Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 09:09

Ακτινική κεράτωση

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ακτινική κεράτωση είναι προκαρκινωματώδης βλάβη του δέρματος

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η ακτινική κεράτωση, ICD-10 L57.0 ή ηλιακή κεράτωση ή γεροντική κεράτωση ή επίκτητο κερατόδερμα είναι πολλαπλές, συνήθως, προκαρκινωματώδεις δερματικές βλάβες που εμφανίζονται στα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του σώματος.

Αποτελούν ένδειξη παρατεταμένης αθροιστικής έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Ο κίνδυνος εξαλλαγής σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι 1,4 % το χρόνο. 

Επηρεάζονται το δέρμα και οι εξωκρινείς αδένες.

Σχετίζεται με το χρώμα του δέρματος και είναι συχνή σε άτομα με κόκκινα και ξανθά μαλλιά και ανοιχτό δέρμα και αν υπάρχει φαλάκρα η βλάβη παρατηρείται στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.

Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία και εμφανίζεται σε άτομα άνω των 40 ετών και οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες λόγω επαγγελματικής έκθεσης. Είναι συχνό πρόβλημα στους ηλικιωμένους.


Τα σημεία και τα συμπτώματα της ακτινικής κεράτωσης

 • Οι βλάβες είναι, συνήθως, επίπεδες, ερυθηματώδεις και σκληρές στην ψηλάφηση
 • Συχνά οι βλάβες είναι υπερευαίσθητες
 • Τα δερματικά κέρατα είναι υπερτροφικές προέχουσες βλάβες και μοιάζουν με το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα
 • Μπορεί να συνυπάρχει υπέρχρωση
 • Οξεία χειλίτιδα προσβάλλει το κάτω χείλος

Προσβάλλονται μόνο οι εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές οι οποίες εμφανίζουν και άλλα σημεία χρόνιας ακτινικής βλάβης, όπως εφελίδες, ακτινική ελάστωση και ατροφία. Μπορεί να συνυπάρχουν βαθιές ρυτίδες, τραχιά υφή, πορφύρα και εκχυμώσεις, ξηρό δέρμα, και διάσπαρτες ευρυαγγείες. Η φωτογήρανση οδηγεί σε συσσώρευση ογκογόνων αλλαγών, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των μεταλλαγμένων κερατινοκυττάρων.

Οι βλάβες είναι συνήθως ασυμπτωματικές, αλλά μπορεί να υπάρχει φαγούρα, να αιμορραγούν και να υπάρχει ένα αίσθημα καύσου.


Κατάταξη ακτινικής κεράτωσης

Grade I (εύκολα ορατές, ελαφρώς ψηλαφητές)

Grade II (εύκολα ορατές, ψηλαφητές)

Grade III (καλά ορατές και υπερκερατωσικές) 


Κλινικές παραλλαγές ακτινικής κεράτωσης

Οι ακτινικές κερατώσεις μπορούν να έχουν ποικίλες κλινικές εικόνες:

-Κλασσική: Λευκές κηλίδες φολιδωτές, βλατίδες ή πλάκες ποικίλου πάχους, συχνά με ερύθημα γύρω γύρω. Είναι συνήθως 2-6mm σε διάμετρο, αλλά μερικές φορές μπορεί να φτάσουν αρκετά εκατοστά.

-Υπερτροφική ή υπερκερατωσική: Υπερτροφική και εμφανίζεται ως μια παχιά ή τραχιά βλατίδα ή πλάκα, συχνά προσκολλημένη σε ερυθηματώδη βάση. Είναι δύσκολο να διακριθεί από τις κακοήθεις αλλοιώσεις.

-Ατροφική: Μη ψηλαφητή αλλαγή στο χρώμα (ή κηλίδα). Συχνά είναι λεία και κόκκινη, και είναι λιγότερο από 10 χιλιοστά σε διάμετρο.

-Δερματικό κέρας: Είναι μια κερατινική προεξοχή, συχνά κωνικού σχήματος. Μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλες δερματικές παθήσεις. 38-40% είναι ακτινική κεράτωση.

-Μελαγχρωματική ακτινική κεράτωση: Η μελαγχρωματική ακτινική κεράτωση είναι σπάνια παραλλαγή που συχνά εμφανίζεται με κηλίδες ή πλάκες που είναι μαυροκαφέ. Είναι δύσκολο να διακριθεί από το lentigo (μελάνωμα in situ) ή τις κακοήθεις φακίδες.

-Ακτινική χειλίτιδα: Όταν η ακτινική κεράτωση υπάρχει στο χείλος, αυτό ονομάζεται ακτινική χειλίτιδα. Αυτό συνήθως παρουσιάζεται ως ένα τραχύ, φολιδωτό μπάλωμα στο χείλος, που συχνά συνοδεύεται από ξηροστομία και σκάσιμο των χειλιών.

-Κακοήθες δερματικό βλαστίδωμα ακτινικής κεράτωσης: Συνήθως παρουσιάζεται ως ένα μονήρες, ερυθηματώδες, φολιδωτό έμπλαστρο ή πλάκα με σαφώς καθορισμένα όρια. Το κακόηθες δερματικό βλαστίδωμα της ακτινικής κεράτωσης διαφοροποιείται από τη νόσο του Bowen από τον βαθμό της επιθηλιακής συμμετοχής.

Η παρουσία έλκους, οζιδίων, ή αιμορραγίας θα πρέπει να δημιουργούν ανησυχίες για κακοήθεια.

Συγκεκριμένα, τα κλινικά ευρήματα που υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων αποτυπώνονται στα αρχικά "IDRBEU": I-induration /inflammation (σκλήρυνση / φλεγμονή), D-diameter (διάμετρος > 1 cm), R-rapid enlargement (ταχεία διεύρυνση), Β-bleeding (αιμορραγία), Ε-erythema (ερύθημα) και U-ulceration (εξέλκωση).

Η ακτινική κεράτωση, συνήθως, διαγιγνώσκεται κλινικά, αλλά επειδή είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί, κλινικά από το καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων, πολλοί απαιτούν βιοψία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, αλλά καλύτερα να μην γίνεται. Να προτιμάτε την δερματοσκόπηση. 


Αίτια ακτινικής κεράτωσης

 • Οι υπεριώδεις ακτίνες μικρού κύματος (UVB)-(μήκος κύματος 290-320). Η ακτινοβολία UVB προκαλεί σχηματισμό διμερούς θυμιδίνης στο DNA και RNA, οδηγώντας σε κυτταρικές μεταλλάξεις
 • Οι υπεριώδεις ακτίνες μεγάλου κύματος UVA
 • Καρκινογόνοι τύποι του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (40%)
 • Το p53 ογκοκατασταλτικό γονίδιο βρίσκεται στο χρωμόσωμα 17p132 και οδηγεί την διακοπή του κυτταρικού κύκλου όταν το DNA ή το RNA έχει υποστεί βλάβη. Η δυσλειτουργία της οδού p53 μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των δυσπλαστικών κερατινοκυττάρων, ακτινική κεράτωση και καρκινογένεση (30-50%)
 • Άλλοι μοριακοί δείκτες που έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη της ακτινικής κεράτωσης είναι η έκφραση του p16ΙΝΚ4, ο συνδέτης CD95 και ο TNF που σχετίζονται με τον συνδέτη που επάγει την απόπτωση (TRAIL) και τους υποδοχείς TRAIL, και την απώλεια της ετεροζυγωτίας. 

Παράγοντες κινδύνου για ακτινική κεράτωση

 • Χώρες του ισημερινού
 • Μεγάλο υψόμετρο
 • Υπαίθρια εργασία (αγρότες, ναυτικοί, κτηνοτρόφοι)
 • Υπερβολική ηλιοθεραπεία
 • Συνύπαρξη ζέστης, υγρασίας και αέρα (αυξάνεται η καρκινογόνος δράση)
 • Μεταμόσχευση οργάνου, λόγω ανοσοκαταστολής. Οι άνθρωποι που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων, είναι 250 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ακτινικές υπερκερατώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος
 • Ιστορικό ηλιακού εγκαύματος: Όταν ένα παιδί παθαίνει συχνά σοβαρά ηλιακά εγκαύματα έχει 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει ακτινική κεράτωση κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του
 • Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο
 • Η μελανίνη είναι μια χρωστική ουσία στην επιδερμίδα που  προστατεύει τα κερατινοκύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στην επιδερμίδα, σε πιο σκούρα δέρματα και παρέχει προστασία έναντι της ανάπτυξης της ακτινικής κεράτωσης. Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ακτινικής κεράτωσης, σε σύγκριση με τα μελαχρινά άτομα. Οι φακίδες, το ανοιχτό χρώμα των μαλλιών, η μεγάλη τάση για ηλιακά εγκαύματα, τα  ηλιακά εγκαύματα, η αδυναμία μαυρίσματος και η φαλάκρα είναι και αυτοί παράγοντες κινδύνου.
 • Ορισμένες γενετικές διαταραχές που παρεμβαίνουν στην επιδιόρθωση του DNA, μετά την έκθεση στον ήλιο, όπως η μελαγχρωματική ξηροδερμία και το σύνδρομο Bloom αυξάνουν τον κίνδυνο για ακτινική κεράτωση.

Διαφορική διάγνωση ακτινικής κεράτωσης

 • Ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα και μάλιστα ο υπερτροφικός τύπος
 • Κοινή ακροχορδών και μάλιστα ο υπερτροφικός τύπος
 • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής
 • Δυσπλαστικός σπίλος, ο μελαγχρωστικός τύπος
 • Ερυθηματώδης λύκος
 • Σμηγματορροϊκή κεράτωση
 • Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
 • Λειχηνοειδής κεράτωση
 • Ποροκεράτωση
 • Ιογενή κονδυλώματα
 • Φλεγμονώδεις δερματοπάθειες
 • Μελάνωμα

Διάγνωση ακτινικής κεράτωσης

Η διάγνωση γίνεται με την λεπτομερή φυσική εξέταση, μέσω της οπτικής παρατήρησης και της αφής.

Βιοψία γίνεται όταν η κεράτωση είναι μεγάλη σε διάμετρο, έχει πάχος, ή αιμορραγία, αλλά καλύτερα να γίνεται χειρουργική αφαίρεση.

Η ακτινική κεράτωση και το καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων (SCC) μπορεί να έχουν παρόμοια κλινική εικόνα και πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα είναι απλώς διαφορετικά στάδια στην ίδια κατάσταση. 

Η παθολογοανατομική εξέταση μετά τη χειρουργική αφαίρεση θα δείξει μια συλλογή άτυπων κερατινοκυττάρων με υπερμελάγχρωση ή πλειομορφικούς πυρήνες μέχρι την βασική στιβάδα της επιδερμίδας. Υπάρχουν εναλλασσόμενες περιοχές της ορθοκεράτωσης και παρακεράτωσης. Υπάρχει επιδερμική πάχυνση και στις γύρω περιοχές κατεστραμμένο δέρμα από τον ήλιο. Η φυσιολογική ωρίμανση των κερατινοκυττάρων είναι διαταραγμένη σε διάφορους βαθμούς: Μπορεί να υπάρχει διεύρυνση των ενδοκυττάριων χώρων, κυτταρολογική ατυπία, όπως αφύσικα μεγάλα πυρήνες, και ένα ήπιο χρόνιο φλεγμονώδες διήθημα, και ακόμη λεμφοκυτταρική και πλασματοκυτταρική διήθηση.

