Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 16:00

Θειϊκή υδραζίνη για τον καρκίνο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η θειική υδραζίνη στη θεραπεία του καρκίνου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η θειϊκή υδραζίνη ή Hydrazine Sulfate είναι το άλας υδραζίνης και θειικού οξέος. Είναι ένα λευκό, υδατοδιαλυτό άλας του υδραζινίου ως κατιόν και όξινο θειικό ανιόν, δίνοντας τον τύπο (N2H5) HSO4. Παρασκευάζεται με κατεργασία του υδατικού διαλύματος υδραζίνης με θειικό οξύ.

H θειική υδραζίνη χρησιμοποιείται ως πρόδρομος ουσία της υδραζίνης.

Το άλας της υδραζίνης προτιμάται έναντι της καθαρής υδραζίνης, διότι είναι μη πτητικό και λιγότερο ευαίσθητο στην ατμοσφαιρική οξείδωση κατά την αποθήκευση.


Ιατρικές εφαρμογές της θειϊκής υδραζίνης

Η θειική υδραζίνη χρησιμοποιείται ως χημικό ενδιάμεσο, ως καταλύτης, ως μυκητοκτόνο, αντισηπτικό, στην ανάλυση και σύνθεση των μετάλλων κ.ά

Το Sehydrin ή η θειϊκή υδραζίνη είναι μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την απώλεια της όρεξης (ανορεξία) και την απώλεια βάρους (καχεξία), οι οποίες συχνά συνδέονται με τον καρκίνο.

Η θειική υδραζίνη είναι αντικαρκινικός παράγοντας.

Πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού.

Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν τη γλυκόλυση για την ενέργεια (Warburg). Το σώμα θα μπορούσε να αντισταθμίσει αυτή την αυξημένη γλυκόλυση με την γλυκονεογένεση, η οποία είναι η οδός η αντίστροφη της γλυκόλυσης. Δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή θα απαιτούσε πολλή ενέργεια, αναστέλλοντας τη γλυκονεογένεση μπορεί να αντιστραφεί αυτή η απαίτηση ενέργειας και να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο.

Η υδραζίνη είναι ένα αντιδραστικό χημικό το οποίο στο δοκιμαστικό σωλήνα μπορεί να αδρανοποιήσει ένα από τα ένζυμα που απαιτούνται για τη γλυκονεογένεση, τη φωσφοενολοπυροσταφυλική καρβοξυκινάση (PEP-CK). Αν η γλυκόλυση και η γλυκονεογένεση είναι λειτουργικά αλληλένδετες, η αναστολή της γλυκονεογένεσης του PEP CK μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική υποχώρηση του όγκου και αντιστροφή ή διακοπή της καχεξίας στον καρκίνο. Η θειική υδραζίνη δρα μέσω της μη αναστρέψιμης αναστολής του ενζύμου φωσφοενολοπυροσταφυλική καρβοξυκινάση (PEP-CK).

Οι βραχυπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες

Ήσσονος σημασίας ναυτία και έμετο, ζάλη, πολυνευρίτιδα (φλεγμονή των νεύρων) και δυσκολία στον λεπτή έλεγχο των μυών (γράψιμο). Πιο σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια και νευροτοξικότητα, παρόμοιες με αυτές που προκαλεί η ισονιαζίδη, που πιστεύεται ότι μεταβολίζεται σε υδραζίνη στο σώμα. 

Η θειική υδραζίνη είναι, επίσης, ένας αναστολέας της μονοαμινοξειδάσης (αναστολείς MAO), και δεν πρέπει να καταναλώνεται με αλκοόλ, ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια (βενζοδιαζεπίνες).

Το 1931 o νομπελίστας στον τομέα της ιατρικής, o Otto Warburg, Ph.D., πρώτος ανακάλυψε ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν διαφορετικό μεταβολισμό της ενέργειας σε σύγκριση με τα υγιή κύτταρα. Οι κακοήθεις όγκοι, συχνά, επιδεικνύουν μία αύξηση στην αναερόβια γλυκόλυση, μια διαδικασία κατά την οποία η γλυκόζη χρησιμοποιείται ως καύσιμο από τα καρκινικά κύτταρα, με το γαλακτικό οξύ ως ένα αναερόβιο υποπροϊόν. Η μεγάλη ποσότητα γαλακτικού οξέος που παράγεται από αυτή τη ζύμωση της γλυκόζης από τα καρκινικά κύτταρα μεταφέρεται στη συνέχεια στο ήπαρ. Αυτή η μετατροπή της γλυκόζης σε γαλακτικό οξύ δημιουργεί ένα χαμηλότερο, πιο όξινο pH στους καρκινικούς ιστούς, καθώς και γενική σωματική κόπωση από τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος. Έτσι, οι μεγαλύτερο όγκοι τείνουν να έχουν ένα πιο όξινο pH.

Αυτή η αναποτελεσματική οδός του μεταβολισμού της ενέργειας  δίνει μόνο 2 γραμμομόρια τριφωσφορικής αδενοσίνης σε ενέργεια ανά mole γλυκόζης (ΑΤΡ), σε σύγκριση με τα 38 moles ΑΤΡ, από την πλήρη αερόβια οξείδωση της γλυκόζης. Με το 5 τοις εκατό (2 έναντι 38 γραμμομόρια ATP) της διαθέσιμης ενέργειας  ο καρκίνος είναι «σπατάλη» ενέργειας, και ο ασθενής αρχίζει και κουράζεται και υποσιτίζεται. Αυτός ο φαύλος κύκλος αυξάνει την σπατάλη της ενέργειας του σώματος. Είναι ένας λόγος για τον οποίο το 40 τοις εκατό των ασθενών με καρκίνο πεθαίνουν από υποσιτισμό, ή καχεξία. Ως εκ τούτου, οι θεραπείες του καρκίνου θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα μέσω της διατροφής, με συμπληρώματα για την καχεξία και για τους ασθενείς που χάνουν την όρεξή τους, με φαρμακευτική αγωγή, με την άσκηση και τη μείωση του στρες.

-Τα καρκινικά κύτταρα για την ζύμωση της γλυκόζης έχουν ένα πολύ αναποτελεσματικό μηχανισμό.
-Ως μέρος αυτής της ζύμωσης, τα καρκινικά κύτταρα δημιουργούν γαλακτικό οξύ.
-Αυτό το γαλακτικό οξύ πηγαίνει στο ήπαρ.
-Αυτή η διαδικασία κάνει, επίσης, ένα καρκινικό κύτταρο πολύ όξινο και αυτό είναι ο λόγος που τα καρκινικά κύτταρα δε θέλουν την αλκαλοποίηση.
-Τα καρκινικά κύτταρα είναι πολύ αναποτελεσματικά στην επεξεργασία της γλυκόζης (5 τοις εκατό), που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά «απόβλητα» ενέργειας.
-Αυτή η σπατάλη ενέργειας προκαλεί κόπωση και υποσιτισμό.
-Αυτή η υπερβολική χρήση της γλυκόζης από ένα καρκινικό κύτταρο είναι στην πραγματικότητα μέρος της διαδικασίας με την οποία τα καρκινικά κύτταρα στην πραγματικότητα "κλέβουν" γλυκόζη από τα φυσιολογικά κύτταρα (τα καρκινικά κύτταρα κλέβουν, επίσης, θρεπτικά συστατικά από τα φυσιολογικά κύτταρα).
-Αυτό σημαίνει ότι τα φυσιολογικά κύτταρα μπορεί κυριολεκτικά να πεθαίνουν από την πείνα, υποσιτίζονται και πεθαίνουν.

Μεγάλοι όγκοι παράγουν πολύ γαλακτικό οξύ που επαναμετατρέπεται στο ήπαρ σε γλυκόζη με μια διαδικασία που καταναλώνει πολύ ενέργεια. Για να εμποδιστεί αυτή η μετατροπή λαμβάνεται θειική υδραζίνη ή χλωριούχο καίσιο. Τα κύρια οφέλη είναι η αύξηση του σωματικού βάρους και η αύξηση της ενέργειας που είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο τελευταία στάδια του καρκίνου, όπου υπάρχει καχεξία. Επιπλέον, η ανάπτυξη του όγκου μπορεί να ανασταλεί και σε μερικές περιπτώσεις οι όγκοι εξαφανίζονται.

Το συκώτι μετατρέπει το γαλακτικό οξύ πάλι σε γλυκόζη, και τα καρκινικά κύτταρα, πάλι καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής. Όμως, η μετατροπή από το ήπαρ του γαλακτικού οξέος πίσω σε γλυκόζη καταναλώνει, επίσης, μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Απλουστευμένη εικόνα ολόκληρου του φαύλου κύκλου:

-Τα καρκινικά κύτταρα ζυμώνουν τεράστιες ποσότητες γλυκόζης, κι έτσι καταναλώνεται ενέργεια,
-Επεξεργάζονται την γλυκόζη αερόβια και πολύ αναποτελεσματικά,
-Ένα υποπροϊόν αυτής της ζύμωσης είναι το γαλακτικό οξύ,
-Αυτό το γαλακτικό οξύ στη συνέχεια πηγαίνει στο ήπαρ,
-Το συκώτι στη συνέχεια μετατρέπει αυτό το γαλακτικό οξύ πίσω σε γλυκόζη, καταναλώνοντας ακόμα περισσότερη ενέργεια,
-Μεγάλο μέρος αυτής της γλυκόζης καταναλώνεται από τα καρκινικά κύτταρα και ο φαύλος κύκλος αρχίζει ξανά.

Η καχεξία είναι η σπατάλη ενέργειας σε ασθενείς με καρκίνο. Το δέρμα και τα οστά φθείρονται, ενώ ο καρκίνος συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο καρκίνος μεταβολίζει ελλιπώς τη γλυκόζη, μετατρέποντάς την σε γαλακτικό οξύ... Αυτό το γαλακτικό οξύ (αν φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος) ταξιδεύει στο ήπαρ, όπου μετατρέπεται και πάλι σε γλυκόζη με μία διαδικασία που καταναλώνει ένα τεράστιο ποσό ενέργειας του σώματος. Αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται και σχηματίζονται πολλά απόβλητα.

