Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017 15:20

Θεραπεία Live Cell για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Θεραπεία του καρκίνου με ζωντανά κύτταρα

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η σύγχρονη θεραπεία με ζωντανά κύτταρα ανακαλύφθηκε από τον Δρ. Alexis Carrel που γεννήθηκε στη Λυών, στη Γαλλία, τον Ιούνιο του 1873 και το 1912 o Carell ανέδειξε την αναζωογονητική δράση των νεαρών κυττάρων σε καλλιέργειες παλαιών και εκφυλισμένων κυττάρων.

Αυτό άνοιξε μια νέα εποχή στην επιστήμη των κυτταρικών θεραπειών.

Ο καθηγητής Niehans θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης κυτταρικής θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης στον θυρεοειδή αδένα ενός ασθενούς, ο παραθυρεοειδής υπέστη τυχαία βλάβη. Ο ασθενής έπαθε σοβαρούς σπασμούς και η κατάσταση του ήταν κρίσιμη. Ο καθηγητής Niehans τοποθέτησε παραθυρεοειδή κύτταρα που ελήφθησαν από έμβρυο μοσχαριών. Εγχύθηκε αυτό το μείγμα στον ασθενή, πιστεύοντας ότι οι ορμόνες που περιέχονται σε αυτό θα σταθεροποιούσαν τον ασθενή, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η χειρουργική επέμβαση. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ασθενής επέζησε και έζησε μακρά ζωή μετά. Η επιτυχία αυτής της θεραπείας οδήγησε τον Niehans να εγκαταλείψει τη χειρουργική μεταμόσχευση των άθικτων αδένων και να χρησιμοποιήσει μόνο ενέσιμα εκχυλίσματα οργάνων.

Η έρευνά του τον οδήγησε να προετοιμάσει και να εμφυτεύσει εκχυλίσματα οργάνων από σχεδόν όλα τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του ήπατος, του παγκρέατος, των νεφρών, της καρδιάς, του δωδεκαδακτύλου, του θύμου και του σπλήνα.

Με τα χρόνια αντιμετώπισε και τεκμηρίωσε χιλιάδες περιπτώσεις που αφορούσαν τη χρήση της κυτταροθεραπείας. 

Η ζωντανή κυτταρική θεραπεία είναι η χρήση ζωντανών ή φρέσκων κυττάρων που αποκτώνται από έμβρυα ζώων, εμβρυϊκό υλικό ή πολύ νεαρά ζώα. Τα δείγματα δότη συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία ενώ τα κύτταρα είναι ακόμα φρέσκα. Το επιλεγμένο όργανο είναι προσεκτικά αλεσμένο σε μια πάστα. Δίδεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην βλάπτονται τα επιμέρους κύτταρα. Μετά την επεξεργασία, τα κύτταρα αναμιγνύονται με ένα διάλυμα ηλεκτρολύτη. Αυτό το διάλυμα στη συνέχεια χρησιμοποιείται για ένεση ως εξατομικευμένη θεραπεία. Το διάλυμα περιέχει πραγματικά ολόκληρα κύτταρα, καθώς και τμήματα κυττάρων και ζωικών πρωτεϊνών. Η χρήση εμβρυϊκού υλικού μειώνει τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης από τον λήπτη.

Η θεραπεία εκχύλισης ζωντανών κυττάρων χρησιμοποιεί όργανα από μικρά ή ενήλικα ζώα. Τα όργανα δότη αλέθονται σε λεπτή πάστα σε διάλυμα ηλεκτρολύτη και αναμιγνύονται καλά. Η κυτταρική δομή καταστρέφεται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Το διάλυμα αυτό αφήνεται να καθιζάνει και στη συνέχεια τεμαχίζεται και φιλτράρεται για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε στερεή ύλη. Μόνο τα διαλυτά μέρη των κυττάρων όπως το RNA και το DNA παραμένουν στο υγρό εκχύλισμα. Το διάλυμα δεν περιέχει τμήματα της κυτταρικής μεμβράνης ή οποιασδήποτε ζωική πρωτεΐνη. Αυτή η διαδικασία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης από τον λήπτη. Η διαδικασία διήθησης αφαιρεί, επίσης, όλους τους ιούς ή τα βακτήρια που μπορεί να μεταφέρει το ζωοδότης.