Οι επτά ιστοπαθολογικές παραλλαγές χαρακτηρίζονται από άτυπη έναρξη πολλαπλασιασμού κερατινοκυττάρων στη βασική στιβάδα και περιορίζονται στην επιδερμίδα: 

-Υπερτροφική: Έντονη υπερκεράτωση, συχνά με εμφανή παρακεράτωση. Τα κερατινοκύτταρα στο μαλπιγγιανό στρώμα μπορεί να παρουσιάζουν απώλεια της πολικότητας, πλειομορφία και ανάπλαση. 
-Ατροφική: Ελαφρά υπερκεράτωση και ατροφικές αλλαγές στην επιδερμίδα. Η βασική στοιβάδα δείχνει κύτταρα με μεγάλους, υπερχρωματικούς πυρήνες σε στενή εγγύτητα μεταξύ τους. 
-Λειχηνοειδής: Διείσδυση στο θηλώδες χόριο, ακριβώς κάτω από την δερματική-επιδερμική διασταύρωση.
-Ακανθοκυτταρικό: Ακανθοκυτταρικές σχισμές ή κενά στο χαμηλότερο επιδερμικό στρώμα που προκύπτουν από αναπλαστικές αλλαγές με δυσκερατωτικά κύτταρα που διαταράσσουν τις μεσοκυττάριες γέφυρες.
-Κακοήθες δερματικό βλαστίδωμα: Αναφέρεται σε πλήρους πάχους ατυπία και μικροσκοπικά πρέπει να διακριθεί από τη νόσο του Bowen. 
-Επιδερμολυτική: Με κοκκώδη εκφυλισμό.
-Χρωματική: Προβολή χρώσης στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας, παρόμοια με την ηλιακή lentigo (μελάνωμα in situ).

Η δερματοσκόπηση 

Η δερματοσκόπηση είναι μια μη επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιεί μια φορητή συσκευή. Συχνά, χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των δερματικών αλλοιώσεων, όταν κάποιος δεν επιθυμεί την βιοψία.

Δερματοσκοπικά χαρακτηριστικά 

Σημείο ροζέτας που περιγράφεται ως τέσσερα λευκά σημεία διατεταγμένα σε ένα σχήμα τριφυλλιού και συχνά εντοπίζεται μέσα σε ένα θυλακιώδες άνοιγμα. Αντιστοιχεί ιστολογικά με την ορθοκεράτωση και παρακεράτωση (σημείο σημαία).

Σημείο φράουλα ως αόριστα αγγεία μεταξύ των θυλάκων των τριχών, με λευκά ανοίγματα.

Στη μελαγχρωματική ακτινική κεράτωση παρατηρούνται γκρι με καφέ κηλίδες ή σφαιρίδια γύρω από τα ανοίγματα, και δακτυλιοειδείς-κοκκώδεις ρομβοειδείς δομές που συχνά είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν από τις κακοήθεις φακίδες.


Πρόληψη ακτινικής κεράτωσης

Η υπεριώδης ακτινοβολία πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη των ακτινικών κερατώσεων επάγοντας τις μεταλλάξεις στα επιδερμικά κερατινοκύτταρα, που οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των άτυπων κυττάρων.

Ως εκ τούτου, τα προληπτικά μέτρα για την ακτινική κεράτωση στοχεύουν σε περιορισμό της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία:

 • Περιορισμός του χρόνου της έκθεσης στον ήλιο
 • Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια του μεσημεριού όταν το υπεριώδες φως είναι το πιο ισχυρό. Οι υπαίθριες δραστηριότητες να γίνονται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα
 • Προστασία από τον ήλιο
 • Εφαρμογή ισχυρών αντηλιακών με SPF μεγαλύτερο από 30 που μπλοκάρει τόσο την UVA όσο και την UVB ακτινοβολία
 • Προστατευτική ενδυμασία, καπέλα, πουκάμισα με μακριά μανίκια, μακριές φούστες ή παντελόνια
 • Πρόληψη της λοίμωξης από HPV
 • Αυτοεξέταση για καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα, ακανθοκυτταρικό, βασικοκυτταρικό) 

Θεραπεία ακτινικής κεράτωσης

Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για την ακτινική κεράτωση ανάλογα με τον ασθενή και τα κλινικά χαρακτηριστικά της βλάβης.

Τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά και η καλύτερη θεραπεία για την ακτινική κεράτωση είναι η πρόληψη.

Η τακτική παρακολούθηση συνιστάται μετά από κάθε θεραπεία για να είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχουν νέες βλάβες και ότι οι παλιές δεν υποτροπιάζουν.

Η παρακολούθηση εξαρτάται από την παρουσία κακοήθειας και τη συχνότητα εμφάνισης νέας ακτινικής κεράτωσης.

Η πορεία είναι άριστη αν γίνεται πρόληψη από τον ασθενή.

Η ακτινική υπερκεράτωση είναι μια προκαρκινωματώδης βλάβη και μπορεί να εξαλλαγεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

 

Φαρμακευτική αγωγή για την ακτινική κεράτωση

-Κρέμα φθοριοουρακίλης

Η τοπική χρήση φθοριοουρακίλης (5-FU) καταστρέφει την ακτινική κεράτωση αναστέλλοντας τη μεθυλίωση της θυμιδυλικής συνθετάσης, διακόπτοντας έτσι τη σύνθεση DNA και RNA. Αυτό με τη σειρά του εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Καταστρέφει ακόμη και τις υποκλινικές βλάβες και δεν αφήνει ουλές. Γίνεται εφαρμογή στην αλλοίωση δύο φορές την ημέρα μετά το πλύσιμο. Η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως 2-8 εβδομάδες.

-Κρέμα imiquimod 

Η Imiquimod είναι ένας τοπικός παράγοντας ανοσοενισχυτικός για τη θεραπεία των γεννητικών κονδυλωμάτων. Η Imiquimod διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της απελευθέρωσης και της προς τα πάνω ρύθμισης των κυτοκινών. Η θεραπεία με κρέμα imiquimod γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα για 12 έως 16 εβδομάδες με αποτέλεσμα την πλήρη υποχώρηση της ακτινικής κεράτωσης. Η κρέμα Imiquimod 3,75% μπορεί να εφαρμοσθεί τοπικά σε όλο το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής για δύο κύκλους θεραπείας 2 εβδομάδων, με ένα ποσοστό πλήρους θεραπείας 36%. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κρέμα 5% με μεγαλύτερη επιτυχία. Η κρέμα 3,75%, όμως έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως, τοπικό ερύθημα, εφελκιδοποίηση, και απολέπιση στο σημείο εφαρμογής.

-Ingenol mebutate gel

Η Ingenol mebutate είναι η νεότερη θεραπεία για την ακτινική κεράτωση. Λειτουργεί με δύο τρόπους, πρώτα με σχίσιμο των κυτταρικών μεμβρανών και με κυτταρικό θάνατο των μιτοχονδρίων και στη συνέχεια με την επαγωγή της εξαρτώμενης από τα αντισώματα κυτταροτοξικότητας, για την εξάλειψη των υπόλοιπων κυττάρων του όγκου. 3ήμερη θεραπεία με τη γέλη 0,015% συνιστάται για το τριχωτό της κεφαλής και του προσώπου, ενώ  2ήμερη θεραπεία με τη γέλη 0.05% συνιστάται για τον κορμό και τα άκρα.  Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με mebutate ingenol είναι η σύντομη διάρκεια της θεραπείας και τα χαμηλά ποσοστά υποτροπής. Τοπικές δερματικές αντιδράσεις, με πόνο, κνησμό και ερυθρότητα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ingenol mebutate. Αυτή η θεραπεία προέρχεται από την  Euphorbia peplus που είναι παραδοσιακή θεραπεία για την κεράτωση.

-Τζελ νατριούχου Diclofenac 

Η τοπική γέλη νατριούχου diclofenac είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο που προκαλεί αναστολή της οδού του αραχιδονικού οξέος, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή προσταγλανδινών οι οποίες πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην ανάπτυξη του UVB επαγόμενου καρκίνου του δέρματος. Η συνιστώμενη διάρκεια της θεραπείας είναι 60 έως 90 ημέρες, με δύο φορές την ημέρα εφαρμογή. Η θεραπεία της ακτινικής κεράτωσης προσώπου με γέλη δικλοφενάκης, οδηγεί σε πλήρη υποχώρηση της βλάβης σε 40% των περιπτώσεων. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ξηρότητα, κνησμός, ερυθρότητα, και εξάνθημα στη θέση εφαρμογής. 

-Τα ρετινοειδή 

Τοπικά τα ρετινοειδή έχουν μελετηθεί για τη θεραπεία της ακτινικής κεράτωσης με μέτρια αποτελέσματα. Η θεραπεία με γέλη αδαπαλένιου καθημερινά για 4 εβδομάδες, και στη συνέχεια δύο φορές την ημέρα για συνολικά εννέα μήνες οδηγεί σε σημαντική, αλλά μέτρια μείωση της βλάβης. Η τοπική τρετινοΐνη είναι αναποτελεσματική ως αγωγή. Για τη δευτερογενή πρόληψη της ακτινικής κεράτωσης, η συστηματική, χαμηλή δόση ασιτρετίνης είναι ασφαλής, καλά ανεκτή και μετρίως αποτελεσματική στην χημειοπροφύλαξη για τον καρκίνο του δέρματος σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού. 

Τεχνικές θεραπείας της ακτινικής κεράτωσης

-Κρυοθεραπεία 

Δίνει άμεσα αποτελέσματα και δεν αφήνει ουλές

Το υγρό άζωτο (-195,8 ° C) είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία για την ακτινική κεράτωση. Είναι μια καλά ανεκτή διαδικασία που δεν απαιτεί αναισθησία. Η κρυοθεραπεία ενδείκνυται ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν λίγες, λεπτές, καλά οριοθετημένες αλλοιώσεις. Γενικά πραγματοποιείται με τη χρήση μιας τεχνικής ανοικτού ψεκασμού, όπου η βλάβη της ακτινικής κεράτωσης ψεκάζεται για αρκετά δευτερόλεπτα. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές ανάλογα με την ανοχή. Τα ποσοστά ίασης είναι 67 έως 99 τοις εκατό. Τα μειονεκτήματα είναι η δυσφορία κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία, οι φουσκάλες, οι ουλές, η ερυθρότητα, η υπο- ή υπερ μελάγχρωση και η καταστροφή των υγιών ιστών. 

-Η φωτοδυναμική θεραπεία 

Μέτρια αποτελέσματα παρατηρούνται με  φωτοθεραπεία για ακτινική κεράτωση με μεθυλο αμινολεβουλινικό για μία εβδομάδα μετά την έκθεση. Ο ασθενής έχει άσπρο δέρμα και γαλάζια μάτια. Η ακτινική κεράτωση είναι ένα από τις πιο συχνές δερματολογικές βλάβες για τις οποίες ενδείκνυται η φωτοδυναμική θεραπεία, χρησιμοποιώντας τοπικά μεθύλιο αμινολεβουλινικό (MAL) ή 5-αμινολεβουλινικό οξύ (5-ALA). Η θεραπεία αρχίζει με την προετοιμασία της βλάβης, η οποία περιλαμβάνει την απόξεση χρησιμοποιώντας ένα δερματική ξέστρο. Ένα παχύ στρώμα τοπικής κρέμας MAL ή 5-ALA εφαρμόζεται στην αλλοίωση και σε μια μικρή περιοχή γύρω από τη βλάβη, η οποία στη συνέχεια καλύπτεται με έναν επίδεσμο και αφήνεται για ένα χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου ο φωτοευαισθητοποιητής συσσωρεύεται στα κύτταρα-στόχους εντός της βλάβης της ακτινικής κεράτωσης. Ο επίδεσμος στη συνέχεια απομακρύνεται και η αλλοίωση υφίσταται επεξεργασία με φως σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος. Η φωτοδυναμική θεραπεία κερδίζει σε δημοτικότητα. Έχει 14% υψηλότερη πιθανότητα επίτευξης πλήρους κάθαρσης της βλάβης στους 3 μήνες σε σύγκριση με την κρυοθεραπεία, και φαίνεται να οδηγεί σε ανώτερα αισθητικά αποτελέσματα σε σύγκριση με την κρυοθεραπεία ή τη θεραπεία με 5-FU. Η φωτοδυναμική θεραπεία φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση περιοχών με πολλαπλές βλάβες ακτινικής κεράτωσης.