Η θειϊκή υδραζίνη με το μπλοκάρισμα ενός ενζύμου που είναι ένζυμο κλειδί στο ήπαρ επιτρέπει στο γαλακτικό οξύ να μετατραπεί σε γλυκόζη.


Η καχεξία

Σε μια χρόνια λοίμωξη ή χρόνια πάθηση, η θερμοκρασία του ασθενούς αυξάνεται, ο αριθμός των CD4 πέφτει κάτω από τον αριθμό των CD8, και η όρεξη πέφτει έως ότου ο ασθενής αναπτύξει παθολογική ανορεξία. Το σώμα χρειάζεται ακόμη τροφή, οπότε αρχίζει να διασπά το λίπος με  τη διαδικασία της γλυκογένεσης, και αρχίζει να διασπά τις πρωτεΐνες για να παραδώσει αυτά τα πρόδρομα σάκχαρα, που παράγονται από τη γλυκογένεση, στο σώμα.

Ο μεταβολισμός του όγκου και των καρκινικών κυττάρων είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικός από εκείνον των κανονικών κυττάρων: τα φυσιολογικά κύτταρα μεταβολίζουν αερόβια, χρησιμοποιώντας οξυγόνο, και ο μεταβολισμός αυτός είναι 15 φορές πιο αποτελεσματικός από αυτό των τα καρκινικών κυττάρων που μεταβολίζουν αναερόβια, μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης.

Η ζύμωση, είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί πολύ περισσότερα σάκχαρα  από τον αερόβιο μεταβολισμό των κυττάρων. Επιπλέον, ο ρυθμός μεταβολισμού ενός όγκου είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των φυσιολογικών κυττάρων, έτσι ώστε η ποσότητα των σακχάρων που χρειάζεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Τελικά ο ασθενής πεθαίνει για να τραφεί ο όγκος. Η πείνα είναι η κύρια αιτία θανάτου στον καρκίνο και σε ασθενείς με AIDS.

Με λίγα λόγια, όταν κάποιος δεν λαμβάνει φαγητό, το σώμα χρησιμοποιείται για να ταΐστούν τα καρκινικά κύτταρα. 

Το γαλακτικό οξύ συσσωρεύεται και επάγει τη συσσώρευση οξέος μέσα στο κύτταρο, το οποίο προκαλεί τώρα αλλαγές στο DNA του κυττάρου και γίνεται προώθηση της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων. Με άλλα λόγια, ο καρκίνος  τροφοδοτείται σε ένα όξινο περιβάλλον. Η θειϊκή υδραζίνη παρεμβαίνει στην ικανότητα του ήπατος να παράγει γλυκόζη από γαλακτικό οξύ (το ένζυμο που ονομάζεται φωσφοενολοπυροσταφυλική καρβοξυκινάση).

Η αλλαγή στη διατροφή, από μόνη της, συνήθως, κάνει ένα άτομο να χάσει βάρος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει καχεξία. Η καχεξία είναι διαφορετική. Με την καχεξία το σώμα κυριολεκτικά τρώγεται από τον καρκίνο (μυς του προσώπου, λίπος και πολλά άλλα μέρη του σώματος).

Έτσι, ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε φυσιολογική απώλεια βάρους και στην παθολογική απώλεια βάρους. 

Υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν ανεξέλεγκτη απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις διαταραχές της ορμονικής ισορροπίας μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιος μπορεί από κατάθλιψη να μην θέλει να φάει.


Πρωτόκολλο θειϊκής υδραζίνης - Minnesota Wellness Protocol:

Μία κάψουλα 60 mg κάθε μέρα για τις πρώτες τρεις ημέρες, με ή πριν από το πρωινό.
Μία κάψουλα 60 mg κάψουλα δύο φορές την ημέρα για τις επόμενες τρεις ημέρες, με ή πριν από το πρωινό και πριν από το δείπνο.
Μία κάψουλα 60 mg τρεις φορές την ημέρα στη συνέχεια, περίπου κάθε οκτώ ώρες πριν ή με το φαγητό.

Αυτό το πρωτόκολλο εφαρμόζεται σε έναν ασθενή βάρους 55 kg και άνω. Για έναν ασθενή βάρους 50 kg και κάτω, η μείωση στο μισό των δόσεων είναι κι αυτή αποτελεσματική.

Η θειική υδραζίνη είναι πιο αποτελεσματική όταν χορηγείται μόνη της μην χορηγείτε άλλα φάρμακα μισή ώρα πριν ή μετά τη χορήγηση της θειικής υδραζίνης. Αν υπάρχει κατάλληλη απάντηση της νόσου με δύο κάψουλες την ημέρα, οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν αυτή την δόση και να μην την αυξήσουν.

Καλύτερη αποτελεσματικότητα με θειική υδραζίνη παρατηρείται, διατηρώντας την καθημερινή θεραπεία για 45 ημέρες που ακολουθείται από μια διακοπή για 1 έως 2 εβδομάδες και στη συνέχεια επαναλαμβάνεται ο κύκλος. Αυτή η διακοπή βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης των περιφερικών νευρικών συμπτωμάτων. Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι υπάρχει ασυμβατότητα της θειικής υδραζίνης με την αιθανόλη, τα βαρβιτουρικά, και τα ηρεμιστικά. 


Πρωτόκολλο θειϊκής υδραζίνης Walter Last:

Λαμβάνεται 1 κάψουλα 60 mg τρεις φορές ημερησίως με τα γεύματα.

Ξεκινήστε με μία μόνο κάψουλα 60 mg με το πρωινό για τρεις ημέρες, και στη συνέχεια, προσθέστε μια δεύτερη κάψουλα με το μεσημεριανό γεύμα για άλλες τρεις ημέρες και, τέλος, μία επιπλέον κάψουλα με το δείπνο. Εάν το σωματικό βάρος είναι μικρότερο από περίπου 55 kg τότε μπορείτε να παίρνετε μόνο δύο κάψουλες την ημέρα και αν είναι κάτω από 43 kg παίρνετε 1 κάψουλα των 30 mg τρεις φορές την ημέρα. Εάν αισθάνεστε καλά με αυτό το πρόγραμμα, τότε αυτό το πρόγραμμα μπορεί να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες, αλλά πιο καλά είναι διακόπτεται για δύο εβδομάδες μετά από περίπου έξι εβδομάδες.

Είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα της θεραπείας σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα.


Προειδοποιήσεις για την θειϊκή υδραζίνη

Η θειική υδραζίνη είναι ένας αναστολέας ΜΑΟ (αναστολέας μονοαμινοξειδάσης). Αναστέλλει ένα ένζυμο που διασπά τις μονοαμίνες (σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη), που είναι αυτές οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μας κάνουν ευτυχισμένους. Οι αναστολείς ΜΑΟ έχουν χρησιμοποιηθεί ως αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο, οι αναστολείς ΜΑΟ μεταβολίζουν την τυραμίνη, που είναι ένα αμινοξύ. Κατά τη λήψη ενός αναστολέα της ΜΑΟ, η τυραμίνη δεν διασπάται, και όποιος τρώει τρόφιμα που έχουν τυραμίνη, μπορεί να αυξηθεί η αρτηριακή πίεσή τους και να προκληθεί ταχυκαρδία και σοβαρός πονοκέφαλος. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, ειδικά για κάποιον που έχει καρκίνο. Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα διατροφής του καρκίνου, και θα πρέπει να αποφεύγονται ούτως ή άλλως.

Τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη είναι: 

-Τα ώριμα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα περισσότερα τυριά (εκτός από το τυρί cottage, τυρί κρέμα και τη φρέσκια Mozzerlla), το τουρσί, τα κρέατα, τα χοτ ντογκ, το γιαούρτι, τα κρασιά και οι μπύρες.

-Τα ξηρά και ζυμωμένα λουκάνικα, τα σαλάμι, το πεπερόνι, το corned beef, και το συκώτι

-Η ρέγκα και όλα τα παστά αποξηραμένα ψάρια

-Τα κουκιά, η φάβα, οι φακές, τα μπιζέλια και τα φασόλια σόγιας

-Οι ζωμοί  κρέατος

-Τα εκχυλίσματα μαγιάς και η ζύμη ζυθοποιού, η μπύρα, το κόκκινο κρασί, το Chianti, το μπορντό, το σέρι, το βερμούτ

-Το ξινολάχανο

-Φρούτα, όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, μπανάνες, αβοκάντο, αποξηραμένα σύκα, σταφίδες, κόκκινα δαμάσκηνα, σμέουρα

-Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι και η κρέμα γάλακτος)

-Η σοκολάτα

-Η καφεΐνη (καφές, τσάι και ποτά τύπου κόλα)

-Το λευκό κρασί

-Τα αποστάγματα

-Η σάλτσα σόγιας, το miso, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα

-Το συκώτι από βόειο κρέας ή το συκώτι κοτόπουλου

-Οι σπόροι κολοκύθας

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε τροφή με υψηλή πρωτεΐνη που έχει υποστεί ωρίμανση. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε τυραμίνη είναι προϊόντα ζύμωσης, όπως τα περισσότερα τυριά, τα αλλαντικά ή ψάρια, η κρέμα και το γιαούρτι, το tofu και το tempeh, οι κύβοι ζωμών, το λάχανο τουρσί, τα τουρσιά και τα εκχυλίσματα μαγιάς. Επίσης, καλύτερα να μην καταναλώνονται κουκιά, αβοκάντο, μπανάνες, σταφίδες, σύκα, χουρμάδες και αποξηραμένα φρούτα, καθώς και υπερώριμα φρούτα.

