Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 08:59

Η θεραπεία του καρκίνου στα παιδιά πρέπει να είναι εξατομικευμένη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

Δεν πρέπει να γίνονται πρωτόκολλα χημειοθεραπείας στα παιδιά που έχουν καρκίνο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Οι οικογένειες των παιδιών με καρκίνο έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να κάνουν χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία στα παιδιά τους;;;

Οι παρενέργειες για το παιδί είναι πολλές και επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την ποιότητα της ζωής του παιδιού.

Οι σκέψεις των γονιών που δεν θέλουν να κάνουν τα παιδιά τους ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία...

1. Η χημειοθεραπεία είναι δηλητήριο.

2. Η χημειοθεραπεία είναι χειρότερη από την ίδια την ασθένεια. Τα φάρμακα ταξιδεύουν σε όλο το σώμα και επηρεάζουν και τα φυσιολογικά, υγιή κύτταρα που είναι ταχέως αναπτυσσόμενα στα παιδιά.

3. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία προκαλούν πολύ περισσότερες παρενέργειες στα παιδιά, από ότι στους ενήλικες. Σε γενικές γραμμές, για τις θεραπείες για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας χρησιμοποιούνται υψηλότερες δόσεις χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας από ό, τι χρησιμοποιούνται για τους ενήλικες και λαμβάνουν αυτές τις υψηλές αυτές δόσεις σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι παρενέργειες ποικίλουν από άτομο σε άτομο, ακόμη και μεταξύ εκείνων που έλαβαν την ίδια θεραπεία. Μερικά παιδιά έχουν πολύ λίγες παρενέργειες, ενώ άλλα έχουν πολλές.

4. Τα οστά και τα εσωτερικά όργανα καταστρέφονται από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την καρδιά, τα νεφρά και τους πνεύμονες, και προκαλούν αλλαγές στην οστική πυκνότητα. Οι επιζώντες από παιδικό και εφηβικό καρκίνο έχουν οστεοπόρωση κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

5. Καταστρέφεται το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Η εντατική χημειοθεραπεία σε παιδιά με κακοήθη νοσήματα προκαλεί ανοσολογική ανεπάρκεια, με μεγάλη μείωση των επιπέδων των αντισωμάτων κατά των ιογενών ασθενειών, όπως η ιλαρά και η παρωτίτιδα κ.ά, αλλά και κατά του ίδιου του καρκίνου. Μήπως, σκέφτονται οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες ευθύνονται για τις υποτροπές, για τους θανάτους και για τους δεύτερους καρκίνους που εμφανίζουν;

6. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία προκαλούν στα παιδιά κατάθλιψη. Η κατάθλιψη επηρεάζει 25 τοις εκατό των παιδιών με καρκίνο.

Όταν ένα παιδί διαγνωστεί με καρκίνο, η οικογένεια και περισσότερο οι γονείς θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα.

8 στα 10 παιδιά που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο επιβιώνουν τουλάχιστον 5 χρόνια, και αρκετά παιδιά μπορούν να θεραπευθούν. Όμως, οι θεραπείες αυτές προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας αργότερα.

Οι  παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου είναι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.

Μερικά προβλήματα μπορεί να μην υποχωρήσουν μήνες ή χρόνια μετά τη θεραπεία. Επειδή τα παιδιά με καρκίνο, σήμερα επιβιώνουν στην ενήλικη ζωή, η μακροπρόθεσμη υγεία τους και αυτές οι καθυστερημένες επιπτώσεις στην υγεία τους έχουν μεγάλη σημασία για την επαγγελματική, κοινωνική και οικογενειακή τους κατάσταση.

Η θεραπεία του καρκίνου της παιδικής ηλικίας απαιτεί μια πολύ εξειδικευμένη προσέγγιση και απαιτείται μετέπειτα φροντίδα και παρακολούθηση για καθυστερημένες επιπτώσεις. Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα όργανο του σώματος (ή περισσότερα από ένα σύστημα οργάνων) και μπορεί να ήπιες ή σοβαρές.

Η προσεκτική παρακολούθηση μετά τη θεραπεία του καρκίνου επιτρέπει στους γιατρούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τυχόν απώτερες επιπλοκές όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης εξαρτάται από τον  τύπο του καρκίνου που είχε το παιδί και από τις θεραπείες που χρησιμοποιήθηκαν.

Ποια παιδιά είναι σε κίνδυνο για καθυστερημένες επιπτώσεις από τη θεραπεία του καρκίνου;

Κάθε παιδί πρέπει να παίρνει εξατομικευμένη θεραπεία, ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.

Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται πρέπει να ποικίλουν από παιδί σε παιδί ανάλογα

Διαβάστε, επίσης,

Γονιδιακή έκφραση και ανάλυση μεταλλάξεων όγκων 

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις διαφέρουν και εξαρτώνται κυρίως από το είδος της θεραπείας που χρησιμοποιείται και τις δόσεις που δίνονται.

Ο κίνδυνος ενός παιδιού για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις επηρεάζεται και από:

 • Τον τύπο του καρκίνου που έχει
 • Την ηλικία στην οποία εμφάνισε τον καρκίνο
 • Την ηλικία στην οποία έκανε τη θεραπεία για τον καρκίνο
 • Τη γενική υγεία του παιδιού πριν εμφανίσει τον καρκίνο
 • Το γενετικό προφίλ του παιδιού (ο καρκίνος στα παιδιά είναι τις περισσότερες φορές κληρονομικός)

Τι προκαλεί τις καθυστερημένες επιπτώσεις στα παιδιά με καρκίνο;

Οι καθυστερημένες επιπτώσεις προκαλούνται από τη θεραπεία του καρκίνου σε υγιή κύτταρα στο σώμα. Οι περισσότερες όψιμες επιδράσεις  προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοβολία. Μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε καθυστερημένες επιπτώσεις.

Οι θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία σκοτώνουν τα κύτταρα που αναπτύσσονται γρήγορα, όπως τα καρκινικά κύτταρα. Αλλά σε ένα παιδί, και πολλά υγιή κύτταρα σε όργανα σε όλο το σώμα αυξάνονται γρήγορα. Η θεραπεία μπορεί να βλάψει αυτά τα κύτταρα...

Χημειοθεραπεία

Χημειοθεραπεία είναι η χρήση φαρμάκων για να εξοντωθούν τα καρκινικά κύτταρα και έχουν αυτά τα φάρμακα πολλές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες εξαρτώνται από τον τύπο και την δόση των φαρμάκων, καθώς και το πόσο συχνά και για πόσο χρονικό διάστημα δίνεται η θεραπεία. Για παράδειγμα, οι παρενέργειες είναι πιθανόν να είναι πιο σοβαρές με την υψηλή δόση χημειοθεραπείας που ακολουθείται από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα επιτίθενται σε κύτταρα που αυξάνονται γρήγορα και διαιρούνται. Τα φάρμακα λειτουργούν επειδή τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται ταχύτερα από τα περισσότερα φυσιολογικά κύτταρα. Αλλά κάποια φυσιολογικά κύτταρα διαιρούνται, επίσης, γρήγορα, όπως τα κύτταρα του μυελού των οστών που φτιάχνουν νέα κύτταρα του αίματος, τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό του στόματος και των εντέρων (βλεννογόνοι), και τα θυλακιώδη κύτταρα στις τρίχες. Αυτά τα διαιρούμενα κύτταρα είναι αυτά που καταστρέφονται από τη χημειοθεραπεία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όπως χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων, ναυτία, διάρροια, ή απώλεια μαλλιών. Αυτές οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες, συνήθως, υποχωρούν με το χρόνο μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να συμβουν πολλά χρόνια αργότερα. Ολόκληρο το σώμα ενός παιδιού αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι πολλά διαφορετικά υγιή, φυσιολογικά κύτταρα διαιρούνται ταχύτερα από ό, τι  σε έναν ενήλικα. Ορισμένοι τύποι φαρμάκων χημειοθεραπείας μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα αυτά και να μην γίνει σωστή ανάπτυξή τους.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτίνες υψηλής ενέργειας για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και να συρρικνώσει τους όγκους. Η ακτινοβολία μπορεί να προέρχεται από έξω από το σώμα (εξωτερική ακτινοβολία) ή από ραδιενεργά υλικά που τοποθετούνται μέσα ή δίπλα στον όγκο (εσωτερική ακτινοβολία). Η ακτινοβολία χρησιμοποιείται μερικές φορές μαζί με άλλες θεραπείες, όπως πριν ή μετά από χειρουργική επέμβαση, ή μαζί με τη χημειοθεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι η κύρια θεραπεία.

Όμως, η ακτινοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει και τα φυσιολογικά κύτταρα και τα καρκινικά κύτταρα.

Ο κίνδυνος ενός παιδιού για όψιμες επιδράσεις από την ακτινοβολία εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων:

-Η δόση της ακτινοβολίας. Υψηλότερες δόσεις συχνά συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο.
-Η περιοχή του σώματος που ακτινοβολείται. Ορισμένα όργανα και μέρη του σώματος είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από την ακτινοβολία από άλλα.
-Η ηλικία του παιδιού. Τα μικρότερα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της ακτινοβολίας.
-Το γενετικό υλικό του παιδιού. Μερικά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παρενέργειες. Για παράδειγμα, τα παιδιά με την κληρονομική μορφή του ρετινοβλαστώματος (καρκίνος ματιού) είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της ακτινοβολίας.

Χειρουργική

Η χειρουργική επέμβαση είναι σημαντικό μέρος της θεραπείας για πολλούς καρκίνους.

Όπως και με άλλους τύπους θεραπείας, οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χειρουργικής επέμβασης εξαρτώνται από έναν αριθμό διαφορετικών παραγόντων:

Ο τύπος του καρκίνου προσδιορίζει την έκταση της χειρουργικής επέμβασης που απαιτείται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι αρκετά μικρή και μπορεί να αφήσει μια απλή ουλή. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να είναι πιο εκτεταμένη και να απαιτηθεί η αφαίρεση μέρους ή όλου του οργάνου, ή ακόμα και ενός άκρου. Οι γιατροί προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση της χειρουργικής επέμβασης, αφαιρώντας όλο τον καρκίνο και όσο το δυνατόν πιο μικρές ποσότητες υγιών ιστών μπορούν...

Η ηλικία του παιδιού, επίσης, είναι σημαντική. Τα μικρότερα παιδιά, των οποίων τα σώματα εξακολουθούν να αυξάνονται γρήγορα, μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις από ότι  τα μεγαλύτερα παιδιά που βρίσκονται ήδη σε πλήρη ή σχεδόν πλήρη διαμόρφωση της ανάπτυξης του σώματός τους.


 

Αποτελέσματα της θεραπείας σε ορισμένα μέρη του σώματος των παιδιών

 • Εγκέφαλος

Μερικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για όγκους στον εγκέφαλο ή σε παιδιά με οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ALL) είναι πιο πιθανό να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο, αλλά και τα παιδιά με άλλους καρκίνους μπορεί να επηρεαστούν, επίσης. Οι θεραπείες που μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο είναι η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία, και η χημειοθεραπεία.

Τα φυσιολογικά κύτταρα του εγκεφάλου αναπτύσσονται γρήγορα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, καθιστώντας τον οργανισμό πολύ ευαίσθητο στην ακτινοβολία. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ακτινοθεραπείας στο κεφάλι σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών για τον περιορισμό των βλαβών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αλλά ακόμη και σε μεγαλύτερα παιδιά, η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως μαθησιακές δυσκολίες. 