Χειρουργικές τεχνικές εξαίρεσης βλαβών

-Χειρουργική εκτομή: Η εκτομή πρέπει να επιφυλάσσεται για τις περιπτώσεις όταν η βλάβη της ακτινικής κεράτωσης είναι μια παχιά βλατίδα, ή όταν υπάρχει βαθύτερη εισβολή και η ιστοπαθολογική διάγνωση είναι αναγκαία και ο ασθενής δεν θέλει να κάνει βιοψία. 

-Εκτομή με ξύρισμα και απόξεση (ακολουθούμενη συχνά από ηλεκτροξήρανση: Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της ακτινικής κεράτωσης, και ιδίως για τις βλάβες της υπερκεράτωσης. Η επιφάνεια της βλάβης μπορεί να ξύνεται χρησιμοποιώντας ένα νυστέρι, ή η βάση μπορεί να αφαιρεθεί με ένα ξέστρο. Ο ιστός μπορεί να αξιολογηθεί ιστοπαθολογικά, αλλά τα δείγματα που αποκτούνται με τη χρήση αυτής της τεχνικής δεν είναι συχνά επαρκή για να προσδιοριστεί αν μια βλάβη είναι επεμβατική ή ενδοεπιδερμική.

-Δερμοαπόξεση: Η δερμοαπόξεση είναι χρήσιμη στη θεραπεία μεγάλων περιοχών με πολλαπλές βλάβες ακτινικής κεράτωσης. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ενός οργάνου χειρός που αφαιρεί το στρώμα της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας. Τα διαμάντια Fraises ή οι συρμάτινες βούρτσες περιστρέφονται σε υψηλές ταχύτητες. Η διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη και απαιτεί αναισθητικό. Η θεραπεία με δερμοαπόξεση είναι κατά 96% αποτελεσματική, αλλά μειώνεται δραστικά στο 54% στα πέντε χρόνια. 

-Θεραπεία με laser: Η θεραπεία με laser με τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ή ερβίου (ύττριο γρανάτης αλουμινίου)-(Er: YAG) λέιζερ είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιείται με αυξημένη συχνότητα, και μερικές φορές σε συνδυασμό με υπολογιστική τομογραφία και είναι καλή σε περιοχές όπου απαιτείται προσοχή στην αισθητική, όπως στο πρόσωπο. 

-Χημικό πίλινγκ: Το χημικό πίλινγκ είναι ένας τοπικά εφαρμοζόμενος παράγοντα που τραυματίζει το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και την απολέπιση, και τελικά την ανάπτυξη ομαλού και αναζωογονημένου δέρματος. Πολλαπλές θεραπείες έχουν μελετηθεί. Το χημικό πίλινγκ μεσαίου βάθους μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά τις πολλαπλές μη υπερκερατωσικές βλάβες ακτινικής υπερκεράτωσης. Μπορεί να επιτευχθεί με 35% έως 50% τριχλωροξικό οξύ (TCA) ή 35%, σε συνδυασμό με διάλυμα Jessner μία φορά την ημέρα εφαρμογή για τουλάχιστον 3 εβδομάδες, 70% γλυκολικό οξύ (α-υδροξυ οξύ) ή στερεό CO2. Σε σύγκριση με τη θεραπεία με 5-FU, το χημικό πίλινγκ έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα και ευκολία χρήσης με παρόμοια νοσηρότητα. Σε χημικό πίλινγκ απαιτείται αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα με ιστορικό λοίμωξης από HSV ή ιστορικό χηλοειδών, σε ανοσοκαταστολή ή σε όσους λαμβάνουν φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθητοποίηση.


Πρόγνωση ακτινικής κεράτωσης

Οι ακτινικές κερατώσεις έχουν τρεις πιθανές κλινικές εκβάσεις: μπορεί να υποχωρήσουν, να παραμείνουν σταθερές, ή να γίνουν διεισδυτική νόσος. Μερικές φορές έρχονται και παρέρχονται και παραμένουν για μήνες, και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Συχνά, μπορεί να επανεμφανιστεί η νόσος μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, ιδιαίτερα αν δεν τηρείται η προστασία στον ήλιο. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, υπάρχει μια πιθανότητα η βλάβη να προχωρήσει για να γίνει επεμβατική. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν μια βλάβη ακτινικής κεράτωσης θα προχωρήσει για να γίνει καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων. Έχει παρατηρηθεί ότι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα προέρχεται από αλλοιώσεις ακτινικής κεράτωσης κατά 65 έως 97%. 

Διαγνωστικά, οι ερευνητές διερευνούν το ρόλο των νέων βιοδεικτών που βοηθούν να προσδιορισθεί αν η ακτινική κεράτωση θα γίνει δερματικό ή μεταστατικό καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων. Η προς τα πάνω ρύθμιση των μεταλλοπρωτεϊνασών μήτρας (ΜΜΡ) φαίνεται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνων, και η έκφραση και η παραγωγή της ΜΜΡ-7 ειδικότερα έχει βρεθεί να είναι αυξημένη σε καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων-SCC συγκεκριμένα. Ο ρόλος της σερίνης (αναστολείς πεπτιδάσης ή Σερπίνες) είναι σημαντικός. Η Serpin A1 είναι αυξημένη στα κερατινοκύτταρα των καρκίνων SCC.

Το Resiquimod είναι ένας TLR 7/8 αγωνιστής που λειτουργεί παρόμοια με το imiquimod, αλλά είναι 10 έως 100 φορές πιο ισχυρός όταν χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βλαβών της ακτινικής υπερκεράτωσης με ποσοστά ανταπόκρισης 40 έως 74%.

Η Afamelanotide είναι ένα φάρμακο που διεγείρει την παραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα που δρα ως προστατευτικός παράγοντας ενάντια στην ακτινοβολία UVB και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της ακτινικής υπερκεράτωσης σε ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων που βρίσκονται σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Οι αναστολείς των υποδοχέων του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR), όπως οι αναστολείς όπως το gefitinib, και τα αντι-EGFR αντισώματα, όπως το cetuximab χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του δέρματος.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος

Κρυοθεραπεία

Γιατί τα αντηλιακά είναι υπεύθυνα για το μελάνωμα

Κρέμα Aldara

Euphorbia peplus

Απαλλαγείτε από τα κονδυλώματα

Oμαλός λειχήνας

Ιχθύαση

Bιταμίνη Α

Δερμοαπόξεση

Κρυοθεραπεία

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 2765 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 22:23
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Υπερχοληστερολαιμία Υπερχοληστερολαιμία

  Χρήσιμες πληροφορίες για την υπερχοληστερολαιμία

  Υπερχοληστερολαιμία είναι χοληστερόλη ορού > 200 mg/dL. Υψηλός κίνδυνος όταν είναι μεγαλύτερη από 240 mg/dL

  • Το κλάσμα της χοληστερόλης που ονομάζεται λιπορωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) - προστατευτικό. Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) - αθηρογόνος

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Ενδοκρινείς/Μεταβολισμός, Γαστρεντερικό, Καρδιαγγειακό

  Γενετική: Ετερόζυγη οικογενής υπερχοληστελολαιμία, 1 στις 500 περιπτώσεις. Αυτοσωματικός επικρατητικός τύπος υπερχοληστερολαιμίας, 1 στο 1.000.000

  Επικρατέστερη ηλικία: Ο επιπολασμός αυξάνει με την ηλικία

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες 

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑΣ

  • Γεροντότοξο πριν από την ηλικία των 50 ετών (είναι η συνηθέστερη περιφερειακή θόλωση του κερατοειδούς με εμφάνιση εναποθέσεων λιπιδίων
  • Ξανθώματα
  • Ξανθελάσματα
  • Αρτηριακά παθολογικά φυσήματα 
  • Διαλείπουσα χωλότητα
  • Σταθερή στηθάγχη προσπαθείας
  • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου

  ΑΙΤΙΑ ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑΣ

  Πρωτοπαθή:

  • Δίαιτα 
  • Κληρονομικότητα 
  • Παχυσαρκία
  • Καθιστική ζωή 
  • Άγχος

  Δευτεροπαθή:

  • Υποθυρεοειδισμός
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Νεφρωσικό σύνδρομο
  • Αποφρακτική ηπατοπάθεια 
  • Προγεστερινοειδή 
  • Αναβολικά στεροειδή
  • Διουρητικά, εκτός της ινδαπαμίδης 
  • β-αναστολείς, εκτός αυτών με ενδογενή συμπαθητικομιμητική δραστικότητα
  • Μερικά ανοσοκατασταλτικά

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑΣ

  • Παχυσαρκία
  • Κληρονομικότητα

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑΣ

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Η HDL, η LDL και τα τριγλυκερίδια πρέπει να ελέγχονται κατόπιν νηστείας 
  • Η χοληστερόλη θεωρείται υψηλή όταν > 200 mg/dL
  • T4 και TSH, αρχικά ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει υπερχοληστερολαιμία

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη

  Διαταραχές που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Υποθυρεοειδισμός, νεφρωσικό σύνδρομο, αποφρακτική νόσος του ήπατος 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωνοσοκομειακός ασθενής, εκτός από την περίπτωση επειγόντων επιπλοκών π.χ. έμφραγμα του μυοκαρδίου 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Χρήζουν αντιμετώπισης: HDL μικρότερη από 30 και LDL μεγαλύτερη από 160. Τα τριγλυκερίδια μπορεί να είναι περισσότερα από 200
  • Χοληστερόλη 200-240 χωρίς την παρουσία στεφανιαίας νόσου και δύο ή περισσότερων παραγόντων κινδύνου (άνδρες, κάπνισμα, HDL μικρότερη από 35, σημαντική παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, οικογενειακό ιστορικό) - ανάλυση λιποπρωτεϊνών και περαιτέρω αντιμετώπιση κατευθυνόμενη από τα επίπεδα της LDL και της HDL
  • Χοληστερόλη μεγαλύτερη από 240 - ανάλυση λιπορωτεϊνών και περαιτέρω αντιμετώπιση κατευθυνόμενη από τα επίπεδα της LDL και της HDL

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Αεροβική άσκηση, τουλάχιστον 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα. Σημαντική για την αύξηση της HDL, την ελάττωση της ολικής χοληστερόλης και την απώλεια βάρους

  ΔΙΑΙΤΑ

  Ελάττωση του διαιτητικού κορεσμένου λίπους, ελάττωση της διαιτητικής χοληστερίνης, αύξηση της πρόσληψης ινών, φρούτων, λαχανικών και κόκκων δημητριακών. Ενθαρρύνετε τη χορτοφαγία, τη λήψη γευμάτων χωρίς κρέας, αυγά και τυρί και την κατανάλωση πουλερικών, ψαριών και άπαχου γάλακτος ή γιαουρτιού. Μικρή καθημερινή πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την HDL

