Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016 18:33

Βιοηλεκτρική θεραπεία του καρκίνου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ίαση του καρκίνου με την ηλεκτρική ενέργεια

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

ECT • BET • PBE • Γαλβανοθεραπεία

Εξάλειψη των καρκινικών όγκων με την ηλεκτρική ενέργεια

Η θεραπεία του καρκίνου με την ηλεκτρική ενέργεια ή Ηλεκτροχημική Θεραπεία Όγκων-Electrochemical Tumor Therapy ή Ηλεκτροχημειοθεραπεία-Electro Chemo Therapy, ή Ηλεκτροκαρκινική θεραπεία-Electro Cancer Therapy ή Βιοηλεκτρική θεραπεία καρκίνου-Bio Electric Therapy (ΒΕΤ), ή Διαδερμική Bιοηλεκτροθεραπεία-Percutaneous BioElectrotherapy (PBE) ή Γαλβαονοθεραπεία-Galvanotherapy είναι μια πολλά υποσχόμενη και  επιτυχής ήπια μορφή θεραπείας η οποία εφαρμόζεται ευρέως στην Κίνα και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρους, όπως, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ιταλία. Πρόκειται για την στοχευμένη εφαρμογή λίγων milliamps βιολογικού ηλεκτρικού ρεύματος DC σε καρκινικές νεοπλασίες η οποία, συχνά, οδηγεί σε πλήρη καταστροφή των κακοηθών όγκων. Εφαρμόζεται ως θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία ή στα ιδιωτικά ιατρεία ή στο σπίτι και είναι ανώτερη από την χειρουργική εκτομή, επειδή δεν αφήνει υπολειμματικά καρκινικά κύτταρα να επιβιώσουν.

Είναι ενδιαφέρον ότι, κατά τη διάρκεια αρκετών δεκαετιών, ένα Γερμανός και ένας Αυστριακός γιατρός, ο Δρ Pekar και ο Δρ Rilling, έχουν αναπτύξει ξεχωριστούς μεθόδους ίασης των κακοήθων νεοπλασιών που βασίζονται στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υγεία και η ασθένεια σχετίζονται με τα βιοηλεκτρικά ρεύματα στο σώμα μας.

Τα καλώδια που εφαρμόζονται άμεσα στον όγκο, είναι μερικά χιλιοστά του αμπέρ και εφαρμόζονται για έως και 90 λεπτά. Για παράδειγμα, στο μελάνωμα  η καρκινική ανάπτυξη θα μετατραπεί σε μια κρούστα σε διάστημα αρκετών εβδομάδων και θα αποβληθεί από το σώμα. Το ηλεκτρικό ρεύμα σφραγίζει τα αιμοφόρα αγγεία κι έτσι δεν σχηματίζονται μεταστάσεις, ενώ κατά τη διάρκεια εγχειρίσεων, οι φλέβες κόβονται και αυτό επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαφεύγουν.

Ο καρκίνος είναι, κυρίως, μια ασθένεια του αίματος και μπορεί να ανιχνευθεί, νωρίς, μέσω του αίματος.

Ο Dr. Siegfried Rilling, MD, έχει αναπτύξει μια μέθοδο που ονομάζει Βιοτονομετρία-Biotonometrie με βάση την ηλεκτρική ποιότητα του ανθρώπινου σώματος.


Τύποι όγκων που θεραπεύονται με την γαλβανοθεραπεία

Καρκίνος του μαστού

Υπερκλείδιοι λεμφαδένες

Μασχαλιαίοι λεμφαδένες

Όγκοι αυτιού, μύτης και τραχήλου

Γυναικολογικά καρκινώματα

Όγκοι μαλακών ιστών

Καρκίνος του στόματος

Καρκίνος του φάρυγγα

Καρκίνους του οισοφάγου

Καρκίνος του στομάχου

Καρκίνος του πνεύμονα

Καρκίνος του κόλπου

Μελανώματα

Βασικοκυτταρικά καρκινώματα

Μεταστάσεις δέρματος

Λεμφαδενικές μεταστάσεις

Ηπατικές μεταστάσεις

Σπογγοειδής μυκητίαση

Καρκίνος ορθού

Καρκίνος του πρωκτού


Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροθεραπείας για την ίαση του καρκίνου

Το όργανο που εμπλέκεται διατηρείται χωρίς ουλές.

Οι ηλεκτρικές βελόνες εφαρμόζονται με τοπική αναισθησία χωρίς κινδύνους. Καμία από τις παρενέργειες που μπορεί να συνδεθεί με τη γενική αναισθησία δεν συμβαίνει.

Καμία βλάβη δεν συμβαίνει σε υγιείς ιστούς.

Προκαλείται πρόσθετη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, για την αυτοθεραπεία.


Ποιοι όγκοι θεραπεύονται καλύτερα με την βιοηλεκτροθεραπεία:

εκείνοι που είναι μικροί, πρωτογενείς όγκοι, μικρότεροι από 5 cm σε διάμετρο
εκείνοι με μονήρεις μεταστάσεις, κυρίως στο δέρμα και στους λεμφαδένες
εκείνοι με υποτροπές τοπικά, για παράδειγμα στην ουλή μαστεκτομής
oi εξωτερικοί όγκοι


Θεραπεύοντας τον καρκίνο με ηλεκτρικά ρεύματα

Η ηλεκτροθεραπεία έχει πολύ χαμηλό κόστος. Η θεωρία της βασίζεται στο γεγονός ότι κάθε κύτταρο φέρει ένα ειδικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργεί βιοηλεκτρικά ρεύματα και συχνότητες σε όλα τα βιολογικά υλικά. Ο Pekar διαπίστωσε ότι κάθε όγκος έχει ένα αλλαγμένο ηλεκτρικό πεδίο το οποίο εκτείνεται πέρα ​​από τα σύνορα του όγκου και το οποίο πολώνεται προς τον περιβάλλοντα ιστό. Αυτό το πεδίο δεν εξαφανίζεται αυτόματα μετά από την χειρουργική αφαίρεση του όγκου, γεγονός που μπορεί να μετρηθεί και να αποδειχθεί και το οποίο εξηγεί το υψηλό ποσοστό υποτροπών μετά από μια χειρουργική επέμβαση.

Για να κατανοήσουμε τον μηχανισμό των καρκινικών κυττάρων και το γεγονός ότι προφυλάσσονται και είναι καμουφλαρισμένα από το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να έχουμε μελετήσει τη λειτουργία των βιοηλεκτρικών ρευμάτων. Η ηλεκτρική τάση είναι μέρος όλων των λειτουργιών σε ζωντανούς ιστούς. Προκύπτει κατά κύριο λόγο στα κυτταρικά τοιχώματα και οδηγεί σε ηλεκτρικά ρεύματα. Η κίνηση των ηλεκτρονίων κατά μήκος ενός πεδίου DC-συνεχούς χρησιμοποιείται π.χ. στην ιοντοφόρηση και στην ηλεκτροφόρηση. Οι μεμβράνες των κυττάρων περιέχουν αντλίες ιόντων. Αυτοί φέρουν αρνητικό φορτίο στο εξωτερικό της κυτταρικής μεμβράνης και δείχνουν εκλεκτικότητα για τα κατιόντα, ιδιαίτερα για τα ιόντα νατρίου και καλίου. Μέρος αυτών των διαύλων ιόντων ανοίγουν μόνο μετά από επαρκή μεταβολή του δυναμικού της μεμβράνης.

Η ζωή των κυττάρων εξαρτάται από την επαρκή είσοδο των θρεπτικών συστατικών και την επαρκή απέκκριση των μεταβολικών τελικών προϊόντων. Και οι δύο λειτουργίες χρησιμοποιούν τις αντλίες ιόντων.

Αυτός ο μεταβολισμός αποτελεί την ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν ένα κύτταρο δεν λειτουργεί φυσιολογικά, εκπέμπει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο το οποίο διαφέρει από το πεδίο σε  υγιή κατάσταση πεδίου. Τα καρκινικά κύτταρα φέρουν ένα αρνητικό δυναμικό μεμβράνης το οποίο είναι ανάλογο με το βαθμό της κακοήθειάς τους. Αυτή η αλλαγή στο δυναμικό επιτρέπει στο κύτταρο να διαχωριστεί από τα άλλα κύτταρα και για να διατηρήσει τις δυνατότητες κάλυψης και της μη αναγνώρισής του από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αλλαγή του μεταβολισμού των πρωτεϊνών του κυττάρου παράγει ένα ένζυμο που επιτίθεται στη μεμβράνη και της επιτρέπει να διεισδύσει και στο φυσιολογικό περιβάλλοντα ιστό (Pekar). Ο συντονισμός των κυττάρων και η δυναμική κατάσταση του ιστού καταστρέφεται μέσω της αλλαγής της πολικότητας.