Ορισμένοι τύποι χημειοθεραπείας, που δίνονται είτε σε μια φλέβα (ενδοφλέβια) ή απευθείας στην σπονδυλική στήλη (ενδοραχιαία χημειοθεραπεία), μπορεί επίσης να προκαλέσουν μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί, εάν υψηλότερες δόσεις ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας χρησιμοποιούνται, και όσο πιο μικρό είναι το παιδί κατά το χρόνο της θεραπείας. Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι πιο συχνές σε παιδιά που κάνουν και χημειοθεραπεία και ακτινοβολία στον εγκέφαλο.

Τα μαθησιακά προβλήματα και γνωστικές διαταραχές, συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λίγα χρόνια από τη θεραπεία και είναι:

 • Χαμηλότερο IQ, που ποικίλει ανάλογα με το πόσο έντονη είναι η θεραπεία
 • Χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο
 • Προβλήματα με τη μνήμη και την προσοχή
 • Κακός συντονισμός των κινήσεων
 • Προβλήματα συμπεριφοράς
 • Μη λεκτικές δεξιότητες όπως τα μαθηματικά είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν πιο πολύ από τις γλωσσικές δεξιότητες, όπως η ανάγνωση ή ορθογραφία, αλλά σχεδόν κάθε τομέας της ανάπτυξης του εγκεφάλου μπορεί να επηρεαστεί.
 • Άλλες απώτερες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν, ανάλογα με το είδος της θεραπείας που χρησιμοποιείται, είναι οι επιληπτικές κρίσεις και οι συχνοί πονοκέφαλοι.

Θεραπείες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο μπορεί επίσης να προκαλέσουν και άλλες επιδράσεις στο σώμα. Για παράδειγμα, η θεραπεία με ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει  την υπόφυση, η οποία βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων των πολλών ορμονών στο σώμα. Τα συμπτώματα των προβλημάτων της υπόφυσης είναι η κόπωση, η νωθρότητα, η μειωμένη όρεξη, η δυσανεξία στο κρύο, και η δυσκοιλιότητα, που υποδηλώνουν χαμηλά επίπεδα ορισμένων ορμονών. Άλλα προβλήματα είναι η καθυστερημένη ανάπτυξη ή / και η σεξουαλική ωρίμανση.

 • Όραση

Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει την όραση με πολλούς τρόπους. Προβλήματα όρασης μετά τη θεραπεία είναι πιο συχνά σε ρετινοβλάστωμα, που είναι παιδικός καρκίνος που ξεκινά στην ευαίσθητη περιοχή του ματιού στο φως (αμφιβληστροειδής). Σε πολλές περιπτώσεις, η όραση στο μάτι έχει ήδη καταστραφεί από τον όγκο κατά τον χρόνο της διάγνωσης. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του πάσχοντος οφθαλμού. Εάν αυτό γίνει, ένα προσθετικό (τεχνητό) μάτι τοποθετείται στη θέση του βολβού του ματιού.

Η ακτινοθεραπεία στο μάτι μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει βλάβη σε εσωτερικά μέρη του οφθαλμού και να δημιουργηθούν προβλήματα όρασης. Η ακτινοβολία στην περιοχή του ματιού προκαλεί καταρράκτη (θόλωση του φακού του ματιού) συναρτήσει του χρόνου. Η θεραπεία με ακτινοβολία στα οστά κοντά στο μάτι μπορεί, επίσης, να καθυστερήσει την ανάπτυξη των οστών, κι έτσι να αλλάξει το σχήμα του προσώπου του παιδιού καθώς μεγαλώνει.

Οι όγκοι της υπόφυσης, μπορεί, επίσης, να επηρεάσουν την όραση. Αυτός ο αδένας είναι πολύ κοντά στα οπτικά νεύρα, τα οποία συνδέουν τα μάτια  με τον τον εγκέφαλο. Η χειρουργική επέμβαση ή η ακτινοβολία στην περιοχή θα μπορούσε, επίσης, να επηρεάσει αυτά τα νεύρα, και να προκληθούν προβλήματα όρασης.

Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να είναι τοξικά για το μάτι και μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα, όπως θολή όραση, διπλή όραση, και γλαύκωμα. Πολλές φορές, αυτές οι επιδράσεις θέλουν χρόνο για να εκδηλωθούν.

Τα παιδιά που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα στα μάτια, αν αναπτύξουν χρόνια νόσο μοσχεύματος έναντι ξενιστή. Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία το νέο ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα στο μάτι (καθώς και άλλα κύτταρα του σώματος).

Άλλες καθυστερημένες επιπτώσεις στο μάτι περιλαμβάνουν:

-Ξηροφθαλμία
-Υγρά μάτια
-Ερεθισμός των οφθαλμών (αίσθηση σαν κάτι να υπάρχει στο μάτι)
-Αποχρωματισμένος σκληρός χιτώνας (λευκό μέρος του ματιού)
-Κακή όραση
-Ευαισθησία στο φως
-Κακή νυχτερινή όραση
-Όγκοι στο βλέφαρο
-Βλεφαρόπτωση
-Εάν η θεραπεία του καρκίνου επηρεάσει την όραση, η όραση του παιδιού θα πρέπει να ελέγχεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, έτσι ώστε, το σχέδιο θεραπείας μπορεί να αλλάξει αν υπάρχουν σημεία απώλειας όρασης. Μετά τη θεραπεία, οι οφθαλμολογικές εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται τακτικά, γιατί μπορεί να χρειαστούν θεραπείες, όπως χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη ή γυαλιά.

 • Ακοή

Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας, αλλά και αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής (ιδιαίτερα στις υψηλές συχνότητες) της ακοής. Η ακτινοβολία που δίνεται στον εγκέφαλο ή το αυτί ή η χειρουργική επέμβαση μπορεί, επίσης, να οδηγήσουν σε απώλεια της ακοής. Αυτός ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στα μικρότερα παιδιά κατά το χρόνο της θεραπείας.

Άλλες απώτερες επιπλοκές της θεραπείας στην ακοή είναι:

-Εμβοές στα αυτιά
-Πρόβλημα ακοής όταν τα επίπεδα θορύβου είναι υψηλά
-Ζάλη (αν η θεραπεία επηρεάζει το έσω αυτί)
-Ωτοσκλήρυνση
Εάν το παιδί έχει επιπτώσεις στην ακοή, από τη θεραπεία, θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος, για να γίνει έγκαιρη αλλαγή στη θεραπεία, για να μην συμβεί απώλεια ακοής.

Μετά τη θεραπεία, οι τακτικές εξετάσεις ακοής, θα βοηθήσουν τα μικρότερα παιδιά με απώλεια ακοής να μην έχουν προβλήματα με την ανάπτυξη της γλώσσας. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να έχουν προβλήματα στο σχολείο ή στις κοινωνικές τους συναναστροφές. Μερικά παιδιά μπορεί να χρειαστούν ακουστικά βαρηκοΐας ή πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα  για να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά.

 • Θυροειδής

Ο θυρεοειδής αδένας, βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού και είναι ένα σημαντικό μέρος του ενδοκρινικού συστήματος. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών και βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος.

Η λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεαστεί από την ακτινοθεραπεία ή τη χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού, ή από την ολοσωματική ακτινοβολία του σώματος, σε μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων. Μερικοί όγκοι μπορεί να βλάψουν το θυρεοειδή άμεσα, ή την υπόφυση, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Η χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός), συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής δεν φτιάχνει πλέον επαρκείς ορμόνες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ξηρό δέρμα, ανεξήγητη αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, επιβράδυνση της ανάπτυξης των οστών, φτωχή μνήμη, κατάθλιψη, και αραίωση των μαλλιών. Τα χάπια ορμονικής υποκατάστασης του θυρεοειδούς μπορεί να χρειαστεί να χορηγούνται καθημερινά.

Η υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός) είναι λιγότερο πιθανή, αλλά μπορεί να συμβεί. Τα σημεία και συμπτώματα είναι η νευρικότητα, η απώλεια βάρους, η δυσκολία στον ύπνο, η διάρροια, και η διόγκωση του  θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη). Εάν απαιτείται θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση ή η ακτινοβολία χρησιμοποιούνται στο θυρεοειδή αδένα για να μειωθούν τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς.

Οι τακτικές εξετάσεις αίματος του θυρεοειδούς μπορεί να βοηθήσουν στην ανίχνευση αυτών των προβλημάτων νωρίς, συχνά πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Εξετάσεις απαιτούνται συχνά για πολλά χρόνια μετά τη θεραπεία ακτινοβολίας, δεδομένου ότι μερικές φορές τα προβλήματα μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι και μια δεκαετία ή περισσότερο αργότερα. Η ακτινοβολία του θυρεοειδούς προκαλεί καρκίνο.

 • Μυς και οστά

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην σωστή ανάπτυξη των οστών και των μυών στους νέους, και προκαλεί επιβράδυνση της ανάπτυξης σε οποιαδήποτε περιοχή ακτινοβοληθεί. Τα οστά, οι μαλακοί ιστοί, οι μυς και τα αιμοφόρα αγγεία είναι πολύ ευαίσθητα στην ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ταχείας ανάπτυξης. Τα μικρά παιδιά και τα παιδιά στην εφηβεία βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους.

Μαζί με την ανάπτυξη των οστών, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που σχετίζονται με τα οστικά και μυϊκά προβλήματα είναι:

-Άνιση ανάπτυξη των δυο πλευρών του σώματος (μικρότερη ανάπτυξη στην πλευρά της θεραπείας)
-Πόνος στα οστά
-Δυσκαμψία των αρθρώσεων
-Αλλαγές στον τρόπο που το παιδί περπατά
-Αδύναμα οστά που μπορεί να σπάσουν εύκολα
-Μείωση του ασβεστίου στα οστά
-Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων μπορεί, επίσης, να επηρεάσουν τα οστά. Για παράδειγμα, τα κορτικοστεροειδή (όπως, η πρεδνιζόνη και η δεξαμεθαζόνη) είναι συχνά μέρος της χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως η λευχαιμία ή το λέμφωμα. Αυτά τα φάρμακα μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν οστεονέκρωση στην οποία τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα οστά καταστρέφονται. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τμήματα των οστών και να προκαλείται πόνος (ειδικά στις αρθρώσεις των οστών) ή ακόμη και κατάγματα στο οστό. Η οστεονέκρωση μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε οστά, αλλά πιο συχνά επηρεάζει τμήματα των οστών γύρω από τους γοφούς ή τα γόνατα. Η χημειοθεραπεία υψηλών δόσεων σε μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων μπορεί, επίσης, να προκαλέσει οστεονέκρωση.

Η χειρουργική επέμβαση για ορισμένους τύπους καρκίνων της παιδικής ηλικίας μπορεί να έχει προφανείς επιπτώσεις στους μυς και την ανάπτυξη των οστών σε ορισμένα μέρη του σώματος. Αυτό είναι πιο πιθανό σε καρκίνους που ξεκινούν στα οστά (όπως οστεοσάρκωμα ή όγκοι Ewing) ή τους μύες (ραβδομυοσαρκώματα).

Ορισμένα προβλήματα στην ανάπτυξη των οστών μπορεί να προκληθούν από βλάβη στο ενδοκρινικό σύστημα.

 • Καρδιά και καρδιαγγειακό σύστημα

Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα των  θεραπειών για τον καρκίνο. Η πραγματική βλάβη στην καρδιά μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να φανούν πολλά χρόνια, ή ακόμα και δεκαετίες αργότερα. Μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται ανθρακυκλίνες, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου της παιδικής ηλικίας, μπορεί να βλάψουν τον καρδιακό μυ ή να επηρεάσουν το ρυθμό της καρδιάς. Η βλάβη σχετίζεται με τη συνολική δόση του φαρμάκου και την ηλικία του παιδιού κατά τον χρόνο της θεραπείας. Οι δόσεις αυτών των φαρμάκων πρέπει να περιορίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο, και να δίνονται φάρμακα που προστατεύουν την καρδιά από τις βλάβες των ανθρακυκλινών. 