Επίσης, θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγεται οποιαδήποτε συμπλήρωμα διατροφής που προκαλεί αλλεργία ή έχει υποστεί ζύμωση.

Η θειική υδραζίνη είναι ένας αναστολέας μονοαμινοξειδάσης και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ηρεμιστικά ή καταπραϋντικά σε δόσεις μεγαλύτερες από 100 mg ανά ημέρα. Ειδικά οι βενζοδιαζεπίνες και οι φαινοθειαζίνες θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως, επίσης τα αντιισταμινικά, το αλκοόλ και άλλοι παράγοντες που καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η μορφίνη.

Επίσης, δεν θα πρέπει να λαμβάνετε βιταμίνη Β6.

Η θειϊκή υδραζίνη είναι ένας αναστολέας μη αναστρέψιμος και ισχυρός της μονοαμινοξειδάσης και μπορεί να έχει δυνητικά θανατηφόρα αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως τα βαρβιτουρικά, ηρεμιστικά και το αλκοόλ  είναι ασυμβίβαστα με τους αναστολείς ΜΑΟ και η χρήση και των δύο μαζί θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες.

Φάρμακα και ουσίες που δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί με θειϊκή υδραζίνη:

-αιθανόλη

-αλκοολούχα ποτά

-βαρβιτουρικά και ηρεμιστικά (Xanax, Valium κ.ά)

-καταπραϋντικά σε δόσεις μεγαλύτερες από 100 mg ανά ημέρα, ειδικά βενζοδιαζεπίνες και φαινοθειαζίνες

-αντιισταμινικά

-αντιεμετικά

-άλλοι παράγοντες που καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η μορφίνη

-τρόφιμα με τυραμίνη

-η βιταμίνη Β6

-η βιταμίνη C σε ημερήσιες δόσεις άνω των 250 mg (από όλες τις πηγές)

-φυσικά, εκτός από όλα αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη.

-τέλος, η θειική υδραζίνη θα πρέπει να λαμβάνεται σε ακριβείς δόσεις. Η υπερδοσολογία μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

-αν ο ασθενής με καρκίνο έχει πολύ πόνο, το χλωριούχο καίσιο με  DMSO και η Aloe είναι σε θέση να σταματήσουν τον πόνο μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες.

-η μορφίνη, ή ένα παρόμοιο φάρμακο θα πρέπει να έχουν αποβληθεί από τον οργανισμό πριν από την έναρξη της θειικής υδραζίνης.


Χορήγηση θειϊκής υδραζίνης σε καρκίνο Σταδίου IV 

-Εάν έχετε 50 τοις εκατό αύξηση στο μέγεθος του κάθε όγκου ή σοβαρό οίδημα ή φλεγμονή, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε χλωριούχο καίσιο και DMSO.

-Με τη θειική υδραζίνη δεν μπορείτε να λαμβάνετε μεγάλες δόσεις βιταμίνης C.

-Το χλωριούχο καίσιο θα μπλοκάρει τον κύκλο καχεξίας στα καρκινικά κύτταρα, μπλοκάροντας την γλυκόζη. Το DMSO θα οδηγήσει το χλωριούχο καίσιο στα καρκινικά κύτταρα. 

-Τα φυσιολογικά κύτταρα κυριολεκτικά πεθαίνουν από την πείνα από την καχεξία. Τα οστά και οι μύες του προσώπου κυριολεκτικά τρώγονται από τον κύκλο της καχεξίας, προκειμένου να "τροφοδοτήσουν" τα καρκινικά κύτταρα. Είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των μη καρκινικών κυττάρων να λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα διατροφής που δίνει στον οργανισμό πολλά θρεπτικά συστατικά. 

-Το MSM, το οποίο είναι ένα παράγωγο του DMSO, είναι γνωστό ότι μπλοκάρει το σχηματισμό γαλακτικού οξέος, και το μεταφέρει έξω από το σώμα. Το MSM εμποδίζει την κρυστάλλωση και συσσώρευση γαλακτικού οξέος. Το MSM ξεπλένει το γαλακτικό οξύ έξω από το σώμα, μαζί με όλες τις τοξίνες. Με τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων MSM, οι περισσότερες τοξίνες που προκαλούν πόνο θα ξεπλυθούν από το σώμα σας. Το γαλακτικό οξύ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια τοξίνη, και μπορεί να αποτοξινωθεί ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλη τοξίνη στο σώμα.

-Πάρτε ριβόζη για τη θεραπεία της ινομυαλγίας, διότι μπορεί να περάσει το γαλακτικού οξύ στο σώμα και να πάρει γλυκόζη απ 'ευθείας από τους μύες. Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για τους ασθενείς με καχεξία.

-Καθαρίστε το συκώτι σας, με συμπληρώματα διατροφής που δεν περιέχουν τυραμίνη και δεν έχουν υποστεί ζύμωση.

-Η διατροφή καρκίνου είναι πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Όσοι είναι πολύ αδύναμοι, δεν πρέπει να τρώνε πολλά ωμά τρόφιμα.

-Αποφύγετε τα συμπληρώματα με κριθάρι.

-Αποφύγετε τα συμπληρώματα αμινοξέων.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Πώς ο καρκίνος αυτοθεραπεύεται

Ένα απλό πρωτόκολλο αλκαλοποίησης για αυτοθεραπεία του καρκίνου

Πρωτόκολλο αλκαλοποίησης του οργανισμού

Συνταγές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Οι καλύτερες τροφές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Αλκαλική διατροφή για τη θεραπεία του καρκίνου

Πώς το όξινο pH στο σώμα συνδέεται με τον καρκίνο

Απλοί τρόποι για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Το μείγμα βοτάνων της EMEDI για τον καρκίνο

Ένα τσάι από βότανα για τον καρκίνο.

Ποιοι πρέπει να παίρνουν συνένζυμο Q10; 

Συνένζυμο Q10

Ποιοι πρέπει να παίρνουν βιταμίνη C

Θεραπεία του καρκίνου με βιταμίνη C 

Ποιοι πρέπει να παίρνουν βιταμίνη D

Γιατί πρέπει καθημερινά να παίρνετε βιταμίνη D

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Η βιταμίνη D

Ήλιος και βιταμίνη D

Γανόδερμα

Γανοθεραπεία

Tα μανιτάρια κατά του καρκίνου

Το γανόδερμα στη θεραπεία του καρκίνου

Η βιταμίνη Β17 έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο

Λετρίλη

Κουκούτσια από βερίκοκα για τον καρκίνο

Το ορθομοριακό νερό είναι το καλύτερο νερό

Το καλύτερο νερό

Φτιάξτε μόνοι σας αλκαλικό νερό

Πότε η μαγειρική σόδα θεραπεύει τον καρκίνο

Είναι η σόδα φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου;

Τα οφέλη όταν πίνετε νερό με λεμόνι

Πίνουμε το πρωί ζεστό νερό με λεμόνι

Το λεμόνι είναι όξινο ή αλκαλικό;

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Η αντλία νατρίου και καλίου στη θεραπεία του καρκίνου

Γιατί τα χημειοθεραπευτικά δεν λειτουργούν

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Μέλι με κουρκουμίνη

Να τρώτε μισό κουταλάκι κουρκουμίνη την ημέρα

Χυμός κουρκουμίνης για καλή υγεία

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης

Κουρκουμίνη

Ποιοι πρέπει να παίρνουν σελήνιο

Χρήσιμες πληροφορίες για το σελήνιο

Κετογενική δίαιτα

Ο καρκίνος του προστάτη και οι συμβατικές ιατρικές θεραπείες

Ο καρκίνος δεν μπορεί να μας σκοτώσει

Μάθετε τι είναι ο καρκίνος για να μην τον φοβάστε

Όλα μπορούν να θεραπευθούν

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Συμπλήρωμα μετάλλων που κάνει θαύματα

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε πονοκέφαλο

Οι τροφικές αλλεργίες

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 2416 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 20:49
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Σοφόρα η ιαπωνική Σοφόρα η ιαπωνική

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σοφόρα την ιαπωνική

  Η σοφόρα η ιαπωνική, κοινά γνωστή σαν ακακία ανήκει στην οικογένεια των Λεγκουμιδών ή Χεδρωπών.

  Η Σοφόρα ή Γιαπωνέζικη Σοφόρα ή Ιαπωνική Ακακία ή Sophora japonika ή Styphnolobium japonicum είναι φυλλοβόλο δέντρο μέσου ύψους και γρήγορης ανάπτυξης. Φυτεύεται σε πάρκα, σε πλατείες, σε δεντροστοιχίες και για σκιά στον κήπο. Έχει κόμη σφαιρικού σχήματος, φύλλα πτεροσχιδή που μοιάζουν με τα φύλλα της Ψευδοακακίας ή Ακακία Ροβίνια ή και κορμό ευθύ, στρογγυλεμένο, με ρωγμώδη φλοιό. Τα άνθη είναι λευκά – υποκίτρινα ενωμένα σε βοτρυοειδείς ταξιανθίες που προσελκύουν τα έντομα. Η Σοφόρα είναι μελισσοκομικό φυτό και, εντούτοις, απολύτως ανθεκτικό στις καταπονήσεις του αστικού περιβάλλοντος, αποτελεί δε ένα από τα πιο χρήσιμα δέντρα στην κηποτεχνία και την αρχιτεκτονική τοπίου.

  Είναι φυλλοβόλο δέντρο με στρογγυλή κορόνα που μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα ύψος. Έχει φύλλα σύνθετα με 9-15 ζεύγη ωοειδή φυλλάρια. Τα άνθη της είναι άσπρα κρεμώδη και βρίσκονται σε κοινό τσαμπί πολλά μαζί. Ο καρπός τους είναι στενόμακρος χέδρωπας. Ανθίζει κατά την άνοιξη και το συναντούμε καλλωπιστικό σε περιορισμένα μέρη.

