Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2016 16:52

Θεραπεία των επιφανειακών όγκων της ουροδόχου κύστεως

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Χρήσιμες πληροφορίες για τους επιφανειακούς όγκους της ουροδόχου κύστεως

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Από όλους τους νεοδιαγνωσθέντες επιφανειακούς όγκους, το 70% είναι εξωφυτικά θηλώματα που περιορίζονται στον βλεννογόνο (Ta ή Tis 70%) ή στον υποβλεννογόνιο (T1 30%).

Η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση των βλαβών με διουρηθρική επέμβαση και στη συνέχεια παρακολούθηση κάθε 3 μήνες για τυχόν υποτροπή ή πρόοδο της νόσου σε πιο προχωρημένο στάδιο. Υπολογίζεται ότι 50-70% των ασθενών με έναν όγκο που περιορίζεται στο βλεννογόνο θα έχει υποτροπή ή ένα νέο καρκίνωμα από το μεταβατικό επιθήλιο μέσα σε 5 χρόνια, ενώ ένα 5-20% των επιφανειακών όγκων θα μεταβούν σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο.

Σε περιπτώσεις που η κυτταρολογική εξέταση των ούρων είναι θετική, αλλά δεν υπάρχουν ορατές βλάβες στην ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα, προτείνεται καθετηριασμός και άμεση επισκόπηση των άνω πεδίων της ουροδόχου κύστεως. 

Η ενδοκυστική θεραπεία χρησιμοποιείται: προφυλακτικά για την αποφυγή της υποτροπής και θεραπευτικά σε εναπομένουσα νόσο που δεν μπορεί να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά. Η τελευταία προσέγγιση σπάνια περιορίζει τη νόσο, μερικώς επειδή οι περισσότεροι παράγοντες που εγχύονται ενδοκυστικά έχουν περιορισμένη διεισδυτικότητα.

Οι ενδείξεις για προφυλακτική ενδοκυστική έγχυση ποικίλουν, αλλά γενικά προτείνεται για πολυεστιακές και υποτροπιάζουσες Ta βλάβες, καρκίνωμα in situ  και T1 νόσο.

6 εβδομαδιαίες εγχύσεις BCG (Bacille Calmette-Guerin) προτείνονται και μετά θεραπεία συντήρησης. Το BCG από τις μελέτες θεωρείται ανώτερο από τα doxorubicin, thiotepa και mitomycin C, στην πρόληψη υποτροπών και ελαττώνει την συχνότητα της διηθητικής και μεταστατικής προόδου της νόσου και της επιβίωσης. Για τη νόσο που δεν ανταποκρίνεται στο BCG, το VALRUBICIN ή η GEMCITABINE προτείνονται.

Σε μερικές περιπτώσεις ενδείκνυται και η κυστεκτομή...

Διαβάστε, επίσης,

Διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως

emedi.gr
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Διαβάστε περισσότερα για τη Σάββη Μάλλιου Κριαρά

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 1345 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2016 14:32
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.