Η ακτινοθεραπεία στο θώρακα ή τη σπονδυλική στήλη, ή όταν δίνεται σε ολόκληρο το σώμα (ολοσωματική ακτινοβόληση), μπορεί, επίσης, να βλάψει τον καρδιακό μυ ή να προκαλέσει προβλήματα στο ρυθμό της. Η ακτινοβολία μπορεί, επίσης, να βλάψει τις καρδιακές βαλβίδες ή τα αιμοφόρα αγγεία (στεφανιαίες αρτηρίες) που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ με οξυγόνο. Η συνολική δόση και το είδος της ακτινοβολίας και η ηλικία του παιδιού κατά το χρόνο της θεραπείας επηρεάζουν τον κίνδυνο αυτό. Τα προβλήματα είναι πιο πιθανό να συμβούν σε παιδιά που λαμβάνουν πιο εντατική θεραπεία. Όταν αυτές οι θεραπείες επηρεάζουν την καρδιά, οι βλάβες, συνήθως δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή.

Η προσεκτική παρακολούθηση για καρδιακά προβλήματα είναι πολύ σημαντική  τα επόμενα χρόνια μετά τη θεραπεία, επειδή συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ειδικές εξετάσεις, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα ή το υπερηχοκαρδιογράφημα (υπερηχογράφημα της καρδιάς), μπορεί να βοηθήσουν στην ανάδειξη των καρδιακών προβλημάτων, ώστε να βρεθούν εγκαίρως και να αντιμετωπιστούν, εάν είναι απαραίτητο.

 • Πνεύμονες

Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν να επηρεάσουν τους πνεύμονες. Τα προβλήματα στους πνεύμονες μπορεί να συμβούν σε παιδιά που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο θώρακα  ή ολοσωματική ακτινοβολία. Ο κίνδυνος των προβλημάτων εξαρτάται από τη δόση της ακτινοβολίας, το πόσο της ακτινοβολίας, και την ηλικία του ασθενούς. Η χρήση ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας κατά τον χρόνο της ακτινοβολίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους πνεύμονες:

-Μείωση του όγκου των πνευμόνων (οι πνεύμονες δεν μπορεί να κρατήσουν πολύ αέρα)

-Δύσπνοια, που επιδεινώνεται  με την άσκηση

-Συνεχής βήχας

-Πνευμονικός ιστός με ουλές και συρρικνώσεις (πνευμονική ίνωση)

-Φλεγμονή πνευμονικού ιστού (πνευμονίτιδα) με δυσκολία στην αναπνοή

-Αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων του πνεύμονα

-Αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα αργότερα στη ζωή 

-Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας, όπως η μπλεομυκίνη, μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στους πνεύμονες, ειδικά ίνωση και πνευμονίτιδα. Ο κίνδυνος των προβλημάτων αυξάνει με τις υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου. Τα παιδιά που παίρνουν αυτές τις θεραπείες μπορεί να μην έχουν εμφανή συμπτώματα και να φανούν μέσα στα πρώτα χρόνια μετά τη θεραπεία. Τα παιδιά που έχουν λάβει αυτές τις θεραπείες χρειάζονται προσεκτική παρακολούθηση, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια μετά τη θεραπεία. Ειδικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες θώρακα και δοκιμασίες της πνευμονικής λειτουργίας πρέπει να γίνονται τακτικά σε εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

 • Δόντια

Η χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τα δόντια και το σαγόνι μπορεί να οδηγήσουν σε απώτερες επιπλοκές, κυρίως σε παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία πριν την ηλικία των 5. Αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να έχουν προβλήματα. 

Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές στα δόντια:

-Μικρά δόντια

-Καθυστέρηση στην ανάπτυξη των δοντιών

-Ανώμαλο σμάλτο των δοντιών (δόντια ακανόνιστα και αποχρωματισμένα)

-Αυξημένος κίνδυνος για κοιλότητες

-Δόντια που είναι πολύ ευαίσθητα στο ζεστό ή κρύο

-Ασθένεια των ούλων

-Αδύναμες ρίζες δοντιών (πρόωρη απώλεια των δοντιών)

-Η ακτινοβολία στην περιοχή γύρω από το στόμα μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τους σιελογόνους αδένες, και αυτό να οδηγήσει σε μειωμένο σάλιο και ξηροστομία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και ουλίτιδα.

Η τακτική οδοντιατρική εξέταση είναι σημαντική για να βρεθούν τα προβλήματα νωρίς και να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, οι τυχόν φθορές και να προληφθεί η απώλεια των δοντιών.

 • Αποτελέσματα της θεραπείας στην ανάπτυξη 

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι ένα συχνό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης. Όταν η χημειοθεραπεία χορηγείται μόνη της, χωρίς ακτινοβολία, η μεταβολή του ρυθμού ανάπτυξης είναι συνήθως μικρής διάρκειας. Με την πάροδο του χρόνου πολλά παιδιά φθάνουν σε ένα φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης μετά τη θεραπεία. Αλλά ορισμένα φάρμακα, όταν χορηγούνται σε αρκετά υψηλές δόσεις, έχουν πιο διαρκή αποτελέσματα. 

Οι χειρότερες επιδράσεις στην ανάπτυξη συνδέονται με την ακτινοθεραπεία. Η ακτινοβολία έχει άμεση επίδραση στην ανάπτυξη των οστών.

Η ακτινοβολία (και μερικές φορές η χειρουργική) στην περιοχή κεφαλής και του τραχήλου μπορεί μερικές φορές να βλάψει την υπόφυση, που είναι ο κύριος αδένας του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ανάπτυξη.

Το ενδοκρινικό σύστημα είναι μια ομάδα από αδένες που ελέγχουν πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος, όπως την ανάπτυξη, το μεταβολισμό, την εφηβεία, και την ανταπόκριση  στο στρες. Οι ενδοκρινείς αδένες περιλαμβάνουν την υπόφυση, το θυρεοειδή, τα επινεφρίδια, τους όρχεις (στα αγόρια), και τις ωοθήκες (στα κορίτσια). Αυτοί οι αδένες λειτουργούν με την απελευθέρωση των ορμονών στην κυκλοφορία του αίματος, και μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσουν τα κύτταρα σε όλο το σώμα. Για παράδειγμα, η υπόφυση απελευθερώνει αυξητική ορμόνη, η οποία διεγείρει την ανάπτυξη του σώματος στα παιδιά. Οι ορμόνες από τις ωοθήκες και τους όρχεις επηρεάζουν τη σεξουαλική ωρίμανση και τη γονιμότητα.

Οι ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν από βλάβη στους ενδοκρινείς αδένες, όπως η υπόφυση επιβραδύνουν την ανάπτυξη του παιδιού, και επηρεάζουν τα οστά, το ύψος και τη σεξουαλική ανάπτυξη κατά την εφηβεία. Τα πολύ μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης παρατηρείται συνήθως μέσα σε 5 έτη από τη θεραπεία.

Εάν η υπόφυση καταστραφεί, η θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί να αντιστρέψει συχνά κάποιες από τις επιδράσεις στην ανάπτυξη. Ωστόσο, η θεραπεία με αυξητική ορμόνη έχει κινδύνους. Η επιλογή να χρησιμοποιήσει κάποιος αυξητική ορμόνη έχει παρενέργειες (καρκίνος).

 • Αποτελέσματα της θεραπείας στη σεξουαλική ανάπτυξη και γονιμότητα

Είναι σημαντικό για τους γονείς να συζητήσουν τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιδράσεις της θεραπείας του καρκίνου στη σεξουαλική ανάπτυξη και τη γονιμότητα  πριν από τη θεραπεία.

-Άνδρες

Στους άνδρες, οι όρχεις έχουν 2 βασικές λειτουργίες. Εκκρίνουν ανδρικές ορμόνες (όπως η τεστοστερόνη), που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την σεξουαλική ζωή και βοηθούν το σώμα να διατηρήσει τα οστά και τη μυϊκή δύναμη. Οι όρχεις παράγουν, επίσης, το σπέρμα, το οποίο απαιτείται για τεκνοποίηση.

Τόσο η ακτινοθεραπεία όσο και η χημειοθεραπεία μπορεί να μειώσουν την παραγωγή του σπέρματος και μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική ανάπτυξη. Σε γενικές γραμμές, τα κύτταρα στους όρχεις που παράγουν το σπέρμα είναι πιο πιθανό να καταστραφούν από θεραπείες του καρκίνου, παρά τα κύτταρα που παράγουν ορμόνες. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι βραχείας ή μακράς διαρκείας ανάλογα με την ένταση της θεραπείας.

Η ακτινοθεραπεία  στους όρχεις θα επηρεάσει τα κύτταρα που παράγουν σπέρμα. Βλάπτει, επίσης, τα κύτταρα που παράγουν ορμόνες αν δοθεί σε υψηλότερες δόσεις. Η ακτινοβολία που στοχεύει στην κοιλιακή χώρα (κοιλιά) ή λεκάνη μπορεί, επίσης, να έχει αυτό το αποτέλεσμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι όρχεις μπορεί να προστατευθούν ή να μετακινηθούν έξω από το πεδίο της ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της θεραπείας, για να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Τα επίπεδα σεξουαλικών ορμονών στο σώμα επηρεάζονται, επίσης, από την υπόφυση. Έτσι, η ακτινοθεραπεία στην περιοχή της κεφαλής μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ανάπτυξη και την παραγωγή σπέρματος.

Υψηλές δόσεις ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τα κύτταρα που παράγουν σπέρμα, αλλά πολύ υψηλές δόσεις, επίσης θα επηρεάσουν τα κύτταρα που παράγουν ορμόνες.

Οι θεραπείες που επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος μειώνουν την ικανότητα του ασθενούς να τεκνοποιήσει, ακόμη και μόνιμα. Για τα αγόρια που έχουν περάσει από την εφηβεία, η τράπεζα σπέρματος (συλλογή και τη δέσμευση δειγμάτων σπέρματος) είναι μια επιλογή που μπορεί να τους επιτρέψει να τεκνοποιήσουν αργότερα στη ζωή τους. Οι κίνδυνοι των επιπτώσεων στη γονιμότητα, είναι μικρότερη στα αγόρια που αντιμετωπίζονται πριν από την εφηβεία.

Οι θεραπείες που επηρεάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως η μη ολοκλήρωση της εφηβείας, η πρόωρη ή καθυστερημένη εφηβεία, και η ανικανότητα (αδυναμία παραγωγής και διατήρησης στύσης). Χορηγείται τεστοστερόνη σε μορφή ενέσεων, εμπλάστρων, ή γελών που εφαρμόζονται στο δέρμα για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης.

-Γυναίκες

Στις γυναίκες, τα σημαντικά όργανα για τη σεξουαλική ανάπτυξη και την εγκυμοσύνη είναι οι ωοθήκες και η μήτρα. Οι ωοθήκες, οι οποίες βρίσκονται στο κάτω μέρος της κοιλιάς, παράγουν γυναικείες ορμόνες (όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη). Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν τη σεξουαλική ανάπτυξη (έμμηνος ρύση και γονιμότητα) και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και των οστών. Οι ωοθήκες περιέχουν, επίσης, τα ωάρια τα οποία είναι απαραίτητα για να τεκνοποιήσουν. Η μήτρα χρησιμεύει ως χώρος για τα μωρά να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά τα όργανα μπορεί να επηρεαστούν από θεραπείες για τον καρκίνο.

Οι ωοθήκες μπορεί να επηρεαστούν τόσο από τη χημειοθεραπεία όσο και από την ακτινοβολία. Ο κίνδυνος των προβλημάτων εξαρτάται κυρίως από την ένταση της θεραπείας και την ηλικία του κοριτσιού. Τα κορίτσια που δεν έχουν ακόμη περάσει την εφηβεία είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν.