  Χρήσιμα μέρη σοφόρας

  Χρησιμοποιούνται τα μπουμπούκια της και οι σπόροι της.

  Συστατικά σοφόρας

  Τα άνθη της περιέχουν ένα φλαβονοειδές γλυκοσίδιο, τη ρουτίνη, βιταμίνη Α, ανόργανα άλατα και οργανικά οξέα.

  Οι σπόροι περιέχουν φλαβονοειδή γλυκοσίδια μεταξύ των οποίων είναι η γενιστεΐνη.

  Η μεγάλη ποσότητα ρουτίνης που περιέχουν τα άνθη της, γύρω στα 20%, τις προσδίδουν αιμοστατικές και αντιφλογιστικές ιδιότητες.

  Έχει την ιδιότητα να τονώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, να αποτρέπει το σπάσιμό τους, να τονώνει τη διαπεραστικότητά τους και να προφυλάσσει από αιμορραγίες. 

  Συστήνεται για θεραπευτικούς και προφυλακτικούς σκοπούς, για εγκεφαλικές αιμορραγίες, για αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς. Επίσης σε υπέρταση, αρτηριοσκλήρωση, σε παθήσεις των νεφρών, σε περιπτώσεις που υπάρχει προδιάθεση για διάρρηξη των αγγείων και αιμορραγίες, σε φλεγμονές του ουροποιητικού και σε δηλητηριάσεις από τοξικές ουσίες, όπως αρσενικό και σιλικόνη.

  Συστήνεται να παίρνεται σε συνδυασμό με βιταμίνη C.

  H05497a432a6445e797cf6240ff61c6fb6

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σοφόρα την ιαπωνική

  Σκόνη

  Ξηραίνετε τα μπουμπούκια της και τα λειώνετε να γίνουν σκόνη. Από τη σκόνη αυτή παίρνετε 0,2-0,5 γραμμάρια διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό, τρεις φορές την ημέρα.

  Βάμμα

  Αφήνετε 20 γραμμάρια άνθη σε 100 γραμμάρια καθαρό σπίρτο ή τσικουδιά ή ζιβανία για επτά ημέρες με συχνό ανακάτωμα. Σουρώνετε και φυλάτε το υγρό. Παίρνετε 20-40 σταγόνες διαλυμένες σε νερό τρεις φορές την ημέρα. 

  Μπάνια

  Βράζετε σε μπόλικο νερό, αρκετή ποσότητα άνθη της για αρκετή ώρα. Σουρώνετε και το αφέψημα το ρίχνετε στο νερό του μπάνιου. Η διάρκεια του θεραπευτικού αυτού χλιαρού μπάνιου είναι 10-20 λεπτά. Συστήνεται για φλεβίτιδες, πληγές και διάφορα δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα, εξάνθημα και άλλα.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

   

  SOPHORA JAPONICA PENDULA 1116 900 90 s

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για το μέλι

  Το μέλι έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ακακία

  www.emedi.gr

   

   

 • Μύδια με ντομάτα και σκόρδο Μύδια με ντομάτα και σκόρδο

  Νόστιμα μύδια με ντομάτα και σκόρδο

  Μύδια με ντομάτα και σκόρδο

  ΜΥΔΙΑ: Δεν υπάρχει άλλο προϊόν που να μπορεί να συγκριθεί με τα μύδια σχετικά με την περιεκτικότητα σε σελήνιο, μαγγάνιο και βιταμίνη Β12. Και μόνο 100 γραμμάρια κρέατος μυδιών προσφέρουν ένα τρίτο της ημερήσιας αξίας βιταμίνης C και ένα τέταρτο της ημερήσιας τιμής του σιδήρου. Το κρέας μυδιών είναι μια φυσική πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, η οποία είναι ίση με την περιεκτικότητα των αμινοξέων σε αυγά. Σε σύγκριση με το βόειο κρέας, τα μύδια στο κρέας είναι 2,5 φορές περισσότερο από την πλήρη πρωτεΐνη. Αλλά στο θερμιδικό τους περιεχόμενο τα μύδια είναι σημαντικά κατώτερα από οποιοδήποτε κρέας και προϊόντα ψαριών, δεδομένου ότι δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου κορεσμένα λιπαρά.

  ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

  ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

  ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυσικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Κ, Β1, Β3, Β5, Β6, Β7 και βιταμίνης C. Έχει, επίσης, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο, χολίνη, ψευδάργυρο και φώσφορο.

  ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.

  saffronmussels1

  Νόστιμα μύδια με ντομάτα και σκόρδο

  ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  2 κουταλιές της σούπας βιολογικό βούτυρο

  1 βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, πολτοποιημένο

  500 γραμμάρια βιολογικές ντομάτες σε κύβους

  1/2 φλυτζάνι βιολογικό ξηρό λευκό κρασί

  2 κουταλιές της σούπας φρέσκος βιολογικός μαϊντανός, ψιλοκομμένος

  Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

  Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

  1 κιλό βιολογικά μύδια, καθαρισμένα

  Ψητό ψωμί, για σερβίρισμα

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, λιώνετε το βούτυρο.
  2. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει μαλακό, περίπου 5 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμη.
  3. Προσθέστε τις ντομάτες σε κύβους, το κρασί και το μαϊντανό και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν. Αλατοπιπερώστε. Προσθέστε τα μύδια και σιγοβράστε μέχρι να ανοίξουν όλα (Απορρίψτε όσα δεν ανοίγουν)
  4. Γαρνίρετε με περισσότερο μαϊντανό και σερβίρετε με ψητό ψωμί.

  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

  by Savvi Diet

  Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

  79648219 aaec 4ac6 ba36 d9514ad20771 mussels and sausage 3 copy

  Διαβάστε, επίσης,

  Δροσερή και νόστιμη σαλάτα με σολομό

  Ριζότο με θαλασσινά

  Ζυμαρικά με γαρίδες και κάπαρη

  Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια

  Υγιεινή ταραμοσαλάτα

  Ψαρόσουπα

  Τα ελληνικά όστρακα

  Κριθαρότο με γαρίδες

  Σαφρίδια φιλέτο ψητά

  Κολιός πλακί

  Σπαγγέτι με θαλασσινά

  Τα πιο νόστιμα ψάρια είναι τα εποχιακά

  Πέρκα με λαχανικά

  Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

  Αστακομακαρονάδα

  Μύδια με μαϊντανό

  Τα θαλασσινά στην εγκυμοσύνη

  Οστρακοειδή

  Σπαγγέτι μαρινάρα

  Υπάρχουν κίνδυνοι από τα θαλασσινά;

  www.emedi.gr

   

   

 • Υπερχοληστερολαιμία Υπερχοληστερολαιμία

  Χρήσιμες πληροφορίες για την υπερχοληστερολαιμία

  Υπερχοληστερολαιμία είναι χοληστερόλη ορού > 200 mg/dL. Υψηλός κίνδυνος όταν είναι μεγαλύτερη από 240 mg/dL

  • Το κλάσμα της χοληστερόλης που ονομάζεται λιπορωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) - προστατευτικό. Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) - αθηρογόνος

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Ενδοκρινείς/Μεταβολισμός, Γαστρεντερικό, Καρδιαγγειακό

  Γενετική: Ετερόζυγη οικογενής υπερχοληστελολαιμία, 1 στις 500 περιπτώσεις. Αυτοσωματικός επικρατητικός τύπος υπερχοληστερολαιμίας, 1 στο 1.000.000

  Επικρατέστερη ηλικία: Ο επιπολασμός αυξάνει με την ηλικία

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες 

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑΣ

  • Γεροντότοξο πριν από την ηλικία των 50 ετών (είναι η συνηθέστερη περιφερειακή θόλωση του κερατοειδούς με εμφάνιση εναποθέσεων λιπιδίων
  • Ξανθώματα
  • Ξανθελάσματα
  • Αρτηριακά παθολογικά φυσήματα 
  • Διαλείπουσα χωλότητα
  • Σταθερή στηθάγχη προσπαθείας
  • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου

  ΑΙΤΙΑ ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑΣ

  Πρωτοπαθή:

  • Δίαιτα 
  • Κληρονομικότητα 
  • Παχυσαρκία
  • Καθιστική ζωή 
  • Άγχος

  Δευτεροπαθή:

  • Υποθυρεοειδισμός
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Νεφρωσικό σύνδρομο
  • Αποφρακτική ηπατοπάθεια 
  • Προγεστερινοειδή 
  • Αναβολικά στεροειδή
  • Διουρητικά, εκτός της ινδαπαμίδης 
  • β-αναστολείς, εκτός αυτών με ενδογενή συμπαθητικομιμητική δραστικότητα
  • Μερικά ανοσοκατασταλτικά

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑΣ

  • Παχυσαρκία
  • Κληρονομικότητα

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑΣ

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Η HDL, η LDL και τα τριγλυκερίδια πρέπει να ελέγχονται κατόπιν νηστείας 
  • Η χοληστερόλη θεωρείται υψηλή όταν > 200 mg/dL
  • T4 και TSH, αρχικά ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει υπερχοληστερολαιμία

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη

  Διαταραχές που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Υποθυρεοειδισμός, νεφρωσικό σύνδρομο, αποφρακτική νόσος του ήπατος 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωνοσοκομειακός ασθενής, εκτός από την περίπτωση επειγόντων επιπλοκών π.χ. έμφραγμα του μυοκαρδίου 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Χρήζουν αντιμετώπισης: HDL μικρότερη από 30 και LDL μεγαλύτερη από 160. Τα τριγλυκερίδια μπορεί να είναι περισσότερα από 200
  • Χοληστερόλη 200-240 χωρίς την παρουσία στεφανιαίας νόσου και δύο ή περισσότερων παραγόντων κινδύνου (άνδρες, κάπνισμα, HDL μικρότερη από 35, σημαντική παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, οικογενειακό ιστορικό) - ανάλυση λιποπρωτεϊνών και περαιτέρω αντιμετώπιση κατευθυνόμενη από τα επίπεδα της LDL και της HDL
  • Χοληστερόλη μεγαλύτερη από 240 - ανάλυση λιπορωτεϊνών και περαιτέρω αντιμετώπιση κατευθυνόμενη από τα επίπεδα της LDL και της HDL