Ως αποτέλεσμα βλέπουμε μία μείωση στην ηλεκτρική παρεμπόδιση των πληροφοριών που επάγει τον καρκίνο. Είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο όπου η ηλεκτροθεραπεία καθίσταται ενεργή.

Ρυθμιζόμενο συνεχές DC ρεύμα εισάγεται απ 'ευθείας εντός του όγκου με τη βοήθεια των ηλεκτροδίων.

Αυτό προκαλεί τις ακόλουθες αντιδράσεις:

Εκπόλωση και διείσδυση στις των καρκινικών κυττάρων μεμβράνες οδηγώντας σε διαταραχή της μεταβολικής λειτουργίας και της μεσοκυττάριας δομής. Η ενεργητική ιοντική ροή του ρεύματος αποκαθίσταται κατά την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την φυσική δομή του οργανισμού.

Έτσι, γίνεται διέγερση της αυτοϊασης και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Pekar υποστηρίζει, επίσης, ότι κάθε όγκος είναι εγγεγραμμένος στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ότι αυτή η εγγραφή στο ΚΝΣ μπορεί να αντιμετωπιστεί με ηλεκτρικά ρεύματα.

Η αποστολή ηλεκτρικών ρευμάτων μέσα στον ιστό του όγκου οδηγεί σε ηλεκτρολυτικές αλλαγές στα ηλεκτρόδια και αυτό με τη σειρά του προκαλεί σημαντικές μεταβολές της τιμής του pH. Δεδομένου ότι η τιμή του pΗ διαφέρει από αυτό της φυσιολογικής περιοχής θα είναι καταστροφική για τον ιστό του όγκου. Τα αποτελέσματα δείχνουν μια ασηπτική νέκρωση του ιστού και μία συνοδευτική «αποκάλυψη» των καρκινικών κυττάρων, που τώρα τα αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα φαγοκύτταρα που μπορούν να διεγερθούν, όπου απαιτείται μέσω  ανοσοθεραπείας θα διασπάσουν και θα καταστρέψουν τα νεκρά υπολείμματα του όγκου μέσα σε μία έως τρεις εβδομάδες.

Δεν υπάρχει καμία παρενέργεια με την αγωγή αυτή και ο βαθμός κακοήθειας δεν παίζει κανένα ρόλο.

Η τεχνογνωσία είναι αναγκαία για τη σωστή τοποθέτηση των ηλεκτροδίων και τη βέλτιστη ρύθμιση της έντασης ρεύματος που πρέπει να καθορίζεται σύμφωνα με το μέγεθος, την πυκνότητα και τον τύπο του όγκου που θα θεραπευθεί. Μία θεραπευτική συσκευή για το σκοπό αυτό είναι διαθέσιμη. Μια συνεδρία θεραπείας διαρκεί 10 έως 90 λεπτά και μπορεί να γίνει και εξωνοσοκομειακά και δεν παράγει κανένας πόνο ή φλεγμονή. Αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη τόσο για επιφανειακούς όσο και για βαθύτερους όγκους, όπως ο καρκίνος του μαστού, οι όγκοι του στόματος, του λάρυγγα, όλοι τους τύπους καρκίνου του δέρματος, οι απομονωμένες μεταστάσεις των εσωτερικών οργάνων, οι όγκους των μαλακών ιστών και των λεμφαδένων.

Η βιοηλεκτρική θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί κλινικά για πολλά χρόνια. Έχει εφαρμοστεί στην ορθοπεδική, όπου έχει χρησιμοποιηθεί για την αναγέννηση και την επούλωση των σπασμένων οστών, καθώς και στη θεραπεία του πόνου.


Υπάρχουν και φορητά μηχανήματα βιοηλεκτροθεραπείας

Στην ογκολογία ... η χρήση της βιοηλεκτρικής θεραπείας  (ΒΕΤ) είναι το αποτέλεσμα της έρευνας από τον Δρ Rudolf Pekar και τον Björn Ο Nordenström. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με βελόνες που έχουν εισαχθεί απ 'ευθείας εντός του όγκου ή εντός του δέρματος γύρω από τον όγκο. Εφαρμόζοντας το σωστό επίπεδο τάσης (συνήθως μόνο 9,5 έως 10 volts) προκαλείται καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Μόλις το συνεχές ρεύμα συνδέεται με τα ηλεκτρόδια, διαφορετικές ηλεκτροχημικές αντιδράσεις επηρεάζουν την τιμή του pH και μπορεί να προκαλέσει αυτό την ηλεκτρόλυση του ιστού του όγκου. Η αποπόλωση της κυτταρικής μεμβράνης αλλάζει το κυτταρικό περιβάλλον, αναγκάζοντας τα κύτταρα όγκου να καταστραφούν. Η συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι η διακοπή ορισμένων λειτουργιών μέσα στα καρκινικά κύτταρα, και στη συνέχεια αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή αυτών των κυττάρων. Η εφαρμογή του συνεχούς ρεύματος προκαλεί τα καρκινικά κύτταρα να χάνουν το ανοσοποιητικό τους καμουφλάρισμα και να μετατρέπονται, μέσα σε λίγα λεπτά, σε αλλεργιογόνα. Ο όγκος στη συνέχεια γίνεται αναγνωρίσιμος από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο στη συνέχεια ενεργοποιεί τον κατάλληλο καταρράκτη άμυνας (κυτοκίνες, ιντερφερόνη και κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα).

Η καταστροφική επίδραση τoυ συνεχούς ρεύματος σε οιδηματώδη ιστό μπορεί να ενισχυθεί με την ταυτόχρονη χορήγηση κυτταροστατικών ή άλλων ουσιών ή βοτάνων που είναι θετικά φορτισμένα, όπως μιτομυκίνη, ανδριαμυκίνη, επιρουβικίνη και πλατίνα. Τα περισσότερα κυτταροστατικά είναι θετικά φορτισμένα και προσελκύονται από τις αρνητικά φορτισμένες καθόδους εντός του ηλεκτρικού πεδίου που δημιουργείται γύρω από τον οιδηματώδη ιστό (κίνηση ιοντοφόρεση). Καλύτερα να χρησιμοποιούνται φυσικές θεραπείες.

Με τον τρόπο αυτό, κυτταροστατικά μπορεί να εισαχθούν μέσα στον οιδηματώδη ιστό και πολύ στοχευμένα και να καταστρέψουν τον όγκο, χωρίς παρενέργειες. Η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην περιοχή του όγκου από ότι η συστηματική χημειοθεραπεία ή η χορήγηση τοπικά κυτταροστατικών μέσω της αρτηρίας. Οι κυτταροστατικές ουσίες εφαρμόζονται καλύτερα σε κοίλα όργανα, για παράδειγμα, τον οισοφάγο, την ουροδόχο κύστη, το στομάχι και το ορθό. Τα δυναμικά μεμβράνης αλλάζουν τόσο πολύ και τα κύτταρα είναι ανοικτά και απορροφούν την κυτταροστατική ουσία ταχύτερα.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής θα νιώσει έναν μικρό πόνο πίεσης ή ένα μικρό μυρμήγκιασμα στην περιοχή. Το συνεχές ρεύμα επιφέρει μακροχρόνια ανακούφιση του πόνου, επειδή αναστέλλει τη δράση των αισθητήριων νευρικών ινών. Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρχει πόνος μετά τη θεραπεία.

Σε 4.000 ασθενείς με καρκίνο παρατηρήθηκαν πλήρεις υφέσεις και μερικές υφέσεις (CR + PR) σε ποσοστό πάνω από 80%.

Η βιοηλεκτρική θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική, δεν απαιτεί καμία νοσηλεία, συμπληρώνει άλλες θεραπείες, και έχει χαμηλό κόστος σε σύγκριση με τη χειρουργική επέμβαση.