Η ακτινοθεραπεία στην περιοχή της κοιλιάς ή της πυέλου μπορεί να βλάψει τις ωοθήκες. Η προστασία των ωοθηκών είναι απαραίτητη. Η ακτινοβολία στο κεφάλι μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την υπόφυση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να παρεμβαίνει με τις ορμόνες που απαιτούνται για τις ωοθήκες για να λειτουργήσουν, όπως πρέπει.

Οι υψηλές δόσεις ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας μπορούν να βλάψουν τις ωοθήκες. Σε κορίτσια που έχουν ήδη έμμηνο ρύση, αυτό μπορεί να σημαίνει διαταραχές στις περιόδους εμμηνόρροιας ή και διακοπή, η οποία μπορεί να είναι προσωρινή ή πιο μακροχρόνια.

Τα κορίτσια που παίρνουν τις θεραπείες που επηρεάζουν τις ωοθήκες βρίσκονται σε κίνδυνο για πρόωρη ή καθυστερημένη εφηβεία και έναρξης της εμμήνου ρύσεως, ακανόνιστη έμμηνο ρύση, πρόωρη εμμηνόπαυση, μειωμένη γονιμότητα, και άλλα προβλήματα υγείας. Οι γιατροί θα χορηγήσουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αν και υπάρχουν παρενέργειες (καρκίνος).

Η μήτρα μπορεί να επηρεαστεί, από την ακτινοβολία στην κοιλιά. Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις είναι η ατροφία και η αδυναμία διάτασης της μήτρας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, τη γέννηση μωρών χαμηλού βάρους και πρόωρου τοκετού.

Αναπαραγωγή

Οι επιζώντες του καρκίνου της παιδικής ηλικίας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορούν να κάνουν παιδιά. Τα αγόρια μπορεί να έχουν μειωμένη γονιμότητα, λόγω του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων ή άλλων προβλημάτων. Στις γυναίκες, η ακανόνιστη έμμηνος ρύση, η πρόωρη εμμηνόπαυση, και οι αλλαγές στη μήτρα προκαλούν προβλήματα και εμμηνόπαυση. Τα προβλήματα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο κι έτσι η προσεκτική παρακολούθηση για τυχόν προβλήματα τόσο κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία είναι σημαντική.

H διατήρηση ή η αποκατάσταση της γονιμότητας σε ανθρώπους με καρκίνο της παιδικής ηλικίας είναι υψίστης σημασίας.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος συγγενών (εκ γενετής) προβλημάτων υγείας στα παιδιά των επιζώντων του καρκίνου. 

 • Δεύτεροι καρκίνοι

Οι επιζώντες του καρκίνου της παιδικής ηλικίας έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης δεύτερου καρκίνου στη διάρκεια της ζωής τους. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο, όπως ο τύπος του πρώτου καρκίνου, το είδος των θεραπειών, η ηλικία του παιδιού κατά το χρόνο της θεραπείας, και το γενετικό προφίλ του παιδιού. Για παράδειγμα, οι επιζώντες οι οποίοι πήραν θεραπεία ακτινοβολίας έχουν υψηλότερο κίνδυνο δεύτερους καρκίνου στις περιοχές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. 

Οι επιζώντες του καρκίνου της παιδικής ηλικίας έχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν άλλους καρκίνους, όπως του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου κ.ά. Καθώς, αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν, η γενετική, το σωματικό βάρος, η διατροφή, το επίπεδο δραστηριότητας, η γενική υγεία, η έκθεση σε ιούς, και η περιβαλλοντική ρύπανση παίζουν ρόλο στην εμφάνιση δεύτερων καρκίνων.

 • Ψυχολογικά προβλήματα

Υπάρχει ανησυχία για την επιστροφή του καρκίνου, υπάρχει κατάθλιψη από την ταλαιπωρία από τις θεραπείες και υπάρχει αμφιβολία για το είδος θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθείται.

Η εξατομικευμένη φυσική θεραπεία είναι η λύση με σεβασμό στην ποιότητα ζωής των παιδιών...

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Αφιέρωμα για την Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

 

Διαβάστηκε 3640 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Μαΐου 2021 21:18
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Υδρονέφρωση Υδρονέφρωση

  Χρήσιμες πληροφορίες για την υδρονέφρωση

  Υδρονέφρωση ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη διαταραχή των ουροφόρων οδών σε οποιοδήποτε ύψος που οφείλεται σε ενδοαυλική και/ή εξωαυλική απόφραξη της ροής των ούρων. Μπορεί επίσης να είναι λειτουργική 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νεφροί/Ουροποιητικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Σε όλες τις ηλικίες.

  Μεγαλύτερη συχνότητα: συγγενής και πάνω από την ηλικία των 60 χρόνων  

  Επικρατέστερο φύλο:

  • Ηλικία 0-20 χρόνων: Άνδρες = Γυναίκες
  • Ηλικία 20-60 χρόνων: Γυναίκες > Άνδρες 
  • Ηλικία πάνω από 60 χρόνων Άνδρες > Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΔΡΟΝΕΦΡΩΣΗΣ

  • Διαφέρουν στην οξεία και τη χρόνια μορφή
  • Η χρόνια υδρονέφρωση μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματική 
  • "Κολικός" που ακτινοβολεί στο αιδοίο ή τον όρχι (λιθίαση), σε οξεία απόφραξη 
  • Μεταβολές στην ποσότητα των ούρων (ανουρία, πολυοουρία, διακυμάνσεις στον όγκο των ούρων)
  • Δυσουρία 
  • Σταγονοειδής ούρηση
  • Λοιμώξεις των ουροφόρων οδών 
  • Νυκτουρία 
  • Ελάττωση της ακτίνας των ούρων
  • Κοιλιακή μάζα
  • Συχνουρία και έπειξη προς ούρηση 
  • Δίψα 
  • Υπέρταση (μπορεί να είναι προοδευτική)
  • Οίδημα
  • Μετά την υποχώρηση - μεταποφρακτική διούρηση
  • Επιδιδυμίτιδα

  ΑΙΤΙΑ ΥΔΡΟΝΕΦΡΩΣΗΣ

  Ενδοαυλικά, συγγενή:

  • Στένωση (ουρητηρική ή ουρηθρική)
  • Αχαλασία ουρητήρα
  • Βλάβη του νωτιαίου μυελού 

  Ενδοαυλικά, επίκτητα:

  • Νεφρολιθίαση 
  • Νεόπλασμα (νεφρού, ουρητήρα ή κύστης)
  • Νεκρωτική θηλίτιδα με απόπτωση των θηλών
  • Ουρητηροκήλη
  • Τραύμα
  • Πήγμα αίματος
  • Μάζα από μύκητες 
  • Κοκκίωμα (φυματίωση)
  • Νευρογενής κύστη
  • Άλλες παθήσεις του νευρικού συστήματος - σκλήρυνση  κατά πλάκας, σακχαρώδης διαβήτης, κάκωση του νωτιαίου μυελού
  • Αντιχολινεργικά
  • Φίμωση
  • Ουρητηρική βαλβίδα
  • Πολύποδας ή στένωση
  • Σχιστοσωμίαση (αιματόβιο)

  Εξωαυλικά:

  • Οπισθοπεριτοναϊκά - νεόπλασμα, αιμάτωμα, απόστημα, ίνωση, ανεύρυσμα
  • Νόσος του Crohn
  • Λεμφοκήλη, Υδροκήλη
  • Γυναικολογικά - εγκύμων μήτρα, ενδομητρίωση, πυελική φλεγμονή, απόστημα, κύστη, ιατρογενής κάκωση ουρητήρων κατά τη διάρκεια επέμβασης 
  • Σύνδρομο Sjogren (ψευδολέμφωμα)

  Λειτουργικά - Συγγενή:

  • Μεγαουρητήρας
  • Σύνδρομο Prune belly (Το Σύνδρομο Prune Belly είναι μία σπάνια πάθηση που είναι παρούσα κατά τη γέννηση και έχει επιπτώσεις στο στομάχι, την καρδιά, τους πνεύμονες, τo έντερo και το σκελετικό σύστημα)
  • Διπλή νεφρική πύελος

  Λειτουργικά - άλλα:

  • Άποιος διαβήτης 
  • Διουρητικά 
  • Κύηση
  • Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση
  • Μεταποφρακτικό υπόλειμμα
  • Μετεγχειρητικά: μετά από ουρητηρική αναστόμωση 
  • Προεμμηνορρυσιακοί παράγοντες 

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΥΔΡΟΝΕΦΡΩΣΗΣ

  • Ακτινοβολία 
  • Υπερτροφία προστάτη και/ή κακοήθεια 
  • Νεφρολιθίαση 
  • Μεθυσεργίδη 
  • Κατάχρηση αναλγητικών (νεκρωτική θηλίτιδα, καρκίνωμα μεταβατικού επιθηλίου)
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (νεκρωτική θηλίτιδα)
  • Σακχαρώδης διαβήτης (νεκρωτική θηλίτιδα)
  • Αιμορραγική διήθηση
  • Αντιχολινεργικά 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΔΡΟΝΕΦΡΩΣΗΣ

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικά
  • Αζωθαιμία
  • Υπερκαλιαιμία
  • Μεταβολική οξέωση (με και χωρίς χάσμα ανιόντων)
  • Υπερνατριαιμία (άποιος διαβήτης)
  • Ανάλυση ούρων - αιματουρία, κρύσταλλοι, μικροβιουρία
  • Μειωμένη συμπυκνωτική ικανότητα των ούρων 
  • Πολυκυτταραιμία (σπάνια)
  • Αναιμία της χρόνιας νεφρικής πάθησης

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Τα νεφροτοξικά μπορεί να επιδεινώσουν την αζωθαιμία (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ανοσοκατασταλτικά, αμινογλυκοσίδες, ιωδιούχα σκιαγραφικά, αντιχολινεργικά)

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Λέπτυνση του φλοιού των νεφρών 
  • Ατροφία των νεφρικών σωληναρίων
  • Καταστροφή του μυελού

  ZXUyPNdHApcnmaVLkEf79Xra

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • Νεφροί και ουροδόχος κύστη
  • Κυστεοουρηθρογραφία κατά την ούρηση
  • Μέτρηση υπολείμματος μετά την κένωση της κύστης
  • Διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη 
  • Ειδικό προστατικό αντιγόνο, όξινη φωσφατάση (κακοήθεια)

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Υπερηχογράφημα - διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας, λέπτυνση του φλοιού, διάταση ουρητήρα
  • Ενδοφλέβια πυελογραφία με τομογραφίες (φυσιολογική νεφρική λειτουργία), διάταση της νεφρικής πυέλου
  • Σπινθηρογράφημα νεφρών, ραδιενεργό νεφρόγραμμα (καλύτερα να μη γίνεται)
  • Αξονική τομογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Έγχρωμο Doppler

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Για τη διερεύνηση της θέσης και αιτιολογίας της υδρονέφρωσης:

  • Κυστεοσκόπηση/ανιούσα πυελογραφία
  • Κατιούσα πυελογραφία
  • Ανιούσα ουρητηρο-πυελογραφία (απόφραξη με παράκαμψη του ουρητήρα)

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΔΡΟΝΕΦΡΩΣΗΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  1. Γυναίκες: Επίχρισμα κατά Παπανικολάου για πιθανό γυναικολογικό καρκίνο. Κατάλληλη διερεύνηση σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού
  2. Άνδρες: Ανατομική μελέτη του ουροποιητικού σε κάθε λοίμωξη των ουροφόρων οδών, ανασκόπηση των συστημάτων και δακτυλική εξέταση του ορθού για υπερτροφία προστάτη. Ειδικό προστατικό αντίγονο, όξινη φωσφατάση, διορθικό υπερηχογράφημα του προστάτη για υπερτροφία

