Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 16:00

Θειϊκή υδραζίνη για τον καρκίνο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η θειική υδραζίνη στη θεραπεία του καρκίνου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η θειϊκή υδραζίνη ή Hydrazine Sulfate είναι το άλας υδραζίνης και θειικού οξέος. Είναι ένα λευκό, υδατοδιαλυτό άλας του υδραζινίου ως κατιόν και όξινο θειικό ανιόν, δίνοντας τον τύπο (N2H5) HSO4. Παρασκευάζεται με κατεργασία του υδατικού διαλύματος υδραζίνης με θειικό οξύ.

H θειική υδραζίνη χρησιμοποιείται ως πρόδρομος ουσία της υδραζίνης.

Το άλας της υδραζίνης προτιμάται έναντι της καθαρής υδραζίνης, διότι είναι μη πτητικό και λιγότερο ευαίσθητο στην ατμοσφαιρική οξείδωση κατά την αποθήκευση.


Ιατρικές εφαρμογές της θειϊκής υδραζίνης

Η θειική υδραζίνη χρησιμοποιείται ως χημικό ενδιάμεσο, ως καταλύτης, ως μυκητοκτόνο, αντισηπτικό, στην ανάλυση και σύνθεση των μετάλλων κ.ά

Το Sehydrin ή η θειϊκή υδραζίνη είναι μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την απώλεια της όρεξης (ανορεξία) και την απώλεια βάρους (καχεξία), οι οποίες συχνά συνδέονται με τον καρκίνο.

Η θειική υδραζίνη είναι αντικαρκινικός παράγοντας.

Πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού.

Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν τη γλυκόλυση για την ενέργεια (Warburg). Το σώμα θα μπορούσε να αντισταθμίσει αυτή την αυξημένη γλυκόλυση με την γλυκονεογένεση, η οποία είναι η οδός η αντίστροφη της γλυκόλυσης. Δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή θα απαιτούσε πολλή ενέργεια, αναστέλλοντας τη γλυκονεογένεση μπορεί να αντιστραφεί αυτή η απαίτηση ενέργειας και να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο.

Η υδραζίνη είναι ένα αντιδραστικό χημικό το οποίο στο δοκιμαστικό σωλήνα μπορεί να αδρανοποιήσει ένα από τα ένζυμα που απαιτούνται για τη γλυκονεογένεση, τη φωσφοενολοπυροσταφυλική καρβοξυκινάση (PEP-CK). Αν η γλυκόλυση και η γλυκονεογένεση είναι λειτουργικά αλληλένδετες, η αναστολή της γλυκονεογένεσης του PEP CK μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική υποχώρηση του όγκου και αντιστροφή ή διακοπή της καχεξίας στον καρκίνο. Η θειική υδραζίνη δρα μέσω της μη αναστρέψιμης αναστολής του ενζύμου φωσφοενολοπυροσταφυλική καρβοξυκινάση (PEP-CK).

Οι βραχυπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες

Ήσσονος σημασίας ναυτία και έμετο, ζάλη, πολυνευρίτιδα (φλεγμονή των νεύρων) και δυσκολία στον λεπτή έλεγχο των μυών (γράψιμο). Πιο σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια και νευροτοξικότητα, παρόμοιες με αυτές που προκαλεί η ισονιαζίδη, που πιστεύεται ότι μεταβολίζεται σε υδραζίνη στο σώμα. 

Η θειική υδραζίνη είναι, επίσης, ένας αναστολέας της μονοαμινοξειδάσης (αναστολείς MAO), και δεν πρέπει να καταναλώνεται με αλκοόλ, ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια (βενζοδιαζεπίνες).

Το 1931 o νομπελίστας στον τομέα της ιατρικής, o Otto Warburg, Ph.D., πρώτος ανακάλυψε ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν διαφορετικό μεταβολισμό της ενέργειας σε σύγκριση με τα υγιή κύτταρα. Οι κακοήθεις όγκοι, συχνά, επιδεικνύουν μία αύξηση στην αναερόβια γλυκόλυση, μια διαδικασία κατά την οποία η γλυκόζη χρησιμοποιείται ως καύσιμο από τα καρκινικά κύτταρα, με το γαλακτικό οξύ ως ένα αναερόβιο υποπροϊόν. Η μεγάλη ποσότητα γαλακτικού οξέος που παράγεται από αυτή τη ζύμωση της γλυκόζης από τα καρκινικά κύτταρα μεταφέρεται στη συνέχεια στο ήπαρ. Αυτή η μετατροπή της γλυκόζης σε γαλακτικό οξύ δημιουργεί ένα χαμηλότερο, πιο όξινο pH στους καρκινικούς ιστούς, καθώς και γενική σωματική κόπωση από τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος. Έτσι, οι μεγαλύτερο όγκοι τείνουν να έχουν ένα πιο όξινο pH.

Αυτή η αναποτελεσματική οδός του μεταβολισμού της ενέργειας  δίνει μόνο 2 γραμμομόρια τριφωσφορικής αδενοσίνης σε ενέργεια ανά mole γλυκόζης (ΑΤΡ), σε σύγκριση με τα 38 moles ΑΤΡ, από την πλήρη αερόβια οξείδωση της γλυκόζης. Με το 5 τοις εκατό (2 έναντι 38 γραμμομόρια ATP) της διαθέσιμης ενέργειας  ο καρκίνος είναι «σπατάλη» ενέργειας, και ο ασθενής αρχίζει και κουράζεται και υποσιτίζεται. Αυτός ο φαύλος κύκλος αυξάνει την σπατάλη της ενέργειας του σώματος. Είναι ένας λόγος για τον οποίο το 40 τοις εκατό των ασθενών με καρκίνο πεθαίνουν από υποσιτισμό, ή καχεξία. Ως εκ τούτου, οι θεραπείες του καρκίνου θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα μέσω της διατροφής, με συμπληρώματα για την καχεξία και για τους ασθενείς που χάνουν την όρεξή τους, με φαρμακευτική αγωγή, με την άσκηση και τη μείωση του στρες.

-Τα καρκινικά κύτταρα για την ζύμωση της γλυκόζης έχουν ένα πολύ αναποτελεσματικό μηχανισμό.
-Ως μέρος αυτής της ζύμωσης, τα καρκινικά κύτταρα δημιουργούν γαλακτικό οξύ.
-Αυτό το γαλακτικό οξύ πηγαίνει στο ήπαρ.
-Αυτή η διαδικασία κάνει, επίσης, ένα καρκινικό κύτταρο πολύ όξινο και αυτό είναι ο λόγος που τα καρκινικά κύτταρα δε θέλουν την αλκαλοποίηση.
-Τα καρκινικά κύτταρα είναι πολύ αναποτελεσματικά στην επεξεργασία της γλυκόζης (5 τοις εκατό), που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά «απόβλητα» ενέργειας.
-Αυτή η σπατάλη ενέργειας προκαλεί κόπωση και υποσιτισμό.
-Αυτή η υπερβολική χρήση της γλυκόζης από ένα καρκινικό κύτταρο είναι στην πραγματικότητα μέρος της διαδικασίας με την οποία τα καρκινικά κύτταρα στην πραγματικότητα "κλέβουν" γλυκόζη από τα φυσιολογικά κύτταρα (τα καρκινικά κύτταρα κλέβουν, επίσης, θρεπτικά συστατικά από τα φυσιολογικά κύτταρα).
-Αυτό σημαίνει ότι τα φυσιολογικά κύτταρα μπορεί κυριολεκτικά να πεθαίνουν από την πείνα, υποσιτίζονται και πεθαίνουν.

Μεγάλοι όγκοι παράγουν πολύ γαλακτικό οξύ που επαναμετατρέπεται στο ήπαρ σε γλυκόζη με μια διαδικασία που καταναλώνει πολύ ενέργεια. Για να εμποδιστεί αυτή η μετατροπή λαμβάνεται θειική υδραζίνη ή χλωριούχο καίσιο. Τα κύρια οφέλη είναι η αύξηση του σωματικού βάρους και η αύξηση της ενέργειας που είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο τελευταία στάδια του καρκίνου, όπου υπάρχει καχεξία. Επιπλέον, η ανάπτυξη του όγκου μπορεί να ανασταλεί και σε μερικές περιπτώσεις οι όγκοι εξαφανίζονται.

Το συκώτι μετατρέπει το γαλακτικό οξύ πάλι σε γλυκόζη, και τα καρκινικά κύτταρα, πάλι καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής. Όμως, η μετατροπή από το ήπαρ του γαλακτικού οξέος πίσω σε γλυκόζη καταναλώνει, επίσης, μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Απλουστευμένη εικόνα ολόκληρου του φαύλου κύκλου:

-Τα καρκινικά κύτταρα ζυμώνουν τεράστιες ποσότητες γλυκόζης, κι έτσι καταναλώνεται ενέργεια,
-Επεξεργάζονται την γλυκόζη αερόβια και πολύ αναποτελεσματικά,
-Ένα υποπροϊόν αυτής της ζύμωσης είναι το γαλακτικό οξύ,
-Αυτό το γαλακτικό οξύ στη συνέχεια πηγαίνει στο ήπαρ,
-Το συκώτι στη συνέχεια μετατρέπει αυτό το γαλακτικό οξύ πίσω σε γλυκόζη, καταναλώνοντας ακόμα περισσότερη ενέργεια,
-Μεγάλο μέρος αυτής της γλυκόζης καταναλώνεται από τα καρκινικά κύτταρα και ο φαύλος κύκλος αρχίζει ξανά.