Οι γαλβανοθεραπείες είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την καταστροφή των όγκων. Γι 'αυτό ένας αυξανόμενος αριθμός  γιατρών χρησιμοποιούν αυτή τη θεραπεία στη Γερμανία. 

Με την ηλεκτροθεραπεία χρησιμοποιώντας το μηχάνημα δύο φορές την ημέρα, σε δύο μήνες παρατηρείται μείωση των όγκων κατά 50%. Απαιτείται παρακολούθηση ιατρική κατά τακτά χρονικά διαστήματα για τυχόν υποτροπή.

Κατά τη θεραπεία του καρκίνου, επιπλέον, όσο πιο γρήγορα απαλλαγείτε από τα μικρόβια και τα παράσιτα στο αίμα τόσο το καλύτερο. Και η ηλεκτροθεραπεία βοηθάει σε αυτό.

Ο σκοπός της βιοηλεκτρικής θεραπείας που καθαρίζει το αίμα από τα καρκινικά κύυτταρα είναι να απενεργοποιήσει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και καρκινικών κυττάρων που ρέουν μέσω του αίματος. 

Δημιουργείται ένα μικρό συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα στο αίμα το οποίο θα διακόψει ένα ένζυμο κλειδί στην επιφάνεια όλων των μικροβίων τα οποία ταξιδεύουν μέσω του αίματος. Αυτό εμποδίζει τα μικρόβια από την είσοδο στα ανθρώπινα κύτταρα και τον πολλαπλασιασμό τους εκεί. Τα μικρόβια στη συνέχεια απομακρύνονται με ασφάλεια από το σώμα. Το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί, επίσης, να σκοτώσει βακτήρια, ιούς και άλλους παθογόνους εισβολείς.

Λόγω του τεράστιου αριθμού των απενεργοποιούντων ιών και  νεκρών μικρόβια είναι σχεδόν βέβαιο ότι μέσα στις πρώτες ημέρες της χρήσης της συσκευής της βιοηλεκτρικής θεραπείας θα έχετε γριπώδη συμπτώματα ("Herxheimer Αντίδραση"). Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από τη μαζική καταστροφή των μικροβίων και δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνο. Για να αποφευχθεί αυτό το σύμπτωμα να γίνει σοβαρό, είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό με όζον (3 λίτρα).

Πίνετε το νερό με όζον μία ώρα πριν την ηλεκτροθεραπεία (για ηλεκτρολύτες για να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρικό ρεύμα), και 30 λεπτά  μετά. Μπορείτε, επίσης, να πιείτε λίγο νερό αμέσως μετά την ηλεκτροθεραπεία. Αυτό το νερό θα αποτοξινώσει το αίμα και τη λέμφο.

Αν νομίζετε ότι έχετε μεγάλες ποσότητες μικροβίων και καρκινικά κύτταρα στο σώμα σας μπορείτε να κάνετε ηλεκτροθεραπεία 30 λεπτά την πρώτη ημέρα, και στη συνέχεια 15 λεπτά την ημέρα, μέχρι να χρησιμοποιείτε το μηχάνημα για δύο ώρες την ημέρα. Μέσα σε μία εβδομάδα θα πρέπει να κάνετε ηλεκτροθεραπεία για δύο ώρες.

Ωστόσο, σε ασθενείς με καρκίνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο κάνουν από την αρχή δύο ώρες θεραπεία από την πρώτη ημέρα.

Η βιοηλεκτρική συσκευή έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως η ιγμορίτιδα, λόγω της ευελιξίας της τοποθέτησης των ηλεκτροδίων, για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C, αν τα ηλεκτρόδια τοποθετηθούν έτσι ώστε το ηλεκτρικό ρεύμα να ρέει άμεσα μέσω του ήπατος και σε άλλες ασθένειες.

Κατά την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων στις αρτηρίες καρπού θα πρέπει να τοποθετήσετε τα ηλεκτρόδια απευθείας στην κορυφή των αρτηριών και στη θέση που είναι ισχυρότερος ο  παλμός. Μόλις συνηθίσετε την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων θα εξοικειωθείτε με το  μυρμήγκιασμα του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πριν από την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων στον καρπό σας, κάθε μεταλλικό ηλεκτρόδιο πρέπει να τοποθετηθεί μέσα σε ένα βαμβάκι. Ο σκοπός είναι να προστατευθεί το δέρμα σας και να υπάρχει καλύτερη ηλεκτρική αγωγιμότητα μεταξύ των ηλεκτροδίων και του δέρματος. Το βαμβάκι πρέπει να είναι εμποτισμένο πλήρως σε νερό της βρύσης (ή θαλασσινό αλάτι νερό αν το νερό της βρύσης δεν είναι πολύ ηλεκτρικά αγώγιμο) προκειμένου  το ηλεκτρικό ρεύμα να μεταφερθεί από τα ηλεκτρόδια στο δέρμα.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Καρκίνος ουροδόχου κύστεως

Κινέζικη ιατρική και καρκίνος ήπατος

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Η αντλία νατρίου και καλίου στη θεραπεία του καρκίνου

Βιοηλεκτρικά σήματα για την διάγνωση καρκίνου

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 1790 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 20:36
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Πνευμονία από Pneumoystis Carinii Πνευμονία από Pneumoystis Carinii

  Χρήσιμες πληροφορίες για την πνευμονία από Pneumocystis Carinii

  Πνευμονία από Pneumocystis Cariniiί είναι μια μορφή πνευμονίας που εμφανίζεται σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και προκαλείται από την Pneumocystis Carinii (PCP). Αυτή είναι μία από τις πιο συνήθεις ευκαιριακές λοιμώξεις, που εμφανίζεται σε ασθενείς με λοίμωξη από ιό ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV). Η λοίμωξη με Pneumocystis Carinii μπορεί να προκαλέσει προσβολή οργάνων και διάχυτη νόσο, όπως, επίσης και πνευμονία.

  Επικρατέστερη ηλικία:

  • Σε παιδιά μολυσμένα με HIV, η μέση ηλικία έναρξης είναι αυτή των 5 μηνών 
  • Σε ενήλικες μολυσμένους με HIV, η PCP μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες 

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ PNEUMOCYSTIS CARINII

  • Συνήθως, ύπουλη, αλλά μπορεί μερικές φορές να έχει αιφνίδια έναρξη 
  • Δύσπνοια προσπάθειας που εξελίσσεται σε συνεχή δύσπνοια 
  • Αδυναμία, κόπωση, κακουχία
  • Πυρετός, ρίγη 
  • Βήχας μη παραγωγικός ή παραγωγικός με αραιά λευκά ή διαυγή πτύελα 
  • Ταχύπνοια

  ΑΙΤΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ PNEUMOCYSTIS CARINII

  Η πανταχού παρούσα Pneumocystis Carinii μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε φυσιολογικούς ξενιστές (65-100% των μικρών παιδιών έχουν θετική ορολογία), αλλά σπάνια θα προκαλέσει συμπτώματα σε μη ανοσοκατεσταλμένα άτομα

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ PNEUMOCYSTIS CARINII

  Ανοσοανεπάρκεια (πρόωρα βρέφη, νεοπλασία, συγγενείς ή φαρμακοεπαγόμενες ανοσοανεπάρκειες)

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ PNEUMOCYSTIS CARINII

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  • Φυματίωση 
  • Mycobacterium anium intracellulare
  • Ιογενείς πνευμονίες 
  • Μυκητιασικές πνευμονίες 
  • Λεμφοειδής διάμεση πνευμονίτιδα (σε παιδιά)
  • Βακτηριακή πνευμονία

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Η LDH του ορού είναι συχνά ανεβασμένη (αύξηση κατά μέσο όρο 340 IU)
  • Τα αέρια του αρτηριακού αίματος αποκαλύπτουν υποξαιμία και αυξημένη κυψελιδική - αρτηριακή κλίση (ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου)
  • Πτύελα που προκαλούνται με εισπνεόμενα 3-5% υπερτονικά αλατούχα, μπορεί να αποκαλύπτουν pneumocystis σε κυτταρολογική εκτίμηση χρησιμοποιώντας χρώσεις Παπανικολάου και Gomori (GMS) μεθεναμίνης - αργύρου. Μία τεχνική ενδογενούς παράγοντα (ανοσοφθορισμός) είναι επίσης διαθέσιμη (η ευασθησία μπορεί να φθάσει μέχρι και 78% σε εργαστήρια με έμπειρο προσωπικό)
  • Ο αριθμός κυττάρων CD4 - γενικά είναι κάτω από 200 σε ασθενείς μολυσμένους με HIV που πάσχουν από PCP.
  • PCR ή αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Η εισπνεόμενη πενταμιδίνη που χρησιμοποιείται για να προλάβει την PCP μπορεί να αλλάξει την ακτινογραφική εικόνα σε διηθήματα κυρίως στη διάταξη του ανώτερου λοβού