  Αντιμετώπιση της απόφραξης για διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας:

  • Ουροκαθετήρας σε υπερτροφία προστάτη 
  • Διουρηθρική αφαίρεση του προστατικού αδένα σε υπερτροφία
  • Νεφροστομία
  • Πυελοπλαστική 
  • Χειρουργική παράκαμψη των ουρητήρων 
  • Ουρητηρικοί καθετήρες (Stents)
  • Διαδερμική λιθοτριψία (λιθίαση)
  • Basket capture (λιθίαση)
  • Λιθοτριψία (λιθίαση, με ή χωρίς stent και διαδερμική αφαίρεση των λίθων)
  • Νεφρεκτομή

  Νευρογενής υδρονέφρωση:

  • Συχνή κένωση της κύστης
  • Διπλή κένωση
  • Άσκηση πίεσης υπερηβικά 
  • Διαλείπων καθετηριασμός
  • Χολινεργικά
  • Χειρουργική επανεμφύτευση των ουρητήρων 
  • Αντιβιοτικά, σε λοίμωξη

  Ουραιμία:

  • Διάλυση 
  • Υπερκαλιαιμία (ασβέστιο, ιοντοανταλλακτική ρητίνη, γλυκόζη)
  • Αντιμετώπιση της οξέωσης 
  • Διόρθωση της υπασβεστιαιμίας 

  ΔΙΑΙΤΑ

  • Σε απουσία ουραιμίας - ελεύθερη 
  • Σε ουραιμία - περιορισμός λευκώματος, αλατιού και καλίου ανάλογα με τις ανάγκες

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΔΡΟΝΕΦΡΩΣΗΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Λιθίαση - ειδική θεραπεία για λίθους

  • Υπερασβεστιουρία/λίθοι οξαλικού ασβεστίου: υδροχλωροθειαζίνη 25-50 mg από το στόμα κάθε ημέρα για ελάττωση της αποβολής ασβεστίου από τα ούρα
  • Νεφρολιθίαση υπερουριχαιμίας: ουρικού οξέος - αλκαλοποίηση των ούρων σε pH 8 με διττανθρακικό νάτριο. Χρονίως - αλλοπουρινόλη 100-300 mg από το στόμα την ημέρα

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Η απεικονιστική μέθοδος εκλογής εξαρτάται από την αιτιολογία της υδρονέφρωσης (IVP, σπινθηρογράφημα νεφρών, ανιούσα κυστεογραφία, υπερηχογράφημα)
  • Μεταβολικός έλεγχος σε νεφρολιθίαση 
  • Κατάλληλη παρακολούθηση σε καρκίνο, αν είναι εφικτή

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • Αποφυγή αντιχολινεργικών όταν υπάρχει απόφραξη 
  • Αποφύγετε την αφυδάτωση σε λιθίαση

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Λοιμώξεις ουροποιητικού από χρήση εργαλείων 
  • Ίνωση από ακτινοβολία σε κακοήθεια της πυέλου
  • Απόφραξη από θραύσματα λίθων σε λιθοτριψία
  • Μετεγχειρητική αιμορραγία

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Αμφίβολη πορεία μετά από αντιμετώπιση της απόφραξης και παραμονή υπολειμματικής νεφρικής λειτουργίας 
  • Άριστη πορεία και πρόγνωση μετά από αντιμετώπιση της απόφραξης και αποκατάσταση φυσιολογικής νεφρικής λειτουργίας

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Η υδρονέφρωση είναι συνήθως συγγενής

  Γηριατρικό: Στους άνδρες οφείλεται πολύ συχνά σε υπερτροφία του προστάτη

  ΚΥΗΣΗ

  Συχνό, παροδικό αίτιο υδρονέφρωση

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα νεφρά

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα νεφρά

  9c77fdba55e34359aafc8bc5a2b6b1d4

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη νεφρολιθίαση

  Ουρολιθίαση

  Χρήσιμες πληροφορίες για την ακράτεια ούρων

  Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας

  Στενώματα νεφρών και ουρητήρων

  Στενώματα της ουρήθρας

  Φυματίωση του νεφρού

  Υπερηχογράφημα νεφρών

  Βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας

  Πεταλοειδής νεφρός

  Νεφρολιθίαση

  Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

  Ινομυώματα

  Καρκίνος ουροδόχου κύστεως

  Νόσος του Crohn

  www.emedi.gr

   

 • Πυρετικοί σπασμοί Πυρετικοί σπασμοί

  Χρήσιμες πληροφορίες για τους πυρετικούς σπασμούς

  Πυρετικοί σπασμοί είναι επιληπτική κρίση με συνοδό πυρετό κατά την νεογνική ή παιδική ηλικία χωρίς σημεία άλλης υποκείμενης νόσου.

  Κρίσεις δευτεροπαθείς από άλλες διαταραχές του ΚΝΣ όπως μηνιγγίτιδα, όγκοι ή ιστορικό επιληπτικής κρίσης χωρίς συνοδό πυρετό δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το άρθρο

  • Απλή εμπύρετη επιληπτική κρίση - μοναδικό επεισόδιο εντός 24 ωρών, με διάρκεια λιγότερη των 15 λεπτών και γενικευμένη τονικο-κλινική δραστηριότητα. Ευθύνεται για το 85% των εμπύρετων επιληπτικών κρίσεων 
  • Μικτή εμπύρετη επιληπτική κρίση - πολλαπλά επεισόδια εντός του 24ωρου με εστιακά συμπτώματα και διάρκεια άνω των 15 λεπτών. Ευθύνεται για το 15% των περιπτώσεων 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: ΚΝΣ

  Επικρατέστερη ηλικία: 95% των επεισοδίων εμφανίζονται μέχρι την ηλικία των 5 ετών, συχνότερη ηλικία εμφάνισης τα 2 έτη 

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες (ελαφρά υπεροχή)

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΥΡΕΤΙΚΩΝ ΣΠΑΣΜΩΝ

  Πυρετός συνήθως 39℃  ή άνω

  Τονικο-κλονική επιληπτική δραστηριότητα

  • Γενικευμένη με απλές κρίσεις ή εστιακή με μικτά στοιχεία 
  • Συνήθως εμφανίζεται εντός ωρών από την εμφάνιση του πυρετού 
  • Η επιληπτική κρίση είναι το αρχικό σημείο της νόσου σε 25% των ασθενών 
  • Η διάρκεια δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά στις απλές κρίσεις, μεγαλύτερη σε μικτά επεισόδια 
  • Η μέση συχνότητα είναι άπαξ ημερησίως με τις απλές κρίσεις, και πιο συχνά στις μικτές κρίσεις

  ΑΙΤΙΑ ΠΥΡΕΤΙΚΩΝ ΣΠΑΣΜΩΝ

  • Ο πυρετός μπορεί να μειώσει τον ουδό εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων σε ευπαθή παιδιά 
  • Θερμοκρασία συνήθως άνω των 39℃ , αλλά ο ρυθμός μεταβολής πιθανόν να διαδραματίζει σπουδαιότερο ρόλο παρά η θερμοκρασία 
  • Ιογενή νοσήματα: Λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού, roseola infantum, ιός της γρίπης Α, γαστρεντερίτιδα
  • Βακτηριδιακές λοιμώξεις: Σιγκέλλα, σαλμονέλα, μέση ωτίτιδα
  • Ιστορικό εμβολιασμού για παρωτίτιδα, ιλαρά, ερυθρά πριν από 7-10 ημέρες ή εμβολιασμού για διφθερίτιδα, κοκκύτη και τέτανο μέχρι πριν 48 ώρες

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΕΤΙΚΩΝ ΣΠΑΣΜΩΝ

  Εμπύρετη επιληπτική κρίση σε αδελφό/αδελφή αυξάνει τον κίνδυνο κατά 2-3 φορές 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΥΡΕΤΙΚΩΝ ΣΠΑΣΜΩΝ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Εμπύρετο παραλήρημα 
  • Εμπύρετα ρίγη με ωχρότητα και περιστοματική κυάνωση
  • Κατακράτηση αναπνοής κατά τη διάρκεια πυρετικού επεισοδίου
  • Σπασμοί χωρίς πυρετό, που επισυμβαίνει όμως στο πλαίσιο εμπυρέτου νόσου 
  • Οξεία μηνιγγίτιδα με σπασμούς 
  • Εγκεφαλικές κακώσεις και πυρετός
  • Επιληπτικές κρίσεις από φάρμακα 
  • Ξαφνική διακοπή αντιεπιληπτικών φαρμάκων

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Πρώτο επεισόδιο: Γενική αίματος, ασβέστιο, γλυκόζη, μαγνήσιο ηλεκτρολύτες, γενική ούρων, καλλιέργειες αίματος, άζωτο ουρίας, κρεατινίνη 
  • Έλεγχος για τοξικές ουσίες ενδείκνυται σε αμφίβολες περιπτώσεις 
  • Στο πρώτο επεισόδιο ή σε ηλικία κάτω του ενός έτους, ενδείκνυται οσφυονωτιαία παρακέντηση για αποκλεισμό μηνιγγίτιδας

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  ΗΕΓ πιθανώς ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις: σε συχνές εμπύρετες επιληπτικές κρίσεις, αυτές που παρουσιάζουν εστιακά συμπτώματα, μικτού τύπου, υποκείμενη νευρολογική συνδρομή, οικογενειακό ιστορικό επιληπτικών κρίσεων άνευ πυρετού, καθυστερημένη εγρήγορση μετά το επεισόδιο ή εάν είναι το πρώτο επεισόδιο μετά την ηλικία των 3 ετών. Να γίνει ΗΕΓ 2-4 εβδομάδες μετά το επεισόδιο. ΗΕΓΩ δεν ενδείκνυται σε απλή εμπύρετη επιληπτική κρίση όταν υπάρχει λογική εξήγηση και η ανάρρωση είναι ταχεία 

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Αξονική τομογραφία ή καλύτερα μαγνητική τομογραφία για μικτού τύπου επεισόδια, εστιακά συμπτώματα, υποκείμενη νευρολογική συνδρομή ή παρατεταμένο στάδιο ανάρρωσης 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Οσφυονωτιαία παρακέντηση

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΥΡΕΤΙΚΩΝ ΣΠΑΣΜΩΝ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Παρακολούθηση στα εξωτερικά ιατρεία ή παρατεταμένη παρακολούθηση ανάλογα με την κλινική κατάσταση, τύπο της επιληπτικής κρίσης και ανάλογα εάν πρόκειται για το πρώτο ή επόμενο επεισόδιο

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Υποστηρικτική αγωγή 
  • Εάν η κρίση παρήλθε και είναι απλού τύπου σε φάση ανάρρωσης, να καθορισθεί η αιτία του πυρετού ώστε να αντιμετωπιστεί το υποκείμενο αίτιο
  • Χλιαρό υδατικό λουτρό για μείωση του πυρετού 
  • Εάν η διάρκεια της επιληπτικής κρίσης είναι μικρότερη των 10 λεπτών, υποστηρικτική αγωγή με κατάκλιση σε πλάγια θέση, προστασία από τυχόν τραυματισμούς, διατήρηση αεροφόρου οδού, χορήγηση οξυγόνου 

  shutterstock 1392584309

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Ανάπαυση σε κατακεκλιμένη θέση κατά τη διάρκεια παρακολούθησης

