματος του μαστού και λόγω διήθησης των γύρω και εν τω βάθει ιστών. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση με καθαρά χειρουργικά όρια, ακόμα και με μαστεκτομή ή υπάρχει εκτεταμένη διήθηση των περιοχικών λεμφαδένων, οπότε η χειρουργική επέμβαση δεν έχει νόημα. Οι ασθενείς με στάδιο ΙΙΙ T3, N1 και μερικοί με Τ4, N0 αντιμετωπίζονται, όπως και οι γυναίκες με καρκίνο μαστού σταδίου ΙΙ. Ωστόσο, προεγχειρητική θεραπεία, το χειρουργείο και μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία επιλέγονται στις περισσότερες.

Οι ασθενείς με ανεγχείρητο καρκίνο του μαστού σταδίου ΙΙΙ κάνουν προεγχειρητική θεραπεία και μάλιστα μπορεί να γίνει ορμονοθεραπεία αν υπάρχουν ξεκάθαρα θετικοί ορμονικοί υποδοχείς. Στη συνέχεια γίνεται χειρουργική επέμβαση, μετεγχειρητική θεραπεία ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του όγκου και το μοριακό προφίλ  και ακτινοθεραπεία του μαστού, του θωρακικού τοιχώματος και των περιοχικών λεμφαδένων.

Μία τακτική που ακολουθείται τυφλά από κάποιους ιατρούς είναι η προεχειρητική θεραπεία με 4-6 κύκλους (fluorouracil, doxorubicin and cyclophosphamide). Στη συνέχεια γίνεται μαστεκτομή ή ογκεκτομή και αφαίρεση μασχαλιαίων λεμφαδένων και μετά το χειρουργείο θεραπεία με taxanes. Οι μελέτες έδειξαν 20-30% ύφεση, αλλά χωρίς όφελος στα ποσοστά κινδύνου υποτροπής και στη συνολική επιβίωση.

Την ακτινοθεραπεία την συστήνουν οι περισσότεροι μετεγχειρητικά εκτός αν δεν υπάρχει ανταπόκριση στην προεγχειρητική θεραπεία, οπότε η ακτινοβολία γίνεται προεγχειρητικά και μετά γίνεται χειρουργική εξαίρεση. Εναλλακτικά αν ο όγκος δεν μπορεί να χειρουργηθεί και δεν ανταποκρίνεται στην προεγχειρητική θεραπεία γίνεται δεύτερης γραμμής θεραπεία. Η πρόγνωση δεν είναι καλή σε αυτές τις περιπτώσεις σε σχέση με τις ασθενείς που ανταποκρίνονται στην προεγχειρητική θεραπεία.


Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού

Θεωρείται επιθετικός και έχει μεγάλη θνησιμότητα και αποτελεί το 1-5% των περιπτώσεων των νεοδιαγνωσθέντων καρκίνων του μαστού. Υπάρχει ερύθημα, οίδημα της επιδερμίδας του μαστού (peau d'orange-φλοιός πορτοκαλιού) και συρρίκνωση και ψηλαφητή σκληρία σε όλο το μαστό από τα διογκωμένα λεμφαγγεία του δέρματος του μαστού. Η μαστογραφία δείχνει οίδημα του δέρματος του μαστού και πάχυνση, ιδίως στη θηλαία άλω και τη θηλή με αρχιτεκτονική αποδιοργάνωση, αλλά δεν υπάρχει μάζα στο μαστό. Η διόγκωση των λεμφαγγείων του δέρματος του μαστού μπορεί να αντακατοπτρίζεται με την διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο για τη διάγνωση.

