Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 20:49

Θεραπεία μεταστατικού καρκίνου ουροδόχου κύστεως

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Στάδιο IV καρκίνος ουροδόχου κύστεως

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Στον μεταστατικό καρκίνο ουροδόχου κύστεως υπάρχει διαφυγή  των καρκινικών κυττάρων στους λεμφαδένες της πυέλου ή σε παρεγχυματικά όργανα, όπως οι πνεύμονες, τα οστά ή το συκώτι.

Οι ουροθηλιακοί όγκοι είναι ευαίσθητοι σε έναν αριθμό παραγόντων με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης. Αυτοί οι παράγοντες είναι: methotrexate, vinvlastine, doxorubicin, cisplatin, οι ταξάνες, η ifosfamide και η gemcitabine.

Η στάνταρτ θεραπεία είναι ο συνδυασμός δυο, τριών και τεσσάρων φαρμάκων, το M-VAC (methotrexate, vinvlastine, doxorubicin, cisplatin), η cisplatin μαζί με gemcitabine, αλλά και το CMV (cisplatine, methotrexate, vinvlatine) και άλλοι συνδυασμοί με ταξάνες και πλατίνα.

Το M-VAC, στις μελέτες, δείχνει υπεροχή στις ανταποκρίσεις, στην παράταση του χρόνου μέχρι την πρόοδο της νόσου και μεγαλύτερο όφελος στην επιβίωση. Όμως και το σχήμα  Cisplatin-gemcitabine δείχνει παρόμοια αποτελέσματα με λιγότερη τοξικότητα (ουδετεροπενία, πυρετό και βλεννογονίτιδα), αλλά με μεγαλύτερη αναιμία και θρομβοκυττοπενία.

Επίσης χρησιμοποιούνται Ifosfamide,-paclitaxel-cisplatin, Gemcitabine-paclitaxel-cisplatin, Gemcitabine-paclitaxel-carboplatine.

Υψηλής δόσης διαδοχική θεραπεία με gemcitabine και doxorubicin, και ακολούθως  paclitaxel και πλατίνα γίνεται, επίσης σαν σχήμα.

Η πιθανότητα για πλήρη ανταπόκριση και η επιβίωση από το σχήμα M-VAC έχουν υπολογιστεί με προγνωστικούς παράγοντες (γενική κατάσταση-PS 80%, λεμφαδενική ή σπλαχνική μεταστατική νόσος ήπατος, πνευμόνων η οστών). Η πλήρης ανταπόκριση είναι 38, 25 και 5% και η μέση επιβίωση 33 μήνες, 13 και 9 μήνες για ασθενείς με κανένα, ένα ή δύο παράγοντες κινδύνου, αντίστοιχα.

Παρόλο που οι αιμοποιητικοί αυξητικοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν την θνησιμότητα (4% είναι το ποσοστό θνησιμότητας από την τοξικότητα της θεραπείας), το M-VAC δεν συστήνεται συστήνεται για ασθενείς που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου.

Ο πρωταρχικός σκοπός της θεραπείας είναι να εξαλειφθεί ο όγκος είτε μόνο με χημειοθεραπεία ή με χημειοθεραπεία και χειρουργική αφαίρεση της υπολειπόμενης νόσου.

Σε ασθενείς με περιορισμένη μεταστατική νόσο και σε ασθενείς με μεγάλη λεμφαδενική πυελική νόσο που δεν μπορεί να θεραπευθεί με χειρουργείο μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις να χειρουργηθεί, μετά από εξατομικευμένη χημειοθεραπεία. 

Επειδή η τοξικότητα από τη θεραπεία είναι μεγάλη πρέπει να γίνεται μοριακό προφίλ του όγκου.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, πατώντας εδώ.

 

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπεία διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστεως

Διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως

emedi.gr
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Διαβάστε περισσότερα για τη Σάββη Μάλλιου Κριαρά

 

 

 

 

 
Διαβάστηκε 1229 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 10:27
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.