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Πνευμονίτιδα προκαλείται από την παρουσία των μικροοργανισμών και φλεγμονώδους απάντησης

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  Έλεγχος των πνευμόνων με γάγγλιο είναι πολύ ευαίσθητος για PCP, αλλά δεν είναι πολύ ειδικός. Μπορεί να είναι χρήσιμος, όταν οι μελέτες των πτυέλων δεν καταλήγουν πουθενά και η βρογχοσκόπηση δεν είναι διαθέσιμη

  pcp

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Ακτινογραφία θώρακα:

  • Δείχνει αμφοτερόπλευρη διάμεση ή περιπυλαία διήθηση σε 75% των περιπτώσεων 
  • Μπορεί, επίσης, να δείξει μία φυσιολογική ακτινογραφία θώρακος, ετερόπλευρη νόσο, πλευριτικά υγρά, αποστήματα ή κοιλότητες, πνευμοθώρακα και λοβώδεις πυκνώσεις 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Βρογχοσκόπηση με βρογχοσκόπιο οπτικών ινών με βρογχοκυψελιδική έκπλυση ή διαβρογχική βιοψία, όταν τα πτύελα είναι αρνητικά
  • Ανοιχτή βιοψία πνεύμονα σπάνια απαιτείται (καλύτερα να μη γίνεται)

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ PNEUMOCYSTIS CARINII

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωνοσοκομειακός ασθενής σε ήπιες περιπτώσεις, αλλιώς ενδονοσοκομειακός ασθενής 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  Θεραπεία με οξυγόνο συχνά είναι αναγκαία 

  pneumocystis pneumonia 14 638

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ PNEUMOCYSTIS CARINII

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη 10-20 mg/Kg/ημέρα τριμεθοπρίμης από του στόματος ή ενδοφλέβια διηρημένα κάθε 6 ώρες ημερησίως για 21 ημέρες
  • Μειώστε τη δόση της τριμεθοπρίμης/σουλφαμεθοξαζόλης σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια 
  • Βοηθητική θεραπεία με κορτικοστεροειδές (πρεδνιζόνη) αρχόμενη μέσα σε 72ώρες από τη διάγνωση (βρέθηκε ότι ωφελεί τους ασθενείς με AIDS και με ήπια ως σοβαρή PCP) 

  Αντενδείξεις: Χρήση με προσοχή σε έγκυο ασθενή και νήπια μικρότερα των 2 μηνών 

  Προφυλάξεις:

  • Ιστορικό αλλεργίας στις σουλφοναμίδες
  • Ένα υψηλό ποσοστό ασθενών με AIDS θα αναπτύξουν δυσανεξία στο συνδυασμό τριμεθοπρίμης/σουλφαμεθοξαζόλης. Εξαιρετικά συνήθεις είναι οι περιπτώσεις δερματικών αντιδράσεων, αιματολογικής τοξικότητας ή πυρετού
  • Αποφύγετε έκθεση στον ήλιο

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις: Φαινυτοΐνη, αντιπηκτικά από το στόμα, σουλφονυλουρίες από το στόμα, δακτυλίτιδα

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Πενταμιδίνη 4 mg/Kg/ημέρα ΕΜ ή ΕΦ για 21 ημέρες 
  • Δαψόνη 100 mg PO, ημερησίως συν τριμεθοπρίμη 20 mg/Kg/ημέρα από του στόματος, σε 4 διηρημένες δόσεις. Ελέγξτε το επίπεδο της G6PD πριν ξεκινήσετε τη χορήγηση της δαψόνης, γιατί μπορεί να προκληθεί αιμόλυση 
  • Κλινδαμυκίνη 450 mg από του στόματος, 4 φορές την ημέρα συν πριμακίνη 15-30 mg από του στόματος, ημερησίως για 21 ημέρες 
  • Γλυκουρονική τριμετρεξάτη 45 mg/m2 ΕΦ τέσσερις φορές την ημέρα εγχεόμενη σε διάρκεια 60-90 λεπτών με λευκοβορίνη 20 mg/m2 ΕΦ ή από του στόματος κάθε 6 ώρες - συνεχίστε για 72 ώρες μετά την τελευταία δόση τριμετρεξάτης. Η συνιστώμενη διάρκεια θεραπείας είναι 21 ημέρες τριμετρεξάτης και 24 ημέρες λευκοβορίνης. Οι δόσεις απαντούν προσαρμογή σύμφωνα με την αιματολογική τοξικότητα - παρακολουθείστε τη γενική αίματος τον τύπο και τα αιμοπετάλια

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Η LDH ορού, οι δοκιμασίες λειτουργίας των πνευμόνων και τα αέρια αρτηριακού αίματος, γενικά γίνονται φυσιολογικά με τη θεραπεία

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Όλοι οι ασθενείς με AIDS  και ιστορικό PCP (ή κύτταρα CD4 λιγότερα από 200) απαιτούν προφύλαξη εφ' όρου ζωής με ημερήσιες δόσεις ή 3 φορές την εβδομάδα, χορήγηση συνδυασμού τριμεθοπρίμης/σουλφαμεθοξαζόλης, δαψόνη ημερησίως ή μηνιαία, αερόλυμα πενταμιδίνης 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Αναπνευστική έκπτωση 
  • Πνευμοθώρακας (ακόμα και μετά από επιτυχή θεραπεία)
  • Εξωπνευμονική pneumocystis (ειδικά σε ασθενείς σε θεραπεία προφύλαξης με εισπνεόμενη πενταμιδίνη)

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Προηγουμένως η θνησιμότητα από το πρώτο επεισόδιο PCP ήταν 30-40%. Έχει μειωθεί στο 10-15%. Με προφυλακτική θεραπεία, ο μέσος όρος επιβίωσης έχει αυξηθεί 
  • Περίπου το 11% των ασθενών με PCP αναπτύσσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και 86% από αυτούς πεθαίνουν

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • AIDS
  • Λοίμωξη με HIV

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: 

  • Πρώιμη έναρξη (ηλικία 5 μηνών) και υψηλή θνησιμότητα (μέσος όρος ζωής 1 μήνας)
  • Είναι σημαντικό να ξεχωρίσετε από τη λεμφοειδική διάμεση πνευμονίτιδα, εφ' όσον η θεραπεία και η πρόγνωση διαφέρουν
  • Συνιστάται η προφύλαξη για PCP σε παιδιά με HIV

  ΚΥΗΣΗ

  Ο συνδυασμός τριμεθοπρίμης/σουλφαμεθοξαζόλης έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπεία και προφύλαξη. Αποφύγετε την πενταμιδίνη

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  20148 lungs iStock 000044501454 Double.jpg a9402a76 46c0 44ad acaa 456835bca2ea x2

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Βακτηριακή πνευμονία

  Χρήσιμες πληροφορίες για την πνευμονία από μυκόπλασμα

  Ιογενής πνευμονία

  Πνευμοθώρακας

  Χρήσιμες πληροφορίες για την οξεία βρογχίτιδα

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις βρογχεκτασίες

  Οι παράγοντες κινδύνου για τις παροξύνσεις στη χρόνια βρογχίτιδα

  Άτυπη πνευμονία

  Τεστ αναπνοής για τις λοιμώξεις του πνεύμονα

  Μηνιγγίτιδα

  Πολύμορφο ερύθημα

  HIV λοίμωξη και AIDS

  Σύνδρομο Stevens-Johnson

  Πνευμονία από μυκόπλασμα

  Περικαρδίτιδα

  Διαφοροδιάγνωση λεμφαγγειακής καρκινωμάτωσης

  Κοτριμοξαζόλη

  Πενταμιδίνη

  Χρήσιμες πληροφορίες για το AIDS

  www.emedi.gr

   

 • Τύφη η πλατύφυλλος Τύφη η πλατύφυλλος

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ψάθα

  Typha domingensis

  Η τύφη η πλατύφυλλος ή Typha domingensis, γνωστή σαν ψαθίν και φλούδι ή ψάθα ή σαμάκι ή αφράτο, ανήκει στην οικογένεια των Τυφίδων.