   15

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Χολεστυραμίνη ή κολεστιπόλη που είναι ρητίνες δεσμευτικές των χολικών αλάτων. Ένα έως έξι πακέτα την ημέρα, λαμβανόμενα μία, δύο ή τρεις φορές ημερησίως. Αποτέλεσμα: 15-30% ελάττωση της LDL
  • Νικοτινικό οξύ: 500 mg έως 3 gr λαμβανόμενα 1-3 φορές την ημέρα μαζί με τα γεύματα, σε έκδοχα ελεγχόμενης αποδέσμευσης, ώστε να ελαττωθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Αποτέλεσμα: 15-30% πτώση της LDL, ελάττωση των τριγλυκεριδίων. Ηπατική δυσλειτουργία εμφανίζεται συχνότερα με τη χρησιμοποίηση παρασκευασμάτων συνεχόμενης απελευθέρωσης νιασίνης σε σχέση με αυτά της άμεσης απελευθέρωσης. Προτιμάται η έναρξη με χαμηλές δόσεις  και σταδιακή αύξηση, ανάλογα με την  ανεκτικότητα του ασθενούς
  • Λοβαστατίνη, αναστολέας της υδροξυμεθυλο-γλοαρυλο-συνένζυμο-Α ρεδουκτάσης (HMC-CoA ρεδουκτάση): 20-80 mg την ημέρα, σε μία δόση ή διαιρούμενες δόσεις μαζί με τα γεύματα. Οι περισσότεροι συνιστούν βραδινή χορήγηση κατά τη διάρκεια του δείπνου. Αποτέλεσμα: 25-45% ελάττωση της LDL, πτώση των τριγλυκεριδίων  

  Αντενδείξεις:

  • Χολεστυραμίνη - πλήρης χολική απόφραξη 
  • Νικοτινικό οξύ - ηπατική δυσλειτουργία, οξύ πεπτικό έλκος, σακχαρώδης διαβήτης
  • Λοβαστατίνη - ενεργός ηπατική νόσος, εγκυμοσύνη

  Προφυλάξεις: 

  • Χολεστυραμίνη - σταδιακή αύξηση της δόσης, σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να ελαττωθούν οι παρενέργειες από το γαστρεντερικό (κυρίως δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός)
  • Η κολεστιπόλη και η χολεστυραμίνη θα πρέπει να αναμιγνύονται σε χυμό φρούτων ή μέσα σε χυμώδες φρούτο, πριν από τη χορήγηση. Η λήψη ξηράς σκόνης μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στον οισοφάγο ή χαμηλότερα στο γαστρεντερικό σωλήνα
  • Νικοτινικό οξύ - κατά τα αρχικά στάδια της θεραπείας, θα πρέπει να παρακολουθούνται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να γίνονται δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας ώστε να προληφθούν πιθανές βλαπτικές παρενέργειες. Η γενικευμένη έξαψη, που ακολουθεί τη λήψη του φαρμάκου, μπορεί να ανασταλεί με την ταυτόχρονη λήψη ασπιρίνης 
  • Λοβαστατίνη - Ηπατικές δοκιμασίες κάθε 3 μήνες, κατά τους πρώτους 15 μήνες της θεραπείας και ύστερα περιοδικά. Μπορεί να προκληθεί μυοσίτιδα με σημαντική αύξηση της κινάσης της κρεατινίνης. Η πρόκληση καταρράκτη από υπερδοσολογία θεωρείται πιθανή

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις:

  • Χολεστυραμίνη - φάρμακα που χορηγούνται από μια ώρα πριν έως και 6 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου, μπορεί να συνδεθούν και να μην απορροφηθούν αποτελεσματικά. Μπορεί να παρεμποδισθεί η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E και Κ
  • Νικοτινικό οξύ - καμία
  • Λοβαστατίνη - σύγχρονη χορήγηση γκεμφιμπροζίνης, νιασίνης ή ανοσοκατασταλτικών, αυξάνει τη πιθανότητα εμφάνισης μυοσίτιδας

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Άλλοι αναστολείς της HMG-CoA ρεδουκτάσης - προβαστατίνη, συμβαστατίνη και πολλά άλλα

  Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής είναι η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι της υψηλής χοληστερόλης. 

  Η επιλογή φαρμάκων ή ο συνδυασμός φαρμάκων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σας παραγόντων κινδύνου, της ηλικίας σας, της υγείας σας και των πιθανών παρενεργειών του φαρμάκου.

  Οι συχνές επιλογές περιλαμβάνουν:

  Στατίνες. Οι στατίνες εμποδίζουν μια ουσία που χρειάζεται το συκώτι σας για να παράγει χοληστερόλη. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη, λοβαστατίνη, πιταβαστατίνη, πραβαστατίνη, ροσουβαστατίνη και σιμβαστατίνη. Μη χρησιμοποιείτε στατίνες, αν δεν είναι άκρως απαραίτητο. Έχουν πολλές παρενέργειες...

  Ρητίνες δέσμευσης χολικού οξέος. Το ήπαρ σας χρησιμοποιεί χοληστερόλη για να παράγει χολικά οξέα, μια ουσία που απαιτείται για την πέψη. Τα φάρμακα χολεστυραμίνη, colesevelam και colestipol μειώνουν έμμεσα τη χοληστερόλη δεσμεύοντας στα χολικά οξέα. Αυτό ωθεί το συκώτι σας να χρησιμοποιήσει περίσσεια χοληστερόλης για να παράγει περισσότερα χολικά οξέα, γεγονός που μειώνει το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα σας.

  Αναστολείς απορρόφησης χοληστερόλης. Το λεπτό έντερο απορροφά τη χοληστερόλη από τη διατροφή σας και την απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος. Το φάρμακο εζετιμίμπη βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα περιορίζοντας την απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης. Το Ezetimibe μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φάρμακο στατίνης.

  Ενέσιμα φάρμακα. Μια νεότερη κατηγορία φαρμάκων, γνωστή ως αναστολείς PCSK9, μπορεί να βοηθήσει το ήπαρ να απορροφήσει περισσότερη χοληστερόλη LDL - η οποία μειώνει την ποσότητα χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα σας. Τα Alirocumab και evolocumab μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άτομα που έχουν γενετική κατάσταση που προκαλεί πολύ υψηλά επίπεδα LDL ή σε άτομα με ιστορικό στεφανιαίας νόσου που έχουν δυσανεξία στις στατίνες ή άλλα φάρμακα χοληστερόλης.

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής, έλεγχος της χοληστερόλης της HDL, της LDL και των τριγλυκεριδίων, 2-4 φορές το χρόνο και ανάλογα με τα λαμβανόμενα φάρμακα
  • Χοληστερόλη μικρότερη από 200 - επαναλάβετε τη μέτρηση σε 5 χρόνια

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Δίαιτα και έλεγχος του σωματικού βάρους σε όλο τον πληθυσμό

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Στεφανιαία νόσος 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Ελάττωση της χοληστερόλης κατά 1%, οδηγεί σε ελάττωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο κατά 2%

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Υπέρταση 
  • Παχυσαρκία
  • Σακχαρώδης διαβήτης 
  • Κάπνισμα

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Έλεγχος κάθε 5 χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 6 ετών. Αν η ολική χοληστερόλη υπερβαίνει τα 170, ελέγξτε τα επίπεδα της HDL και της LDL. Όταν η LDL = 110-125 = μέτριος κίνδυνος. Αν LDL ≥ 126 = μεγάλος κίνδυνος 

  Γηριατρικό: Η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών, γι' αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται

  ΚΥΗΣΗ

  Οι ανάγκες του κυήματος σε θρεπτικές ουσίες μπορεί να αλλάξουν τη δίαιτα και το είδος της φαρμακευτικής αγωγής 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπερχοληστερολαιμία

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα φάρμακα για την υπερχοληστερολαιμία

  b 09.25.17 full 1350x650

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Υπερτριγλυκεριδαιμία

  Χολεστυραμίνη

  Υποθυρεοειδισμός ενηλίκων

  Χοληδοχολιθίαση

  Αρτηριοσκληρυντική καρδιακή νόσος

  Νόσος Dupuytren

  Νεφρωσικό σύνδρομο

  Έμφραγμα του μυοκαρδίου

  Τροφές και ουσίες που μπορούν να μειώσουν φυσικά τη χοληστερόλη

  Να παίρνετε σερραπεπτάση για τη φλεγμονή και τον πόνο

  Συμβουλές για την υγεία της καρδιάς σας

  Τι σχέση έχει η χοληστερόλη με τον καρκίνο;

  Σταματήστε να κάνετε έλεγχο για τη χοληστερίνη

  Τα οφέλη της σερραπεπτάσης στην υγεία

  Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής

  Η βιταμίνη D δείκτης για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

  Τα πεπτίδια για την αθηροσκλήρωση

  Να τρώτε μήλα για να μειώσετε τη χοληστερίνη

  Βιταμίνες για την χοληστερίνη

  Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη

  Νέο φάρμακο για την υπερχοληστερολαιμία

  Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών με την άσκηση

  Το ΤΙΜΙ τεστ για την πρόγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων

  Κόλπο για να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη

  Αθηροσκλήρωση

  Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη χοληστερίνη

  www.emedi.gr

   

   

 • Σιτάρι Σιτάρι

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σιτάρι

  Triticum sativum ή Triticum aestivum

  Το τρίτικουμ το κοινό ή Triticum sativum ή Triticum aestivum ή μαλακό σιτάρι ή Τriticum durum ή σκληρό σιτάρι δεν είναι άλλο από το γνωστό μας σιτάρι ή σίτος και ανήκει στην οικογένεια των Αγρωστωδών.

  Είναι μονοετές φυτό με καλάμι που μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο στις καλύτερες συνθήκες ανάπτυξής του. Έχει φύλλα λογχοειδή και η άνθηση του είναι σε ακραία τετράγωνα στάχυα. Το βρίσκουμε να ανθίζει από το Μάρτη μέχρι τον Απρίλη και καλλιεργείται πλατιά. 

  Υπάρχει ένας μύθος για το σιτάρι. Λέγεται ότι κάποτε στον Ευφράτη ζούσαν 2 διαφορετικά φυτά και ο νόμος των φυτών ήταν πολύ αυστηρός και απαγόρευε να παντρευτούν μεταξύ τους δείγματα από διαφορετικά είδη. Όμως τα φυτά αυτά ήταν πολύ ερωτευμένα για να λάβουν υπόψη τους το φυσικό νόμο και παντρεύτηκαν. Από την ένωσή τους αυτή γεννήθηκε ένα παράνομο παιδί, το σιτάρι. Στα σημερινά δεδομένα οι επιστήμονες επανέλαβαν το πείραμα του μύθου και πέτυχε, όμως βασικά πιστεύουν ότι το σιτάρι προήλθε από μετάλλαξη του γενετικού υλικού ενός είδους από τα τρίτικουμ, που υποθέτουν ότι έγινε σε μεγάλο υψόμετρο και κάτω από την επίδραση των κοσμικών ακτίνων ή ακτίνων Χ. Ό,τι και να προκάλεσε τη δημιουργία του νέου αυτού είδους, μετάλλαξη ή διασταύρωση, η ουσία είναι μία, ότι ήταν ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα. Σήμερα καλλιεργείται σε πάρα πολλές ποικιλίες σχεδόν σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται πλατιά σαν μέσο διατροφής.

  Χρήσιμα μέρη σιταριού

  Χρήσιμα μέρη του είναι τα σπέρματά του, το αλεύρι και τα πίτουρά του, τα φύτρα και το λάδι των σπερμάτων του σιταριού.

  Χρήσιμα συστατικά σιταριού

  Τα σπέρματα του περιέχουν 60-70% άμυλο, γλουτένη, βιταμίνες της κατηγορίας Β, όπως θειαμίνη-Β1, ριβοφλαβίνη-Β2, νιασίνη-Β3, παντοθενικό οξύ-Β5, πυριδοξίνη-Β6, παγκαμικό οξύ, φώσφορος, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, χρώμιο, χλώριο και ασβέστιο.