Αυτή η μέθοδος καλείται, επίσης, θεραπεία με πεπτίδια, καθώς, μόνο τα υδατοδιαλυτά πεπτίδια ή αμινοξέα παραμένουν στο διάλυμα.

Τυπικά, παράγονται ξεχωριστά εκχυλίσματα οργάνων και χορηγούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενούς. Μερικοί θεραπευτές προτιμούν να παράγουν τα λεγόμενα «κοκτέιλ» που περιέχουν ένα μείγμα οργάνων. Ένα τυπικό παράδειγμα αυτού είναι ένα μείγμα θύμου, σπλήνα και ήπατος.

Όσοι χρησιμοποιούν τη θεραπεία με πεπτίδια οργάνων συμφωνούν ότι αυτή η μορφή είναι εξίσου αποτελεσματική με αυτή με φρέσκα κύτταρα. 

Ένα πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι τα εκχυλίσματα μπορούν να καταψυχθούν και να αποθηκευτούν. Η κατάψυξη ολόκληρων κυττάρων είναι πολύ δύσκολη και συχνά οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατάψυξης. Καθώς, δεν υπάρχουν ολόκληρα κύτταρα, τα πεπτίδια οργάνων μπορούν εύκολα να καταψυχθούν και να αποθηκευτούν, επιτρέποντας τα εκχυλίσματα να παραχθούν σε μεγαλύτερη ποσότητα αντί να χρειάζεται να παράγουν το εκχύλισμα για κάθε μεμονωμένο ασθενή.

Οι κυτταρικές θεραπείες χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη για τη θεραπεία του καρκίνου. Πολλοί ασθενείς αναζητούν εναλλακτικές επιλογές στη χημειοθεραπεία. Οι διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι η χημειοθεραπεία έχει ποσοστά επιτυχίας μόνο 2%.

Η κυτταροθεραπεία είναι μια θεραπεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες φυσικές θεραπείες.

Η συμπληρωματική κυτταρική θεραπεία του καρκίνου έχει 2 λειτουργίες:

Ανοσοποιητική διαμόρφωση με εκχύλισμα θύμου αδένα

Οχύρωση των οργάνων και ανανέωσή τους με εκχυλίσματα ειδικά για τα όργανα αυτά

Θεραπεία του θύμου αδένα για τον καρκίνο

Η θεραπεία του θύμου είναι η πιο σημαντική για την ανοσοθεραπεία.

Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά ενέσεων εκχυλίσματος θύμου αδένα, οι οποίες ενεργοποιούν και εξισορροπούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

Ο θύμος αδένας βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στέρνο στην κορυφή της καρδιάς. Αυτός ο αδένας είναι το κέντρο του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η λειτουργία του θύμου είναι να παράγει και να εκπαιδεύει τα Τ-λεμφοκύτταρα (Τ κύτταρα). Αυτά τα κύτταρα είναι κρίσιμα για το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα. Ο θύμος αλλάζει το μέγεθος και τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής μας. Είναι μεγαλύτερος και πιο ενεργός στα νεογέννητα, στα βρέφη και στα χρόνια πριν από την εφηβεία. Μετά την εφηβεία, ο θύμος αρχίζει να συρρικνώνεται και ο ιστός του θύμου αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό. Παρ 'όλα αυτά, μια μικρή ποσότητα παραγωγής και εκπαίδευσης Τ-λεμφοκυττάρων συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής των ενηλίκων.

Η σύγχρονη θεραπεία του θύμου αναπτύχθηκε από τον Σουηδό γιατρό Elias Sandberg στη δεκαετία του '70. Μέχρι τότε, χρησιμοποιήθηκε η κλασική μέθοδος Live Cell Therapy που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Niehans. Ο Sandberg άλλαξε τη χρήση ζωντανών κυττάρων και δημιούργησε ένα εκχύλισμα από τον θύμο αδένα μοσχαριών ηλικίας 6 μηνών. Ήταν σε θέση να παράγει αυτό το εκχύλισμα θύμου σε φυσιολογική συγκέντρωση (δηλαδή, τη συγκέντρωση των δραστικών συστατικών που υπάρχει φυσικά). Αυτή η νέα ουσία ονομάζεται THX. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται στη Γερμανία για πάνω από 20 χρόνια.