  ΔΙΑΙΤΑ

  Τίποτα από το στόμα μέχρι να διευκρινιστεί η κατάσταση

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Οι γονείς έχουν ανάγκη υποστηρικτικής αγωγής 
  • Οι εμπύρετες επιληπτικές κρίσεις δεν προκαλούν καθυστέρηση της ανάπτυξης
  • Οι εμπύρετες επιληπτικές κρίσεις δεν προκαλούν πνευματική καθυστέρηση
  • Οι εμπύρετες επιληπτικές κρίσεις δεν προκαλούν διαταραχές της συμπεριφοράς
  • Οι εμπύρετες επιληπτικές κρίσεις δεν προκαλούν το θάνατο
  • Κίνδυνος υποτροπής 33%, το 95% των υποτροπών συμβαίνει κατά τη διάρκεια του επόμενου 1 έτους

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΥΡΕΤΙΚΩΝ ΣΠΑΣΜΩΝ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Παρακεταμόλη διορθικά ή από το στόμα για τον πυρετό 10-15 mg/Kg/δόση
  • Αντιεπιληπτικά φάρμακα σπάνια ενδείκνυνται
  • Οξυγόνο

  Αντενδείξεις: Αλλεργία στα φάρμακα

  Προφυλάξεις: Διαταραχή αναπνευστικής λειτουργίας που απαιτεί υποστήριξη ή διασωλήνωση 

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Φαινοβαρβιτάλη 10-15 mg/kg ΕΦ, βραδεία έναρξη δράσης και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική καταστολή και υπόταση 
  • Φαινυντοΐνη 10-15 mg/kg ΕΦ, βραδεία έναρξη δράσης και μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες και υπόταση
  • Βαλπροϊκό οξύ 40-60 mg/kg ίσο ποσόν ύδατος 5 cm διορθικά είναι μικρότερης δράσης αλλά μπορεί να προκαλέσει ηπατοτοξικότητα σε άτομα ηλικίας κάτω των 2 ετών, με βραδύτερη έναρξη δράσης 
  • Παραλδεΰδη - 0,2 mg/kg μέχρι 2 ml ενδομυϊκά σε ένα σημείο, αλλά βραδύτερη έναρξη δράσης ή παραλδεΰδη σε διορθική μορφή - 0,3 cc (300 mg/kg/δόση) σε διάλυση 1:1 με βαμβακέλαιο ή ελαιόλαδο (μέγιστη δόση 5 ml)

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Αναλόγως της θέσης, σοβαρότητας και προέλευσης του πυρετού

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • Ακεταμινοφαίνη 10 mg/kg από το στόμα ή διορθικά για θερμοκρασία άνω των 38℃ από το ορθό
  • Μπορεί να χορηγηθεί διακεκομμένη προφυλακτική διαζεπάμη από το ορθό για πυρετό άνω των 38,5℃, 5 mg για ηλικία μικρότερη των 3 ετών ή 7,5 mg μεταξύ 3-6 ετών ή 0,5 mg/kg (μέχρι 15 mg), επαναλαμβανόμενο κάθε 12 ώρες για σύνολο 4 δόσεων 
  • Συνεχής προφυλακτική αγωγή είναι αμφισβητούμενη, μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά υψηλού κινδύνου με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό, πολλές υποτροπές, μικτά γεγονότα ή υποκείμενες νευρολογικές διαταραχές μέχρι 1 έτους από την τελευταία επιληπτική κρίση 
  • Φαινοβαρβιτάλη, 3,5 mg/kg/ημέρα μπορεί να δοθεί αλλά προκαλεί συνήθως διαταραχές συμπεριφοράς, βαλπροϋκό οξύ 30-40 mg/kg/ημέρα δίνεται αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρού βαθμού ηπατοτοξικότητα 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Οι εμπύρετες επιληπτικές κρίσεις δεν είναι θανατηφόρες, δεν προκαλούν καθυστέρηση πνευματική, διαταραχές της συμπεριφοράς ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη 
  • Παιδιά με εμπύρετες επιληπτικές κρίσεις διατρέχουν περισσότερο από το μέσο όρο κίνδυνο να αναπτύξουν επιληψία αργότερα στη ζωή τους 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • 33% παρουσιάζουν υποτροπιάζοντα εμπύρετα επιληπτικά επεισόδια, 50% εάν το πρώτο επεισόδιο εμφανίστηκε πριν την ηλικία των 12 μηνών, 45% εάν υπάρχουν δύο προσβληθέντα αδέλφια 
  • 95% των υποτροπών εμφανίζονται μέσα στο 1ο έτος
  • Επιληψία εμφανίζεται στο 0,5% του γενικού πληθυσμού αλλά σε 3-4% του πληθυσμού με ιστορικό εμπύρετης επιληπτικής κρίσης 
  • Αυξημένο κίνδυνο για επιληψία παρουσιάζουν: Μικτό αρχικό γεγονός με αυξανόμενο κίνδυνο για κάθε μικτή εμφάνιση ανεξάρτητα, ηλικία κατά το πρώτο επεισόδιο κάτω των 6 μηνών, τρεις ή περισσότερες υποτροπές, νευρολογικές διαταραχές προ των επιληπτικών κρίσεων και οικογενειακό ιστορικό επιληψίας

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Εξέταση παιδιού για κλινικά ευρήματα συνδρόμου Sturge-Weber, σμηγματογόνο αδένωμα και μειωμένη χρωστική δέρματος στη tuberous sclerosis και κηλίδες cafe-au-lait με υποδόρια οζίδια της νευροϊνωμάτωσης 
  • 13-18% των περιπτώσεων μηνιγγίτιδας παρουσιάζονται με επιληπτικές κρίσεις 

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Εύρος 3 μηνών με 5 έτη με ποσοστό 95% στην ηλικία των 5 ετών και μεγαλύτερη επίπτωση στην ηλικία των 2 ετών 

  ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Διακεκκομένη προφύλαξη με φαινοβαρβιτάλη δεν συνιστάται
  • Η φαινυντοΐνη και καρβαμαζεπίνη δεν είναι αποτελεσματικοί παράγοντες για προφύλαξη 
  • Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόληψη εμπύρετων επιληπτικών κρίσεων προφυλάσσει από την επιληψία
  • Είναι σημαντικός ο διαχωρισμός μεταξύ απλών και μεικτών κρίσεων 
  • Η υπνηλία μετά την επιληπτική κρίση είναι ήπια, εάν είναι σημαντικού βαθμού υπάρχει υποψία υποκείμενης παθολογικής κατάστασης

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του νευρικού σας συστήματος

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του νευρικού σας συστήματος

  febrile seizure

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Βρεφική ροδάνθη

  Σιγκέλλωση

  Επιληπτικές κρίσεις

  Επιληπτική κατάσταση

  Κάνναβη και επιληψία

  Κετογενική δίαιτα

  Αφιέρωμα για την παγκόσμια ημέρα επιληψίας

  Τι να κάνετε αν έχετε πυρετό

  Τι να κάνετε αν κάποιος κάνει σπασμούς

  Κόλπα για να ρίξετε τον πυρετό

  Πυρετικοί σπασμοί στα παιδιά

  Επιληψία του κροταφικού λοβού

  Γαστρεντερίτιδα

  www.emedi.gr

   

   

 • Τριχομοναδική μόλυνση Τριχομοναδική μόλυνση

  Χρήσιμες πληροφορίες για την τριχομοναδική μόλυνση

  Η τριχομονάδα είναι ένα πρωτοζωικό παράσιτο που ανευρίσκεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αναπαραγωγικό, Νεφρικό/Ουροποιητικό

  Επικρατέστερη ηλικία: 

  • Νεαροί και μεσήλικες ενήλικοι
  • Σπάνια προ της ενάρξεως της σεξουαλικής δραστηριότητας
  • Όχι σπάνια σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες 

  Επικρατέστερο φύλο: Προσβάλλονται και τα δύο, οι γυναίκες είναι συχνότερα συμπτωματικές 

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

  Γυναίκες:

  • 40% είναι ασυμπτωματική κατά τον χρόνο της διάγνωσης 
  • Τα συμπτώματα κατά κανόνα αρχίζουν ή επιδεινώνονται με την εμμηνορρυσία
  • Κολπικό έκκριμα (75%, συνήθως άφθονο και αφρώδες)
  • Αιδοιοκολπικός ερεθισμός (50%)
  • Δυσουρία (50%)
  • Κολπική δυσοσμία (10%)
  • Δυσπαρεύνια 
  • Υπερηβική δυσφορία 
  • Τραχηλική διάβρωση 

  Άνδρες:

  • Οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί 
  • Ουρηθρικό έκκριμα (50%)
  • Δυσουρία 
  • Επιδιδυμίτιδα (σπάνια)

  ΑΙΤΙΑ ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

  • Η τριχομονάδα vaginalis είναι ένα πρωτόζωο σε σχήμα αχλαδιού, δυνητικά αναερόβιο. Μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή, δεν αποκλείεται όμως άλλη οδός μετάδοσης διότι ο μικροοργανισμός επιβιώνει για αρκετές ώρες σε υγρό περιβάλλον 
  • Μεταδίδεται σε ποσοστό άνω του 15% σε κορίτσια μολυσμένων μητέρων 
  • Περίοδος επώασης 5 έως 28 ημέρες 

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

  Πολλοί ερωτικοί σύντροφοι 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Γυναίκες - κολπική καντιντίαση, μικροβιακή κολπίτιδα. Φλεγμονή του τραχήλου μπορεί να οδηγήσει στην εσφαλμένη διάγνωση της τραχηλίτιδας
  • Άνδρες - χλαμυδιακή ουρηθρίτιδα

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Γυναίκες:

  • Νωπό παρασκεύασμα με ευαισθησία 60-70% και υψηλή ειδικότητα. Η ευαισθησία ελαττώνεται με την απώλεια της κινητικότητας εξαιτίας της ψύξης, του μικρού ποσοστού εμβολιαζόμενου υλικού, της ταχύτητας ανάγνωσης της αντικειμενοφόρου πλάκας. Ειδικότητα περίπου 100%

  Άνδρες:

  • Νωπό παρασκεύασμα και καλλιέργεια ουρηθρικού εκκρίματος μετά εξέταση προστάτου είναι 50-80% ευαίσθητα 

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • Η καλλιέργεια έχει ευαισθησία άνω του 95% αλλά διαρκεί 4-7 ημέρες. Οι δοκιμασίες ELISA και άμεσου ανοσοφθορισμού έχουν ευαισθησία 80-90%
  • Το επίχρισμα κατά Παπανικολάου έχει 60% ευαισθησία και 99% ειδικότητα

  trichomoniasis symptoms 5af1a902ff1b780036862e5a

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  Ενημέρωση σχετικά με τη σεξουαλική μετάδοση νόσου 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Αποφυγή σεξουαλικής επαφής έως ότου ο ασθενής και η σύντροφός του θεραπευθούν

  ΔΙΑΙΤΑ

  Αποχή από το αλκοόλ αν χρησιμοποιείται η μετρονιδαζόλη για θεραπεία

  ΦΑΡΜΑΚΑ 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Μετρονιδαζόλη - δόση ενηλίκων 2 gr εφάπαξ, ή 250 mg 3 φορές την ημέρα για 7 ημέρες, ή 500 mg x 2 την ημέρα για 5 ημέρες. Η συνήθης αγωγή είναι αποτελεσματική στις γυναίκες, όμως η εφάπαξ δόση έχει μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας στους άνδρες. Απαιτείται επίσης θεραπεία των σεξουαλικών συντρόφων 

  Αντενδείξεις: Το 1ο τρίμηνο της κυήσεως ή αλλεργία στα αντιβιοτικά

  Προφυλάξεις: Αποφυγή μετρονιδαζόλης ή μείωση της δόσης σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια 

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις: Αιθανόλη, βαρφαρίνη, δισουλφιράμη, φαινοβαρβιτάλη

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Κοτριμαζόλη 100 mg κολπικές ταμπλέτες για 14 ημέρες. Το ποσοστό ίασης είναι 20-25% αλλά τα συμπτώματα υποχωρούν στις περισσότερες γυναίκες 
  • Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλατούχα ή όξινα διαλύματα για κολπικές πλύσεις 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Παρακολούθηση των κύριων συμπτωμάτων. Δεν απαιτείται παρακολούθηση όταν τα συμπτώματα υποχωρούν με τη θεραπεία