  Το άμυλό του, που παίρνεται έπειτα από ειδική διαδικασία, χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία για την παρασκευή φαρμάκων, είτε για αραίωση είτε για συμπύκνωσή τους.

  Τα άμυλο του σιταριού χρησιμοποιείται βασικά σαν πρώτη ύλη στην αρτοποιία, μακαρονοποιία και ζαχαροπλαστική.

  Επειδή, το ψωμί αποτελεί ένα βασικό είδος στην καθημερινή μας διατροφή, θα σταθούμε αναλυτικά σε μερικές χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε το καλύτερο για εσάς και την οικογένειά σας.

  Πληροφορίες που αγνοούνται και ενώ πιστεύουμε ότι αγοράζοντας ένα ψωμί καλύπτουμε αρκετές βασικές ανάγκες του οργανισμού από τα ωφέλιμα συστατικά του σιταριού, κάθε άλλο παρά έτσι γίνεται. Γιατί άλλο το τι συστατικά περιέχει το σιτάρι και άλλο το τι μένει μετά από τη διαδικασία που χρειάζεται μέχρις ότου πάρουμε στα χέρια μας το ψωμί.

  Το καλύτερο ψωμί!!!

  Οι βιταμίνες της οικογένειας Β κάνουν καλό στο μυαλό, στα νεύρα, στο δέρμα, στην πέψη, στην καρδιά και τους μυς, αλλά, είναι ευαίσθητες στη θερμότητα.

  Τα σύγχρονα μέσα άλεσης του σιταριού, υπερθερμαίνουν το αλεύρι με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος 750-80%, των βιταμινών αυτών να καταστρέφεται. 

  Το άσπρο ψωμί που κυκλοφορεί στην αγορά, αποτελείται μόνο από το εσωτερικό του σπόρου, το άμυλο και τη γλουτένη, ενώ τα υπόλοιπα συστατικά του που είναι και τα πιο ωφέλιμα, αφαιρούνται με τα πίτουρα. Εάν παρατηρήσετε ότι σε ορισμένα προϊόντα αναγράφεται ότι περιέχουν βιταμίνες και άλλα ωφέλιμα συστατικά, να είστε σίγουροι ότι δεν είναι τα φυσικά του σιταριού, αλλά χημικά προϊόντα που έχουν προστεθεί κατά το ζύμωμα.

  Πιο υγιεινά είναι τα ψωμιά ολικής ολικής αλέσεως, παρ' όλο που κατά την άλεση μεγάλο ποσοστό των βιταμινών Β καταστρέφεται.

  Για να αποθηκεύσουν το σιτάρι και το αλεύρι και να μην έχουν απώλειες είναι φυσικό ότι χρησιμοποιούν συντηρητικά και εντομοκτόνα, τα οποία όσο αβλαβή και αν είναι δεν παύουν να είναι ισχυρές συνθετικές ουσίες, που μέρος τους περνά στο ψωμί που τρώμε.

  Για να έχουμε ψωμί άσπρο, αφράτο, νόστιμο, ροδοκοκκινισμένο και να μπορεί να διατηρηθεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κατανάλωσης, περνά από μια διαδικασία εντατικής προετοιμασίες και ψησίματος με την προσθήκη διαφόρων συνθετικών ουσιών που κυκλοφορούν νόμιμα, άσχετα αν μερικές από αυτές προκαλούν, άσχετα αν μερικές από αυτές προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται τις περισσότερες φορές κατά βούληση και όχι ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης. Το ψήσιμο σε ψηλές θερμοκρασίες καταληστεύει το ψωμί από τις εναπομείναντες βιταμίνες Β.

  Υπάρχουν δύο κατηγορίες ψωμιών, η κατηγορία του διατιμημένου, που αν το ζητήσετε δεν θα το βρείτε και η κατηγορία πολυτελείας που δεν είναι διατιμημένο. Το ψωμί πολυτελείας περιλαμβάνει το άσπρο ψωμί, το μαύρο ψωμί και το ψωμί ολικής αλέσεως. Η προσφορά και η ποικιλία είναι μεγάλη, η εκλογή αγοράς μένει στον καθένα μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να μάθουμε και να ερμηνεύουμε σωστά, για την υγεία της οικογένειάς μας, τα συστατικά που αναγράφονται σε κάθε προϊόν, είτε αυτό είναι το ψωμί, είτε είναι άλλα έτοιμα προϊόντα. Εύκολα μπορούμε να ετοιμάσουμε το δικό μας ψωμί και με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να μειώσουμε την προσθήκη αρκετών συνθετικών ουσιών σε αυτό.

  bread wheat

  Ένας άλλος τρόπος να παίρνουμε τα ωφέλιμα συστατικά του σιταριού είναι το πιλάφι πουργούρι. Καλά είναι να προστεθεί στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας. Κατά το μαγείρεμά του καλά είναι να χρησιμοποιούμε χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορούμε να το νοστιμίσουμε και συνάμα να ενισχύσουμε την ωφελιμότητά του για τον οργανισμό, προσθέτοντας σε αυτό ενώ σιγοβράζει δυόσμο, ρίγανη, βασιλικό ή τζίντζερ.

  Τα φύτρα του σιταριού είναι μια ακόμη πιο ωφέλιμη τροφή για τον οργανισμό, που κατά τη φύτρωσή τους ενισχύονται οι σπόροι με ένζυμα και βιταμίνες, ενώ το άμυλό τους γίνεται ευκολοχώνευτο. Τα προετοιμάζουμε αφήνοντας μια κουταλιά της σούπας σιτάρι για κάθε άτομο σε νερό να φουσκώσει για ολόκληρο το βράδυ και μετά κοιτάζουμε να κρατούνται υγροί οι σπόροι, βρέχοντάς τους συχνά ή αφήνοντάς τους σε βρεγμένη επιφάνεια. Τα φύτρα θα είναι έτοιμα την πέμπτη μέρα, οπότε μπορούμε να τα προσθέσουμε στη σαλάτα μας ή να τα βράσουμε σε σιγανή φωτιά σε πολύ λίγο νερό για λίγα λεπτά. Τα φύτρα του σιταριού χρησιμοποιούνται στην κοσμετική για την παρασκευή διαφόρων καλλυντικών λόγω της μεγάλης περιεκτότητάς τους σε βιταμίνη Ε και για την παραγωγή φυσικής βιταμίνης Ε στη φαρμακοβιομηχανία.

  Το βρασμένο σιτάρι βοηθά τον οργανισμό να ρίξει την ψηλή χοληστερόλη στο αίμα και είναι πολλοί που το έχουν προσθέσει στο καθημερινό τους διαιτολόγιο για το σκοπό αυτό.

  Το νερό μέσα στο οποίο βράζει το σιτάρι δεν το πετάμε, γιατί περιέχει αρκετά από τα ωφέλιμα στοιχεία του, αλλά το πίνουμε κρύο σαν νερό ή δίνοντας του τη γεύση που θέλουμε, προσθέτοντας μέλι, λεμόνι, κανέλα ή άλλα αρωματικά φυτά. Μερικοί το δένουν σε παλουζέ ή μουσταλευριά. Το λάδι των σπόρων του σιταριού είναι ένα θαυμάσιο θεραπευτικό μέσο για το έκζεμα και τον ερεθισμό που αναπτύσσεται για διάφορους λόγους ανάμεσα στα σκέλια. Παλιά η τεχνική για εξαγωγή του λαδιού αυτού ήταν έργο των σιδηρουργών. Περνούσαν πάνω από τους σπόρους του σιταριού καυτό σίδηρο αρκετές φορές μέχρι να πάρουν το θεραπευτικό αυτό λάδι. Το λάδι αυτό ανακατεμένο με λειωμένη ρίζα σύμφυτου και μέλι, γινόταν μια παχύρευστη αλοιφή που χρησιμοποιούταν για εγκαύματα, με καταπληκτικά αποτελέσματα.

  Τα πίτουρα του σιταριού ζεστά χρησιμοποιούνται για διάνοιξη αποστημάτων, αιμορραγιών και για ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους. Ενισχυμένα με άλλα φαρμακευτικά φυτά, λειωμένα και ανακατεμένα με τα πίτουρα, χρησιμοποιούνται για πάρα πολλά άλλα δερματικά προβλήματα.

  Βρασμένα με ξύδι ζεστά όσο να τα ανεχόμαστε βοηθούν σε προβλήματα διόγκωσης των αδένων.

  Τα παξιμάδια βοηθούν σε γαστρίτιδα, γιατί απορροφούν τα οξέα και απαλύνουν τις ενοχλήσεις του στομαχιού. Το ίδιο βοηθά και το καπυρωμένο ψωμί.

  Τα παξιμάδια σε συνδυασμό με το λεμόνι, βοηθούν όσους τους ενοχλεί η θάλασσα και παθαίνουν ναυτία όταν ταξιδεύουν με πλοίο. 

  Υπάρχουν αρκετές συμβουλές της λαϊκής ιατρικής για τη χρήση του σιταριού για θεραπευτικούς και άλλους σκοπούς.

  Το αλεύρι του ζυμωμένο με ασπράδι αυγού μέχρι να γίνει ένα νερουλό μείγμα, χρησιμοποιείται με επαλείψεις σε πιτυριάσεις, μύκητες στο δέρμα. Αφήνετε όλο το βράδυ να δράσει και το πρωί ξεπλένετε με χλιαρό νερό. 

  Βράζετε 50 γραμμάρια αλεύρι σε ένα ποτήρι ξύδι, να γίνει χυλός και το βάζετε κατάπλασμα σε πονεμένο λαιμό.

  Βράζετε καλά 100 γραμμάρια πίτουρα σιταριού σε 100 γραμμάρια ξηρά σύκα σε 2 λίτρα νερό. Τα σουρώνετε και στο αφέψημα αυτό προσθέτετε 20 γραμμάρια μέλι και 20 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος, τα αναμειγνύετε καλά, τα βράζετε για ακόμη λίγα λεπτά και πίνετε λίγο, λίγο. Βοηθά σε πονεμένο και πρησμένο λαιμό.

  Για αιμορραγίες, μασάτε λίγο σιτάρι και το βάζετε στην αιμορραγούσα πληγή, γιατί έχει την ιδιότητα να σταματά τις αιμορραγίες.

  Συνταγή για περιποίηση προσώπου 

  Αφήνετε 50 γραμμάρια πίτουρα σιταριού, 50 γραμμάρια μάρμαρο άσπρο σε σκόνη και 15 γραμμάρια μέλι από άνθη εσπεριδοειδών, να βράσουν σε τρία ποτήρια νερό για λίγα λεπτά. Αφού κρυώσουν, σουρώνετε από χοντρό ύφασμα και φυλάτε το υγρό. Με το υγρό αυτό κάνετε επαλείψεις του προσώπου πρωί και βράδυ για οκτώ συνεχείς μέρες. Η κούρα αυτή βοηθά να καθαρίζει το πρόσωπο από τα μαύρα στίγματα και τους λεκέδες και κάνει την επιδερμίδα κάτασπρη.

  Τα καλάμια του σιταριού χρησιμοποιούνται στην καλαθοπλεκτική για την κατασκευή διαφόρων πρακτικών και διακοσμητικών κατασκευασμάτων.

  Οι "ποκαλάμες" τους, ό,τι απομένει μετά τη συγκομιδή των καρπών και τα άχυρά τους χρησιμοποιούνται για διατροφή των ζώων κατά τους χειμερινούς μήνες. 