Λόγω της μείωσης του μεγέθους του αδένα του θύμου κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής μας, η ανοσοαπόκριση που σχετίζεται με το θύμο αδένα ελαττώνεται. Όταν φθάσουμε σε ηλικία 50 ετών, μόνο το 15% εξακολουθεί να λειτουργεί. Αυτό οδηγεί σε σημαντική αύξηση των λοιμώξεων, του καρκίνου και των αυτοάνοσων ασθενειών, οι οποίες αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε.

Είναι κρίσιμο να υπάρχουν αρκετές ορμόνες θύμου στο εκχύλισμα. Αυτές είναι η Thymosin Aphla 1, η Thymosin Beta 4 και η Thymolin. Πολλά προϊόντα θύμου περιέχουν μόνο ελάχιστες ποσότητες αυτών των ορμονών.

Ένα τυπικό πρόγραμμα Θυμοθεραπείας περιλαμβάνει μια σειρά ενέσεων χρησιμοποιώντας πεπτίδια θύμου. Αυτή η θεραπεία είναι η καλύτερη φυσική, μη ειδική ανοσοθεραπεία. Αυτή η θεραπεία προκαλεί την ενεργοποίηση και εξισορρόπηση του κυτταρικού ανοσοποιητικού συστήματος. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 ο Sandberg είχε θεραπεύσει επιτυχώς περισσότερους από 50.000 ασθενείς με καρκίνο. Εκτός από τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας του, πολλοί από τους ασθενείς του είχαν σημαντικές αντιγηραντικές επιδράσεις.

Ο δρ Sandberg πραγματοποίησε την πρώτη του θεραπεία σε μια αγελάδα, που είχε αναπτύξει κακόηθες σάρκωμα και επρόκειτο να σφαγεί. Μετά από σύντομη θεραπεία με ΤΗΧ, ο όγκος έφυγε! Αυτή ήταν η αρχή της έρευνας και της θεραπείας του με το εκχύλισμα θύμου αδένα.

Μόνο το 1960 ο Αυστραλός ανοσολόγος J. Miller ανακάλυψε τη λειτουργία του θύμου. Αναγνώρισε, επίσης, την πραγματική σημασία των λεμφοκυττάρων που προγραμματίζονται από το θύμο αδένα. 

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ο θύμος αδένας είναι το κεντρικό όργανο της άμυνας του σώματος.

Τα λευκά αιμοσφαίρια που σχηματίζονται στο μυελό των οστών φθάνουν στον θύμο αδένα ως ανώριμα λεμφοκύτταρα.

Μόνο το 10% αυτών των κυττάρων εκπαιδεύονται στον θύμο αδένα και θεωρούνται κατάλληλα για χρήση στην άμυνα του οργανισμού. Εκπαιδεύονται για να παρακολουθούν και να περιπολούν το σώμα. Ο σκοπός αυτού του συστήματος είναι να αναγνωρίσει τα ίδια τα κύτταρα του σώματος ως δικά του και να αναγνωρίσει ξένα κύτταρα, όπως τα βακτήρια, τους ιούς ή τα καρκινικά κύτταρα. Σε αυτά τα ξένα κύτταρα επιτίθενται και καταστρέφονται.

Τα πιο σημαντικά κύτταρα της άμυνας για την καταπολέμηση των εισβολέων είναι:

-Helper Cells-Βοηθητικά Κύτταρα

Αυτά τα κύτταρα εμπλέκονται στο σχηματισμό αντισωμάτων. Αυτά ενεργοποιούν τα φυσικά κύτταρα φονείς και τα κυτταροτοξικά κύτταρα.

-Suppressor Cells-Κατασταλτικά κύτταρα

Αυτά εξασφαλίζουν ότι δε σχηματίζονται πάρα πολλά αντισώματα και αποτρέπονται οι υπερβολικές ανοσολογικές αντιδράσεις.

-Killer Cells-Κύτταρα φονείς

Αυτά τα κύτταρα προσβάλλουν ξένα κύτταρα και συνεργάζονται με τα λεγόμενα κυτταροτοξικά κύτταρα για να τα καταστρέψουν.

-Memory cells-Κύτταρα μνήμης

Τα κύτταρα αυτά αποθηκεύουν πληροφορίες για το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντάς του να διακρίνει μεταξύ των ξένων κυττάρων και των κυττάρων του σώματος.