Η καχεξία είναι η σπατάλη ενέργειας σε ασθενείς με καρκίνο. Το δέρμα και τα οστά φθείρονται, ενώ ο καρκίνος συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο καρκίνος μεταβολίζει ελλιπώς τη γλυκόζη, μετατρέποντάς την σε γαλακτικό οξύ... Αυτό το γαλακτικό οξύ (αν φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος) ταξιδεύει στο ήπαρ, όπου μετατρέπεται και πάλι σε γλυκόζη με μία διαδικασία που καταναλώνει ένα τεράστιο ποσό ενέργειας του σώματος. Αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται και σχηματίζονται πολλά απόβλητα.

Η θειϊκή υδραζίνη με το μπλοκάρισμα ενός ενζύμου που είναι ένζυμο κλειδί στο ήπαρ επιτρέπει στο γαλακτικό οξύ να μετατραπεί σε γλυκόζη.


Η καχεξία

Σε μια χρόνια λοίμωξη ή χρόνια πάθηση, η θερμοκρασία του ασθενούς αυξάνεται, ο αριθμός των CD4 πέφτει κάτω από τον αριθμό των CD8, και η όρεξη πέφτει έως ότου ο ασθενής αναπτύξει παθολογική ανορεξία. Το σώμα χρειάζεται ακόμη τροφή, οπότε αρχίζει να διασπά το λίπος με  τη διαδικασία της γλυκογένεσης, και αρχίζει να διασπά τις πρωτεΐνες για να παραδώσει αυτά τα πρόδρομα σάκχαρα, που παράγονται από τη γλυκογένεση, στο σώμα.

Ο μεταβολισμός του όγκου και των καρκινικών κυττάρων είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικός από εκείνον των κανονικών κυττάρων: τα φυσιολογικά κύτταρα μεταβολίζουν αερόβια, χρησιμοποιώντας οξυγόνο, και ο μεταβολισμός αυτός είναι 15 φορές πιο αποτελεσματικός από αυτό των τα καρκινικών κυττάρων που μεταβολίζουν αναερόβια, μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης.

Η ζύμωση, είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί πολύ περισσότερα σάκχαρα  από τον αερόβιο μεταβολισμό των κυττάρων. Επιπλέον, ο ρυθμός μεταβολισμού ενός όγκου είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των φυσιολογικών κυττάρων, έτσι ώστε η ποσότητα των σακχάρων που χρειάζεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Τελικά ο ασθενής πεθαίνει για να τραφεί ο όγκος. Η πείνα είναι η κύρια αιτία θανάτου στον καρκίνο και σε ασθενείς με AIDS.

Με λίγα λόγια, όταν κάποιος δεν λαμβάνει φαγητό, το σώμα χρησιμοποιείται για να ταΐστούν τα καρκινικά κύτταρα. 

Το γαλακτικό οξύ συσσωρεύεται και επάγει τη συσσώρευση οξέος μέσα στο κύτταρο, το οποίο προκαλεί τώρα αλλαγές στο DNA του κυττάρου και γίνεται προώθηση της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων. Με άλλα λόγια, ο καρκίνος  τροφοδοτείται σε ένα όξινο περιβάλλον. Η θειϊκή υδραζίνη παρεμβαίνει στην ικανότητα του ήπατος να παράγει γλυκόζη από γαλακτικό οξύ (το ένζυμο που ονομάζεται φωσφοενολοπυροσταφυλική καρβοξυκινάση).

Η αλλαγή στη διατροφή, από μόνη της, συνήθως, κάνει ένα άτομο να χάσει βάρος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει καχεξία. Η καχεξία είναι διαφορετική. Με την καχεξία το σώμα κυριολεκτικά τρώγεται από τον καρκίνο (μυς του προσώπου, λίπος και πολλά άλλα μέρη του σώματος).

Έτσι, ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε φυσιολογική απώλεια βάρους και στην παθολογική απώλεια βάρους. 

Υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν ανεξέλεγκτη απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις διαταραχές της ορμονικής ισορροπίας μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιος μπορεί από κατάθλιψη να μην θέλει να φάει.


Πρωτόκολλο θειϊκής υδραζίνης - Minnesota Wellness Protocol:

Μία κάψουλα 60 mg κάθε μέρα για τις πρώτες τρεις ημέρες, με ή πριν από το πρωινό.
Μία κάψουλα 60 mg κάψουλα δύο φορές την ημέρα για τις επόμενες τρεις ημέρες, με ή πριν από το πρωινό και πριν από το δείπνο.
Μία κάψουλα 60 mg τρεις φορές την ημέρα στη συνέχεια, περίπου κάθε οκτώ ώρες πριν ή με το φαγητό.

Αυτό το πρωτόκολλο εφαρμόζεται σε έναν ασθενή βάρους 55 kg και άνω. Για έναν ασθενή βάρους 50 kg και κάτω, η μείωση στο μισό των δόσεων είναι κι αυτή αποτελεσματική.

Η θειική υδραζίνη είναι πιο αποτελεσματική όταν χορηγείται μόνη της μην χορηγείτε άλλα φάρμακα μισή ώρα πριν ή μετά τη χορήγηση της θειικής υδραζίνης. Αν υπάρχει κατάλληλη απάντηση της νόσου με δύο κάψουλες την ημέρα, οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν αυτή την δόση και να μην την αυξήσουν.

Καλύτερη αποτελεσματικότητα με θειική υδραζίνη παρατηρείται, διατηρώντας την καθημερινή θεραπεία για 45 ημέρες που ακολουθείται από μια διακοπή για 1 έως 2 εβδομάδες και στη συνέχεια επαναλαμβάνεται ο κύκλος. Αυτή η διακοπή βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης των περιφερικών νευρικών συμπτωμάτων. Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι υπάρχει ασυμβατότητα της θειικής υδραζίνης με την αιθανόλη, τα βαρβιτουρικά, και τα ηρεμιστικά. 


Πρωτόκολλο θειϊκής υδραζίνης Walter Last:

Λαμβάνεται 1 κάψουλα 60 mg τρεις φορές ημερησίως με τα γεύματα.

Ξεκινήστε με μία μόνο κάψουλα 60 mg με το πρωινό για τρεις ημέρες, και στη συνέχεια, προσθέστε μια δεύτερη κάψουλα με το μεσημεριανό γεύμα για άλλες τρεις ημέρες και, τέλος, μία επιπλέον κάψουλα με το δείπνο. Εάν το σωματικό βάρος είναι μικρότερο από περίπου 55 kg τότε μπορείτε να παίρνετε μόνο δύο κάψουλες την ημέρα και αν είναι κάτω από 43 kg παίρνετε 1 κάψουλα των 30 mg τρεις φορές την ημέρα. Εάν αισθάνεστε καλά με αυτό το πρόγραμμα, τότε αυτό το πρόγραμμα μπορεί να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες, αλλά πιο καλά είναι διακόπτεται για δύο εβδομάδες μετά από περίπου έξι εβδομάδες.

Είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα της θεραπείας σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα.


Προειδοποιήσεις για την θειϊκή υδραζίνη

Η θειική υδραζίνη είναι ένας αναστολέας ΜΑΟ (αναστολέας μονοαμινοξειδάσης). Αναστέλλει ένα ένζυμο που διασπά τις μονοαμίνες (σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη), που είναι αυτές οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μας κάνουν ευτυχισμένους. Οι αναστολείς ΜΑΟ έχουν χρησιμοποιηθεί ως αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο, οι αναστολείς ΜΑΟ μεταβολίζουν την τυραμίνη, που είναι ένα αμινοξύ. Κατά τη λήψη ενός αναστολέα της ΜΑΟ, η τυραμίνη δεν διασπάται, και όποιος τρώει τρόφιμα που έχουν τυραμίνη, μπορεί να αυξηθεί η αρτηριακή πίεσή τους και να προκληθεί ταχυκαρδία και σοβαρός πονοκέφαλος. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, ειδικά για κάποιον που έχει καρκίνο. Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα διατροφής του καρκίνου, και θα πρέπει να αποφεύγονται ούτως ή άλλως.

Τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη είναι: 

-Τα ώριμα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα περισσότερα τυριά (εκτός από το τυρί cottage, τυρί κρέμα και τη φρέσκια Mozzerlla), το τουρσί, τα κρέατα, τα χοτ ντογκ, το γιαούρτι, τα κρασιά και οι μπύρες.