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Αεροβική άσκηση, τουλάχιστον 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα. Σημαντική για την αύξηση της HDL, την ελάττωση της ολικής χοληστερόλης και την απώλεια βάρους

  ΔΙΑΙΤΑ

  Ελάττωση του διαιτητικού κορεσμένου λίπους, ελάττωση της διαιτητικής χοληστερίνης, αύξηση της πρόσληψης ινών, φρούτων, λαχανικών και κόκκων δημητριακών. Ενθαρρύνετε τη χορτοφαγία, τη λήψη γευμάτων χωρίς κρέας, αυγά και τυρί και την κατανάλωση πουλερικών, ψαριών και άπαχου γάλακτος ή γιαουρτιού. Μικρή καθημερινή πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την HDL

   15

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Χολεστυραμίνη ή κολεστιπόλη που είναι ρητίνες δεσμευτικές των χολικών αλάτων. Ένα έως έξι πακέτα την ημέρα, λαμβανόμενα μία, δύο ή τρεις φορές ημερησίως. Αποτέλεσμα: 15-30% ελάττωση της LDL
  • Νικοτινικό οξύ: 500 mg έως 3 gr λαμβανόμενα 1-3 φορές την ημέρα μαζί με τα γεύματα, σε έκδοχα ελεγχόμενης αποδέσμευσης, ώστε να ελαττωθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Αποτέλεσμα: 15-30% πτώση της LDL, ελάττωση των τριγλυκεριδίων. Ηπατική δυσλειτουργία εμφανίζεται συχνότερα με τη χρησιμοποίηση παρασκευασμάτων συνεχόμενης απελευθέρωσης νιασίνης σε σχέση με αυτά της άμεσης απελευθέρωσης. Προτιμάται η έναρξη με χαμηλές δόσεις  και σταδιακή αύξηση, ανάλογα με την  ανεκτικότητα του ασθενούς
  • Λοβαστατίνη, αναστολέας της υδροξυμεθυλο-γλοαρυλο-συνένζυμο-Α ρεδουκτάσης (HMC-CoA ρεδουκτάση): 20-80 mg την ημέρα, σε μία δόση ή διαιρούμενες δόσεις μαζί με τα γεύματα. Οι περισσότεροι συνιστούν βραδινή χορήγηση κατά τη διάρκεια του δείπνου. Αποτέλεσμα: 25-45% ελάττωση της LDL, πτώση των τριγλυκεριδίων  

  Αντενδείξεις:

  • Χολεστυραμίνη - πλήρης χολική απόφραξη 
  • Νικοτινικό οξύ - ηπατική δυσλειτουργία, οξύ πεπτικό έλκος, σακχαρώδης διαβήτης
  • Λοβαστατίνη - ενεργός ηπατική νόσος, εγκυμοσύνη

  Προφυλάξεις: 

  • Χολεστυραμίνη - σταδιακή αύξηση της δόσης, σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να ελαττωθούν οι παρενέργειες από το γαστρεντερικό (κυρίως δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός)
  • Η κολεστιπόλη και η χολεστυραμίνη θα πρέπει να αναμιγνύονται σε χυμό φρούτων ή μέσα σε χυμώδες φρούτο, πριν από τη χορήγηση. Η λήψη ξηράς σκόνης μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στον οισοφάγο ή χαμηλότερα στο γαστρεντερικό σωλήνα
  • Νικοτινικό οξύ - κατά τα αρχικά στάδια της θεραπείας, θα πρέπει να παρακολουθούνται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να γίνονται δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας ώστε να προληφθούν πιθανές βλαπτικές παρενέργειες. Η γενικευμένη έξαψη, που ακολουθεί τη λήψη του φαρμάκου, μπορεί να ανασταλεί με την ταυτόχρονη λήψη ασπιρίνης 
  • Λοβαστατίνη - Ηπατικές δοκιμασίες κάθε 3 μήνες, κατά τους πρώτους 15 μήνες της θεραπείας και ύστερα περιοδικά. Μπορεί να προκληθεί μυοσίτιδα με σημαντική αύξηση της κινάσης της κρεατινίνης. Η πρόκληση καταρράκτη από υπερδοσολογία θεωρείται πιθανή

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις:

  • Χολεστυραμίνη - φάρμακα που χορηγούνται από μια ώρα πριν έως και 6 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου, μπορεί να συνδεθούν και να μην απορροφηθούν αποτελεσματικά. Μπορεί να παρεμποδισθεί η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E και Κ
  • Νικοτινικό οξύ - καμία
  • Λοβαστατίνη - σύγχρονη χορήγηση γκεμφιμπροζίνης, νιασίνης ή ανοσοκατασταλτικών, αυξάνει τη πιθανότητα εμφάνισης μυοσίτιδας

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Άλλοι αναστολείς της HMG-CoA ρεδουκτάσης - προβαστατίνη, συμβαστατίνη και πολλά άλλα

  Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής είναι η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι της υψηλής χοληστερόλης. 

  Η επιλογή φαρμάκων ή ο συνδυασμός φαρμάκων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σας παραγόντων κινδύνου, της ηλικίας σας, της υγείας σας και των πιθανών παρενεργειών του φαρμάκου.

  Οι συχνές επιλογές περιλαμβάνουν:

  Στατίνες. Οι στατίνες εμποδίζουν μια ουσία που χρειάζεται το συκώτι σας για να παράγει χοληστερόλη. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη, λοβαστατίνη, πιταβαστατίνη, πραβαστατίνη, ροσουβαστατίνη και σιμβαστατίνη. Μη χρησιμοποιείτε στατίνες, αν δεν είναι άκρως απαραίτητο. Έχουν πολλές παρενέργειες...

  Ρητίνες δέσμευσης χολικού οξέος. Το ήπαρ σας χρησιμοποιεί χοληστερόλη για να παράγει χολικά οξέα, μια ουσία που απαιτείται για την πέψη. Τα φάρμακα χολεστυραμίνη, colesevelam και colestipol μειώνουν έμμεσα τη χοληστερόλη δεσμεύοντας στα χολικά οξέα. Αυτό ωθεί το συκώτι σας να χρησιμοποιήσει περίσσεια χοληστερόλης για να παράγει περισσότερα χολικά οξέα, γεγονός που μειώνει το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα σας.

  Αναστολείς απορρόφησης χοληστερόλης. Το λεπτό έντερο απορροφά τη χοληστερόλη από τη διατροφή σας και την απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος. Το φάρμακο εζετιμίμπη βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα περιορίζοντας την απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης. Το Ezetimibe μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φάρμακο στατίνης.

  Ενέσιμα φάρμακα. Μια νεότερη κατηγορία φαρμάκων, γνωστή ως αναστολείς PCSK9, μπορεί να βοηθήσει το ήπαρ να απορροφήσει περισσότερη χοληστερόλη LDL - η οποία μειώνει την ποσότητα χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα σας. Τα Alirocumab και evolocumab μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άτομα που έχουν γενετική κατάσταση που προκαλεί πολύ υψηλά επίπεδα LDL ή σε άτομα με ιστορικό στεφανιαίας νόσου που έχουν δυσανεξία στις στατίνες ή άλλα φάρμακα χοληστερόλης.

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής, έλεγχος της χοληστερόλης της HDL, της LDL και των τριγλυκεριδίων, 2-4 φορές το χρόνο και ανάλογα με τα λαμβανόμενα φάρμακα
  • Χοληστερόλη μικρότερη από 200 - επαναλάβετε τη μέτρηση σε 5 χρόνια

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Δίαιτα και έλεγχος του σωματικού βάρους σε όλο τον πληθυσμό

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Στεφανιαία νόσος 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Ελάττωση της χοληστερόλης κατά 1%, οδηγεί σε ελάττωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο κατά 2%

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Υπέρταση 
  • Παχυσαρκία
  • Σακχαρώδης διαβήτης 
  • Κάπνισμα

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Έλεγχος κάθε 5 χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 6 ετών. Αν η ολική χοληστερόλη υπερβαίνει τα 170, ελέγξτε τα επίπεδα της HDL και της LDL. Όταν η LDL = 110-125 = μέτριος κίνδυνος. Αν LDL ≥ 126 = μεγάλος κίνδυνος 

  Γηριατρικό: Η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών, γι' αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται

  ΚΥΗΣΗ

  Οι ανάγκες του κυήματος σε θρεπτικές ουσίες μπορεί να αλλάξουν τη δίαιτα και το είδος της φαρμακευτικής αγωγής 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπερχοληστερολαιμία

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα φάρμακα για την υπερχοληστερολαιμία

  b 09.25.17 full 1350x650

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Υπερτριγλυκεριδαιμία

  Χολεστυραμίνη

  Υποθυρεοειδισμός ενηλίκων

  Χοληδοχολιθίαση

  Αρτηριοσκληρυντική καρδιακή νόσος

  Νόσος Dupuytren

  Νεφρωσικό σύνδρομο

  Έμφραγμα του μυοκαρδίου

  Τροφές και ουσίες που μπορούν να μειώσουν φυσικά τη χοληστερόλη

  Να παίρνετε σερραπεπτάση για τη φλεγμονή και τον πόνο

  Συμβουλές για την υγεία της καρδιάς σας

  Τι σχέση έχει η χοληστερόλη με τον καρκίνο;

  Σταματήστε να κάνετε έλεγχο για τη χοληστερίνη

  Τα οφέλη της σερραπεπτάσης στην υγεία

  Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής

  Η βιταμίνη D δείκτης για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

  Τα πεπτίδια για την αθηροσκλήρωση

  Να τρώτε μήλα για να μειώσετε τη χοληστερίνη

  Βιταμίνες για την χοληστερίνη

  Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη

  Νέο φάρμακο για την υπερχοληστερολαιμία

  Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών με την άσκηση

  Το ΤΙΜΙ τεστ για την πρόγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων

  Κόλπο για να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη

  Αθηροσκλήρωση

  Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη χοληστερίνη

  www.emedi.gr

   

   

 • Πνευμονία από Pneumoystis Carinii Πνευμονία από Pneumoystis Carinii

  Χρήσιμες πληροφορίες για την πνευμονία από Pneumocystis Carinii

  Πνευμονία από Pneumocystis Cariniiί είναι μια μορφή πνευμονίας που εμφανίζεται σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και προκαλείται από την Pneumocystis Carinii (PCP). Αυτή είναι μία από τις πιο συνήθεις ευκαιριακές λοιμώξεις, που εμφανίζεται σε ασθενείς με λοίμωξη από ιό ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV). Η λοίμωξη με Pneumocystis Carinii μπορεί να προκαλέσει προσβολή οργάνων και διάχυτη νόσο, όπως, επίσης και πνευμονία.