  Είναι υδρόφιλο πολυετές φυτό, μέχρι 3 μέτρα ύψος, με χοντρό ρίζωμα που έρπει. Έχει φύλλα, επίπεδα, μακριά, λογχοειδή με 5-12 χιλ. φάρδος. Στάχεις αρσενικοί και θηλυκοί, τελείως, ξέχωροι. Τα άνθη του είναι μικρά πολλά μαζί, εφήμερα και βρίσκονται σε ακραία, πυκνά στάχυα. Τα αρσενικά είναι ασπριδερά και τοποθετημένα στο άνω άκρο του οδοντωτά λέπια και τα θηλυκά καφετιά είναι τοποθετημένα στο κάτω άκρο του σταχιού με απλά λέπια. Ο καρπός είναι μικρός σπόρος καλυμμένος με βαμβακερές ίνες. Ανθίζει από τον Ιούνη μέχρι τον Ιούλη και το συναντούμε σε υγρά μέρη, λίμνες, ποταμούς, ρυάκια και υδατοφράκτες στα πεδινά και ημιορεινά.

  Χρήσιμα μέρη ψάθας

  Χρήσιμα μέρη του είναι ολόκληρο το φυτό.

  typha 1

  Ιδιότητες κι ενδείξεις ψάθας

  Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην καλαθοπλεκτική και για κατασκευή ψάθινων αντικειμένων. Τα φύλλα του μετά από έμβργμα, για ορισμένο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καλαθιών, καπέλων και καρεκλών.

  Παλιά χρησιμοποιόταν, επίσης, στο χτίσιμο των παραδοσιακών σπιτιών. Τα έβαζαν πάνω από τα καλάμια στις οροφές πριν τελειώσουν τα δώματα με παχύ επίχρισμα από πηλό, ανακατωμένο με άχυρα. Η χρήση τους αυτή ήταν χαρακτηριστική σε περιοχές, όπου αφθονούσε το ψαθί. 

  Η ρίζα του είναι στυπτική και χρησιμοποιείται κατά των αιμορραγιών του ουροποιητικού συστήματος, σε σοβαρές και χρόνιες καταστάσεις δυσεντερίας με αίμα στις κενώσεις και κατά της λευκόρροιας.

  Αφέψημα της ρίζας του εξωτερικά χρησιμοποιείται με επιθέματα σε περιπτώσεις φλεβίτιδων και κιρσών.

  Πιο αποτελεσματική είναι η συνδυασμένη κούρα με εσωτερική και εξωτερική χρήση. 

  Οι βαμβακερές ίνες των σπόρων του χρησιμοποιούνται σαν αιμοστατικό βαμβάκι και στην υφαντουργία αναμεμειγμένες με ίνες βαμβακιού.

  Η γύρη του φυτού χρησιμοποιείται για τη καταπολέμηση του αλκοολισμού και του καπνίσματος.

  Προετοιμάζετε ένα αφέψημα χρησιμοποιώντας 10 γραμμάρια γύρη που τη βράζετε σε δύο ποτήρια νερό σε χαμηλή φωτιά για δεκαπέντε λεπτά, σουρώνετε και προσθέτετε νερό για να συμπληρώσετε το υγρό που έχει εξατμιστεί.

  Η θεραπεία αρχίζει 3-4 μέρες μετά που θα έχει σταματήσει κάποιος το ποτό ή το τσιγάρο.

  Δίνετε να πιει μισό ποτήρι από το αφέψημα αυτό και μετά από ένα τέταρτο δίνετε ένα μικρό ποτηράκι οινόπνευμα ή ένα τσιγάρο να καπνίσει. Μετά από ένα τέταρτο το γρηγορότερο, αρχίζει η αντίδραση του οργανισμού που εκδηλώνεται με αίσθημα απέχθειας και ακολουθεί εμετός. Μετά από κάθε εμετό δίνετε πάλι οινόπνευμα ή τσιγάρο, για να ενισχύσετε την απέχθεια του ατόμου προς το ποτό ή το τσιγάρο.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  15657392893 7193a8a577 b

   

  www.emedi.gr

   

   

 • Θούγια η ανατολική Θούγια η ανατολική

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με θούγια την ανατολική

  Thuja orientalis

  Η θούγια η ανατολική ή Thuja orientalis ανήκει στην οικογένεια των Κυπαρισίδων.

  Είναι καλλωπιστικό, εισαγόμενο φυτό, με τα κύρια χαρακτηριστικά της οικογένειας. Είναι αειθαλής θάμνος ή δέντρο με κωνική φόρμα και κλαδιά με επίπεδη επιφάνεια. Είναι από τα φυτά που επιδέχονται κλάδεμα και τους δίνουν διάφορα σχήματα. Επειδή είναι φουσκωτό, με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φράκτες και για οριοθέτηση πρασιών. 

  Χρήσιμα μέρη θούγιας

  Χρήσιμα μέρη του είναι τα κλαδιά του και οι καρποί του.

  Συστατικά θούγιας

  Περιέχουν αιθέριο λάδι, με κύριο συστατικό τη θουγίνη, ταννίνη, γόμμη, ρετσίνη, πικρές ουσίες, λιπαρό λάδι και κίτρινες χρωστικές ουσίες.

  Ιδιότητες κι ενδείξεις θούγιας

  Έχει διουρητικές, εμμηναγωγές, αντισπασμωδικές ιδιότητες σε μικρές όμως δόσεις, γιατί σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό.

  Χρησιμοποιείται για τις διουρητικές και αντισηπτικές του ιδιότητες σε φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος και για τακτοποίηση των ακανόνιστων έμμηνων.

  Εξωτερικά ο χυμός του χρησιμοποιείται για την απαλλαγή από τις κρεατοελιές.

  Βραστάρι του χρησιμοποείται σε θεραπευτικά μπάνια για κρυολογήματα, πυρετούς, για ρευματισμούς, αρθριτικά και λουμπάκο και για εμμηναγωγές του ιδιότητες.

  Για τις ίδιες παθήσεις, καθώς και για πόνους χολής, χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και το βάμμα του με εντριβές, για καλύτερα αποτελέσματα.

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με θούγια την ανατολική

  Αφέψημα

  Βράζετε 10 γραμμάρια καρπούς και νεαρούς βλαστούς του φυτού σε ένα λίτρο νερό μέχρι να μείνει το μισό, σουρώνετε και το παίρνετε κρύο, από ένα φλιτζανάκι του καφέ τρεις φορές την ημέρα. Το αφέψημα αυτό έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και βοηθά σε πόνους χολής, ρευματικά, αρθριτικά και λουμπάγκο, αλλά και για τη θεραπεία της σύφιλης.

  Βάμμα

  Αφήνετε ψιλοκομμένα κλαδιά και καρπούς θούγιας σε μια μπουκάλα και τα καλύπτουμε με ζιβανία ή τσικουδιά. Αφήνετε στον ήλιο για 15-20 ημέρες, σουρώνετε και χρησιμοποιείτε το υγρό για εντριβές και επαλείψεις.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  thujaessentialoil 1

  Διαβάστε, επίσης,

  Thuja occidentalis

  www.emedi.gr

 • Πλατυελμινθιάσεις Πλατυελμινθιάσεις

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις πλατυελμινθιάσεις

  Οι πλατυέλμινθες είναι σκώληκες (κεστώδη) του γαστρεντερικού με σωματική κατάτμηση. Η κεφαλή του ονομάζεται σκώληκας, το αλυσιδωτό τους σώμα ονομάζεται στρόβιλος, και κάθε τμήμα του είναι μια προγλωττίδα. Το αλυσιδωτό σώμα των προγλωττίδων ποικίλλει σε μήκος, από 3 mm έως 25 m.