-Τα ξηρά και ζυμωμένα λουκάνικα, τα σαλάμι, το πεπερόνι, το corned beef, και το συκώτι

-Η ρέγκα και όλα τα παστά αποξηραμένα ψάρια

-Τα κουκιά, η φάβα, οι φακές, τα μπιζέλια και τα φασόλια σόγιας

-Οι ζωμοί  κρέατος

-Τα εκχυλίσματα μαγιάς και η ζύμη ζυθοποιού, η μπύρα, το κόκκινο κρασί, το Chianti, το μπορντό, το σέρι, το βερμούτ

-Το ξινολάχανο

-Φρούτα, όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, μπανάνες, αβοκάντο, αποξηραμένα σύκα, σταφίδες, κόκκινα δαμάσκηνα, σμέουρα

-Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι και η κρέμα γάλακτος)

-Η σοκολάτα

-Η καφεΐνη (καφές, τσάι και ποτά τύπου κόλα)

-Το λευκό κρασί

-Τα αποστάγματα

-Η σάλτσα σόγιας, το miso, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα

-Το συκώτι από βόειο κρέας ή το συκώτι κοτόπουλου

-Οι σπόροι κολοκύθας

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε τροφή με υψηλή πρωτεΐνη που έχει υποστεί ωρίμανση. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε τυραμίνη είναι προϊόντα ζύμωσης, όπως τα περισσότερα τυριά, τα αλλαντικά ή ψάρια, η κρέμα και το γιαούρτι, το tofu και το tempeh, οι κύβοι ζωμών, το λάχανο τουρσί, τα τουρσιά και τα εκχυλίσματα μαγιάς. Επίσης, καλύτερα να μην καταναλώνονται κουκιά, αβοκάντο, μπανάνες, σταφίδες, σύκα, χουρμάδες και αποξηραμένα φρούτα, καθώς και υπερώριμα φρούτα.

Επίσης, θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγεται οποιαδήποτε συμπλήρωμα διατροφής που προκαλεί αλλεργία ή έχει υποστεί ζύμωση.

Η θειική υδραζίνη είναι ένας αναστολέας μονοαμινοξειδάσης και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ηρεμιστικά ή καταπραϋντικά σε δόσεις μεγαλύτερες από 100 mg ανά ημέρα. Ειδικά οι βενζοδιαζεπίνες και οι φαινοθειαζίνες θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως, επίσης τα αντιισταμινικά, το αλκοόλ και άλλοι παράγοντες που καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η μορφίνη.

Επίσης, δεν θα πρέπει να λαμβάνετε βιταμίνη Β6.

Η θειϊκή υδραζίνη είναι ένας αναστολέας μη αναστρέψιμος και ισχυρός της μονοαμινοξειδάσης και μπορεί να έχει δυνητικά θανατηφόρα αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως τα βαρβιτουρικά, ηρεμιστικά και το αλκοόλ  είναι ασυμβίβαστα με τους αναστολείς ΜΑΟ και η χρήση και των δύο μαζί θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες.

Φάρμακα και ουσίες που δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί με θειϊκή υδραζίνη:

-αιθανόλη

-αλκοολούχα ποτά

-βαρβιτουρικά και ηρεμιστικά (Xanax, Valium κ.ά)

-καταπραϋντικά σε δόσεις μεγαλύτερες από 100 mg ανά ημέρα, ειδικά βενζοδιαζεπίνες και φαινοθειαζίνες

-αντιισταμινικά

-αντιεμετικά

-άλλοι παράγοντες που καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η μορφίνη

-τρόφιμα με τυραμίνη

-η βιταμίνη Β6

-η βιταμίνη C σε ημερήσιες δόσεις άνω των 250 mg (από όλες τις πηγές)

-φυσικά, εκτός από όλα αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη.

-τέλος, η θειική υδραζίνη θα πρέπει να λαμβάνεται σε ακριβείς δόσεις. Η υπερδοσολογία μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

-αν ο ασθενής με καρκίνο έχει πολύ πόνο, το χλωριούχο καίσιο με  DMSO και η Aloe είναι σε θέση να σταματήσουν τον πόνο μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες.

-η μορφίνη, ή ένα παρόμοιο φάρμακο θα πρέπει να έχουν αποβληθεί από τον οργανισμό πριν από την έναρξη της θειικής υδραζίνης.


Χορήγηση θειϊκής υδραζίνης σε καρκίνο Σταδίου IV 

-Εάν έχετε 50 τοις εκατό αύξηση στο μέγεθος του κάθε όγκου ή σοβαρό οίδημα ή φλεγμονή, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε χλωριούχο καίσιο και DMSO.

-Με τη θειική υδραζίνη δεν μπορείτε να λαμβάνετε μεγάλες δόσεις βιταμίνης C.

-Το χλωριούχο καίσιο θα μπλοκάρει τον κύκλο καχεξίας στα καρκινικά κύτταρα, μπλοκάροντας την γλυκόζη. Το DMSO θα οδηγήσει το χλωριούχο καίσιο στα καρκινικά κύτταρα. 

-Τα φυσιολογικά κύτταρα κυριολεκτικά πεθαίνουν από την πείνα από την καχεξία. Τα οστά και οι μύες του προσώπου κυριολεκτικά τρώγονται από τον κύκλο της καχεξίας, προκειμένου να "τροφοδοτήσουν" τα καρκινικά κύτταρα. Είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των μη καρκινικών κυττάρων να λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα διατροφής που δίνει στον οργανισμό πολλά θρεπτικά συστατικά. 

-Το MSM, το οποίο είναι ένα παράγωγο του DMSO, είναι γνωστό ότι μπλοκάρει το σχηματισμό γαλακτικού οξέος, και το μεταφέρει έξω από το σώμα. Το MSM εμποδίζει την κρυστάλλωση και συσσώρευση γαλακτικού οξέος. Το MSM ξεπλένει το γαλακτικό οξύ έξω από το σώμα, μαζί με όλες τις τοξίνες. Με τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων MSM, οι περισσότερες τοξίνες που προκαλούν πόνο θα ξεπλυθούν από το σώμα σας. Το γαλακτικό οξύ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια τοξίνη, και μπορεί να αποτοξινωθεί ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλη τοξίνη στο σώμα.

-Πάρτε ριβόζη για τη θεραπεία της ινομυαλγίας, διότι μπορεί να περάσει το γαλακτικού οξύ στο σώμα και να πάρει γλυκόζη απ 'ευθείας από τους μύες. Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για τους ασθενείς με καχεξία.

-Καθαρίστε το συκώτι σας, με συμπληρώματα διατροφής που δεν περιέχουν τυραμίνη και δεν έχουν υποστεί ζύμωση.

-Η διατροφή καρκίνου είναι πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Όσοι είναι πολύ αδύναμοι, δεν πρέπει να τρώνε πολλά ωμά τρόφιμα.

-Αποφύγετε τα συμπληρώματα με κριθάρι.

-Αποφύγετε τα συμπληρώματα αμινοξέων.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Πώς ο καρκίνος αυτοθεραπεύεται

Ένα απλό πρωτόκολλο αλκαλοποίησης για αυτοθεραπεία του καρκίνου

Πρωτόκολλο αλκαλοποίησης του οργανισμού

Συνταγές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Οι καλύτερες τροφές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Αλκαλική διατροφή για τη θεραπεία του καρκίνου

Πώς το όξινο pH στο σώμα συνδέεται με τον καρκίνο

Απλοί τρόποι για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Το μείγμα βοτάνων της EMEDI για τον καρκίνο

Ένα τσάι από βότανα για τον καρκίνο.

Ποιοι πρέπει να παίρνουν συνένζυμο Q10; 

Συνένζυμο Q10

Ποιοι πρέπει να παίρνουν βιταμίνη C

Θεραπεία του καρκίνου με βιταμίνη C 

Ποιοι πρέπει να παίρνουν βιταμίνη D

Γιατί πρέπει καθημερινά να παίρνετε βιταμίνη D

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Η βιταμίνη D

Ήλιος και βιταμίνη D

Γανόδερμα

Γανοθεραπεία

Tα μανιτάρια κατά του καρκίνου

Το γανόδερμα στη θεραπεία του καρκίνου

Η βιταμίνη Β17 έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο

Λετρίλη

Κουκούτσια από βερίκοκα για τον καρκίνο

Το ορθομοριακό νερό είναι το καλύτερο νερό

Το καλύτερο νερό

Φτιάξτε μόνοι σας αλκαλικό νερό

Πότε η μαγειρική σόδα θεραπεύει τον καρκίνο

Είναι η σόδα φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου;

Τα οφέλη όταν πίνετε νερό με λεμόνι

Πίνουμε το πρωί ζεστό νερό με λεμόνι

Το λεμόνι είναι όξινο ή αλκαλικό;

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Η αντλία νατρίου και καλίου στη θεραπεία του καρκίνου

Γιατί τα χημειοθεραπευτικά δεν λειτουργούν

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Μέλι με κουρκουμίνη

Να τρώτε μισό κουταλάκι κουρκουμίνη την ημέρα

Χυμός κουρκουμίνης για καλή υγεία

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης

Κουρκουμίνη

Ποιοι πρέπει να παίρνουν σελήνιο

Χρήσιμες πληροφορίες για το σελήνιο

Κετογενική δίαιτα

Ο καρκίνος του προστάτη και οι συμβατικές ιατρικές θεραπείες

Ο καρκίνος δεν μπορεί να μας σκοτώσει

Μάθετε τι είναι ο καρκίνος για να μην τον φοβάστε

Όλα μπορούν να θεραπευθούν

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Συμπλήρωμα μετάλλων που κάνει θαύματα