  Επικρατέστερη ηλικία:

  • Σε παιδιά μολυσμένα με HIV, η μέση ηλικία έναρξης είναι αυτή των 5 μηνών 
  • Σε ενήλικες μολυσμένους με HIV, η PCP μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες 

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ PNEUMOCYSTIS CARINII

  • Συνήθως, ύπουλη, αλλά μπορεί μερικές φορές να έχει αιφνίδια έναρξη 
  • Δύσπνοια προσπάθειας που εξελίσσεται σε συνεχή δύσπνοια 
  • Αδυναμία, κόπωση, κακουχία
  • Πυρετός, ρίγη 
  • Βήχας μη παραγωγικός ή παραγωγικός με αραιά λευκά ή διαυγή πτύελα 
  • Ταχύπνοια

  ΑΙΤΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ PNEUMOCYSTIS CARINII

  Η πανταχού παρούσα Pneumocystis Carinii μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε φυσιολογικούς ξενιστές (65-100% των μικρών παιδιών έχουν θετική ορολογία), αλλά σπάνια θα προκαλέσει συμπτώματα σε μη ανοσοκατεσταλμένα άτομα

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ PNEUMOCYSTIS CARINII

  Ανοσοανεπάρκεια (πρόωρα βρέφη, νεοπλασία, συγγενείς ή φαρμακοεπαγόμενες ανοσοανεπάρκειες)

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ PNEUMOCYSTIS CARINII

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  • Φυματίωση 
  • Mycobacterium anium intracellulare
  • Ιογενείς πνευμονίες 
  • Μυκητιασικές πνευμονίες 
  • Λεμφοειδής διάμεση πνευμονίτιδα (σε παιδιά)
  • Βακτηριακή πνευμονία

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Η LDH του ορού είναι συχνά ανεβασμένη (αύξηση κατά μέσο όρο 340 IU)
  • Τα αέρια του αρτηριακού αίματος αποκαλύπτουν υποξαιμία και αυξημένη κυψελιδική - αρτηριακή κλίση (ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου)
  • Πτύελα που προκαλούνται με εισπνεόμενα 3-5% υπερτονικά αλατούχα, μπορεί να αποκαλύπτουν pneumocystis σε κυτταρολογική εκτίμηση χρησιμοποιώντας χρώσεις Παπανικολάου και Gomori (GMS) μεθεναμίνης - αργύρου. Μία τεχνική ενδογενούς παράγοντα (ανοσοφθορισμός) είναι επίσης διαθέσιμη (η ευασθησία μπορεί να φθάσει μέχρι και 78% σε εργαστήρια με έμπειρο προσωπικό)
  • Ο αριθμός κυττάρων CD4 - γενικά είναι κάτω από 200 σε ασθενείς μολυσμένους με HIV που πάσχουν από PCP.
  • PCR ή αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Η εισπνεόμενη πενταμιδίνη που χρησιμοποιείται για να προλάβει την PCP μπορεί να αλλάξει την ακτινογραφική εικόνα σε διηθήματα κυρίως στη διάταξη του ανώτερου λοβού

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Πνευμονίτιδα προκαλείται από την παρουσία των μικροοργανισμών και φλεγμονώδους απάντησης

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  Έλεγχος των πνευμόνων με γάγγλιο είναι πολύ ευαίσθητος για PCP, αλλά δεν είναι πολύ ειδικός. Μπορεί να είναι χρήσιμος, όταν οι μελέτες των πτυέλων δεν καταλήγουν πουθενά και η βρογχοσκόπηση δεν είναι διαθέσιμη

  pcp

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Ακτινογραφία θώρακα:

  • Δείχνει αμφοτερόπλευρη διάμεση ή περιπυλαία διήθηση σε 75% των περιπτώσεων 
  • Μπορεί, επίσης, να δείξει μία φυσιολογική ακτινογραφία θώρακος, ετερόπλευρη νόσο, πλευριτικά υγρά, αποστήματα ή κοιλότητες, πνευμοθώρακα και λοβώδεις πυκνώσεις 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Βρογχοσκόπηση με βρογχοσκόπιο οπτικών ινών με βρογχοκυψελιδική έκπλυση ή διαβρογχική βιοψία, όταν τα πτύελα είναι αρνητικά
  • Ανοιχτή βιοψία πνεύμονα σπάνια απαιτείται (καλύτερα να μη γίνεται)

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ PNEUMOCYSTIS CARINII

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωνοσοκομειακός ασθενής σε ήπιες περιπτώσεις, αλλιώς ενδονοσοκομειακός ασθενής 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  Θεραπεία με οξυγόνο συχνά είναι αναγκαία 

  pneumocystis pneumonia 14 638

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ PNEUMOCYSTIS CARINII

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη 10-20 mg/Kg/ημέρα τριμεθοπρίμης από του στόματος ή ενδοφλέβια διηρημένα κάθε 6 ώρες ημερησίως για 21 ημέρες
  • Μειώστε τη δόση της τριμεθοπρίμης/σουλφαμεθοξαζόλης σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια 
  • Βοηθητική θεραπεία με κορτικοστεροειδές (πρεδνιζόνη) αρχόμενη μέσα σε 72ώρες από τη διάγνωση (βρέθηκε ότι ωφελεί τους ασθενείς με AIDS και με ήπια ως σοβαρή PCP) 

  Αντενδείξεις: Χρήση με προσοχή σε έγκυο ασθενή και νήπια μικρότερα των 2 μηνών 

  Προφυλάξεις:

  • Ιστορικό αλλεργίας στις σουλφοναμίδες
  • Ένα υψηλό ποσοστό ασθενών με AIDS θα αναπτύξουν δυσανεξία στο συνδυασμό τριμεθοπρίμης/σουλφαμεθοξαζόλης. Εξαιρετικά συνήθεις είναι οι περιπτώσεις δερματικών αντιδράσεων, αιματολογικής τοξικότητας ή πυρετού
  • Αποφύγετε έκθεση στον ήλιο

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις: Φαινυτοΐνη, αντιπηκτικά από το στόμα, σουλφονυλουρίες από το στόμα, δακτυλίτιδα

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Πενταμιδίνη 4 mg/Kg/ημέρα ΕΜ ή ΕΦ για 21 ημέρες 
  • Δαψόνη 100 mg PO, ημερησίως συν τριμεθοπρίμη 20 mg/Kg/ημέρα από του στόματος, σε 4 διηρημένες δόσεις. Ελέγξτε το επίπεδο της G6PD πριν ξεκινήσετε τη χορήγηση της δαψόνης, γιατί μπορεί να προκληθεί αιμόλυση 
  • Κλινδαμυκίνη 450 mg από του στόματος, 4 φορές την ημέρα συν πριμακίνη 15-30 mg από του στόματος, ημερησίως για 21 ημέρες 
  • Γλυκουρονική τριμετρεξάτη 45 mg/m2 ΕΦ τέσσερις φορές την ημέρα εγχεόμενη σε διάρκεια 60-90 λεπτών με λευκοβορίνη 20 mg/m2 ΕΦ ή από του στόματος κάθε 6 ώρες - συνεχίστε για 72 ώρες μετά την τελευταία δόση τριμετρεξάτης. Η συνιστώμενη διάρκεια θεραπείας είναι 21 ημέρες τριμετρεξάτης και 24 ημέρες λευκοβορίνης. Οι δόσεις απαντούν προσαρμογή σύμφωνα με την αιματολογική τοξικότητα - παρακολουθείστε τη γενική αίματος τον τύπο και τα αιμοπετάλια

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Η LDH ορού, οι δοκιμασίες λειτουργίας των πνευμόνων και τα αέρια αρτηριακού αίματος, γενικά γίνονται φυσιολογικά με τη θεραπεία

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Όλοι οι ασθενείς με AIDS  και ιστορικό PCP (ή κύτταρα CD4 λιγότερα από 200) απαιτούν προφύλαξη εφ' όρου ζωής με ημερήσιες δόσεις ή 3 φορές την εβδομάδα, χορήγηση συνδυασμού τριμεθοπρίμης/σουλφαμεθοξαζόλης, δαψόνη ημερησίως ή μηνιαία, αερόλυμα πενταμιδίνης 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Αναπνευστική έκπτωση 
  • Πνευμοθώρακας (ακόμα και μετά από επιτυχή θεραπεία)
  • Εξωπνευμονική pneumocystis (ειδικά σε ασθενείς σε θεραπεία προφύλαξης με εισπνεόμενη πενταμιδίνη)

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Προηγουμένως η θνησιμότητα από το πρώτο επεισόδιο PCP ήταν 30-40%. Έχει μειωθεί στο 10-15%. Με προφυλακτική θεραπεία, ο μέσος όρος επιβίωσης έχει αυξηθεί 
  • Περίπου το 11% των ασθενών με PCP αναπτύσσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και 86% από αυτούς πεθαίνουν