  Με τα άχυρα παλιά έφτιαχναν, ανακατεύοντάς τα με ειδικό χώμα που περιείχε ύλη των ποταμών, τα "πλιθάρκα" για το χτίσιμο των σπιτιών και των περιτοιχισμάτων των σπιτιών, ενώ με τα πιο λεπτά άχυρα και χώμα έφτιαχναν ένα χυλό με τον οποίο επικάλυπταν τα κτίσματά τους, τους χωριάτικους φούρνους, τις "ντισκιές" που ήταν ακάλυπτες εστίες φωτιάς, ακόμη και ειδικά χωματένια πιθάρια μέσα στα οποία φύλαγαν το αλεύρι για τις ανάγκες της οικογένειας.

  Όσοι είχαν την τύχη να ζήσουν σε σπίτια που είχαν κατασκευαστεί από πλιθάρκα, θα σας πούνε ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό τους ήταν η ζεστασιά των σπιτιών αυτών.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  13364998 Spelt Triticum aestivum subsp spelta

  Διαβάστε, επίσης,

  Φύτρα σιταριού

  Φυτικό οξύ

  Φυσικές βιταμίνες

  Χρήσιμες πληροφορίες για το σιταρόχορτο

  Χρήσιμες πληροφορίες για τα δημητριακά και τα όσπρια

  Ελαιώδεις φυτικές τροφές

  Τροφές για όσους έχουν καρκίνο

  Τελικά πρέπει ή δεν πρέπει να καταναλώνουμε υδατάνθρακες;

  Σπόροι μη αποφλοιωμένοι

  Βιγκανισμός

  Είναι υγιεινό το αλεύρι σιταριού;

  Τα βασικά σημεία της διατροφής ανάλογα με την ομάδα αίματος

  Τα οφέλη από το πίτουρο στην υγεία

  Δε φταίει μόνο η γλουτένη για τα φουσκώματα στο έντερο

  Το φυτικό οξύ στη θεραπεία του καρκίνου

  Φύτρα σιταριού για τη θεραπεία του καρκίνου

  Να παίρνετε σιταρόχορτο αν έχετε καρκίνο

  Θεραπεία του καρκίνου με φυτικά ανοσοτροποποιητικά

  Αν έχετε ομάδα αίματος 0 Rh θετικό ή αρνητικό

  Σάντουιτς για μεσημεριανό ή βραδινό

  Οι απώλειες βιταμινών στα επεξεργασμένα τρόφιμα

  Σιταρόχορτο

  Ζωοτροφές

  Προϊόντα ολικής αλέσεως

  Η κοιλιοκάκη

  Το ψωμί και η θρεπτική του αξία

  Οι τροφικές αλλεργίες

  Ζυμαρικά ολικής αλέσεως

  Ζέα

  www.emedi.gr

   

 • Να αποφεύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών Να αποφεύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών

  Τι μπορείτε να πάθετε από τα τσιμπήματα κουνουπιών

   

  Το καλοκαίρι φέρνει πάντα μαζί του και τους ανεπιθύμητους επισκέπτες του, που δεν είναι άλλοι από τα κουνούπια.

  Τα κουνούπια είναι ενοχλητικά τόσο για τα σημάδια που αφήνουν στο δέρμα μας όσο και για τη φαγούρα που νιώθουμε όταν μας τσιμπήσουν.

  Τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν τοπικά φαγούρα και κοκκινίλα στο δέρμα.

  Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι ότι μπορούν να μεταφέρουν σοβαρές ασθένειες με το τσίμπημά τους.

  Μία από αυτές είναι και η ελονοσία. 

  Ακόμη μία ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών είναι ο Δάγγειος πυρετός, ο οποίος δύναται να προκαλέσει αιμορραγία, ο ιός Chikungunya, που προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και προκαλεί έντονες αρθραλγίες και η εγκεφαλίτιδα που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου.

  Ο κίτρινος πυρετός προκαλείται, επίσης, από τα τσιμπήματα κουνουπιών, όπως και ο ιός Ζίκα πoυ μπορεί, εκτός των άλλων να προκαλέσει και σοβαρές γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.

  Επίσης, τα κουνούπια μπορούν να προκαλέσουν και λεϊσμανίαση.

  Τέλος, μπορεί να συμβεί επιμόλυνση της πληγής, αν κάποιος ξύνει το εξάνθημα.

  Τα κύρια συμπτώματα των πιο σοβαρών ασθενειών που προκαλούν τα τσιμπήματά των κουνουπιών είναι: ο έντονος πονοκέφαλος, οι πόνοι στις αρθρώσεις και στους μύες, τα εξανθήματα, ο πόνος στη μέση, η ανορεξία, η ναυτία και ο έμετος. Σε πιο σοβαρά περιστατικά μπορεί να προκληθεί και αιμορραγικό εξάνθημα.

  Ένα τσίμπημα κουνουπιού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι επικίνδυνο. Συνήθως, δημιουργεί απλώς κνησμό, ερυθρότητα και ελαφρύ οίδημα. Είναι μάλλον περισσότερο ενοχλητικό παρά επικίνδυνο, αφού σε λίγη ώρα τα συμπτώματα υποχωρούν, ειδικά αν δεν ξύσεις το εξάνθημα. Χρειάζεται όμως προσοχή για να μην ματώσεις το σημείο και προκαλέσεις επιμόλυνση της πληγής.

  koynoypia 5

  Απομακρύνετε τα κουνούπια με φυσικούς τρόπους

  Μη χρησιμοποιείτε χημικά εντομοαπωθητικά

  Αν θέλεις να αποφύγεις τα τσιμπήματα κουνουπιών, μπορείς να το κάνεις φτιάχνοντας φυσικά εντομοαπωθητικά. 

  -Αιθέριο έλαιο λεβάντας: Τα κουνούπια δεν αντέχουν τη λεβάντα. Ρίξτε λίγο έλαιο λεβάντας σε μερικές κορδέλες, κρεμάστε τις γύρω από εκεί που κάθεστε ή κοιμάστε. Αν θέλετε μπορείτε να εφαρμόσετε λίγες σταγόνες ακόμη και στο σώμα σας για να τα απωθήσετε.

  -Φτιάξε μόνοι σας φυσικό εντομοαπωθητικό σώματος:  Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο cintronella, λεμονόχορτο και ευκάλυπτο. Φτιάξε το μείγμα και ρίξε μερικές σταγόνες στο σώμα σας. Η μυρωδιά θα απωθήσει τα κουνούπια.

  -Ανάψτε κεριά citronella: Η μυρωδιά τους τα κρατά μακριά. Αν σας αρέσει να κάθεστε στο μπαλκόνι με φίλους, ανάψτε μερικά κεράκια από citronella.

  -Δεντρολίβανο: Αν το καλοκαίρι σας αρέσει να κάνετε barbeque στον κήπο ή στο μπαλκόνι και θέλετε να διώξετε τα κουνούπια που μαζεύονται, ρίξτε μερικά κλωνάρια δεντρολίβανου μέσα για να καούν. Με αυτό τον τρόπο και το φαγητό θα νοστιμίσει και τα κουνούπια θα εξαφανιστούν.

  -Τοποθέτηση πάγου. H φλεγμονή μπορεί να αντιμετωπιστεί με εφαρμογή πάγου. Η εφαρμογή πάγου σε ένα δάγκωμα κουνουπιών θα προκαλέσει επίσης μούδιασμα, μειώνοντας περαιτέρω την επιθυμία σας να ξυστείτε. Εφαρμόστε πάγο για έως και 20 λεπτά κάθε φορά. Τυλίξτε τον πάγο με μια πετσέτα. 

  -Τοποθετήστε βιολογική σόδα. Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας σόδα με μια κουταλιά της σούπας νερό για να φτιάξετε μια πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα σε οποιοδήποτε δάγκωμα κουνουπιών. Η μαγειρική σόδα θα καταπραΰνει το δέρμα σας, θα ηρεμήσει τη φαγούρα και σύντομα δεν θα θέλετε να γρατσουνιστείτε.

  -Χρησιμοποιήστε μια σταγόνα μελιού. Μια άλλη προσέγγιση είναι η εφαρμογή μελιού σε ένα δάγκωμα κουνουπιών. Το μέλι λειτουργεί σαν ένα φυσικό αντιισταμινικό. Απλώς τρίψτε μια μικρή κουταλιά γλυκού ωμό μέλι σε τυχόν τσιμπήματα κουνουπιών στο σώμα σας. Το καλύτερο μέλι που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι τοπικό στην περιοχή σας και ωμό. 

  -Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο λάδι δέντρου τσαγιού. Οι αντισηπτικές ιδιότητες του λαδιού τσαγιού είναι εξαιρετικές για τη θεραπεία μιας ποικιλίας δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των δαγκωμάτων κουνουπιών. Τοποθετήστε λίγο αιθέριο έλαιο τσαγιού πάνω σε ένα βαμβάκι και απλώστε το στην πληγείσα περιοχή. Τα έλαια λεβάντας και μέντας είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές. Εάν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα, μπορείτε να αναμίξετε λίγη σταγόνα αιθέριο έλαιο με λάδι καρύδας και μετά να το εφαρμόσετε.
  Αυτό θα αραιώσει το λάδι αρκετά ώστε να το κάνει απαλό στο δέρμα σας.

  -Χρησιμοποιήστε λοσιόν καλαμίνης. Η λοσιόν καλαμίνης είναι διάσημη για τη θεραπεία των πληγών της ανεμοβλογιάς, αλλά μπορεί να έχει παρόμοια καταπραϋντική δράση για τα τσιμπήματα κουνουπιών. Χρησιμοποιήστε μια μπάλα από βαμβάκι για να εφαρμόσετε το ροζ υγρό σε οποιοδήποτε δάγκωμα κουνουπιών.  Η λοσιόν καλαμίνης είναι ασφαλής για μωρά.

  -Εφαρμόστε αλκοόλ τρίψιμο. Το αλκοόλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει ο κνησμός των δαγκωμάτων κουνουπιών. Το τρίψιμο με αλκοόλ βοηθά στην ανακούφιση της φλεγμονής και στην ηρεμία της φαγούρας. Επιπλέον, το τρίψιμο αλκοόλ μπορεί να απολυμάνει το δάγκωμα, μειώνοντας κάθε κίνδυνο μόλυνσης. Χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι για να εφαρμόσετε λίγο αλκοόλ με τρίψιμο σε οποιαδήποτε πληγείσα περιοχή.

  -Τοποθετήστε γλάστρες με αρωματικά φυτά: Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποια φυτά που χρησιμοποιούνται και ως εντομοαπωθητικά, καθώς η μυρωδιά τους δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια. Μπορείτε, λοιπόν, να βάλετε περιμετρικά του μπαλκονιού σας γλαστράκια με βάλσαμο, δυόσμο, λεβάντα, δεντρολίβανο, μελισσόχορτο, κατιφέ ή καλέντουλα ή βασιλικό.

  -Μην αφήνετε λιμνάζοντα νερά: Τα κουνούπια αγαπούν πολύ τις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και τις υγρές επιφάνειες. Γι’ αυτό, να αποφεύγετε να αφήνεις νερά στο μπαλκόνι ή στον κήπο, να αδειάζετε τα πιατάκια από τις γλάστρες και να αναποδογυρίζετε τους κουβάδες για να αδειάσουν καλά πριν τους αποθηκεύσετε.

  -Φτιάξτε φυσικές «ταμπλέτες» για να απομακρύνετε τα κουνούπια! Βάλτε σε μικρά τούλινα πουγκάκια μερικά φύλλα δάφνης και κρεμάστε τα, στη συνέχεια, σε παράθυρα ή στην πόρτα του δωματίου σας.

  koynoypia 2

  Μυστικά για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από το χώρο σας

  Τοποθέτησε σίτες στα παράθυρα, στους φεγγίτες και στους αεραγωγούς.