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε πονοκέφαλο

Οι τροφικές αλλεργίες

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 2484 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 20:49
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Χρήσιμες πληροφορίες για την τριχίνωση Χρήσιμες πληροφορίες για την τριχίνωση

  Tριχίνωση

  Τριχίνωση είναι μια παρασιτική νόσος οφειλόμενη στον διηθητικό σκώληκα Trichinella spiralis. Οι άνθρωποι μολύνονται με τη βρώση της προνύμφης του σκώληκα, από μισοψημένο κρέας χοιρινού, αρκούδας, φώκιας, αλόγου και άλλων άγριων ζώων. Τα κλινικά σημεία εμφανίζονται κατά τον κύκλο ζωής του παράσιτου. Μετά την βρώση της προνύμφης αρχίζει η εντερική φάση της ζωής του ενήλικα σκώληκα. Αυτή η φάση αρχίζει από 5 ημέρες μέχρι 2 εβδομάδες μετά τη βρώση. Η μεταναστευτική της προνύμφης και ο εποικισμός των μυών αρχίζει από μια μέχρι 6 εβδομάδες μετά την βρώση ατελώς ψημένου κρέατος. Το τελικό στάδιο είναι η περίοδος της εγκυστώσεως της προνύμφης μέσα στον ανθρώπινο μυ και εμφανίζεται από την τρίτη μέχρι την ένατη εβδομάδα μετά την βρώση

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Μυοσκελετικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Περιπτώσεις έχουν αναφερθεί από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Εμφανίζεται πιο συχνά στις ηλικίες 20-49

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

  Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το όργανο και τη συνολική ιστική μάζα που είναι προσβεβλημένα. Οι σκελετικοί μυς που προσβάλλονται πιο πολύ είναι οι μασητήρες, η γλώσσα, το διάφραγμα, ο δελτοειδής, ο δικέφαλος, ο γλουτιαίος και ο γαστροκνήμιος. Οι φάσεις Ι και ΙΙ και ΙΙΙ μπορεί να επισυμβούν ταυτόχρονα

  Φάση Ι, εντερική

  • Εμετός 
  • Κράμπες 
  • Διάρροια
  • Κοιλιακός πόνος 
  • Κρυάδες
  • Πυρετός 

  Φάση ΙΙ, μετανάστευση των προνυμφών 

  • Ηωσινοφιλία 
  • Περικογχικό οίδημα οφθαλμών
  • Μυαλγία
  • Μυϊκή ευαισθησία
  • Πόνοι αρθρώσεων 
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Υποεπιπεφυκιτιδικές αιμορραγίες 
  • Αιμορραγίες αμφιβληστροειδούς
  • Φωτοφοβία
  • Δίψα
  • Πνευμονίτιδα

  Φάση ΙΙΙ, εγκύστωσης στους μύες

  • Δύσπνοια
  • Βραχνάδα
  • Αδιαθεσία
  • Ατονία/κατάπτωση

  ΑΙΤΙΑ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

  Μερικώς ψημένο κρέας χοιρινού, αρκούδας, φώκιας, αλόγου και άλλων άγριων ζώων

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

  • Συμμετοχή σε κυνήγι άγριων ζώων, χρήση προϊόντων κρέατος χοιρινού που παρασκευάζεται οικιακά, μη εμπορικές πηγές κρέατος
  • Εθνικές ομάδες νοτιανατολικής Ασίας, συνήθως, παρασκευάζουν το δικό τους χοιρινό κρέας ή προτιμούν προϊόντα που περιέχουν μερικώς ψημένο χοιρινό
  • Ομάδες που ζουν σε μικρές αγροτικές εκτάσεις και δεν έχουν την δυνατότητα να παρασκευάζουν/συντηρούν το χοιρινό κρέας με μοντέρνα τεχνολογία

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Οξύς ρευματικός πυρετός 
  • Αρθρίτιδα, αγγειοοίδημα
  • Νόσος του συνδετικού ιστού που προσβάλλουν αγγεία
  • Εγκεφαλίτιδα 
  • Ηωσινόφιλη λευχαιμία
  • Δερματομυοσίτιδα
  • Γαστρεντερίτιδα
  • Γρίπη
  • Σπειραματονεφρίτιδα
  • Μυοσίτιδα
  • Μηνιγγίτιδα
  • Μυοκαρδίτιδα
  • Πνευμονίτιδα
  • Οζώδης πολυαρτηρίτιδα
  • Τυφοειδής πυρετός
  • Φυματίωση 
  • Κυματοειδής πυρετός

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Σημαντική υπεργαμμασφαιριναιμία
  • Ηωσινοφιλία
  • Αυξημένη CPK
  • Αυξημένη LDH
  • Φυσιολογική ΤΚΕ

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Σπάνια, το θειαβενδαζόλιο αυξάνει την SGOT

  maxresdefault 43

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Ζώσες προνύμφες στους μυς, ενήλικες σκώληκες στα κόπρανα (σπάνιο)

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • Σύνδεση συμπληρώματος 
  • Έμμεσος ανοσοφθορισμός
  • ELISA (ανοσοενζυμική μέθοδος)

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Ακτινογραφία θώρακος μπορεί να δείχνει διηθήματα βαμβακοειδή
  • Αξονική τομογραφία θώρακος μπορεί να είναι χρήσιμη στην ανάδειξη ασβεστοποιημένων μυϊκών κύστεων 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Μυϊκή βιοψία γαστροκνημίου ή δελτοειδούς μυός

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Εξαρτάται από τις επιπλοκές όταν υπάρχουν
  • Εκπαίδευση σχετικά με τις μεθόδους διακοπής περαιτέρω μεταδόσεως, π.χ. καλό ψήσιμο του κρέατος, καλή παρασκευή και αποθήκευση κρέατος κυνηγιού

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Στην πρώιμη εντερική φάση και για την θεραπεία των ώριμων παρασίτων ενδείκνυται θειοβενδαζόλη σε δοσολογία από το στόμα 25 mg/kg για 5-10 μέρες, μέγιστο 1,5 gm. Η κλινική ανταπόκριση διαφέρει. Για τις προνύμφες των μυών μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεβενδαζόλη σε δοσολογία 200-400 mg 3 φορές την ημέρα για 10 μέρες. Όλα τα στάδια, εντερικό, σχηματισμός προνυμφών, μετανάστευση προνυμφών και εγκατάσταση στους μυς ανταποκρίνονται στη θεραπεία
  • Αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων με κορτικοστεροειδή, 20-60 mg/ημέρα για 5 μέρες και στη συνέχεια μείωση των δόσεων για διάστημα ενός μηνός
  • Αντιμετώπιση των μυϊκών αλγών με σαλικυλικά 

  Αντενδείξεις: Τα κορτικοστεροειδή αντενδείκνυνται στο εντερικό στάδιο

  Προφυλάξεις: Μικρή κλινική εμπειρία στη χρήση των φαρμάκων σε μικρά παιδιά και κατά τη διάρκεια της κυήσεως 

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις: Η θειοβενδαζόλη δρα αθροιστικά στο ήπαρ με την θεοφυλλίνη. Η θεοφυλλίνη ενδεχομένως να φθάσει σε τοξικά επίπεδα

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Αλβενδαζόλη 400 mg δύο φορές την ημέρα για 15 μέρες 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Παρακολούθηση των σημείων και συμπτωμάτων των επιπλοκών 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Αποφυγή ωμού ή μη καλά ψημένου χοιρινού κρέατος. Εναλλακτικά, κατάψυξη του κρέατος μπορεί να είναι επίσης αποτελεσματική αν και η τεχνική αυτή είναι λιγότερο αξιόπιστη

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

  • Μηνιγγίτιδα
  • Εγκεφαλίτιδα
  • Μυοκαρδίτιδα
  • Νεφρίτιδα
  • Φλεγμονή των κόλπων 
  • Σπειραματονεφρίτιδα

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές ή μικρής διάρκειας. Η πρόγνωση είναι καλή στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να επέλθει θάνατος (συνήθως, ως αποτέλεσμα καρδιακής ανεπάρκειας ή πνευμονίας)

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

  nejmicm990318 f1

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Ασκαρίδες εντέρου

  Μυοκαρδιοπάθεια

  Tριχίνωση

  Μυοκαρδίτιδα

  www.emedi.gr

   

   

 • Υπακτικών κατάχρηση Υπακτικών κατάχρηση

  Χρήσιμες πληροφορίες για την κατάχρηση υπακτικών

  Από την κατάχρηση υπακτικών υπάρχει διάρροια που προκαλείται από χρήση φαρμάκων από τον ίδιο τον ασθενή ή από έναν ασθενή που προσποιείται διάρροια, με την προσθήκη υγρού (π.χ. ούρων) στα κόπρανα

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Γαστρεντερικό, Νευρικό

  Επικρατέστερη ηλικία: 

  • 18 ως 40 χρόνων με ψυχογενή βουλιμία
  • 40 ως 60 χρόνων χωρίς βουλιμία

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες < Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΥΠΑΚΤΙΚΩΝ