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • AIDS
  • Λοίμωξη με HIV

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: 

  • Πρώιμη έναρξη (ηλικία 5 μηνών) και υψηλή θνησιμότητα (μέσος όρος ζωής 1 μήνας)
  • Είναι σημαντικό να ξεχωρίσετε από τη λεμφοειδική διάμεση πνευμονίτιδα, εφ' όσον η θεραπεία και η πρόγνωση διαφέρουν
  • Συνιστάται η προφύλαξη για PCP σε παιδιά με HIV

  ΚΥΗΣΗ

  Ο συνδυασμός τριμεθοπρίμης/σουλφαμεθοξαζόλης έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπεία και προφύλαξη. Αποφύγετε την πενταμιδίνη

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  20148 lungs iStock 000044501454 Double.jpg a9402a76 46c0 44ad acaa 456835bca2ea x2

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Βακτηριακή πνευμονία

  Χρήσιμες πληροφορίες για την πνευμονία από μυκόπλασμα

  Ιογενής πνευμονία

  Πνευμοθώρακας

  Χρήσιμες πληροφορίες για την οξεία βρογχίτιδα

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις βρογχεκτασίες

  Οι παράγοντες κινδύνου για τις παροξύνσεις στη χρόνια βρογχίτιδα

  Άτυπη πνευμονία

  Τεστ αναπνοής για τις λοιμώξεις του πνεύμονα

  Μηνιγγίτιδα

  Πολύμορφο ερύθημα

  HIV λοίμωξη και AIDS

  Σύνδρομο Stevens-Johnson

  Πνευμονία από μυκόπλασμα

  Περικαρδίτιδα

  Διαφοροδιάγνωση λεμφαγγειακής καρκινωμάτωσης

  Κοτριμοξαζόλη

  Πενταμιδίνη

  Χρήσιμες πληροφορίες για το AIDS

  www.emedi.gr

   

 • Σινάπι Σινάπι

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σινάπι

   

  Sinapis alba - Brassica hirta

  Το σινάπι το λευκό ή Sinapis alba ή αγριοσινάπια ή σινιάβρη ή βρούβες ή γλυκόβρουβες και το σινάπι το μέλαν ή Brassica hirta γνωστά σαν λαψάνες ανήκουν στην οικογένεια των Σταυρανθών.

  Είναι μονοετή φυτά, το μαύρο μπορεί να είναι και διετές, ελαφρά χνουδωτά. Τα φύλλα του πρώτου είναι πτερόλοβα με τον ακραίο λοβό μεγαλύτερο από τους άλλους, του δεύτερου με ρηχούς λοβούς, οδοντωτά. Τα άνθη τους είναι κίτρινα και βρίσκονται σε ακραίους κόρυβους. Ο καρπός τους είναι του πρώτου μακρόστενο κεράτιο με μακρύ ράμφος και του δεύτερου τετράγωνο κεράτιο. Οι σπόροι τους είναι ωοειδείς ή σφαιρικοί με δριμεία γεύση. Ανθίζουν από το Μάρτη μέχρι το Σεπτέμβρη και μαζί με τα άλλα δύο είδη που υπάρχουν στο τόπο μας είναι συχνά σε καλλιεργημένα και ακαλλιέργητα μέρη. Θεωρούνται ζιζάνια των αγρών και είναι από τα πρώτα χόρτα που βλαστούν μετά τα πρωτοβρόχια.

  Sinapis arvensis

  Η Sinapis arvensis ή αγριοσινάπι διαφέρει από τη Sinapis alba ως προς τα φύλλα της που είναι έμμισχα και τα κεράτια που είναι λεία. Τρώγεται, αλλά προκαλεί αέρια στο στομάχι και στα έντερα. Το λάδι των σπόρων της είναι κατάλληλο για φωτισμό.

  agriosinapi

  Brassica geniculata ή Hirschfledia incana

  Λαψανίδες ή πικρόβρουβες ή πικράσταχα ή πρικόβρουβες. 

  Είναι ετήσιο φυτό μέχρι 1 μέτρο, με βλαστούς όρθιους, συχνά διακλαδισμένους, σχεδόν άφυλλους. Φύλλα βάσης έμμισχα, πτερωτά, αποτελούμενα από 5 λοβούς, ο τελευταίος των οποίων είναι μεγαλύτερος, οδοντωτός, με ένα είδος μεμβράνης στην άκρη των οδόντων. Η ταξιανθία του αναπτύσσεται πολύ μετά την άνθηση. 'Ανθη μέχρι 5 χιλ. κίτρινα. Κεράτια 8-12 χιλιοστά, κοντά, κυλινδρικά, γραμμοειδή. Το βρίσκουμε σε περιοχές χαμηλού και μέσου υψόμετρου, στις άκρες των δρόμων. Οι τρυφεροί βλαστοί, λίγο πριν την άνθηση είναι περιζήτητοι. Τρώγονται βραστοί σε σαλάτα. Επίσης, γίνονται στο τηγάνι με αυγά, σε νοστιμότατες ομελέτες.

  vroyva 1

  Το σινάπι το λευκό ή Sinapis alba ή αγριοσινάπια ή σινιάβρη ή βρούβες ή γλυκόβρουβες και το σινάπι το μέλαν ή Brassica hirta γνωστά σαν λαψάνες

  Χρήσιμα μέρη σιναπιού

  Χρήσιμα μέρη τους για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι κυρίως οι σπόροι τους αλλά και ολόκληρο το φυτό.

  Ελάχιστες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των δύο φυτών σαν φαρμακευτικά φυτά.

  nigra

  Μαύρο συνάπι

  Υπερισχύουν οι ιδιότητες του μαύρου σιναπιού που παλιά καλλιεργόταν σε μεγάλη κλίμακα, γιατί το αιθέριο λάδι του χρησιμοποιόταν στη φαρμακοποιία. Σήμερα εξακολουθεί να καλλιεργείται σε πιο περιορισμένη κλίμακα στην Ευρώπη και χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς, παρ' όλο που η δραστική του ουσία, το αλλυλοσιναπέλαιο, παράγεται πλέον και συνθετικά.

  Οι σπόροι του μαύρου σιναπιού περιέχουν λιπαρό λάδι που αποτελείται κυρίως από ερουκικό, ελαϊκό και λινολικό οξύ και άλλα οξέα, λευκώματα, βλέννα, ένζυμα, τη σιναπίνη, τη σιναγρίνη, τη μυροσίνη ή μυροσινάση και άλλα ένζυμα, ενώσεις θείου και άλλα άλατα. Με την παρουσία νερού και της μουροσινάσης παίρνετε το σιναπέλαιο που αποτελείται κυρίως από το αλλυλοσιναπέλαιο, που αποτελεί τη δραστική του ουσία και άλλα συστατικά.

  alba

  Άσπρο συνάπι

  Οι σπόροι του άσπρου σιναπιού περιέχουν λιπαρό λάδι, λεύκωμα, βλέννα, σιναλπίνη, ένα γλυκοζίτη, το ένζυμο μυροσίνη ή μυροσινάση, ενώσεις θείου και άλλα άλατα. Η σιναλπίνη με την παρουσία νερού διασπάται από τη μυροσίνη και δίνει το σιναλβοσιναπέλαιο που αποτελεί τη δραστική ουσία των σπόρων του σιναπιού.

  Η θεραπευτική τους ιδιότητα οφείλεται στο αλλυλοσιναπέλαιο και στο σιναλβοσιναπέλαιο αντίστοιχα, ουσίες που επενεργούν ερεθιστικά το δέρμα και προκαλούν υπεραιμία. Πιο έντονη είναι η ερεθιστική ιδιότητα του αλλυλοσιναπέλαιου.

  Σπόροι

  Οι σπόροι τους έχουν μελετηθεί διεξοδικά γιατί χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα των δραστικών ουσιών των φυτών. Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των ιδιοτήτων τους, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η επίδρασή τους είναι έντονη και εάν δεν ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες χρήσης τους, μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένους ερεθισμούς.

  Επίσης, οι υπερτασικοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εσωτερική χρήση των παρασκευασμάτων και αυτό λόγω της υπεραιμίας που προκαλούν και αντενδείκνυται για την υπέρταση.

  Η φαρμακοποιία κατεργάζεται τους σπόρους για να παράγει καταπλάσματα και αλοιφές.

  Μασώντας λίγους σπόρους λαψάνας έχετε τα παρακάτω αποτελέσματα:

  • Απαλύνετε τον πονόδοντο
  • Καθαρίζετε τη φωνή
  • Ενισχύετε τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος 
  • Βοηθάτε στην έκκριση της χολής και των γαστρικών υγρών 
  • Διεγείρετε την όρεξη και βοηθάτε σε περιπτώσεις ανορεξίας και δυσπεπτικές καταστάσεις 
  • Βοηθάτε σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας, γιατί ρυθμίζουν την περισταλτική κίνηση των εντέρων και ευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τα έντερα. 

  Αντί να μασάτε σπόρους, ειδικά όταν υπάρχουν γαστρεντερικά προβλήματα, μπορείτε να προσθέσετε στο διαιτολόγιο σας τη μουστάρδα, που είναι ένα προϊόν που παράγεται από τους σπόρους των λαψάνων.

  Οι τρυφεροί βλαστοί βράζονται και γίνονται νόστιμες σαλάτες.

  Και εδώ θα πρέπει να σημειώσετε ότι η μουστάρδα θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, γιατί η παρουσία του σιναπέλαιου σε μεγάλη ποσότητα, ερεθίζει το βλεννογόνο του στομάχου και των εντέρων, προκαλεί υπεραιμία στη μήτρα και ερεθίζει τα νεφρά.

  Τα άτομα που υποφέρουν από υπερένταση ή νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να το αποφεύγουν.