Ο θύμος αδένας δεν υπάρχει στο έμβρυο. Τα νεογέννητα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, δεν είναι σε θέση να επιβιώσουν χωρίς θύμο αδένα. Μέσω της επαφής με το περιβάλλον, δηλαδή μετά τη γέννησή του, το σώμα είναι ικανό να δημιουργήσει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο περισσότερο το αναπτυσσόμενο παιδί εκτίθεται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως τη βρωμιά, τόσο καλύτερος είναι ο θύμος αδένας και ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα. Μέχρι την εφηβεία, ο θύμος έχει φτάσει στην κορυφαία λειτουργία του. Με την αυξανόμενη ηλικία ο θύμος συρρικνώνεται, όπως και η προστασία από τις ορμόνες του θύμου.

Παρέχοντας το εκχύλισμα πεπτιδίων του θύμου, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να αυξηθεί και η λειτουργικότητά τους να βελτιωθεί ή να αποκατασταθεί.

Υπάρχουν πάνω από 40 διαφορετικοί παράγοντες στο εκχύλισμα θύμου, που το κάνουν να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Παραδείγματα χρήσης της Κυτταρικής Θεραπείας

-Καρκίνος του πνεύμονα

Το εκχύλισμα θύμου χορηγείται δύο φορές την εβδομάδα για 10 εβδομάδες σε 12 ασθενείς που πάσχουν είτε από αδιαφοροποίητο κυτταρικό καρκίνωμα είτε από καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων.

Αποτελέσματα:

Υποκειμενικές και αντικειμενικές κλινικές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν σε 10 από τους 12 ασθενείς.
Η τοπική ανάπτυξη όγκου σταμάτησε και η μεταστατική εξάπλωση στους μεσοθωρακικούς λεμφαδένες ή άλλα όργανα μειώθηκε.
3 ασθενείς παρουσίασαν μερική υποχώρηση της μάζας του όγκου.
Το 6μηνο ποσοστό επιβίωσης αυξήθηκε σε 42% στην ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία, σε σύγκριση με 7% στην ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνο συμπτωματική θεραπεία.
Ο Skotnicki δημοσίευσε τα αποτελέσματα αυτά το 1989.

-Νόσος του Hodgkin  (lymphogranulomatosis)

Το εκχύλισμα θύμου χορηγήθηκε σε 366 παιδιά που πάσχουν από νόσο Hodgkin. Αυτά τα παιδιά είχαν, επίσης και άλλες ανοσιακές διαταραχές.

Αποτελέσματα:

Υπήρξε βελτίωση των παραμέτρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το 93,8% των περιπτώσεων έφτασε το 5ετές ποσοστό επιβίωσης σε σύγκριση με το 70-80% των περιπτώσεων που αντιμετωπίστηκαν με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.
Αυτά τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν το 1991 -92 από τους Berkow και Makhonova.

-Καρκίνος του μαστού

Μια ομάδα 26 γυναικών με καρκίνο του μαστού θεραπεύθηκε με εκχύλισμα θύμου δύο φορές την εβδομάδα για 4-6 εβδομάδες. Αυτές οι γυναίκες είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε μαστεκτομή 1 έως 2 χρόνια πριν αρχίσει η μελέτη.

Αποτελέσματα:

Ο δείκτης CEA μειώθηκε σε περίπου 70% των περιπτώσεων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχυλίσματα θύμου αδένα. Αυτό συγκρίνεται με το 47% στην ομάδα που δεν υποβλήθηκε σε κυτταροθεραπεία.

-Καρκίνος γαστρεντερικού σωλήνα

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη για 15 χρόνια σε 457 ασθενείς που υποφέρουν από καρκίνο του μαστού, καθώς και καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν κυτταρική θεραπεία είχαν:

Αποτελέσματα

Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Καλύτερη και ταχύτερη επούλωση πληγών.
Αυξημένο χρόνο επιβίωσης σε σύγκριση με άτομα που δεν έλαβαν κυτταρική θεραπεία.

-Καρκίνος στο συκώτι

Μία μικρή πιλοτική μελέτη σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με εκχύλισμα θύμου μόνο, έδειξε υποτροπή όγκου σε σχεδόν 50% των περιπτώσεων.