  • Διάρροια
  • Επιπρόσθετα συμπτώματα - κοιλιακό άλγος, άλγος στο ορθό, ναυτία, έμετος, απώλεια βάρους, μυϊκή αδυναμία, άλγος στα οστά
  • Επιπρόσθετα συμπτώματα - υπογλυκαιμία, μελάγχρωση δέρματος, πληκτροδακτυλία, κυκλικό οίδημα, νεφρικοί λίθοι, μελάνωση του κόλου
  • Τα σημεία και συμπτώματα θα επιμείνουν παρά τα χρόνια της έρευνας και της επανεκτίμησης

  ΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΥΠΑΚΤΙΚΩΝ

  Πρόσληψη οποιουδήποτε υπακτικού

  Ψυχολογικοί παράγοντες

  • Ψυχογενής βουλιμία
  • Δευτερογενές όφελος
  • Υστερική συμπεριφορά
  • Απρόσφορη αντίληψη των "φυσιολογικών" συνηθειών του εντέρου
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  Περιλαμβάνει οποιαδήποτε πηγή διάρροιας εκκριτικής ή ωσμωτικής πηγής

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Δοκιμασία ορού - υποκαλιαιμία
  • Η γενική ούρων μπορεί να μην είναι φυσιολογική 
  • Ηλεκτρολύτες και ωσμωτικότητα κοπράνων 
  • pH κοπράνων (η αλκαλοποίηση υποδηλώνει παρουσία φαινολοφθαλεΐνης)
  • Κόπρανα για τίτλους καθαρτικών 
  • Όγκος και ηλεκτρολύτες ούρων 

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Μελάνωση κόλου
  • "Καθαρτικό κόλον" - αναφέρεται στη διάταση και την χαρακτηριστική εμφάνιση στο βαριούχο υποκλυσμό

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  Έλεγχος σε δωμάτιο νοσοκομείου

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Βαριούχος υποκλυσμός - καθαρτικό κόλον

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Προσεκτική επιλογή, όταν θέλετε να αποκλείσετε άλλες νόσους
  • Προσπαθήστε να μην επαναλάβετε προηγούμενες εκτιμήσεις
  • Σιγμοειδοσκόπηση

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Διακόψτε τη χρήση καθαρτικών
  • Είναι ουσιώδης η ψυχολογική υποστήριξη
  • Σταδιακή αποδέσμευση από τη μακροχρόνια κατάχρηση καθαρτικών 
  • Αντιμετώπιση του ασθενούς ευγενικά και με υποστήριξη και κατανόηση
  • Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα

  image 54

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Πρόγραμμα σωματικής άσκησης

  ΔΙΑΙΤΑ

  Εξασφαλίστε καλές διατροφικές συνήθειες

  • Αυξήστε την πρόσληψη ινών 
  • Ικανοποιητικές θερμίδες, ειδικά σε βουλιμία

  ΦΑΡΜΑΚΑ 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Βασίζονται στην ψυχολογική αξιολόγηση 

  Μη ερεθιστικά καθαρτικά, αν χρειάζεται

  • Λακτουλόζη 
  • Ίνες

  Προφυλάξεις: Οι ασθενείς θα προσπαθήσουν με έξυπνο χειρισμό, να κρύψουν το πρόβλημακαι συχνά μεγάλες ποσότητες καθαρτικών 

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις: Αυξημένο ποσοστό σπλαχνικής ροής, μπορεί να επηρεάσει το ποσοστό της απορρόφησης φαρμάκων: αντιβιοτικών, ορμονών, κλπ. 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Προσεκτική ψυχολογική συμβουλή 
  • Προσεκτική ιστορική υποστήριξη. Δείξτε ενδιαφέρον με συχνές επισκέψεις, όσο χρειάζεται

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • Υποψία σε ασθενείς με εμμένουσα χρόνια διάρροια 
  • Παρακολουθήστε υιοθετώντας τακτική ιατρού, που ελπίζει σε καλά αποτελέσματα 
  • Αποφύγετε την ερευνητική χειρουργική 
  • Αποφύγετε τους επαναλαμβανόμενους ελέγχους

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Κίνδυνος από τις πολλές δοκιμασίες και διεργασίες και χειρουργικές επεμβάσεις 
  • Κακή διατροφή
  • Ηλεκτρολυτικές διαταραχές (υπογλυκαιμία)
  • Θανατηφόρα ατυχήματα ειδικά σε παιδιά, στα οποία δόθηκαν καθαρτικά από τους γονείς
  • Νεφρικοί λίθοι
  • Οστεομαλακία
  • Υπολευκωματιναιμία
  • Στεατόρροια
  • Νόσοι ήπατος
  • Απώλεια μυϊκού τόνου
  • Καθαρτικόν κόλον

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Παρατεταμένη πορεία
  • Η πρόγνωση σχετίζεται με την ψυχολογική αντίδραση

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: 

  • Θάνατος 
  • Εξάρτηση από καθαρτικά εφ' όρου ζωής

  Γηριατρικό: 

  • Δεν είναι συνηθισμένο να ξεκινάει πάνω από την ηλικία των 60 χρόνων
  • Ακράτεια από το ορθό

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα για τη δυσκοιλιότητα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα για τη δυσκοιλιότητα

  Treatment for Laxative Abuse p6vzpq1vp2bix6azs9r06b56mm3hwnejx9ko3jew0w

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για το ορθοπρωκτικό απόστημα

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

  Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας στο πεπτικό σύστημα

  Υγρή παραφίνη

  Κνησμός δακτυλίου του πρωκτού

  Ραγάδα δακτυλίου

  Ποια φάρμακα απαγορεύονται στην μυασθένεια;

  Μήπως έχετε ακράτεια κοπράνων;

  Δυσκοιλιότητα

  Δισακοδύλη για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

  www.emedi.gr

   

   

 • Συγγενές μεγάκολο Συγγενές μεγάκολο

  Χρήσιμες πληροφορίες για το συγγενές μεγάκολο

  Συγγενές μεγάκολο ή νόσος Hirschsprung είναι συγγενής πάθηση του κόλου που χαρακτηρίζεται από λειτουργική απόφραξη, κατακράτηση κοπράνων και μεγάλη διάταση του κόλου

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Πεπτικό, Νευρικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Βρεφική

  Επικρατέστερο φύλο: 

  • Άνδρες > Γυναίκες σε προσβολή μικρού τμήματος (8:2)
  • Άνδρες > Γυναίκες σε προσβολή μεγάλου τμήματος (5:4)

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΜΕΓΑΚΟΛΟΥ

  Κόπρανα ταινιοειδή ή σφαιρικά με παστώδη σύσταση

  Πρώτη βρεφική ηλικία:

  • Πρώιμη εγκατάσταση, αδυναμία του νεογνού να αποβάλλει το μυκώνιο σε 24 με 48 ώρες μετά τη γέννηση
  • Επίμονη δυσκοιλιότητα
  • Μεγάλη διάταση της κοιλιάς και μετεωρισμός
  • Ορατές περισταλτικές εντερικές κινήσεις 
  • Έμετοι
  • Ψηλαφητή μάζα κοπράνων
  • Καθυστέρηση ανάπτυξης (πιθανή)

  Μεγαλύτερα βρέφη:

  • Καθυστερημένη ανάπτυξη 
  • Ανορεξία
  • Απουσία του φυσιολογικού αντανακλαστικού της αφόδευσης 
  • Κενή λήκυθος στη δακτυλική εξέταση 
  • Ψηλαφητό παχύ έντερο
  • Ορατός περισταλτισμός
  • Υπολευκωματιναιμία 

  ΑΙΤΙΑ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΜΕΓΑΚΟΛΟΥ

  Συγγενής απουσία των νευρικών πλεγμάτων του Meissner και Auerbach του εντερικού τοιχώματος, συνήθως, περιορίζεται στο κόλο

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΜΕΓΑΚΟΛΟΥ

  • Οικογενειακό ιστορικό νόσου του Hirschsprung
  • Κίνδυνος εμφάνισης στα παιδιά όταν ο γονέας έχει προσβολή βραχέος τμήματος - 2%, όταν έχει προσβολή μεγάλου τμήματος - μέχρι 50%
  • Κίνδυνος εμφάνισης στα αδέλφια όταν έχει προσβληθεί το κορίτσι - το αγόρι έχει κίνδυνο 18% (μεγάλο τμήμα)

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΜΕΓΑΚΟΛΟΥ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Μεγάκολο, δευτεροπαθές (νόσος του Chagas)
  • Μεγάκολο, επίκτητο
  • Λειτουργική δυσκοιλιότητα
  • Υπογαγγλιόνωση
  • Σύνδρομο απόφραξης από μυκώνιο
  • Σύνδρομο βραχέος αριστερού κόλου
  • Ειλεός από μυκώνιο

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Ηλεκτρολύτες, λευκώματα, γενική αίματος, γενική ούρων, θυρεοειδικές ορμόνες 

