Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 14:25

Οι αρχές της χειρουργικής θεραπείας στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Χρήσιμες πληροφορίες για την χειρουργική θεραπεία του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

 

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Η πλήρης εξαίρεση του όγκου με αρνητικά χειρουργικά όρια είναι η κατάλληλη χειρουργική επέμβαση σε καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Ανάλογα με το πρωτοπαθές σημείο του όγκου και το μέγεθος του όγκου, η ολική χειρουργική εξαίρεσή του μπορεί να απαιτεί την αφαίρεση δομών, όπως ο λάρυγγα, το μάτι ή η γνάθος. Η προσωρινή τραχειοστομία και οι σωλήνες σίτισης είναι συνήθως απαραίτητοι και μερικές φορές μπορεί να απαιτηθεί να μείνουν μόνιμα.

Το πιθανό κακό αισθητικό αποτέλεσμα και οι δυσλειτουργίες κάνουν επιτακτική την αποκατάσταση ως μέρος της θεραπευτικής απόφασης. Ένας αριθμός από μοσχεύματα του δέρματος και των οστών ή προσθετικά και επικαλύμματα μπορεί να απαιτηθούν για ελαττώματα που προκύπτουν από το χειρουργείο. Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης έχουν σαν σκοπό να διατηρήσουν την λειτουργικότητα των οργάνων σε όσους μπορούν να επιτευχθούν αρνητικά χειρουργικά όρια, όπως για παράδειγμα σε υφολική λαρυγγεκτομή, σε υπερκρικοειδή λαρυγγεκτομή με κρικοειδοεπιγλωττιδοπηξία και σε σχεδόν ολική λαρυγγεκτομή και φαρυγγεκτομή. 

Προσθέτοντας  μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία διακινδυνεύεται το απαραίτητο λειτουργικό αποτέλεσμα. 

Η προσπάθεια διατήρησης της λειτουργίας ενός οργάνου μπορεί να σημαίνει μη πλήρη εκτομή του όγκου, αλλά μερικές φορές προς όφελος της ποιότητας ζωής αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Η μαζική διήθηση της βάσεως του κρανίου, όπου εμπλέκεται η προσπονδυλική περιτονία, εγκλωβίζεται η καρωτιδική αρτηρία, υπάρχει διήθηση του δέρματος και γρήγορη τοπική ή περιοχική υποτροπή μετά από χειρουργική εξαίρεση είναι σχετικές ή και απόλυτες αντενδείξεις για χειρουργείο. Εδώ πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στους ασθενείς που έχουν ανεγχείρητους όγκους και τους ασθενείς που δεν μπορούν να χειρουργηθούν λόγω κακής κατάστασης της υγείας τους από άλλα συνοδά νοσήματα.

Τα ελεύθερα χειρουργικά όρια καθορίζονται με ιστοπαθολογικά χειρουργικά κριτήρια. 

Η αναγνώριση της μοριακής βιολογίας αυτών των όγκων έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τον προσδιορισμό αυτών των ορίων και την πρόγνωση. Έτσι μεταλλάξεις στο p53 αυξάνουν την πιθανότητα για τοπική υποτροπή. Αν υπάρχει μετάλλαξη σε ένα χειρουργικό όριο τοπική υποτροπή συμβαίνει στο 38% των ασθενών. 

Διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων γίνονται στον τράχηλο για την αφαίρεση των τραχηλικών λεμφαδένων.

Ένας καλός τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός περιλαμβάνει την en block αφαίρεση των λεμφαδένων και των 5 επιπέδων. Τρεις χρήσιμες δομές βρίσκονται σε κίνδυνο από αυτό το χειρουργείο: ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς, η έσω σφαγίτιδα φλέβα και το παραπληρωματικό νεύρο. Εάν καμιά από αυτές τις δομές δεν γλιτώσει η χειρουργική επέμβαση θεωρείται  μια ριζική τραχηλική εκτομή  και συνοδεύεται από μετεγχειρητικό πόνο στον ώμο και αδυναμία. 

Υπάρχουν και άλλοι τύποι τραχηλικής εκτομής, όπου διατηρείται η μία, οι δύο ή και οι τρεις αυτές δομές και η χειρουργικά αυτή επέμβαση καλείται τροποποιημένη ριζική τραχηλική εκτομή στην οποία υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής, αλλά έχουν μικρότερη θνησιμότητα.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν αφαιρούνται οι λεμφαδένες και των 5 επιπέδων και εξαρτάται από το σημείο του πρωτοπαθούς όγκου: H υπερωμοϋοειδής αφαίρεση των λεμφαδένων των επιπέδων Ι, ΙΙ και ΙΙΙ και η πλευρική αφαίρεση των λεμφαδένων των επιπέδων ΙΙ, ΙΙΙ και IV. Όταν οι λεμφαδένες δεν είναι ψηλαφητοί, αλλά ο υπολογιζόμενος κίνδυνος είναι πάνω από 20% γίνονται αυτές οι εκλεκτικές χειρουργικές εξαιρέσεις των λεμφαδένων και αν τελικά το δείγμα είναι αρνητικό αποφεύγεται η μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία.

Διαβάστε, επίσης,

Οι βασικές αρχές της θεραπείας του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

Συμπτώματα, διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου

Πρόληψη καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

Καρκίνος του στόματος

Τι περιέχει ένα τσιγάρο

Το εμβόλιο για τον καρκίνο EGF

Καρκίνος του λάρυγγα

Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία

Το PET-CT SCAN είναι σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο

Σταδιοποίηση στον καρκίνο

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο που σχετίζονται με την εργασία

Πρώιμη διάγνωση καρκίνου με PET-CT

Μονοκλωνικά αντισώματα

Μήπως έχετε βραχνάδα;

Δυσγευσία

H βλεννογονίτιδα

Προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του πνεύμονα

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο από το κάπνισμα

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Συνθετικές φωνητικές χορδές

Το καλύτερο φάρμακο για την ξηροστομία

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον HPV

Λεµφοεπιθηλιακό καρκίνωμα φάρυγγα

TomoTherapy

H διατροφή για την πρόληψη καρκίνου του στόματος

Καρκίνος της γλώσσας

Θεραπεία καρκίνου λάρυγγα με χρήση λέιζερ

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα στην Ογκολογία

Λευκοπλακία στόματος

Τα μυστικά του στοματικού έρωτα

Η ακετυλοκυστεϊνη είναι ασφαλής;  

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 1381 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 09:43
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.