Έκφραση βιολογικών δεικτών στο φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού

  • Η Ε-catherin υπερεκφράζεται σημαντικά στο φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού.
  • Οι μεταλλάξεις του TP53 είναι διπλάσιες από άλλους τύπους
  • Υπάρχει υπερέκφραση HER2 

Η εξέλιξη του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού είναι γρήγορη (σε 3 μήνες από την πρώτη βλάβη μέχρι την κυτταρίτιδα) κι επειδή δεν υπάρχει ψηλαφητή μάζα μπορεί να μην γίνει έγκαιρη διάγνωση και να εκλαμβάνεται σαν μαστίτιδα και να χορηγούνται αντιβιοτικά. Αν και αυτή η τακτική πρέπει να ακολουθείται για να αποφεύγεται η υπερδιάγνωση και η υπερθεραπεία, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα για φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού.

Πολλοί κάνουν προεγχειρητική χημειοθεραπεία με βάση την ανθρακυκλίνη και μετά ακτινοθεραπεία με ή χωρίς χειρουργείο. Η υπερκλασματοποιημένη ακτινοθεραπεία συνδέεται με καλύτερα ποσοστά ελέγχου της τοπικής υποτροπής. Το χειρουργείο σε αυτές τις περιπτώσεις αμφισβητείται από πολλούς.

Νέα στοχευμένα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αποφευχθούν οι μικρομεταστάσεις με σεβασμό στην ποιότητα της ζωής της ασθενούς.

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, πατώντας εδώ.

Διαβάστε, επίσης,

Στάδιο I καρκίνος μαστού

Στάδιο II καρκίνος μαστού

Πορογενές καρκίνωμα in situ μαστού

Προγνωστικοί δείκτες στον καρκίνο μαστού

Προβλεπτικοί καρκινικοί δείκτες στην ογκολογία

Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία

Βιοδείκτες στην ογκολογία

Διάγνωση του καρκίνου του μαστού 

Οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για το καρκίνο μαστού

Αφιέρωμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου 

Μαγνητική τομογραφία ή μαστογραφία για πρόληψη καρκίνου μαστού

Σταδιοποίηση στον καρκίνο

Ποιότητα ζωής και καρκίνος

Η σωστή εκτίμηση των καρκινικών δεικτών

Λέιζερ για τη διάγνωση του καρκίνου μαστού

Ελαστογραφία μαστού

Τρισδιάστατη Μαστογραφία 

Μη επεμβατική κυτταρολογική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται

Καρκίνος μαστού

Στηθόδεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Οι τεχνικές εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου

Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού

Τα νεώτερα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού

Πώς η βιοψία και το χειρουργείο βοηθούν στην εξάπλωση του καρκίνου

Η λήψη νουκλεϊνικών οξέων από δείγματα ιστών

Η πικρή αλήθεια για τις χημειοθεραπείες 

Βιολογική θεραπεία του καρκίνου

Προγνωστικός παράγοντας για τον καρκίνο μαστού

Γιατί τα χημειοθεραπευτικά δεν λειτουργούν 

Bιοψία για τον καρκίνο μέσω του αίματος

Το καρκινικό μονοπάτι στον καρκίνο του μαστού

Οι ασθενείς που έχουν καρκίνο δεν έχουν όλοι καρκίνο

Δεύτερη γνώμη στον καρκίνο

Εξατομικευμένη Θεραπεία

Οι θυμωμένοι επιζήσαντες από καρκίνο

Μοριακό προφίλ του όγκου

Εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο μαστού

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα στην Ογκολογία

Γιατί οι χημειοθεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές

Μοριακές αλλαγές στον Her2-θετικό καρκίνο μαστού

Να αγαπάτε τον εαυτό σας

Η Εξέλιξη της Ογκολογίας

Μαγνητική τομογραφία σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Αλλάζει η θεραπεία στον καρκίνο του μαστού

Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα

TomoTherapy

H θεραπεία του καρκίνου με αντινεοπλαστόνια

Γονίδιο υπεύθυνο για τον καρκίνο μαστού

Οι μοριακές αλλαγές σε ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού

Απεικονιστικά ευρήματα στους μαστούς

Που μπορεί να εφαρμοστεί το μοριακό προφίλ

Μοριακό προφίλ του όγκου

www.emedi.gr

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

 

 

 

Διαβάστηκε 7086 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 17:49
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.