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Συγγενής έλλειψη των μυεντερικών νευρικών πλεγμάτων των Meissner και Auerbach του εντερικού τοιχώματος του κόλου
  • Η απόφραξη μπορεί να ξεκινάει από τον πρωκτό και να επεκτείνεται κεντρικά προσβάλλοντας άλλοτε άλλο τμήμα του παχέος εντέρου ή του τελικού ειλεού
  • Υπερμεγέθης διάταση και πάχυνση όλων των στιβάδων του προσβεβλημένου τμήματος του κόλπου 
  • Ορθοσιγμοειδική αγαγγλιόνωση
  • Υποβλεννογόνια υπερτροφία νευρικών δεματίων 

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • Πρωκτοσκόπηση λήκυθος κενή από κόπρανα
  • Βιοψία: απουσία γαγγλίων στο τοίχωμα του στενωμένου τμήματος του ορθού
  • Μανομετρία ορθού

  3 Figure3 1

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Ακτινογραφία: ο βαριούχος υποκλυσμός δείχνει:

  • Μεγάλη, ωοειδή μάζα που περιβάλλεται από μικρές, ακανόνιστες διαυγάσεις 
  • Διάταση του σιγμοειδούς που υπέρκειται του στενωμένου, περιφερικού τμήματος του σιγμοειδούς ή του ορθού
  • Στενωμένο τμήμα κατατμημένο
  • Υδραερικά επίπεδα
  • Ανύψωση του διαφράγματος

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Βιοψία, με αναρρόφηση, εντερικού τοιχώματος
  • Βαριούχος υποκλυσμός
  • Πρωκτοσιγμοειδοσκόπηση
  • Βιοψία παχέος εντέρου
  • Λαπαροσκόπηση: φυσιολογική διάταση του εγγύς κόλου
  • Μονομετρία ορθού: αδυναμία χαλάρωσης του έσω σφιγκτήρα

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΜΕΓΑΚΟΛΟΥ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Πρώιμη διερεύνηση (έξω- ή ενδονοσοκομειακή). Εισαγωγή στο νοσοκομείο για χειρουργική αντιμετώπιση

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συμπτωματική ή ριζική 

  • Μπορεί να απαιτείται επείγουσα διόρθωση υγρών και ηλεκτρολυτών 
  • Αφαίρεση κοπράνων - υποκλυσμοί με 85-115 gr μεταλλικού ελαίου και στη συνέχεια επαναλαμβανόμενα κλύσματα με φυσιολογικό ορό 
  • Αποφυγή χρήσης άλλων διαλυμάτων όπως νερού ή σαπωνούχων διαλυμάτων 
  • Χειρουργική αντιμετώπιση (ενδονοσοκομειακά): πλάγια κολοστομία του κόλου κεντρικά του αγαγγλιονικού τμήματος ή αφαίρεση του αγαγγλιονικού τμήματος ή παράκαμψη του. Επίσης, μπορούν να εφαρμοστούν τεχνικές ενδορθικής επέμβασης 

  ΔΙΑΙΤΑ

  • Καθορίζεται από το στάδιο της πάθησης 
  • Η δίαιτα δεν αντιμετωπίζει την επίμονη δυσκοιλιότητα της νόσου
  • Μετεγχειρητική δίαιτα - καθορισμένη για κάθε ηλικία

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Μετά τη χειρουργική επέμβαση ζητήστε από τους γονείς να προσέχουν και να αναφέρουν την εμφάνιση αφυδάτωσης, μειωμένης αποβολής ούρων, βαθουλώματος των ματιών, απώλειας της ελαστικότητας του δέρματος, εμέτων, πυρετού
  • Ενθαρρύνετε την ανάπτυξη δεσμού γονέων - παιδιού, αφήνοντας τους γονείς να λαμβάνουν όσο γίνεται περισσότερο μέρος στη φροντίδα του παιδιού 
  • Ζητήστε από το χειρουργείο να εκπαιδεύσει την οικογένεια 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΜΕΓΑΚΟΛΟΥ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Δεν συνιστάται κανένα για θεραπεία
  • Προεγχειρητικά προετοιμασία εντέρου με νεομυκίνη ή νυστατίνη

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Στενή, ώσπου ο ασθενής να ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του μετά τη χειρουργική επέμβαση

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Τοξική εντεροκολίτιδα - πιθανά θανατηφόρα
  • Αιμορραγία και/ή διάτρηση

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Σχετικά ευνοϊκή όταν η χειρουργική θεραπεία προηγείται της εμφάνισης επιπλοκών 

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Νόσος του Chagas (το δευτεροπαθές αγαγγλιονικό μεγάκολο μπορεί να είναι όψιμη επιπλοκή της νόσου Chagas)
  • Μεγάκολο επίκτητο, λειτουργικό, συνήθως εγκαθίσταται στο 3ο με 4ο έτος της ζωής 
  • Σύνδρομο Down 
  • Μεσοκολπική και μεσοκοιλιακή επικοινωνία
  • Τετραλογία Fallot
  • Σύνδρομο Dandy Walker (Το σύνδρομο Dandy Walker είναι μια συγγενή ( παρούσα κατά τη γέννηση) εγκεφαλική δυσμορφία. Χαρακτηρίζεται από παραμόρφωση της παρεγκεφαλίδας και την παρουσία κύστης στο κατώτερο τμήμα του εγκεφάλου)
  • Σχετίζεται στο 22% των περιπτώσεων με ανωμαλίες, κυρίως νευρολογικές, καρδιαγγειακές, ουρολογικές, γαστρεντερικές 

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Μερικά βρέφη μπορεί να εμφανίσουν μόνο ήπια ή διαλείπουσα δυσκοιλιότητα με ενδιάμεσες κρίσεις διάρροιας. Οι περιπτώσεις αυτές μπορεί να μην διαγνωσθούν παρά μόνο αργότερα στη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας 

  ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  Η διάγνωση πρέπει να μπαίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα για την πρόληψη της τοξικής εντεροκολίτιδας 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο

  Hirschsprungs disease

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Υποθυρεοειδισμός ενηλίκων

  Χρήσιμες πληροφορίες για την ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αμοιβάδωση

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο του Crohn

  Οξεία διάρροια

  Νόσος Chagas

  Εγκόπριση

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη δυσκοιλιότητα

  Χρήσιμες πληροφορίες για την ελκώδη κολίτιδα

  Εντερική απόφραξη

  Αντιμετώπιση οξείας διάρροιας

  Ενσφήνωση κοπράνων

  Λοίμωξη από σαλμονέλα

  Δίαιτα για την ελκώδη κολίτιδα

  Ελκώδης κολίτιδα

  Δισακοδύλη για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

  www.emedi.gr

   

   

 • Σχιζοφρένεια Σχιζοφρένεια

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη σχιζοφρένεια

  Σχιζοφρένεια είναι βαρύτατη ψυχιατρική ψυχωσική (καμία επαφή με την πραγματικότητα) διαταραχή με πρόδρομη, ενεργό και υπολειπόμενη συμπτωματολογία στην οποία περιλαμβάνονται παραλήρημα, παραισθήσεις, διαταραχές συναισθήματος και καταστολή της διαδικασίας της σκέψης, διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νευρικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Έναρξη πριν την ηλικία των 45 χρόνων

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ

  • Απόσυρση από την πραγματικότητα 
  • Παραλήρημα (μόνιμες λανθασμένες μη πραγματικές ιδέες) - παρανοϊκό (τον καταδιώκουν ή τον κυνηγούν)
  • Παραπομπή (άνθρωποι ή πράγματα έχουν ασυνήθεις ερμηνείες)
  • Άλλοι μπορούν να ακούσουν τις σκέψεις τους, του εμφυτεύουν ιδέες ή να τον ελέγχουν, παραλήρημα μεγαλείου ή θρησκευτικό παραλήρημα 
  • Παραισθήσεις - συνήθως ακουστικές 
  • Συναίσθημα - επίπεδο ή απρόσφορο
  • Σκέψεις χάνουν τη συνοχή (οι σκέψεις δεν έχουν ακολουθία)
  • Πολυλογία, όμως μεταφέρει ελάχιστη πληροφορία 
  • Ακραία συμπεριφορά που κυμαίνεται από χονδροειδή υπερδραστηριότητα και φτάνει μέχρι την κατατονία με αλαλία

  ΑΙΤΙΑ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ

  Άγνωστα - δεν πυροδοτείται ούτε συντηρείται από οργανικούς παράγοντες. Μάλλον μία πολύπλοκη αλληλεπίδραση κληρονομικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων 

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ

  Οικογενειακό ιστορικό

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Οργανικό ψυχοσύνδρομο - χαρακτηρίζεται από διαταραχές κρίσης, προσανατολισμού, μνήμης, συναισθήματος και συγκέντρωσης. Ιδιαίτερα ο αποπροσανατολισμός υποδηλώνει το οργανικό υπόβαθρο. Τα οργανικά ψυχοσύνδρομα μπορεί να οφείλονται σε τραύμα, λοίμωξη, όγκο, μεταβολικές διαταραχές, ενδοκρινικές διαταραχές, τοξικά αίτια (χρήση ψυχοδραστικών ουσιών), επιληψία, νευρολογικές διαταραχές, κ.α.
  • Οργανικό παραλήρημα - δευτεροπαθές μετά από χρήση/κατάχρηση ουσιών (π.χ. αμφεταμίνες, LSD ή φαινυκυκλιδίνη) μπορεί να έχει πανομοιότυπα συμπτώματα 
  • Διαταραχή του συναισθήματος - ιδιαίτερα οι διπολικές διαταραχές (μάνιο-καταθλιπτική συνδρομή), σχιζοειδείς διαταραχές του συναισθήματος 