  • Ο κύκλος ζωής των περισσότερων πλατυελμίνθων απαιτεί έναν ενδιάμεσο ξενιστή πριν προσβληθεί ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος, συνήθως, μολύνεται τρώγοντας την κυστική μορφή σε κάποιον ιστό (χοιρινό, βοδινό, ψάρια του γλυκού νερού) ή τρώγοντας ένα μολυσμένο αρθρόποδο (ψύλλοι των αρουραίων, σκαθάρια, κατσαρίδες, ψύλλοι των σκύλων ή φθείρες) που μπορεί να βρεθεί σε αποξηραμένα ή ευμεγέθη δημητριακά ή σε αποθηκευμένα προϊόντα. Μικρά παιδιά και ενήλικοι που παίζουν με ένα κατοικίδιο σκύλο ή γάτα, μπορεί να μεταφέρουν ένα μολυσμένο ενδιάμεσο ξενιστή στα χέρια τους αν φάνε κάτι που έχει πέσει στο πάτωμα ή στο χώρο του ζώου. Σε ένα είδος πλατυελμινθίασης που δεν προσβάλλει το έντερο, την εχινοκοκκίαση, οι άνθρωποι μολύνονται από την επαφή με μολυσμένα περιττώματα σκύλων.

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Γαστρεντερικό, Νευρικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Όλες οι ηλικίες προσβάλλονται 

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΛΑΤΥΕΛΜΙΝΘΙΑΣΕΩΝ

  Taenia saginata (ταινία των βοοειδών):

  • Ήπιες κοιλιακές κράμπες 
  • Περιπρωκτική ενόχληση στο πέρασμα των προγλωττίδων
  • Στην εντερική φάση - ήπια κοιλιακά ενοχλήματα

  Taenia solium (ταινία του χοίρου):

  • Στην εντερική φάση - ήπια κοιλιακά ενοχλήματα 
  • Στη μεταναστευτική των προνυμφών: κυστικέρκωση του ανθρώπου με διαταραχή της λειτουργικότητας του κεντρικού νευρικού συστήματος: κεφαλαλγία, ελαττωμένη όραση, σπασμοί, ενδοκράνια υπέρταση, διανοητική έκπτωση

  Diphyllobothrium latum (έλμινθας των ψαριών):

  • Στην εντερική μορφή ανταγωνίζεται τη βιταμίνη Β12 και παρεμβαίνει στην απορρόφησή της από τον άνθρωπο. Μεγαλοβλαστική αναιμία με γλωσσίτιδα, απώλεια των θηλών της γλώσσας και νευρολογικά συμπτώματα

  Hymenolepis nana (σε μεγάλο αριθμό σκωλήκων):

  • Κοιλιακές κράμπες 
  • Διάρροια
  • Έμετοι
  • Απώλεια βάρους

  Εχινοκοκκίαση (υδατίδα νόσος):

  • Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το μέγεθος της κύστης. Πιο συχνή εντόπιση είναι στο δεξιό λοβό του ήπατος. Σπληνικές, νεφρικές, εγκεφαλικές, οφθαλμικές, οστέινες υδατίδες κύστεις έχουν αναφερθεί
  • Σπάνια είναι τα αλλεργικά συμπτώματα
  • Ήπια ως μέτρια ηωσινοφιλία 

  Dipilidium caninum:

  • Ήπια κοιλιακή δυσχέρεια
  • Ανησυχία
  • Ηωσινοφιλία 

  ΑΙΤΙΑ ΠΛΑΤΥΕΛΜΙΝΘΙΑΣΕΩΝ

  • Οι σημαντικοί πλατυέλμινθες που μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο περιλαμβάνουν: Taenia saginata (ταινία των βοοειδών), Taenia solium (ταινία του χοίρου), Diphyllobothrium latum (έλμινθας των ψαριών), Hymenolepis nana (έλμινθας των νάνων), Hymenolepis diminuta (έλμινθας των τρωκτικών) και Dipilidium caninum (έλμινθας των ζώων)
  • Η εχινονοκοκκίαση είναι η εξωεντερική πλατυελμινθίαση. Τρεις τύποι μπορεί να προσβάλλουν τον άνθρωπο: Echinococcus granulosis (υδατίδα νόσος ήπατος, σπληνός, κλπ.), Echinococcus multilocularis (κυψελιδική υδατίδα νόσος) και Echinococcus vogeli (πολυκυστική υδατίδα νόσος)

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΛΑΤΥΕΛΜΙΝΘΙΑΣΕΩΝ

  Ταξίδι στη Μέση Ανατολή, Ρωσία, Αφρική και βρώση κακοψημένου φαγητού (T. saginata), ταξίδι στο Μεξικό, Λατινική Αμερική, Αφρική, Ινδία, Ισπανία, Μέση Ανατολή και βρώση μισοψημένου χοιρινού (T. solium), ταξίδι στην Αλάσκα, Καναδά, Ιαπωνία, Μέση Ανατολή και βρώση ψαριών του γλυκού νερού που δεν μαγειρεύτηκαν καλά (D. latum). Ποικίλα παιχνίδια με σκύλους (D. caninum). Επαφή με σκύλους, ιδιαίτερα εκείνους που φυλάνε πρόβατα (Ε. granulosis)

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΛΑΤΥΕΛΜΙΝΘΙΑΣΕΩΝ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  • Η πλειοψηφία των εντερικών πλατυελμινθιάσεων είναι ασυμπτωματική. Ένας ασθενής μπορεί να το αντιληφθεί μόνο με την εμφάνιση μιας προγλωττίδας στα κόπρανα
  • Η διαφορική διάγνωση των γενικών εντερικών συμπτωμάτων είναι ευρεία
  • Η διαφορική διάγνωση των κύστεων εξαρτάται από την εντόπιση. Υπάρχει μεγάλο εύρος καλοήθων και καοήθων κύστεων 
  • Κακοήθης αναιμία (D. latum)

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Μικροσκοπική εξέταση της προγλωττίδας στα κόπρανα
  • Αναγνώριση των αυγών στα κόπρανα

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • T. solium: κυστίκερκοι μπορεί να εμφανισθούν σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος. Κύστεις 5-10 mm στα μαλακά μόρια. Αποτιτανωμένες κύστεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τους γραμμωτούς μυς
  • D. latum: μακροκυτταρική μεγαλοβλαστική αναιμία
  • Ε. granulosis: υδατίδες κύστεις εμφανίζονται πιο συχνά στο δεξιό λοβό του ήπατος

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  • T. saginata: δοκιμασίες με σελοτέϊπ περιπρωκτικά για τα ωάρια, ωάρια και παράσιτα κοπράνων
  • T. solium: εξέταση κοπράνων για προγλωττίδες 
  • D. latum: δοκιμασίες με σελοτέϊπ περιπρωκτικά για τα ωάρια, ωάρια και παράσιτα κοπράνων
  • H. nana: δοκιμασίες με σελοτέϊπ περιπρωκτικά για τα ωάρια, ωάρια και παράσιτα κοπράνων
  • H. diminuta: δοκιμασίες με σελοτέϊπ περιπρωκτικά για τα ωάρια, ωάρια και παράσιτα κοπράνων
  • D. caninum: προγλωττίδες στα κόπρανα
  • Ε. granulosis: σκώληκες στην αναρρόφηση από την κύστη

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • T. saginata: σπάνια ορατή στο γαστρεντερικό ακτινογραφικό έλεγχο με σκιαγραφικό (λεπτό έντερο)
  • T. solium: απλές ακτινογραφίες μπορεί να δείξουν αποτιτανωμένες κύστεις στον υποδόριο ιστό ή τον εγκέφαλο. Η αξονική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει αποτιτανωμένες και μη κύστεις. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη
  • Ε. granulosis: σπινθηρογράφημα ήπατος, αξονική τομογραφία και υπερηχογράφημα αποκαλύπτουν τις κύστεις

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • T. solium: βιοψία με εκτομή υποδόριου ιστού. Υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές ανοσοδιαγνωστικές δοκιμασίες 
  • D. latum: χαρακτηριστικά φλοιώδη αυγά στα κόπρανα
  • H. nana: αυγά με διπλή μεμβράνη στα κόπρανα 
  • Ε. granulosis: υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές ορολογικές δοκιμασίες. Επισυμβαίνουν όμως ψευδώς θετικές και ψευδώς αρνητικές αντιδράσεις 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΛΑΤΥΕΛΜΙΝΘΙΑΣΕΩΝ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωτερικοί ασθενείς

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Προσδιορισμός του τρόπου μετάδοσης και γενική υποστηρικτική αγωγή κατά τη θεραπεία
  • Υγιεινή όσον αφορά τα κόπρανα κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της θεραπευτικής αγωγής
  • Στη νευροκυστικέρκωση, σκέψη για κορτικοστεροειδή (για το εγκεφαλικό οίδημα) και αντισπασμωδικά