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Ασφαλές σεξ με χρήση προφυλακτικών 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Η πρόγνωση είναι καλή αλλά οι υποτροπιάζουσες μολύνσεις αυξάνουν την πιθανότητα μη συμμόρφωσης με τη θεραπεία, αναμολύνσεις, ή μόλυνση με ανθεκτικούς μικροοργανισμούς. Όταν υποψιαζόμαστε αντοχή, προτείνουμε μετρονιδαζόλη 500 mg x 3 την ημέρα για 14 ημέρες με ταυτόχρονη εφαρμογή κολπικών πλύσεων οξικού οξέος δύο φορές την εβδομάδα

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Πολύ σπάνια πριν την εφηβεία (σε επιβεβαιωμένη διάγνωση υποψιαζόμαστε σεξουαλική κακοποίηση)

  Γηριατρικό: Στα ηλικιωμένα άτομα εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος τριχομονάδωσης 

  ΚΥΗΣΗ

  Απαγορεύεται η χρήση μετρονιδαζόλης στο 1ο τρίμηνο της κυήσεως 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

  60beabe6e459cb0018a2c944

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Ουρηθρίτιδα

  Χλαμύδια της πνευμονίας

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις γονοκοκκικές λοιμώξεις

  Χρήσιμες πληροφορίες για το AIDS

  Τα οφέλη από την κόκκινη πρόπολη στην υγεία

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις κολπικές μυκητιάσεις

  Προφυλακτικό που κάνει διάγνωση αφροδισίων νοσημάτων

  Κολπικές πλύσεις για την υγεία του κόλπου

  Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν από συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

  Πότε να ανησυχείτε για τις κολπικές εκκρίσεις σας

  Γιατί μερικές γυναίκες παθαίνουν εύκολα κολπίτιδες;

  Σύφιλη

  Τα βότανα για την κυστίτιδα

  Η καλύτερη προστασία στο σεξ

  Τι να προσέχετε όταν κάνετε σεξ

  Τριχομονάδες

  Τραχηλίτιδα

  Τι είναι η πυουρία

  Πονάτε κατά τη σεξουαλική επαφή;

  Λοιμώξεις γεννητικών οργάνων γυναίκας

  Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

  Φτιάξτε μόνες σας κολπικά υπόθετα για την κολπίτιδα

  Test Pap υγρής φάσης

  Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

  Ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις

  www.emedi.gr

   

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για τη στοματίτιδα Χρήσιμες πληροφορίες για τη στοματίτιδα

  Στοματίτιδα

  Στοματίτιδα είναι η γενικευμένη φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου πολλαπλής αιτιολογίας

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Δέρμα/ Εξωκρινείς

  Επικρατέστερη ηλικία:

  • Ερπητικές - πρωτοπαθείς λοιμώξεις - παιδιά
  • Νόσος χειρός-ποδός και στόματος - παιδιά
  • Η στοματίτιδα Vincent - νεαρά παιδιά και νέοι ενήλικες
  • Νόσος Behcet - νέοι ενήλικες
  • Ερπητική στηθάγχη - παιδιά

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑΣ

  Γενικά:

  • Αναλόγως της αιτιολογίας 
  • Ποικίλλει από ελαφράς μορφής μέχρι σοβαρού πόνου
  • Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν πολλαπλά στοματικά έλκη διαμέτρου από 1 mm μέχρι αρκετών εκατοστών 
  • Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν γενικά συμπτώματα- πυρετός, κακουχία, κεφαλαλγία

  Αλλεργική στοματίτιδα:

  • Έντονο στίλβον ερύθημα
  • Ελαφρό οίδημα 
  • Κνησμός 
  • Ξηρότητα
  • Αίσθημα καύσου

  Φλεγμονή Vincent:

  • Νεκρωτικές εξελκώσεις των μεσοδοντίων θηλών και του βλεννογόνου του στόματος

  Μονιλίαση (καντιντίαση):

  • Λευκωπές πλάκες, ελαφρά υπεγερμένες (που θυμίζουν πήγματα γάλακτος)
  • Κατανομή - Γλώσσα, παρειακός βλεννογόνος, υπερώα, ούλα, αμυγδαλές, λάρυγγας, φάρυγγας, γαστρεντερικός σωλήνας, δέρμα, συχνά απαντάται σε βρέφη, ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ασθενείς που λαμβάνουν μακροχρόνια αντιβίωση, κορτικοστεροειδή και αντινεοπλασματική χημειοθεραπεία

  Ψευδομεμβρανώδης στοματίτιδα:

  • Εξιδρώματα που μοιάζουν με μεμβράνες 

  Αλλοιώσεις των βλεννογόνων που συνοδεύουν συστηματικά νοσήματα:

  • Βλεννογόνιες πλάκες (σύφιλη)
  • Δίκην φράουλας (ιλαρά)
  • Κηλίδες του Koplik (ιλαρά)
  • Έλκη (πολύμορφο ερύθημα)
  • Απαλές, εξέρυθρες, επώδυνες (πελάγρα)

  ΑΙΤΙΑ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑΣ

  • Αλλεργία - Τροφές, φάρμακα, εξ επαφής (πολύμορφο ερύθημα)
  • Υποβιταμίνωση - ριβοφλαβίνη (γωνιακή στοματίτιδα)
  • Ιογενής - Ιός του απλού έρπητος Ι και ΙΙ (ερπητική στοματίτιδα), Coxsackie A (ερπητική στηθάγχη και νόσος χειρός-ποδός-στόματος)
  • Κάπνισμα (νικοτινική στοματίτιδα)
  • Ορμόνες (πιθανώς υποτροπιάζουσα ελκωτική στοματίτιδα)
  • Άγνωστα (υποτροπιάζουσα αφθώδης στοματίτιδα, στοματίτιδα Vincent, γενικευμένη στοματίτιδα, γαγγραινώδης στοματίτιδα, πολύμορφο ερύθημα)
  • Βακτηριδιακής αιτιολογίας (οστρακιά)
  • Ουραιμική (ουραιμική/νεφριτιδική)
  • Τεχνητές οδοντοστοιχίες

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Ερπητική στοματίτιδα
  • Νόσος χειρός-ποδός-στόματος
  • Υποτροπιάζουσα αφθώδης στοματίτιδα
  • Στοματίτιδα Vincent
  • Νικοτινική στοματίτιδα
  • Στοματίτιδα από τεχνητές οδοντοστοιχίες 
  • Πολύμορφο ερύθημα/Σύνδρομο Stevens-Johnson
  • Υποτροπιάζουσα ελκωτική στοματίτιδα
  • Υποτροπιάζουσα ουλοποιητική στοματίτιδα
  • Νόσος Behcet
  • Γωνιακή στοματίτιδα
  • Γαγγραινώδης στοματίτιδα
  • Οστρακιά
  • Ερπητική στηθάγχη 
  • Ουραιμική 

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Αιματολογικές εξετάσεις 
  • Ορολογικές εξετάσεις για σύφιλη

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Συνιστάται βιοψία ύποπτων περιοχών ή βλαβών που αργούν να επουλωθούν ή υποτροπιάζουν χρονίως για να αποκλεισθεί η κακοήθεια ή αγγειΐτιδα

  postgradmedj 2020 139421 F1.large

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Βιοψία σε επιμονή/υποτροπή/υποψία κακοήθειας (καλύτερα να μη γίνεται)

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Σαν εξωτερικός ασθενής εκτός εάν η μορφή είναι βαριά

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Στις περισσότερες περιπτώσεις η αγωγή είναι ασυμπτωματική 
  • Σοβαρές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε παιδιά, μπορεί να απαιτήσουν παρεντερικά υγρά
  • Τοπική αναισθησία 
  • Αναλγητικά φάρμακα
  • Στοματικές πλύσεις με 50% διάλυμα H2O2
  • Μυκοστατίνη εάν υπάρχει επιλοίμωξη με κάντιντα
  • Διακοπή καπνίσματος

  ΔΙΑΙΤΑ

  Να αποφεύγονται καρυκευματώδη, ξηρές τροφές, σκληρές τροφές

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Στεροειδή και κυτταροτοξικά φάρμακα για τη νόσο του Behcet
  • 2% ιξώδης ξυλοκαΐνη (gel) για τοπική ανακούφιση
  • Διφαινυδραμίνη σε υγρή μορφή από του στόματος ή στοματικές πλύσεις
  • Αντιβιοτικά για γαγγραινώδη στοματίτιδα
  • Αντιμυκητιασική αλοιφή για μονιλίαση που επιπλέκει τη γωνιακή στοματίτιδα
  • Για τη μονιλίαση - νυστατίνη στοματικό διάλυμα 400.000 μονάδες (4 mL) τετράκις ημερησίως για 10 ημέρες. Να χρησιμοποιείται για στοματικές πλύσεις και στη συνέχεια καταπίνεται

  ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Στοματικές πλύσεις η τοπική χρήση κορτικοειδών για αφθώδη έλκη

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Οι βλάβες πρέπει να παρακολουθούνται έως ότου εξαλειφθούν. Εάν δεν υποχωρήσουν, υποτροπιάζουν επανειλημμένως ή είναι ύποπτες απαιτείται βιοψία για διαγνωστικούς σκοπούς

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Να αποφεύγονται οι εκλυτικοί παράγοντες 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Η υποτροπιάζουσα ουλοπιητική στοματίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ενδοστοματικές ουλές με περιορισμό των κινήσεων του στόματος 
  • Η νόσος Behcet μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης, πνευμονία, κολίτιδα, αγγειίτιδα, ανευρύσματα μεγάλων αρτηριών, θρομβοφλεβίτιδα ή εγκεφαλίτιδα
  • Η γαγγραινώδης στοματίτιδα μπορεί να καταλήξει σε θάνατο
  • Η οστρακιά μπορεί να καταλήξει σε καρδιοπάθεια 
  • Η ερπητική στοματίτιδα μπορεί να επιπλακεί με προσβολή οφθαλμών ή ΚΝΣ

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Ερπητική - αυτοπεριοριζόμενη με αποδρομή εντός 7-14 ημερών
  • Νόσος χειρός-ποδός-στόματος - όπως η ερπητική
  • Υποτροπιάζουσα αφθώδης πορεία 7-14 ημερών ανά επεισόδιο
  • Vincent - μπορεί να προχωρήσει σε φλεγμονή προσωπικού χώρου με μηχανική απόφραξη αναπνοής και/ή σηψαιμία
  • Νικοτινική - υποχωρεί με προσεκτική στοματική υγιεινή και χρήση οδοντοστοιχιών κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο
  • Πολύμορφο ερύθημα - υποχωρεί εντός 2-3 εβδομάδων 
  • Stevens-Johnson - υποχωρεί εντός 6 εβδομάδων με την κατάλληλη υποστηρικτική αγωγή 
  • Υποτροπιάζουσα ελκωτική - έχει τάσεις υποτροπής αλλά η γενική πρόγνωση είναι καλή
  • Υποτροπιάζουσα ουλοποιητική - μερικοί ασθενείς υποφέρουν από συνεχή έλκη, αλλά υποτροπιάζουν με επακόλουθη ουλοποίηση. Η πρόγνωση κατά τα άλλα είναι καλή
  • Νόσος Behcet - μπορεί να υποτροπιάζει για αρκετά χρόνια. Η πρόγνωση όσον αφορά την όραση είναι πτωχή. Η γενική πρόγνωση σχετίζεται με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις της νόσου 
  • Γωνιακή - μετά από αποκατάσταση των μηχανικών προβλημάτων, των αλλεργικών διαταραχών και της ανεπάρκειας των θρεπτικών συστατικών η πρόγνωση είναι καλή
  • Γαγγραινώδης - είναι η πλέον σοβαρή στοματίτιδα, απαιτεί επιθετική εγωγή με ενδοφλέβια αντιβιοτικά και τοπικό καθαρισμό των νεκρωτικών ιστών για την αποφυγή του θανάτου 
  • Οστρακιά - η πρόγνωση σχετίζεται με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις της νόσου
  • Ερπητική στηθάγχη - πορεία 7-14 ημερών με πλήρη αποδρομή 
  • Ουραιμική - εξαρτάται από την υποκείμενη νεφρική νόσο