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Δεν υπάρχουν εργαστηριακές δοκιμασίες διαγνωστικές της σχιζοφρένειας 
  • Ο εργαστηριακός έλεγχος που χρειάζεται για να αποκλείσουμε το οργανικό υπόβαθρο περιλαμβάνει: γενική αίματος, βιοχημικός έλεγχος, έλεγχος θυρεοειδικής λειτουργίας, γενική ούρων, μέτρηση βιταμινών (Β12, φυλλικού οξέος, θειαμίνης), έλεγχο σε αίμα και ούρα για φάρμακα ή αλκοόλ
  • Έλεγχος για: βαρέα μέταλλα - σερουλοπλασμίνη, πορφοχολιγόνο ούρων

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • Ψυχολογικές - δοκιμασία ευφυΐας Bender Gestalf (WISC-R)
  • ΗΕΓ - για να αποκλείσουμε επιληψία, εγκεφαλική βλάβη, κλπ
  • Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης 

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  CT και MRI για να αποκλείσουμε οργανικά αίτια

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Οσφυονωτιαία παρακέντηση

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • Αρχικά νοσηλεία για έλεγχο βιολογικών παραμέτρων και για θεραπεία της ψυχωσικής συμπτωματολογίας 
  • Εξωτερικός ασθενής εάν δεν θεωρείται επικίνδυνος για τον εαυτό του ή τους άλλους, εάν είναι σε θέση να συμμορφωθεί με τη θεραπευτική αγωγή και αν υπάρχει υποστήριξη από την οικογένεια 

  gr2 lrg 1

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του ασθενούς και των άλλων - μπορεί να ενεργήσει υπό την επήρεια παραληρητικών ιδεών 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Εξασφαλίζεται η ασφάλεια του νοσοκομείου

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Βενζοδιαζεπίνες και/ή νευροληπτικά 
  • Παράλληλα με τον έλεγχο για οργανικό υπόστρωμα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη διέγερσημε βενζοδιαζεπίνες - Iorazepam 1,2 ή 4 mg από το στόμα ή ΕΜ κάθε 2-6 ώρες μέχρι 10 mg/ημέρα
  • Εάν είναι επιθετικός ή σε έντονη διέγερση - άμεση χορήγηση νευροληπτικών - αλοπεριδίνης 5 mg ΕΜ κάθε 4-8 ώρες μέχρι 30 mg/ημέρα ή χλωροπρομαζίνης 10-25 mg ΕΜ δοκιμαστική δόση (ελέγχουμε κάθε 1 ώρα για υπόταση), μετά 25 mg ΕΜ κάθε 4 ώρες μέχρι 150 mg την ημέρα σαν ελάχιστη δόση 
  • Όταν σταθεροποιηθεί - δίνουμε τα φάρμακα από το στόμα και προσαρμόζουμε τη δόση 
  • Μετά από 6 μήνες σε ύφεση - μπορούμε να διακόψουμε τα νευροληπτικά. Εάν υπάρχει υποτροπή, ξαναρχίζουμε τα φάρμακα

  Προφυλάξεις:

  • Για τις οξείες παρενέργειες των νευροληπτικών - δυστονία (ιδιαίτερα της κεφαλής και του τραχήλου) - διφαινυδραμίνη 25-50 mg ΕΜ
  • Για αντίδραση τύπο Parkinson - trihexyphenidyl 2 mg 2 φορές την ημέρα (μπορούμε να αυξήσουμε σε 15 mg/ημέρα αν χρειάζεται) ή benztropine 0,5 mg δύο φορές την ημέρα (από 1 έως 4 mg/ημέρα)
  • Κακόηθες σύνδρομο από νευροληπτικά - υπερθερμία, βαρεία εξωπυραμιδική δράση και διαταραχές αυτόνομου νευρικού συστήματος (υπέρταση, ταχυκαρδία, εφίδρωση, ακράτεια)

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Thioridazine - μόνο από το στόμα. Η δόση να μην υπερβαίνει τα 800 mg/ημέρα
  • Trifluoperazine 4-30 mg/ημέρα δόση συντήρησης 
  • Thiothixene 4-30 mg/ημέρα δόση συντήρησης
  • Clozapine 25 mg δύο ή τέσσερις φορές την ημέρα. Αυξάνουμε αργά σε δόση 300-40 mg τρεις φορές την ημέρα. Η σημαντική τοξικότητα του φαρμάκου με συνέπεια την ακοκκιοκυτταραιμία, κάνει υποχρεωτική την εβδομαδιαία μέτρηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων , δίνεται σαν θεραπεία μόνο σε ανθεκτικές περιπτώσεις 
  • Risperidone - ενδεικνυόμενη δόση 6 mg/ημέρα, μάλλον προκαλεί λιγότερα εξωπυραμιδικά συμπτώματα

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Συνεχίζουμε τη θεραπεία με νευροληπτικά όπως επίσης και την ψυχιατρική θεραπεία με νευροληπτικά όπως επίσης και την ψυχιατρική θεραπεία (ατομική, ομαδική, οικογένειας) την προσπάθεια επαγγελματικής αποκατάστασης, την καθημερινή επίσκεψη στο νοσοκομείο

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Παρενέργειες των νευροληπτικών ιδιαίτερα κίνδυνος μετά από μακροχρόνια χρήση να εμφανισθεί βραδυκινησία 
  • Αυτοτραυματισμός 
  • Επιθετική συμπεριφορά προς τους άλλους 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Χρόνια πορεία - υφέσεις και υποτροπές 
  • Αμφίβολη πρόγνωση, αν και το 30% αναρρώνουν πλήρως 
  • Συχνά το πιο δύσκολο είναι να θεραπεύσουμε τα "αρνητικά συμπτώματα" (όπως μείωση ενεργητικότητας, των φιλοδοξιών και του συναισθήματος)

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Έναρξη στη δεκαετία των 30 - έχει περισσότερα στοιχεία παράνοιας 

  Παιδιατρικό: Συνήθως πριν την εφηβεία

  Γηριατρικό: Όσοι επιζούν καταλήγουν στη χρόνια μορφή της νόσου

  ΚΥΗΣΗ

  Επιπλοκές εάν η ασθενής βρίσκεται σε αγωγή με νευροληπτικά φάρμακα

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

  Schizophrenia 887982354 650x428

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Οι βιταμίνες για τη σχιζοφρένεια

  Τα κανναβινοειδή είναι οι προστάτες της ομοιόστασης και της υγείας

  Ιατρική κάνναβη και σχιζοφρένεια

  Κάνναβη και μανιοκατάθλιψη

  Χρήσιμες πληροφορίες για την κατάθλιψη

  Οδηγός Συσχέτισης Κανναβινοειδών και Ασθενειών

  Η κάνναβη μειώνει τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων

  Όσοι έχουν ψυχικές διαταραχές πρέπει να λαμβάνουν σύμπλεγμα βιταμινών Β

  Υγεία του νευρικού συστήματος

  Οι καλλιτέχνες είναι επιρρεπείς στις ψυχικές ασθένειες

  Όταν υπάρχει ανισορροπία νευροδιαβιβαστών

  Τα οφέλη της γιόγκα στις ψυχιατρικές παθήσεις

  Χρήσιμες πληροφορίες για το φυλλικό οξύ

  Διακρανική διέγερση μέσω συνεχούς ρεύματος

  Το σύνδρομο Asperger

  Μήπως έχετε συχνά ψευδαισθήσεις;

  Ντοπαμίνη

  www.emedi.gr

   

 • Τροφική αλλεργία Τροφική αλλεργία

  Χρήσιμες πληροφορίες για την τροφική αλλεργία

  Η τροφική αλλεργία αποτελεί αντίδραση υπερευαισθησίας σε συγκεκριμένες τροφές. Αντιδράσεις μετά την πρόσληψη της τροφής προκαλούνται είτε με ανοσολογικούς μηχανισμούς όπως η αντίδραση υπερευαισθησίας μέσω IgE ή είτε από μη ανοσολογικούς μηχανισμούς

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αιμοποιητικό/Λεμφικό/Ανοσολογικό/Γαστρεντερικό/Δέρμα, Εξωκρινείς/Αναπνευστικό/Νευρικό 

  Γενετική: Σε οικογενειακό ιστορικό παρόμοιων διαταραχών η πιθανότητα αλλεργίας σε αμφιθαλή αδέλφια φθάνει στο 50%

  Επικρατέστερη ηλικία: Όλες οι ηλικίες, αλλά πιο συχνή σε βρέφη και παιδιά

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες (2:1)

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

  Γαστρεντερικό σύστημα - προσβάλλεται, συνήθως 

  • Πιο συνήθη: ναυτία, εμετός, διάρροια, κοιλιακός πόνος, λανθάνουσα αιμορραγία, μετεωρισμός, αμβλύτητα 
  • Λιγότερο συνήθη: δυσαπορρόφηση, εντεροπάθεια από απώλεια πρωτεϊνών, ηωσινόφιλη γαστρεντερίτιδα και κολίτιδα