  Αν έχετε μωρό, βάλτε κουνουπιέρα πάνω από το κρεβατάκι του, ώστε να κρατήσεις μακριά από εκεί τα κουνούπια.

  Αν στο σπίτι σας υπάρχει γρασίδι θα πρέπει να το κουρεύετε τακτικά, διότι διαφορετικά θα αποτελέσει εστία συγκέντρωσης κουνουπιών.

  Εξωτερικά του σπιτιού, στα μπαλκόνια και στον κήπο χρησιμοποίησε λάμπες κίτρινου χρώματος.

  Κάνε συχνά ντους, διότι τα κουνούπια έλκονται από τον ιδρώτα του σώματος.

  Να φοράτε φαρδιά και μακρυμάνικα ρούχα, ειδικά το βράδυ.

  Να ποτίζετε τα λουλούδια ή τον κήπο τις πρωινές ώρες.

  Άνοιξε το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα οροφής, καθώς δεν είναι εύκολο να δράσουν τα κουνούπια.

  Τα καλύτερα προϊόντα για τα τσιμπήματα από κουνούπια

  Πρόληψη και θεραπεία των τσιμπημάτων κουνουπιών

  koynoypia 1

  Διαβάστε, επίσης,

  Το κυπαρίσσι

  Ιογενής εγκεφαλίτιδα

  Δήγματα και κεντρίσματα εντόμων

  Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

  Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού

  Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια

  Η αρωματοθεραπεία στη σύγχρονη θεραπεία ασθενειών

  Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται η αρωματοθεραπεία

  Φυσικό σπρέι για τα κατοικίδιά σας

  Τσικουνγκούνια

  Προστατευτείτε από τα κουνούπια

  Λάδι για τα κουνούπια για μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες

  Λάδι για τα κουνούπια για ξηρές επιδερμίδες

  Λεμονόχορτο

  Οικολογικά εντομοκτόνα

  Το μασάζ για τους μυϊκούς πόνους

  Λεμονόχορτο

  Οικολογικά εντομοκτόνα

  Ιός του δυτικού Νείλου

  Μελισσόχορτο

  Όταν ταξιδεύετε σε προορισμούς υψηλού κινδύνου

  Ένα σπρέι για όλα τα τσιμπήματα

  Καθαρίστε τον κήπο σας από τα έντομα χωρίς φυτοφάρμακα

  Ελονοσία

  Η αλλαγή του κλίματος και η επίπτωση στην υγεία μας

  Χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό Ζίκα

  Πώς να αποστάξετε αιθέρια έλαια

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ευκάλυπτο

  Η λεβάντα

  Ο βασιλικός

  Αντιμετωπίστε τα τσιμπήματα το καλοκαίρι

  Λάδι για τα κουνούπια για ξηρές επιδερμίδες

  Ιός του δυτικού Νείλου

  Ελονοσία

  www.emedi.gr

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για το φαινόμενο του Raynaud Χρήσιμες πληροφορίες για το φαινόμενο του Raynaud

  Φαινόμενο του Raynaud

  Φαινόμενο του Raynaud είναι αγγειοσυσπαστική διαταραχή που εκδηλώνεται αμφοτερόπλευρα με περιοδικά επεισόδια έντονης ωχρότητας και μετά κυάνωσης των δακτύλων των χεριών (σπανίως των ποδιών) μετά από έκθεση στο κρύο.

  Με τη θερμότητα προκαλείται αγγειοδιαστολή και έντονη ερυθρότητα που ακολουθείται από οίδημα, αίσθημα σφύξεων και παραισθήσεις. Υποχωρεί με τη θερμότητα. Μπορεί να προκληθεί από συναισθηματική ένταση. Οι αντίχειρες, σπανίως, προσβάλλονται. Στο 13% των περιπτώσεων μπορεί να ατροφήσουν οι θηλές των δαχτύλων, και να εμφανισθούν ισχαιμικά έλκη στις άκρες των δακτύλων.

  50% ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής νόσος του Raynaud, 50% δευτεροπαθής (φαινόμενο Raynaud)

  • Νόσος - προοδευτική, συμμετρική. Προσβάλλει τα δάχτυλα των χεριών, σπανίως των ποδιών. Η αναλογία γυναικών/ανδρών είναι 4:1. Ηλικίες μεταξύ 15-45. Με την πάροδο του χρόνου ο αγγειοσπασμός είναι συχνότερος και πιο έντονος. Δεν εμφανίζεται γάγγραινα, σπανίως, έλκη. Εφ' όσον δεν υπάρχει υποκείμενη νόσος η  διάγνωση τίθεται μόνο μετά από δύο χρόνια. Μπορεί να συνοδεύεται από σπασμό των στεφανιαίων αγγείων ή πρωτοπαθή πνευμονική υπέρταση. Στις αρτηρίες των δακτύλων δεν διαπιστώνονται βλάβες ιστολογικώς 
  • Το φαινόμενο - μπορεί να είναι ετερόπλευρο, ασύμμετρο, μπορεί να προσβάλλονται μόνο ένα ή δύο δάχτυλα. Συνήθως, με την πάροδο του χρόνου διαπιστώνονται συνυπάρχουσες υποκείμενες παθήσεις. Συνήθως, έχει χειρότερη πρόγνωση και μεγαλύτερη από ό,τι η πρωτοπαθής νόσος

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Δέρμα/Εξωκρινείς, Μυοσκελετικό, Αιμοποιητικό/Λεμφικό/Ανοσολογικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Πάνω από 40 χρόνων

  Επικρατέστερο φύλο:

  • Γυναίκες > άνδρες (4:1 στην πρωτοπαθή νόσο)
  • Άνδρες = γυναίκες (δευτεροπαθής)

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ RAYNAUD

  • Με την έκθεση στο κρύο οι άκρες των δακτύλων παίρνουν χρώμα λευκό/ωχρό, μετά κυανό, ενώ με τη θερμότητα ερυθρό και με πόνο 
  • Οι ράγες των δακτύλων εμφανίζουν εξελκώσεις, ενώ σε βαρεία μακροχρόνια περιστατικά (10-13% των περιπτώσεων) καταλήγουν σε αυτόματους ακρωτηριασμούς 
  • Στην πρωτοπαθή νόσο η φυσική εξέταση είναι χωρίς παθολογικά ευρήματα, στη δευτεροπαθή μπορεί να διαπιστωθεί υποκείμενο αγγειακό ή αυτοάνοσο νόσημα

  ΑΙΤΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ RAYNAUD

  Στην πρωτοπαθή μορφή μπορεί να ενέχεται ιδιοσυγκρασιακή ευαισθησία των αγγείων των δακτύλων στους β-αδρενεργικούς υποδοχείς. Στο δευτεροπαθές Raynaud μπορεί να ενέγχονται οι υποδοχείς της σεροτονίνης (5-HT2). Διαταραχές των αιμοπεταλίων και της γλοιότητας του αίματος μπορεί, επίσης, να ευθύνονται

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ RAYNAUD

  • Κάπνισμα 
  • Προϋπάρχουσα αυτοάνοση νόσος ή νόσος του συνδετικού ιστού

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ RAYNAUD

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  • Αποφρακτική θρομβαγγειΐτιδα (Νόσος Buerger) στους άνδρες, προσβάλλει τα κάτω άκρα, μόνο σε ποσοστό μικρότερο του 5% υπάρχει προσβολή των άνω άκρων, 90% εμφανίζουν Raynaud το οποίο συσχετίζεται με το κάπνισμα 
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Προϊούσα συστηματική σκλήρυνση (σκληρόδερμα) - 90% εμφανίζουν Raynaud, το Raynaud μπορεί να προηγείται άλλων συμπτωμάτων κατά πολλά χρόνια
  • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος 
  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα 
  • Σύνδρομο θωρακικής εξόδου 
  • Σύνδρομο CREST (ασβέστωση δέρματος, φαινόμενο Raynaud, δυσκινησία οισοφάγου, σκληροδακτυλία και τηλεαγγειεκτασία)
  • Κρυοσφαιριναιμίες 
  • Μακροσφαιριναιμία του Waldenstrom
  • Ακροκυάνωση
  • Πολυκυτταραιμία
  • Επαγγελματικά τραύματα (ιδιαίτερα από κρουστικά εργαλεία)
  • Φάρμακα (β-αναστολείς, κλονιδίνη, εργοταμίνη, μεθυσεργίδη, αμφεταμίνες, βρωμοκρυπτίνη, μπλεομυκίνη, βινβλαστίνη, σισπλατίνη, κυκλοσπορίνη)

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Εξετάσεις για υποκείμενες παθήσεις (γενική αίματος, ΤΚΕ, RF, ANA, ανοσοηλεκτροφόρηση, έλεγχος κινητικότητας οισοφάγου)

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Τα ιστολογικά ευρήματα των βιοψιών δέρματος έχουν μικρή συσχέτιση με την κλινική εικόνα. Μπορεί να διαπιστωθεί οίδημα, νεκρωτική ή μη νεκρωτική αγγειΐτιδα 

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  • Δοκιμασία κρύου ώστε να αναδειχθούν οι χαρακτηριστικές αλλαγές του χρώματος στα χέρια
  • Τριχοειδοσκόπηση των παρωνυχίδων για να διαπιστωθούν διεύρυνση, ανώμαλη πορεία των τριχοειδών του συνδετικού ιστού

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αναδείξει οστεολύσεις των άπω αποφύσεων των φαλάγγων, ρίκνωση και ασβέστωση των μαλακών ιστών 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Ως επί το πλείστον η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό και στην δοκιμασία του κρύου

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ RAYNAUD

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Η αντιμετώπιση του ασθενούς σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, συνήθως, αρκεί

  027020bd 96e8 46b4 912b d19668ea130e16207266908178

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Ζεστό ντύσιμο, γάντια, αποφυγή κρύου
  • Αποφυγή καπνίσματος
  • Αποφυγή β-blockers, αμφεταμινών, εργοταμίνης, αλκαλοειδών, σουματριπτάνης 
  • Ειδικές τεχνικές με τις οποίες οι ασθενείς μαθαίνουν να αυξάνουν την θερμοκρασία των χεριών τους 
  • Προστατευτικά δακτύλων τα οποία μπαίνουν πάνω από τις εξελκώσεις 
  • Η βοήθεια την οποία προσφέρει η αυχενική συμπαθεκτομή είναι παροδική - τα συμπτώματα επανέρχονται σε 1-2 χρόνια

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Αποφυγή κάθε δραστηριότητας η οποία συνεπάγεται έκθεση στο κρύο

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Υπογραμμίζεται η διακοπή του καπνίσματος. Αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων (τραυματισμός, κλυδωνισμοί, κρύο, κλπ.)