  Αλεύρι σπόρων λαψάνας

  Το αλεύρι αυτό μπορείτε να το ετοιμάσετε αλέθοντας ξηρούς σπόρους της ή να το αγοράσετε έτοιμο.

  Σκόνη σπόρων μουστάρδας μέσα στις κάλτσες κρατάει τα πόδια πάντα ζεστά, ειδικά για όσους έχουν κρύα πόδια και περπατάνε στα χιόνια κι έτσι αποφεύγονται τα κρυοπαγήματα.

  Χρησιμοποιείται για την παρασκευή εμπλάστρων που μπορείτε να τα ετοιμάσετε με τον ακόλουθο τρόπο:

  • Αναμειγνύετε καλά ίσες ποσότητες αλεύρι λαψάνας και σιταρένιο αλεύρι, προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό και λίγο ξύδι και το ανακατώνετε μέχρι να πάρετε μια παχύρευστη μάζα. Το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό και όχι βραστό, γιατί η ψηλή θερμοκρασία αδρανοποιεί το ένζυμο μυροσινάση με αποτέλεσμα να μην έχετε τη μετατροπή των συστατικών του, σε σιναπέλαιο που είναι η δραστική ουσία των παρασκευασμάτων των σπόρων.

  Για να ετοιμάσετε το έμπλαστρο, απλώνετε την παχύρευστη αυτή μάζα σε ένα κομμάτι ύφασμα και την καλύπτετε με γάζα. Τοποθετείτε το έμπλαστρο, εξωτερικά, στο μέρος του πόνου και το αφήνετε για 15-20 λεπτά. Η διαδικασία ενέργειας του εμπλάστρου είναι η ακόλουθη: κατ' αρχήν προκαλεί ένα ελαφρύ πόνο που συνοδεύεται με μια ζεστασιά και αυτό είναι αποτέλεσμα της υπεραιμίας που προκαλείται στο δέρμα και σε αυτά έγκειται και η θεραπευτική ιδιότητα του εμπλάστρου. Εάν ο πόνος ενταθεί σε βαθμό που δεν τον ανέχεστε πριν τελειώσει ο χρόνος των 20 λεπτών, αφαιρείτε το έμπλαστρο για να αποφύγετε τυχόν εγκαύματα από την επίδραση του σιναπέλαιου και αλείφετε το μέρος με μια κρέμα.

  Τα έμπλαστρα αυτά είναι γνωστά σαν σιναπισμοί και χρησιμοποιούνται σε:

  • Νευραλγίες από μυϊκούς και νευρικούς πόνους 
  • Πνευμονίες, πλευρίτιδες και βρογχικά 
  • Ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους
  • Περιπτώσεις ψύξης, αλλά προσεκτικά γιατί συνήθως η ψύξη επηρεάζει περισσότερο το πρόσωπο όπου η επιδερμίδα είναι πιο ευαίσθητη.

  Το αλεύρι των σπόρων της λαψάνας χρησιμοποιείται και για μπάνια, ποδόλουτρα και παρασκευάσματα του σε καθαρό οινόπνευμα για εντριβές. 5 γραμμάρια σπόροι σε 2 λίτρα νερό αποτελούν ένα εξαίρετο ποδόλουτρο για τις αμυχές, τους μώλωπες και τους ρευματισμούς. Αφήνετε τα πόδια σας στο ποδόλουτρο για 10 λεπτά.

  Πολτοποιήστε σπόρους, ανακατέψτε τους με λάδι ελιάς και ζεστό νερό και φτιάξτε ένα πηκτό χυλό για τα αποστήματα, τα έλκη, τη γρίπη, τους οσφυϊκούς και αρθριτικούς πόνους και την ισχιαλγία.

  black mustard seeds clip image004

  Μπάνια

  Προσθέτουμε στο νερό του μπάνιου, που η θερμοκρασία του δε θα πρέπει να υπερβαίνει τους 45 βαθμούς Κελσίου, 200-500 γραμμάρια αλεύρι λαψάνας. Στο μπάνιο αυτό ξαπλώνετε για 15-20 λεπτά, όχι περισσότερο, και μετά μένετε στο κρεβάτι σκεπασμένοι καλά για μια περίπου ώρα, μέχρι να περάσει η υπεραιμία που έχει προκαλέσει το μπάνιο.

  Ποδόλουτρο

  Σε είκοσι λίτρα χλιαρό νερό, προσθέτετε 20-40 γραμμάρια αλεύρι λαψάνας και το διαλύετε καλά. Αφήνετε τα πόδια σας στο νερό αυτό για 15-20 λεπτά.

  Τα μπάνια και τα ποδόλουτρα αυτά βοηθούν σε περιπτώσεις κρυολογημάτων, πονοκεφάλων και μητρίτιδας.

  Spiritus Sinapis

  Διαλύετε 2 γραμμάρια αλεύρι λαψάνας σε 100 γραμμάρια καθαρό οινόπνευμα ή τσικουδιά. Το παρασκεύασμα αυτό θα πρέπει να ετοιμάζεται φρέσκο κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, γιατί όσο περνούν οι ώρες, ολοένα και περισσότερη ποσότητα του αλλυλοσιναπέλαιου, μετατρέπεται στο υγρό σε μια αδρανή ουσία, την αλλυλουρεθάνη, που αχρηστεύει τη θεραπευτική του ιδιότητα.

  Το διάλυμα αυτό χρησιμοποιείται με εντριβές σαν ερεθιστικό του δέρματος σε περιπτώσεις ψύξης, σε εγκεφαλικές συμφορήσεις και σε περιπτώσεις που θέλετε να επιτύχετε υπεραιμία για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως σε νευραλγίες, αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους.

  Δουλεύετε λίγο σιναπάλευρο με μέλι και παίρνετε ένα κουταλάκι του καφέ σε παροξυσμό βήχα και σε κρίσεις χολής. Αν το μείγμα είναι στερεό, τότε παίρνουμε ένα με δύο σβώλους όσο ένα ρεβίθι στο μέγεθος.

  Σε εκτεταμένους μώλωπες, συστήνεται αλεύρι λαψάνας ή χοντροκοπανισμένοι σπόροι σε ολιγόλεπτη επίθεση, για να καταπολεμηθεί ο πόνος και να διαλυθεί το αιμάτωμα.

  Σε δερματικά προβλήματα όπως η ψωρίαση βοηθά επίσης το αλεύρι των σιναπιών.

  Για το σκοπό αυτό διαλύετε το αλεύρι σε ξύδι και το κάνετε κατάπλασμα, αφού πρώτα κοιτάζετε να καθαρίσετε το δέρμα από τις κρούστες στην ψωρίαση και να γδάρετε τα σπυράκια στην τροφή για να μπορεί να δράσει το κατάπλασμα.

  Στις βόρειες χώρες, όπου το κρύο είναι τσουχτερό, συνηθίζουν να ρίχνουν στις κάλτσες τους λίγο αλεύρι λαψάνας, πριν βγουν στο χιόνι για να κρατούν τα πόδια τους ζεστά, ειδικά όταν ξέρουν ότι θα παραμείνουν για ώρες στην ύπαιθρο. 

  Το αλεύρι τους χρησιμοποιείται στην παρασκευή της μουστάρδας.

  Αλοιφή

  Πολτοποιήστε 150 γραμμάρια ρίζες και προσθέστε αλάτι και 2 κουταλιές βάση κρέμας και βάλτε τη στο πονεμένο μέρος και χρησιμοποιήστε τη για το άσθμα, την πνευμονία, τη βρογχίτιδα, τις νευραλγίες και τους ρευματισμούς.

  Φυτό

  Φρέσκια η λαψάνα χρησιμοποιείται ωμή ή βρασμένη.

  Μασώντας φύλλα λαψάνας τονώνετε τα ούλα και με την υπεραιμία που δημιουργείται, βοηθά σε περιπτώσεις ουλίτιδας. Μπορεί συνάμα να χρησιμοποιηθεί και σαν αποχρεμπτικό μέσο, όμως λόγω του ερεθισμού που προκαλεί στο βλεννογόνο, καλά είναι να μην υπερβάλλετε, γιατί ο παρατεταμένος ερεθισμός του βλεννογόνου, μπορεί να προκαλέσει παροξυσμό βήχα.

  Βρασμένη η λαψάνα με λαδολέμονο είναι ένα θερμαντικό φαγητό και καθαρτικό του αίματος, που βοηθά στην τόνωση του οργανισμού, σε γρίπες και βρογχικά, ακόμη και σε περιπτώσεις ψύξης. 

  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το αφέψημά της.

  Αφέψημα

  Βράζουμε λαψάνα σε νερό όσο να την καλύψει, σουρώνετε και χρησιμοποιείστε το υγρό.

  Το αφέψημα αυτό ζεστό με μέλι βοηθά σαν θερμαντικό σε περιπτώσεις ψύξης, σε κρυολογήματα, γρίπες και σε βρογχικά.

  Εξωτερικά βοηθά με πλύσεις για την περιποίηση πληγών και για τη γρήγορη επούλωση τους.

  Η λαψάνα χρησιμοποιείται σαν τροφή, βρασμένη μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα χόρτα ή και με διάφορα όσπρια όπως φακές και ρεβίθια.

  Ζεστό ρόφημα φτιαγμένο από φρέσκο αγριοσινάπι χρησιμοποιείται για τα κρυολογήματα και τη δυσκοιλιότητα. Είναι, επίσης, αντιφλεγμονώδες και χωνευτικό.

  Πολλοί χρησιμοποιούν το αφέψημα για να ψήνονται πιο γρήγορα τα σκληρά κρέατα, τα φασόλια και οποιοδήποτε άλλο όσπριο ή λαχανικό.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  white mustard seeds sinapis alba

  Διαβάστε, επίσης,

  Διαλέξτε τα ανθοϊάματά σας

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με νεροκάρδαμο

  Υγεία από το φαρμακείο της φύσης

  Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα

  www.emedi.gr