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Σχετιζόμενη με AIDS με βαριές αλλοιώσεις

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Μερικά αίτια πιο συχνά στην παιδική ηλικία: ερπητική-πρωτοπαθής, νόσος χειρός-άκρου-ποδός-στόματος, ερπητική στηθάγχη 

  Γηριατρικό: Μερικά αίτια πιο συχνά στην προχωρημένη ηλικία, π.χ. οδοντοστοιχίες

  ΚΥΗΣΗ

  Μπορεί να προκαλέσει υποτροπιάζουσα ελκωτική στοματίτιδα

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη στοματίτιδα 

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τη στοματίτιδα 

  Stomatitis

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet

  Χρήσιμες πληροφορίες για την ουλίτιδα

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη φαρυγγίτιδα

  Φυσικές θεραπείες για τα στοματικά έλκη

  Νόσος από ακτινοβολία

  Γλωσσίτιδα

  Βιταμινική ανεπάρκεια

  Απλός έρπητας

  Μήπως έχετε αναιμία;

  Πρόπολη για εισπνοές για τις ιώσεις

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα στοματικά έλκη

  Οι ιατρικές χρήσεις της πρόπολης

  Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας στο πεπτικό σύστημα

  Το μέλι έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες

  Στοματικό διάλυμα με πράσινη πρόπολη

  Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόπολη

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα για την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα

  Τα οφέλη από την κόκκινη πρόπολη στην υγεία

  Αντιμετωπίστε τις άφθες του στόματος

  Ουλοστοματίτιδα

  Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων

  Πώς τα βακτήρια του στόματος προκαλούν ρευματοειδή αρθρίτιδα

  Στοματικό διάλυμα για δροσερή αναπνοή

  Μήπως έχετε ευαίσθητα δόντια και ούλα;

  Μήπως έχετε γλωσσίτιδα;

  Φυσικό αντισηπτικό στοματικό διάλυμα

  Οι βιταμίνες για τους βλεννογόνους

  Που κάνει καλό ο χυμός αλόης

  Στοματικό διάλυμα για καθημερινή χρήση

  Τραυματισμοί από προσθετικές εργασίες στα δόντια

  Να πίνετε καθημερινά χυμό αλόης

  Κακοσμία του στόματος

  Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

  Η περιοδοντίτιδα

  Το μινθέλαιο

  Οι καλύτερες βιταμίνες για την ουλίτιδα

  Καντιντίαση

  H βλεννογονίτιδα

  Λευκοπλακία στόματος

  Φαρυγγίτιδα

  Τσάι για τη στοματίτιδα

  Υγεία του πεπτικού συστήματος

  Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή

  Στοματίτιδα

  Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει την καρδιά

  Στοματικό διάλυμα για την στοματίτιδα

  Πρόπολη

  Η διατροφή κατά την ακτινοθεραπεία

  Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

  Διατροφή σε στοματίτιδα

  Στοματικό διάλυμα για την περιοδοντίτιδα

  Στοματικό διάλυμα για την εξαγωγή δοντιού

  Γιατί ματώνουν τα ούλα;

  Οι άφθες και η αντιμετώπισή τους

  Echinacea Compositum

  Αλόη Βέρα

  www.emedi.gr

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για την τριχίνωση Χρήσιμες πληροφορίες για την τριχίνωση

  Tριχίνωση

  Τριχίνωση είναι μια παρασιτική νόσος οφειλόμενη στον διηθητικό σκώληκα Trichinella spiralis. Οι άνθρωποι μολύνονται με τη βρώση της προνύμφης του σκώληκα, από μισοψημένο κρέας χοιρινού, αρκούδας, φώκιας, αλόγου και άλλων άγριων ζώων. Τα κλινικά σημεία εμφανίζονται κατά τον κύκλο ζωής του παράσιτου. Μετά την βρώση της προνύμφης αρχίζει η εντερική φάση της ζωής του ενήλικα σκώληκα. Αυτή η φάση αρχίζει από 5 ημέρες μέχρι 2 εβδομάδες μετά τη βρώση. Η μεταναστευτική της προνύμφης και ο εποικισμός των μυών αρχίζει από μια μέχρι 6 εβδομάδες μετά την βρώση ατελώς ψημένου κρέατος. Το τελικό στάδιο είναι η περίοδος της εγκυστώσεως της προνύμφης μέσα στον ανθρώπινο μυ και εμφανίζεται από την τρίτη μέχρι την ένατη εβδομάδα μετά την βρώση

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Μυοσκελετικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Περιπτώσεις έχουν αναφερθεί από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Εμφανίζεται πιο συχνά στις ηλικίες 20-49

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

  Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το όργανο και τη συνολική ιστική μάζα που είναι προσβεβλημένα. Οι σκελετικοί μυς που προσβάλλονται πιο πολύ είναι οι μασητήρες, η γλώσσα, το διάφραγμα, ο δελτοειδής, ο δικέφαλος, ο γλουτιαίος και ο γαστροκνήμιος. Οι φάσεις Ι και ΙΙ και ΙΙΙ μπορεί να επισυμβούν ταυτόχρονα

  Φάση Ι, εντερική

  • Εμετός 
  • Κράμπες 
  • Διάρροια
  • Κοιλιακός πόνος 
  • Κρυάδες
  • Πυρετός 

  Φάση ΙΙ, μετανάστευση των προνυμφών 

  • Ηωσινοφιλία 
  • Περικογχικό οίδημα οφθαλμών
  • Μυαλγία
  • Μυϊκή ευαισθησία
  • Πόνοι αρθρώσεων 
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Υποεπιπεφυκιτιδικές αιμορραγίες 
  • Αιμορραγίες αμφιβληστροειδούς
  • Φωτοφοβία
  • Δίψα
  • Πνευμονίτιδα

  Φάση ΙΙΙ, εγκύστωσης στους μύες

  • Δύσπνοια
  • Βραχνάδα
  • Αδιαθεσία
  • Ατονία/κατάπτωση

  ΑΙΤΙΑ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

  Μερικώς ψημένο κρέας χοιρινού, αρκούδας, φώκιας, αλόγου και άλλων άγριων ζώων

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

  • Συμμετοχή σε κυνήγι άγριων ζώων, χρήση προϊόντων κρέατος χοιρινού που παρασκευάζεται οικιακά, μη εμπορικές πηγές κρέατος
  • Εθνικές ομάδες νοτιανατολικής Ασίας, συνήθως, παρασκευάζουν το δικό τους χοιρινό κρέας ή προτιμούν προϊόντα που περιέχουν μερικώς ψημένο χοιρινό
  • Ομάδες που ζουν σε μικρές αγροτικές εκτάσεις και δεν έχουν την δυνατότητα να παρασκευάζουν/συντηρούν το χοιρινό κρέας με μοντέρνα τεχνολογία

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Οξύς ρευματικός πυρετός 
  • Αρθρίτιδα, αγγειοοίδημα
  • Νόσος του συνδετικού ιστού που προσβάλλουν αγγεία
  • Εγκεφαλίτιδα 
  • Ηωσινόφιλη λευχαιμία
  • Δερματομυοσίτιδα
  • Γαστρεντερίτιδα
  • Γρίπη
  • Σπειραματονεφρίτιδα
  • Μυοσίτιδα
  • Μηνιγγίτιδα
  • Μυοκαρδίτιδα
  • Πνευμονίτιδα
  • Οζώδης πολυαρτηρίτιδα
  • Τυφοειδής πυρετός
  • Φυματίωση 
  • Κυματοειδής πυρετός

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Σημαντική υπεργαμμασφαιριναιμία
  • Ηωσινοφιλία
  • Αυξημένη CPK
  • Αυξημένη LDH
  • Φυσιολογική ΤΚΕ

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Σπάνια, το θειαβενδαζόλιο αυξάνει την SGOT

  maxresdefault 43

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Ζώσες προνύμφες στους μυς, ενήλικες σκώληκες στα κόπρανα (σπάνιο)

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • Σύνδεση συμπληρώματος 
  • Έμμεσος ανοσοφθορισμός
  • ELISA (ανοσοενζυμική μέθοδος)

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Ακτινογραφία θώρακος μπορεί να δείχνει διηθήματα βαμβακοειδή
  • Αξονική τομογραφία θώρακος μπορεί να είναι χρήσιμη στην ανάδειξη ασβεστοποιημένων μυϊκών κύστεων 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Μυϊκή βιοψία γαστροκνημίου ή δελτοειδούς μυός

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Εξαρτάται από τις επιπλοκές όταν υπάρχουν
  • Εκπαίδευση σχετικά με τις μεθόδους διακοπής περαιτέρω μεταδόσεως, π.χ. καλό ψήσιμο του κρέατος, καλή παρασκευή και αποθήκευση κρέατος κυνηγιού

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Στην πρώιμη εντερική φάση και για την θεραπεία των ώριμων παρασίτων ενδείκνυται θειοβενδαζόλη σε δοσολογία από το στόμα 25 mg/kg για 5-10 μέρες, μέγιστο 1,5 gm. Η κλινική ανταπόκριση διαφέρει. Για τις προνύμφες των μυών μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεβενδαζόλη σε δοσολογία 200-400 mg 3 φορές την ημέρα για 10 μέρες. Όλα τα στάδια, εντερικό, σχηματισμός προνυμφών, μετανάστευση προνυμφών και εγκατάσταση στους μυς ανταποκρίνονται στη θεραπεία
  • Αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων με κορτικοστεροειδή, 20-60 mg/ημέρα για 5 μέρες και στη συνέχεια μείωση των δόσεων για διάστημα ενός μηνός
  • Αντιμετώπιση των μυϊκών αλγών με σαλικυλικά 

  Αντενδείξεις: Τα κορτικοστεροειδή αντενδείκνυνται στο εντερικό στάδιο

  Προφυλάξεις: Μικρή κλινική εμπειρία στη χρήση των φαρμάκων σε μικρά παιδιά και κατά τη διάρκεια της κυήσεως 

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις: Η θειοβενδαζόλη δρα αθροιστικά στο ήπαρ με την θεοφυλλίνη. Η θεοφυλλίνη ενδεχομένως να φθάσει σε τοξικά επίπεδα

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Αλβενδαζόλη 400 mg δύο φορές την ημέρα για 15 μέρες 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Παρακολούθηση των σημείων και συμπτωμάτων των επιπλοκών 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Αποφυγή ωμού ή μη καλά ψημένου χοιρινού κρέατος. Εναλλακτικά, κατάψυξη του κρέατος μπορεί να είναι επίσης αποτελεσματική αν και η τεχνική αυτή είναι λιγότερο αξιόπιστη

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

  • Μηνιγγίτιδα
  • Εγκεφαλίτιδα
  • Μυοκαρδίτιδα
  • Νεφρίτιδα
  • Φλεγμονή των κόλπων 
  • Σπειραματονεφρίτιδα

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές ή μικρής διάρκειας. Η πρόγνωση είναι καλή στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να επέλθει θάνατος (συνήθως, ως αποτέλεσμα καρδιακής ανεπάρκειας ή πνευμονίας)

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

  nejmicm990318 f1

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Ασκαρίδες εντέρου

  Μυοκαρδιοπάθεια

  Tριχίνωση

  Μυοκαρδίτιδα

  www.emedi.gr