  Echinococcus LifeCycleCDC

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Για τις ταινίες, καλά μαγειρεμένα βοδινό και χοιρινό κρέας (ιδιαίτερα σε ταξίδια εκτός χώρας)
  • Να αποφεύγονται ωμά και άψητα ψάρια 
  • Προσοχή στα κατοικίδια σκυλιά, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούνται για το φύλαγμα προβάτων με ενδημική υδατίδα νόσο
  • Προσεκτικό πλύσιμο χεριών μετά την τουαλέτα 
  • Να αποφεύγεται η βρώση τροφής που έχει πέσει στο πάτωμα (H. nana)
  • Να εξασφαλίζεται ότι τα κατοικίδια δεν έχουν ψύλλους ή φθείρες ή αν έχουν να αποφεύγεται η επαφή τους με μικρά παιδιά (D. caninum)
  • Να αποφεύγεται το τάισμα των σκύλων με τα άχρηστα προϊόντα σφαγμένων ζώων (υδατίδα νόσος)

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΛΑΤΥΕΛΜΙΝΘΙΑΣΕΩΝ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Εντερική φάση D. latum (ψάρια), T. saginata (βοδινό), D. caninum (σκύλος) και T. solium (χοιρινό): νικλοζαμίδη, μασώμενα δισκία (1 gr) καλά μασημένα. Παιδιά βάρους άνω των 40 Kg 3 δισκία (1,5 gr). Και στους ενήλικες και στα παιδιά, η δόση είναι εφάπαξ
  • H. nana (πλατυέλμινθα των νάνος): πραζικουαντέλη 25 mg/kg σε μία δόση 
  • Προνυμφική φάση του Ε. granulosis (υδατίδες κύστεις): δοκιμή της αλβενδαζόλης. Στους ενήλικες 400 mf δύο φορές την ημέρα για 28 ημέρες. Σε παιδιά άνω των 2 ετών δίνεται η δόση των ενηλίκων. Σε παιδιά 1-2 ετών, 200 mg/ημέρα
  • Στην κυστικέρκωση (προνυμφική φάση της T. solium): πραζικουαντέλη 50 mg/Kg την ημέρα σε 3 δόσεις για 14 ημέρες, τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες 

  Προφυλάξεις: 

  • Νικλοζαμίδη: σπάνια ναυτία και κοιλιακά άλγη
  • Πραζικουαντέλη: αίσθημα κακουχίας, καφαλαλγία και ζάλη συμβαίνουν συχνά. Σπάνια αίσθημα νάρκωσης, κοιλιακή δυσφορία, πυρετός, εφιδρώσεις, ναυτία, ηωσινοφιλία και αίσθημα κόπωσης. Πιο σπάνια επισυμβαίνουν κνησμός και εξάνθημα 
  • Αλβενδαζόλη: σπάνια διάρροια και πόνος, πιο σπάνια λευκοπενία. Μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα των τρανσαμινασών στον ορό

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Για την εντερική φάση των D. latum, T. saginata, T. solium και D. caninum: πραζικουαντέλη 10-20 mg/Kg σε δόση εφάπαξ. Για το H. nana, 4 δισκία σε μία δόση (2 gr) και έπειτα 2 δισκία την ημέρα για 6 ημέρες, στους ενήλικες 
  • Στην κυστικέρκωση ενηλίκων και απιδιών, αλβενδαζόλη 15 mg/Kg την ημέρα σε 3 δόσεις, για 30 ημέρες 
  • Το διχλωροφαίνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ταινίασης 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Έλεγχος κοπράνων για ωάρια και παράσιτα μέσα σε δύο εβδομάδες από τη λήξη της θεραπείας των πλατυελμινθιάσεων του εντερικού σωλήνα

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • Οδηγίες στους ασθενείς εκείνων των εθνικών ομάδων που οι διαιτητικές τους συνήθειες τους εκθέτουν σε μόλυνση 
  • Σε ταξίδι στην Άπω Ανατολή, την Αφρική και τη Ρωσία να αποφεύγεται το όχι καλά ψημένο βοδινό
  • Η ταινία του χοίρου επιπολάζει στο Μεξικό, τη Λατινική Αμερική, την Ασία, Ινδία και Κίνα
  • Οι άνθρωποι μολύνονται τρώγοντας άψητο βοδινό και από τα ανθρώπινα απορρίμματα σε φτωχές πρακτικές υγιεινής. Κακομαγειρεμένο ψάρι (περιλαμβάνεται και ο σολομός) από γλυκά ή υφάλμυρα νερά της Ευρώπης, της Ασίας, του Καναδά, της Αλάσκας και της Αφρικής θα πρέπει να αποφεύγεται 
  • Υγιεινομική προσέγγιση της διαδικασίας κατάψυξης των ψαριών 
  • Οι έλμινθες του σκύλου αποφεύγονται με την υγιεινή εκπαίδευση των παιδιών, όταν παίζουν με κατοικίδια 
  • Έλεγχος υγιεινής της αποχέτευσης και συνεχής υγιεινομική επιθεώρηση των κρεάτων. Σε περιοχές που ανατρέφονται πρόβατα, θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά από τα παράσιτα τους οι σκύλοι. Πτώματα προβάτων δεν θα πρέπει να ρίχνονται στους σκύλους για τροφή ώστε να αποφεύγεται επαφή τους με υδατίδες κύστεις
  • Η κατάψυξη ψαριών του γλυκού νερού στους 10 βαθμούς C για 48 ώρες θα σκοτώσει τα παράσιτα του D. latum
  • Οικογένειες που μένουν στο εξωτερικό, σε ενδημικές περιοχές και που θέλουν να προσλάβουν μάγειρες ή άλλο προσωπικό θα πρέπει να τους εξετάζουν κατάλληλα

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Προνυμφική μορφή του T. solium: διάχυτη πολυσυστηματική κυστικέρκωση μπορεί να επισυμβεί. Προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος - νευροκυστικέρκωση με σπασμούς, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και μυϊκή συμμετοχή μπορεί να παρουσιαστεί
  • Ε. granulosis (ενοχοκοκκίαση): απλές ή πολλαπλές κύστεις μπορεί να εμφανιστούν. Οι κύστεις μπορεί να ραγούν ενδοκοιλιακά. Ηπατικές, σπληνικές, οφθαλμικές, κοιλιακές, εγκεφαλικές κύστεις έχουν αναφερθεί
  • D. latum: αναιμία από ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 παρατηρείται κυρίως στους κατοίκους της Φινλανδίας. Τα νευρολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αιμωδίες, παραισθησίες, αστάθεια βαδίσματος και αδυναμία

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Οι περισσότερες εντερικές μορφές των πλατυελμίνθων των ενηλίκων αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά με τα τρέχοντα φάρμακα. Αναφέρονται ποσοστά ίασης 95%
  • Μπορεί να χρειαστεί δεύτερος γύρος θεραπείας 
  • Στην υδατίδα νόσο των κυψελίδων (πνευμονική εχινοκοκκίαση) αν η πνευμονική κύστη δεν εξαχθεί άθικτη, η θνησιμότητα μέσα στη 10ετία ανέρχεται στο 90%

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Φτωχή ατομική υγιεινή και επιθυμία για ποικίλα παιχνίδια με σκύλους, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

  kjp 55 1 61f1

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρόνια διάρροια

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αμοιβάδωση

  Ασκαρίδες εντέρου

  Οξεία διάρροια

  Εντερικά παράσιτα

  Βιταμινική ανεπάρκεια

  Αντικαρκινική και αντιπαρασιτική θεραπεία Clark

  Κνησμός δακτυλίου του πρωκτού

  Τα οφέλη από το μαύρο κύμινο στην υγεία

  Παρασίτωση από Blastocystis hominis

  Λαμβλίαση

  Tριχίνωση

  Κρυπτοσποριδίωση

  www.emedi.gr

   

   

   

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για το βήχιο Χρήσιμες πληροφορίες για το βήχιο

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με βήχιο

  Tussilago farfara

  Το βήχιο το σιτόφυγο ή Tussilago farfara ή χαμολεύκη ή χαμόλευκα ή βηκιό ή βήχανη ή γλυκομάννα, ανήκει στην οικογένεια των Συνθετών.