  Δέρμα 

  • Πιο συνήθη: ουρτικάρια/αγγειοοίδημα, ατοπική δερματίτιδα, ωχρότητα ή ερυθρότητα
  • Λιγότερο συνήθη: πνευμονική διήθηση (σύνδρομο Heiner), πνευμονική αιμοσιδήρωση

  Νευρικό

  • Λιγότερο συνήθη: υπερκινησία, σύνδρομο στάσης - κόπωσης, ημικρανίες, συγκοπή

  Άλλα συμπτώματα

  • Συστηματική αναφυλαξία, αγγειίτιδα
  • Εκδηλώσεις όπως ενούρηση, πρωτεϊνουρία και αρθροπάθεια 
  • Διαταραχές συμπεριφοράς, ευερεθιστότητα, απώλεια ενδιαφέροντος 
  • Επιβράδυνση της αυξήσεως

  ΑΙΤΙΑ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

  • Κάθε τροφή η προσλαμβανόμενη ουσία μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Συχνότερα ενοχοποιούνται τροφές όπως το γάλα αγελάδος, το ασπράδι αυγού, σιτάρι, σόγια, φιστίκια, ψάρια, ξηροί καρποί (φουντούκια και καρύδια), θαλασσινά (οστρακοειδή), καρπούζι, σουσάμι, ηλιόσπορος, σοκολάτα
  • Διάφορες χρωστικές και προσθετικά τροφών μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας 

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  • Άτομα με αλλεργική ή ατοπική προδιάθεση έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας στις τροφές 
  • Μέλη οικογενειών με ιστορικό υπερευαισθησίας στις τροφές 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Καλή λήψη ιστορικού βοηθά στον συσχετισμό των εκδηλώσεων με τη λήψη της τροφής 
  • Οι εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό, δέρμα, αναπνευστικό, νευρικό ή άλλα συστήματα μπορεί να μιμούνται μια ποικιλία από κλινικές οντότητες 

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Ηωσινοφιλία στο αίμα ή τους ιστούς είναι χαρακτηριστική για ατοπία
  • Δερματικές δοκιμασίες (ενδοδερμική δοκιμασία ή δοκιμασία πολλαπλών νυγμών) χρησιμεύουν στην πιστοποίηση της αλλεργικής υπερευαισθησίας από IgE. Στις περισσότερες παθολογικές καταστάσεις οι δερματικές δοκιμασίες χρησιμεύουν για παρακολούθηση της πορείας της νόσου. Η διάγνωση πρέπει να ολοκληρώνεται με την δοκιμασία πρόκλησης (με πρόσληψη της ύποπτης τροφής), διότι προσδιορίζεται με ακρίβεια η κλινική υπερευαισθησία (γίνεται ακριβέστερη ταυτοποίηση του αλλεργιογόνου). Η συνολική συμφωνία μεταξύ δοκιμασίας πρόκλησης και δερμοαντιδράσεων προσεγγίζει το 60% (όταν μετά από την δοκιμασία πρόκλησης έχουμε θετική δερματική αντίδραση)
  • Προσδιορισμός της ειδικής IgE στον ορό με ραδιοανοσολογική μέθοδο (RAST τεστ). Σε μερικά εργαστήρια το RAST τεστ ήταν τόσο ακριβές όσο και οι δερμοαντιδράσεις στην πρόβλεψη θετικής δοκιμασίας πρόκλησης 
  • Δοκιμασίες απευλευθέρωσης της ισταμίνης των λευκοκυττάρων και ανάλυση των κυκλοφορούντων ανοσοσυμπλεγμάτων βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας και δεν έχουν μεγάλη αξία στην κλινική πράξη. Δοκιμασίες ανάλυσης IgG και IgG4 κλάσματος των ανοσοσφαιρινών είναι διαθέσιμες στο εμπόριο. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να πιστοποιούν πλήρως την εγκυρότητα αυτών των εξετάσεων στη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας 
  • Η δοκιμασία πρόκλησης με ένεση αλλεργιογόνων ή οι υπογλώσσιες δοκιμασίες
  • Η λευκοκυτταροτοξική δοκιμασία

  Food Allergies

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Οξεία και χρόνια φλεγμονή του πρωκτού

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  Εξέταση κοπράνων, βλέννας, ηωσινοφιλία 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Απομάκρυνση τροφής και δοκιμασία πρόκλησης 

  • Αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για την επιβεβαίωση της τροφικής αλλεργίας 
  • Αρχικά η ύποπτη τροφή απομακρύνεται από την δίαιτα για 1-2 εβδομάδες 
  • Τα συμπτώματα του ασθενή παρακολουθούνται. Αν εξαλειφθούν ή βελτιωθούν σταδιακά, πραγματοποιείται η δοκιμασία πρόκλησης της ύποπτης τροφής, κάτω φυσικά από ιατρική επίβλεψη 
  • Κανονικά, η δοκιμασία πρόκλησης πρέπει να εκτελείται με μια διπλή-τυφλή μελέτη με placebo
  • Οι περισσότερες αλλεργικές εκδηλώσεις θα εμφανισθούν 3 λεπτά με 2 ώρες μετά την δοκιμασία, αν και έχουν παρατηρηθεί αντιδράσεις 12-24 ώρες μετά 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Αποφυγή της ύποπτης τροφής αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για ασθενείς με τροφικές αλλεργίες 
  • Οι ασθενείς που εμφανίζουν έντονη και σοβαρή υπερευαισθησία σε κάποια τροφή, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Επιβάλλεται να φέρουν μαζί τους επινεφρίνη, στην περίπτωση που έχουν λάβει την ύποπτη τροφή χωρίς να το γνωρίζουν και αναπτύξουν αντίδραση άμεσης υπερευαισθησίας 
  • Ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση των αλλεργιογόνων με ποικίλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών δοκιμασιών ή της υπογλώσσιας εξουδετέρωσης, δε συνιστώνται, διότι η αποτελεσματικότητα των μεθόδων αυτών δεν έχει εξακριβωθεί με επιστημονικές μελέτες

  ΔΙΑΙΤΑ

  Όπως ορίζεται από τις δοκιμασίες 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται διαιτολόγο και να ακολουθήσουν μια θρεπτική δίαιτα χωρίς να αγνοούν τις τροφές στις οποίες παρουσιάζουν ευαισθησία

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Έχει προταθεί η κρομολίνη, δεν είναι όμως πρακτική στη χρήση για τους περισσότερους ασθενείς με τροφική αλλεργία
  • Κετοτιφαίνη

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Αποφυγή ύποπτων τροφών 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Αναφυλαξία
  • Αγγειοοίδημα
  • Βρογχικό άσθμα
  • Εντεροκολίτιδα
  • Εκζεματοειδείς βλάβες 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Τα περισσότερα βρέφη θα απευαισθητοποιηθούν μέχρι την ηλικία των 2-4 χρόνων. Πιθανώς να μπορούμε να επανεισάγουμε προσεχτικά την υπεύθυνη τροφή στο διαιτολόγο (ιδιαίτερα χρήσιμο στις περιπτώσεις που δύσκολα μπορούμε να την αποφύγουμε)
  • Ενήλικες με υπερευαισθησία σε τροφές (όπως γάλα, ψάρι, όστρακα ή καρύδια) διατηρούν την αλλεργία τους για πολλά χρόνια 

  Τα κατάλληλα προϊόντα για τις αλλεργίες

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις αλλεργίες

  iStock 488979402 food allergies

  Διαβάστε, επίσης,

  Ατοπική δερματίτιδα

  Τα οφέλη για την υγεία από το πιπέρι καγιέν

  Μήπως έχετε αλλεργίες από τροφές;

  Πότε το γάλα αγελάδας είναι υγιεινό

  Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

  Το πιο υγιεινό γάλα για εσάς

  Απώλεια βάρους για όσους έχουν δυσανεξία στις τροφές

  Χρήσιμες πληροφορίες για την κινόα

  Πώς το έντερό σας επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας

  Η δυσανεξία στη λακτόζη

  Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά

  Μοριακή διατροφή

  Η δυσανεξία στις τροφές

  Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

  Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

  Μήπως έχετε φούσκωμα μετά το φαγητό;

  Πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη;

  Εμβόλιο για τη δυσανεξία στη γλουτένη

  Η ευαισθησία στις τροφές

  Μικροσκοπική κολίτιδα

  Οι τροφικές αλλεργίες

  Οι ευεργετικές ιδιότητες της σόγιας

  Σύνδροµο δυσαπορρόφησης εντέρου

  Μαστοκυττάρρωση

  Διάμεση κυστίτιδα

  Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης

  Υγεία του πεπτικού συστήματος

  Φυσικά γλυκαντικά

  Αποτελεσματικές θεραπείες για το ευερέθιστο έντερο

  Ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής για όλες τις ασθένειες

  Υποκατάστατα τροφίμων

  Αντιμετωπίστε τις καλοκαιρινές αλλεργίες

  Χρήσιμες πληροφορίες για το αγγειοοίδημα

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αναφυλαξία

  Λάδι για τις αλλεργίες

  www.emedi.gr