Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 02:09

Ελευθερομπίνη αντί για πακλιταξέλη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φυσικό προϊόν ισχυρότερο από την πακλιταξέλη

Η ελευθερομπίνη επάγει τον πολυμερισμό της τουμπουλίνης

Η ελευθερομπίνη έχει παρόμοια δράση με την πακλιταξέλη (Taxol ®

Η ελευθερομπίνη είναι ένα νέο φυσικό προϊόν που απομονώνεται από ένα θαλάσσιο μαλακό κοράλλι που είναι εξαιρετικά ισχυρός παράγοντας για την επαγωγή του πολυμερισμού της τουμπουλίνης και είναι κυτταροτοξική για τα καρκινικά κύτταρα.

Αυτή η ένωση έχει διασταυρούμενη αντοχή σε συνδυασμό με άλλους πολυανθεκτικούς παράγοντες εναντίον των κυττάρων που εκφράζουν την Ρ-γλυκοπρωτεΐνη και παρουσιάζουν αντίσταση στην πακλιταξέλη. Η ελευθερομπίνη σε σχέση με την πακλιταξέλη έχει την ικανότητα να επάγει τον πολυμερισμό της τουμπουλίνης in vitro και είναι πιο κυτταροτοξική.

Οι ταξάνες (πακλιταξέλη και ταξοτέρη) χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, και του πνεύμονα. Ωστόσο, έχουν αυτά τα φάρμακα μεγάλη τοξικότητα (περιφερική νευροπάθεια και ουδετεροπενία το Taxol και προβλήματα διαρροής των τριχοειδών  το Taxotere. Επίσης, και τα δύο φάρμακα έχουν περιορισμένη διαλυτότητα και υπάρχει ανάγκη για νέα φάρμακα που λειτουργούν με παρόμοιο μηχανισμό και που δεν έχουν παρενέργειες.

Η πακλιταξέλη, είναι ένα συνθετικό προϊόν που μιμείται ένα φυσικό προϊόν που εξάγεται από τον φλοιό του τάξου του Ειρηνικού του δέντρου Taxus brevifolia. Η τουμπουλίνη  είναι ο πρωταρχικός στόχος για τις κυτταροτοξικές ιδιότητες της πακλιταξέλης, κατά τη μίτωση και επάγει την συνάθροιση της τουμπουλίνης σε μικροσωληνίσκους in vitro. Η πακλιταξέλη είναι συνθετικό διτερπένιο από το φλοιό του δένδρου Taxus brevifolia. Είναι ελάχιστα υδατοδιαλυτό και χρησιμοποιείται ως όχημα 50% πολυοξυαιθυλενικό καστορέλαιο (Chremophor) και 50% αιθανόλη. Προκαλεί συνάθροιση των μικροσωληναρίων από διμερή τουβουλίνης και αναστέλλει τον πολυμερισμό των μικροσωληναρίων με διάσπαση της μίτωσης. Αυξάνει την κυτταροτοξικότητα in vitro μετά από μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης των κυττάρων στο φάρμακο. 

Υπάρχουν διάφορα φυσικά προϊόντα που είναι ικανά να επάγουν τον πολυμερισμό τουμπουλίνης.

-Η Rhazinilam προέρχεται, επίσης, από  φλοιό δέντρου και προκαλεί επαγωγή του πολυμερισμού τουμπουλίνης in vitro σε 0 ° C. Ωστόσο, το προκύπτον προϊόν πολυμερισμού είναι ασταθές όταν εκτείθεται σε ιόντα ασβεστίου και αποτελείται κυρίως από σπείρες, αντί μικροσωληνίσκους.

-Η δισκοδερμολίδη προέρχεται από ένα θαλάσσιο σφουγγάρι και πολυμερίζει την τουμπουλίνη στους 37 ° C in vitro πιο γρήγορα από ό, τι η πακλιταξέλη, αποδίδοντας προϊόντα πολυμερισμού που είναι και σταθερά στους 0 ° C (8) και είναι εντελώς σταθερά στην έκθεση σε ιόντα ασβεστίου.

-Οι εποθιλόνες Α και Β οι οποίες προέρχονται από μικροβιακή ζύμωση μοιάζουν με την paclitaxel στη δράση και είναι ανθεκτικές στο κρύο ή στα ιόντα ασβεστίου. Αυτές οι εποθιλόνες είναι εξίσου ισχυρές ή περισσότερο ισχυρές από την πακλιταξέλη.

-Οι θαλάσσιοι οργανισμοί είναι πολύ καλοί αντικαρκινικοί παράγοντες. Η παραγωγή τοξικών ουσιών από αυτά τους παρέχει την πρωτογενή μορφή προστασίας. Για παράδειγμα, τα σφουγγάρια, τα μαλακά κοράλλια και τα θαλάσσια βακτήρια έχουν έναν ισχυρό μηχανισμό χημικής άμυνας (διδεμνίνη Β, βρυοστατίνη, δολαστατίνη, και αλατοχονδρίνη Β).

Η ελευθερομπίνη από το μαλακό κοράλλι Eleutherobia sp. συλλέγεται στα ύδατα ανοικτά της δυτικής Αυστραλίας. Είναι ένα γλυκοζυλιωμένο διτερπένιο και είναι ένας ισχυρός κυτταροτοξικός παράγοντας που αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων μέσω της προώθησης του πολυμερισμού της τουμπουλίνης  σε μικροσωληνίσκους με τρόπο ανάλογο με εκείνο της paclitaxel. Όπως και η πακλιταξέλη, η ελευθερομπίνη σταματά τη μίτωση.

Οι σαρκοδικτυΐνες,  είναι δομικά συγγενείς της ελευθερομπίνης αλλά είναι περίπου 100 φορές μικρότερες από ό, τι κυτταροτοξική ελευθερομπίνη.

Η ελευθερομπίνη, όπως και η πακλιταξέλη επάγει πολυμερισμό της τουμπουλίνης και είναι πιο  κυτταροτοξική, χωρίς παρενέργειες και χωρίς φαρμακευτική αντοχή.

Διαβάστε, επίσης,

Φαρμακοκινητική στην ογκολογία

Γιατί τα χημειοθεραπευτικά δεν λειτουργούν

Πολυφαρμακευτική αντοχή

Η Ρ-γλυκοπρωτεΐνη υπεύθυνη για την αντίσταση του καρκίνου στη θεραπεία

Καστορέλαιο

Περιοχική θεραπεία σε ηπατικές μεταστάσεις

Πακλιταξέλη συνδεδεμένη με λευκωματίνη υπό μορφή νανοσωματιδίων

Αντικαρκινικό φυτό για χημειοθεραπεία

Η ιστορία της Φυτοθεραπείας

www.emedi.gr 

 

Διαβάστηκε 730 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 23:36
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.