  Είναι μικρό φυτό με πολυετές ρίζωμα. Έχει φύλλα καρδιόσχημα, πλατιά, ακανόνιστα οδοντωτά, χνουδωτά στην κάτω επιφάνειά τους, με μακρύ μίσχο και εμφανίζονται μετά την άνθηση. Τα άνθη τους είναι κίτρινα κεφάλια σε μικρό μίσχο. Ο καρπός του είναι αχαίνιο με πάππο. Ανθίζει από το Μάρτη μέχρι τον Απρίλη και το συναντούμε στα ημιορεινά και ορεινά μέρη, σε υγρές συνήθως τοποθεσίες, σε δροσερά και υγρά αργιλοασβεστώδη εδάφη.  Πολυετές φυτό με χοντρό ρίζωμα, από το οποίο ξεπετάγονται την άνοιξη ανθικοί, βλαστοί τριχωτοί, λεπιδοειδείς, με ένα μόνο κεφάλι, με κίτρινα γλωσσοειδή ανθίδια, αρσενικά στο κέντρο και θηλυκά στις άκρες. Τα φύλλα παρουσιάζονται μετά την άνθιση, γεγονός που εξηγεί τη λατινική ονομασία filius ante patrem (ο γιος πριν τον πατέρα) και είναι βαμβακώδη στο κάτω μέρος. Ο καρπός έχει μορφή λευκού λοφίου και μοιάζει αμυδρά με ίχνος ποδιού γαϊδάρου.

  Είναι φυτό που κατά τόπους έχει διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με την έννοια που του αποδίδουν.

  Η λατινική του ονομασία προέρχεται από τις λέξεις "tussis" που σημαίνει βήχω και "agere" που σημαίνει αποδιώχνω, λόγω της θεραπευτικής του ιδιότητας για το βήχα. Το όνομα "φαρφάρα" προσδιορίζει το χνούδι των φύλλων του, που δίνει την αίσθηση ότι είναι πασπαλισμένα με αλεύρι.

  Οι Έλληνες το ονομάζουν "βήχιο" λόγω της αντιβηχικής του ιδιότητας.

  Κατά το Μεσαίωνα το αποκαλούσαν "Filius ante patrem", ονομασία που αναφέρεται στο χαρακτηριστικό του να φυτρώνουν τα φύλλα του μετά που θα μαρανθούν τα άνθη του. Οι Γάλλοι το αποκαλούν "Pas-d'ane", πόδι του γαϊδάρου, γιατί το σχήμα των φύλλων του, τους δίνει αυτή την αίσθηση.

  Γνωστό από την αρχαιότητα σαν βότανο είναι η χαμολεύκη του Διοσκουρίδη.

  vixio 1

  Χρήσιμα μέρη του για θεραπευτικούς σκοπούς

  Τα φύλλα και τα άνθη του.

  Συστατικά βήχιου

  Περιέχουν βλέννα που με υδρόλυση μετατρέπεται σε γαλακτόζη, γλυκόζη, αραβινόζη, ξυλόζη, ραμνόζη και ριβόζη. Περιέχουν ακόμη ένα πικρό γλυκοσίδιο την τουσιλαγίνη στην οποία ωφείλεται η αντιβηχική του ιδιότητα, σαπωνίνες, ταννίνη, ινουλίνη, δεξτρίνη, γαλλικό, μηλικό και ασκορβικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο και θείο.

  Τα άνθη του περιέχουν φυτοστερόλες, φλαβονοειδή γλυκοσίδια, όπως η ρουτίνη και η υπερίνη.

  Ιδιότητες και ενδείξεις βήχιου

  Είναι από παλιά γνωστές οι ιδιότητές του να καταλαγιάζει το βήχα και να ανακουφίζει από τη δύσπνοια.

  Έχει ακόμη μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις, αποχρεμπτικές ιδιότητες και καταπραΰνει τις φλεγμονές του βλεννογόνου του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος.

  Συστήνεται για τις παθήσεις του αναπνευστικού, όπως τραχειΐτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, γρίπη και κρυολόγημα, βήχα οποιασδήποτε αιτιολογίας, όπως βήχα ασθματικών, καπνιστών, φθισικών κ.α.

  Συστήνεται για φλεγμονές του βλεννογόνου του στομαχιού και των εντέρων, είναι ορεκτικό και βοηθά στη διαδικασία της πέψης. 

  Μαζί με άλλα διουρητικά βότανα συστήνεται για φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. 

  Τα άνθη του συστήνονται σε ακανόνιστα έμμηνα, γιατί τα στεροειδή που περιέχουν βοηθούν τον οργανισμό να ξεπεράσει το πρόβλημα. 

  Εξωτερικά συστήνονται σε περιπτώσεις φλεβίτιδας, ειδικά για τη διάρρηξη των τριχοειδών αγγείων στο πρόσωπο, σε πληγές, έλκη, κάλους, εγκαύματα και λειχήνες.

  vixio 2

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με βήχιο

  Αφέψημα

  Αφήνετε δύο κουταλιές της σούπας ξηρά φύλλα και άνθη, ψιλοκομμένα, σε μισό λίτρο νερό να φουσκώσουν για λίγα λεπτά, τα βάζετε στη φωτιά και μόλις φθάσουν στο σημείο βρασμού τα απομακρύνετε, τα αφήνετε σκεπασμένα για άλλα δέκα λεπτά, σουρώνετε και πίνετε 3-5 φλυτζάνια την ημέρα. Τα μέρη του φυτού ζεστά τα χρησιμοποιούμε με κομπρέσες στο πρόσωπο, σε πληγές και εγκαύματα. Είναι καλό για καθαρισμό των πυωδών τραυμάτων. Για τη φυματίωση μια βουλγάρικη συνταγή συστήνει ένα δυνατό αφέψημα φύλλων. Βράζετε μέχρι το νερό να μείνει μισό και το πίνετε σε μια ημέρα και τα βρασμένα φύλλα τα βάζετε κατάπλασμα στο στήθος.

  Φρέσκα φύλλα

  Τα φρέσκα φύλλα του, λιωμένα και ζυμωμένα με λίγο μέλι, τα χρησιμοποιούμε σαν κατάπλασμα για τις εξωτερικές του χρήσεις. Για τα εγκαύματα δίνει καλύτερα αποτελέσματα το κατάπλασμα από λιωμένα φύλλα σε γάλα. Τα τρυφερά φύλλα τρώγονται ωμά, σε σαλάτα, με συνοδεία άλλων χόρτων ή βραστά. Φύλλα και άνθη βρασμένα χρησιμοποιούνται ως κατάπλασμα για τους καλογήρους, τα σπυριά και τα αποστήματα.

  Χυμός

  Ο χυμός των λιωμένων φύλλων του σε δοσολογία 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα βοηθά σε προβλήματα φυματίωσης. Μπορεί να αναμειγνύεται με μέλι για αν το παίρνουν πιο εύκολα. 

   

  Ξηρά φύλλα

  Τα ξηρά του φύλλα τυλιγμένα σε τσιγάρο, συστήνεται να το καπνίζουν για ανακούφιση οι ασθματικοί και όσοι έχουν πρόβλημα πνευμόνων. Η μεγάλη περιεκτικότητα των φύλλων σε ψευδάργυρο εξηγεί τη δυνατότητα επούλωσης που έχουν.

  Σκόνη

  Σε σκόνη χρησιμοποιείται για τα δερματικά έλκη.

  Βάμμα

  Σε βάμμα χρησιμοποιείται για τους πονόδοντους και τους ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  00398968 Coltsfoot tea Tussilago farfara

  Διαβάστε, επίσης,

  Σημαντικές πληροφορίες για τη Δοθιήνωση

  Χρήσιμες πληροφορίες για τα βότανα και τις φυσικές θεραπείες

  Αντιμετωπίστε το βήχα σας με φυσικά μέσα

  Ποιοι πρέπει να παίρνουν βήχιο

  Τα καλύτερα φυτά για να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας

  Λαρυγγίτιδα

  Λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα

  Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη βρογχίτιδα

  Πλύσεις για την φαρυγγίτιδα

  Τεστ αναπνοής για τις λοιμώξεις του πνεύμονα

  Οξεία βρογχίτιδα

  Θεραπεία άσθματος

  Βήχιο

  Κόλπο για την αποτελεσματική θεραπεία των δοθιήνων

  Τα βότανα για την κυστίτιδα

  Οι βιταμίνες για τα έλκη

  www.emedi.gr