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ RAYNAUD

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Νιφεδιπίνη 30-90 mg την ημέρα (εμείνετε στη μορφή βραδείας αποδέσεμυσης). (Μπορεί να είναι απαραίτητη μόνο τον χειμώνα). Ποσοστό μέχρι και 75% παρουσιάζει βελτίωση
  • Η υποχώρηση των συμπτωμάτων δεν συσχετίζονται με αντικειμενικές ενδείξεις βελτίωσης 

  Αντενδείξεις: Αλλεργία στο φάρμακο, εγκυμοσύνη, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια 

  Προφυλάξεις: Μπορεί να προκληθεί κεφαλαλγία, ζάλη, φωτοφοβία, υπόταση 

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις:

  • Αυξάνει τα επίπεδα της διγοξίνης στον ορό - όταν προστεθεί στην θεραπεία η νιφεδιπίνη θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά τα επίπεδα της διγοξίνης
  • Η σιμετιδίνη αυξάνει τα επίπεδα της νιφεδιπίνης - ίσως απαιτηθεί προσαρμογή της δόσης 
  • Σε ασθενείς που παίρνουν κουμαρινίκα μπορεί να αυξήσει τον χρόνο προθρομβίνης 

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Η διλτιαζέμη, η βεραπαμίλη, η ρεζερπίνη, η μεθυλντόπα, η πραζοσίνη έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Αντιμετώπιση των εξελκώσεων στις άκρες των δακτύλων, καθώς επίσης και άμεση αντιμετώπιση των λοιμώξεων 
  • Παρακολουθούμε συνεχώς για σημεία ή συμπτώματα που υποδηλώνουν συνυπάρχουσα νόσο, γιατί το φαινόμενο Raynaud μπορεί να προηγείται κατά μέσο όρο 11 χρόνια περίπου της εκδήλωσης τέτοιου είδους παθήσεων 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • Αποφυγή τραυματισμού των άκρων των δακτύλων 
  • Αποφυγή της έκθεσης στο κρύο 
  • Διακοπή καπνίσματος

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Γάγγραινα, αυτόματος ακρωτηριασμός των άκρων των δαχτύλων 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Μακροχρόνια πορεία με υποτροπιάζουσα ισχαιμικά επεισόδια και εξελκώσεις
  • Στις περιπτώσεις του δευτεροπαθούς φαινομένου, μπορεί τελικά να εκδηλωθούν τα συμπτώματα της υποκείμενης νόσου

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Λύκος
  • Ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • Σκληρόδερμα 
  • Πολυμυοσίτιδα 
  • Σύνδρομο Sjogren
  • Αποφρακτική αγγειακή νόσος
  • Κρυοσφαιριναιμία
  • Χρήση κρουστικών εργαλείων 

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Στα παιδιά συσχετίζεται με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και σκληρόδερμα

  Γηριατρικό: Η εμφάνιση του Raynaud μετά την ηλικία των 40 χρόνων σχεδόν πάντα υποδηλώνει την ύπαρξη υποκείμενης νόσου

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

  6 Figure1 1

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης

  Τα πεπτίδια για το σύνδρομο Raynaud

  Η θεραπεία του καρκίνου με πεπτίδια

  Τα τριπεπτίδια είναι το μέλλον

  Μοριακή διατροφή

  Τα πεπτίδια για την αθηροσκλήρωση

  Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

  Υγρά πεπτίδια

  Τα πεπτίδια στη θεραπεία του καρκίνου

  Θεραπεία ασθενειών με ζωικής προέλευσης προϊόντα

  Πεπτίδια για ανάρρωση από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό

  Φαινόμενο Raynaud

  Ανταγωνιστές ασβεστίου

  Βιοανάδραση

  Νόσοι του συνδετικού ιστού

  Gingko biloba

  www.emedi.gr

   

   

 • Oυργινία η θαλάσσια Oυργινία η θαλάσσια

   Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοκρεμμύδα

  Urginea maritima

  Η ουργινία η θαλάσσια ή Urginea maritima ή Drimia maritima ή Charybdis maritima ή αγιοβασιλίτσα ή αγριοκρεμμύδα, σκυλοκρεμμύδα, σκυλοκρομμύδα, σκυλοκρόμμυδο, μποτσίκι, μπότσικα, ασκέλετο, ασκελετούρα, ασκυλλητούρα, ασκέλλα, ασκύλα, κουβαρόσκιλλα, αρχιδόσκιλλα, χρωμμυδόσικα, λουράριο, ανήκει στην οικογένεια των Λιλιίδων ή Λειριίδων.

  Είναι φυτό με πολυετές 50-150 εκ., βολβώδες ρίζωμα, μέχρι 18 εκ. διάμετρο. Έχει φύλλα σαρκώδη, σκουροπράσινα, πλατιά, μακρόστενα που φυτρώνουν το χειμώνα και ξηραίνονται πριν την άνθηση. Τα άνθη της είναι άσπρα με κοκκινωπές γραμμές και βρίσκονται σε αραιό στάχυ κατά μήκος του ανθοφόρου βλαστού. Ακραίες βοτρυοειδείς ανθοταξίες πυκνές και μακριές με περισσότερα από 50 άνθη, που έχουν 6 λευκά αστεροειδή πέταλα με πράσινες ή πορφυρές νευρώσεις και πρασινωπούς ανθήρες. Ο καρπός της είναι στρογγυλή τρίπλευρη κάψα. Ανθίζει από τον Ιούλη μέχρι το Σεπτέμβρη σε ξηρά μέρη, από τα πεδινά μέχρι τα ορεινά. 

  Πολλοί κρεμούν τους βολβούς στο ανώφλι του σπιτιού για να προστατευθούν από τις αρρώστιες.

  Επίσης, πολλοί πιστεύουν ότι προφυλάσσει από τα κακά πνεύματα και τις βασκανίες και φέρνει ευτυχία στο σπίτι.

  Η ανθοφορία του φυτού είναι για τους γεωργούς σημάδι πρόγνωσης για το χειμώνα που έρχεται. Αν η άνθηση του είναι πλούσια με δυνατούς εύρωστους βλαστούς και άφθονη καρποφορία, θεωρούν ότι και για τη γεωργία θα είναι καλή χρονιά. Εάν η άνθησή του είναι όψιμη ή πρώιμη οι χωρικοί συμπεραίνουν αν ο χειμώνας θα είναι βαρύς ή ήπιος.

  Για τους γεωργούς έχει και την πρακτική σημασία του εντομοκτόνου, που τους βοηθάει να προφυλάξουν τη συγκομιδή τους από τη καταστροφική ενέργεια των διαφόρων εντόμων. Για το σκοπό αυτό ανακατεύουν τα δημητριακά για σπορά με τους βολβούς της.

  Επίσης, σε πολλά μέρη με δέντρα χαρουπιάς, τρίβουν τους κορμούς των χαρουπιών με τους βολβούς της, για να προφυλάξουν τους καρπούς στα δέντρα από τα ποντίκια.

  Τη συναντάμε σε λιβάδια, βραχώδη εδάφη, φρυγανότοπους, μέχρι την ορεινή περιοχή.

  KPPCONT 048007 fullsize

  Χρήσιμα μέρη της αγριοκρεμμύδας

  Είναι οι βολβοί της.

  Χρήσιμα συστατικά της αγριοκρεμμύδας

  Περιέχουν δώδεκα είδη γλυκοζίτες, με κύριο συστατικό τη σκιλλαρένη, υδατάνθρακες, σινιτρίνη, καφεΐνη, λιπαρά στοιχεία, σιτοστερίνη, σκιλλιστερίνη, κιτρικό οξύ, χολίνη, βλέννα, ένα φλαβονοειδές, την ισοραμνετόλη, ανόργανα συστατικά και οξαλικό ασβέστιο.

  Ιδιότητες κι ενδείξεις αγριοκρεμμύδας

  Έχει τονωτικές, αντιπυρετικές, διουρητικές, αναλγητικές, ευστόμαχες, αποχρεπτικές και ευεργετικές για την καρδιά ιδιότητες. Οι σαρκώδεις φλούδες χρησιμοποιούνται για τις καρδιακές διαταραχές.

  Οι καρδιοτονωτικές της ιδιότητες οφείλονται στα γλυκοσίδια που περιέχει. Τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς και κατ' επέκταση την καλή κυκλοφορία του αίματος και βοηθά σαν διουρητικό σε υδρωπικία, που οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια. Σε αρκετά βιβλία παρομοιάζεται η δράση της με αυτή της δακτυλίτιδος και επισημαίνεται ότι τα γλυκοσίδια της έχουν αρθριστική ενέργεια, γεγονός που εξυπακούει ότι με τη συσσώρευσή τους στον ανθρώπινο οργανισμό, μετά από κάποιο στάδιο, προκαλούν δηλητηριάσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα παρασκευάσματα εσωτερικής χρήσης και προ πάντων στις δοσολογίες τους.

  Για τις ιδιότητές της συστήνεται για φλεγμονές του ουροποιητικού, του αναπνευστικού, όπως βήχα, πλευρίτη, πνευμονία, εμπύρετες καταστάσεις, για προβλήματα στομαχιού και για τόνωση γενικά του οργανισμού.

  Εξωτερικά χρησιμοποιείται για περιποίηση σπυριών, πληγών και δερματικών προβλημάτων, για διάνοιξη αποστημάτων, αιματάδων και για ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους.

  Χρησιμοποιείται με πάρα πολλούς τρόπους από μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά φυτά. 

  rattenzwiebel g

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοκρεμμύδα

  Φρέσκος βολβός

  Λειώνουμε τα εσωτερικά φύλλα του βολβού και τα δουλεύουμε με μέλι να γίνει σαν λουκούμι. Παίρνουμε μια κουταλιά από το μείγμα αυτό για τις αντιπυρετικές, ευστόμαχες και τονωτικές του ιδιότητες.

  Χυμός

  Λειώνουμε τα εσωτερικά του φύλλα, τα παίρνουμε από τουρμπάνι και παίρνουμε το χυμό.

  Στάζοντας τρεις σταγόνες στο αυτί καταλαγιάζει τον πόνο του. 

  Σκόνη

  Καίμε το βολβό στο φούρνο ή στα κάρβουνα. Αφαιρούμε τα εξωτερικά του φύλλα και κοπανίζουμε τα εσωτερικά να γίνουν σκόνη. 

  Παίρνουμε από τη σκόνη αυτή 0,3-0,5 γραμμάρια τη ημέρα διαλυμένη σε κρασί για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

  Δουλεύουμε τη σκόνη αυτή με ελαιόλαδο και με το μείγμα αυτό αλείφουμε την κεφαλή, αφήνουμε για μισή ώρα και μετά λούζουμε τα μαλλιά. Τονώνει τα μαλλιά και σταματά την τριχόπτωση.

  Βάμμα

  Βάζουμε ένα μέρος βολβούς ψιλοκομμένους σε 5 μέρη τσικουδιάς ή κρασιού και τα αφήνουμε για 15 ημέρες στον ήλιο ή σε ζεστό μέρος. Σουρώνουμε και πίνουμε ένα μικρό ποτηράκι του λικέρ το βράδυ πριν από τον ύπνο.

  Ψητός βολβός

  Κόβουμε ένα βολβό στη μέση, το περιχύνουμε με ελαιόλαδο, το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα έξω φύλλα και το τοποθετούμε σε αποστήματα, αιμορραγίες, φουσκώματα, ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους.

  Σκέτος ψητός βολβός της βοηθά να επουλωθούν λειχήνες, ραγάδες, και χιονίστρες με εντριβές.

  Συνταγές για δαγκώματα από δηλητηριώδη φίδια.

  Πάρτε μια σκυλοκρεμμύδα ψημένη στα κάρβουνα και κοπανισμένη με ξύδι και μέλι και έτσι ζεστή βάλτε την στο δάγκωμα.

  Κοπανήστε μία σκυλοκρεμμύδα, σύκα ξηρά, σκόρδα και απήγανο, βράστε το με ξύδι και μέλι και βάλτε τα επάνω στη πληγή από το δάγκωμα.

  Σαπούνι και αλοιφή από αγριοκρεμμύδα

  Σαπούνια και αλοιφές από λάδι ελιάς και αγριοκρεμμύδα (Ρέθυμνο) χρησιμοποιούνται για καλλυντικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Η αγριοκρεμμύδα ενισχύει την τριχοφυϊα, καταπολεμά τα προβλήματα ακμής, τη λιπαρότητα και τα σπυράκια.

  Πατήστε, εδώ για να παραγγείλετε το σαπούνι με το βιολογικό λάδι ελιάς και την αγριoκρεμμύδα.

  amaltheia sapouni

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  urginea maritima sea squill 1954 p

   

  www.emedi.gr