Σε ποιες άλλες ασθένειες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κυτταρική θεραπεία;

-Στη νόσο Αλτσχάϊμερ

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας.  Γενικά, διαγιγνώσκεται σε άτομα 65 ετών και άνω.  Συχνά σχετίζεται με τη διαδικασία γήρανσης, αν και πολλοί ηλικιωμένοι δεν παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα. Έχει βρεθεί ότι είναι εκφυλιστική νόσος και κληρονομείται. Το Αλτσχάιμερ αναμένεται να επηρεάσει έναν στους 85 ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι το 2050. Στην άνοια χορηγείται το κοκτέιλ Live Cell Extract με εγκεφαλικό εκχύλισμα, θύμο και άλλες κυτταρικές θεραπείες.

-Στη στηθάγχη

Η στηθάγχη είναι η δυσφορία και ο πόνος στο στήθος που καθιστά την αναπνοή δύσκολη. Συνδέεται συχνά με βρογχίτιδα ή πνευμονία. Η στηθάγχη προκαλεί σοβαρό θωρακικό πόνο λόγω της ισχαιμίας (έλλειψη αίματος και παροχής οξυγόνου) στην καρδιά, λόγω απόφραξης ή σπασμού των στεφανιαίων αρτηριών. Η ανοσοποιητική διαμόρφωση με εκχυλίσματα κυττάρων δείχνει υπόσχεση στον έλεγχο της σοβαρότητας και της συχνότητας τέτοιων κρίσεων στηθάγχης. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με εκχύλισμα θύμου και σπλήνα. Το εκχύλισμα του θύμου είναι ένα από τα πιο κοινά εκχυλίσματα ζωντανών κυττάρων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί εκχύλισμα καρδιάς και πνεύμονα. Η κυτταρική θεραπεία ενδείκνυται για τη θεραπεία της επαναλαμβανόμενης και υποτροπιάζουσας στηθάγχης, ειδικά με συνοδή βρογχίτιδα. Χρησιμοποιώντας αυτά τα εκχυλίσματα στη θεραπεία στο 50% θεραπεύονται από τις κρίσεις στηθάγχης.

-Στην αντιγήρανση

Πώς οι χοίροι μπορούν να σας βοηθήσουν να μοιάζετε και να νιώθετε 15 χρόνια νεώτεροι σε μόλις τρεις μήνες; Η βάση για την αντιγήρανση είναι η θεραπεία με εκχύλισμα θύμου. Λόγω της μείωσης του μεγέθους του θύμου αδένα κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής, η ανοσοαπόκριση ελαττώνεται. Όταν φθάσουμε σε ηλικία 50 ετών, μόνο το 15% εξακολουθεί να λειτουργεί. Αυτό οδηγεί σε σημαντική αύξηση των λοιμώξεων, του καρκίνου και των αυτοάνοσων ασθενειών, καθώς μεγαλώνουμε.

Συνήθως, χορηγούνται ενέσεις θύμου δύο φορές την εβδομάδα για 6 εβδομάδες. Μετά από αυτό, δίδονται εξειδικευμένα εκχυλίσματα οργάνων για την ενίσχυση της παραγωγής ορμονών στο σώμα. Αυτό το κοκτέιλ περιέχει εκχυλίσματα των περισσότερων κύριων οργάνων και δομών στο σώμα, καθώς και αδενικά εκχυλίσματα.

Πώς θα αισθάνεστε μετά από μια αντιγηραντική κυτταρική θεραπεία;

Οι ασθενείς αναφέρουν τα εξής:

Μια γενική αίσθηση νεότητας
Το δέρμα φαίνεται πιο νεανικό και ενυδατωμένο
Βελτίωση των κηλίδων και της μελάγχρωσης του προσώπου
Ελάττωση των γραμμών του προσώπου και μια λάμψη στο δέρμα
Η ελαστικότητα και το πάχος του δέρματος βελτιώνονται
Οι ρυτίδες μειώνονται
Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
Βελτίωση της πέψης
Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα χέρια και τα πόδια
Χαμηλή πίεση αίματος
Βελτιωμένη σεξουαλική ορμή και δύναμη
Ανακούφιση από τη σεξουαλική δυσλειτουργία
Σκλήρυνση του στήθους
Απαλλαγή από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Απαλλαγή από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
Βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος
Συναίσθημα αφύπνισης και εγρήγορσης
Υψηλότερα επίπεδα ενέργειας
Αύξηση ευελιξίας και ευελιξίας των αρθρώσεων
Μείωση του βάρους
Βελτίωση των παραμέτρων αίματος
Ζωντάνια

-Στο άσθμα

Το άσθμα είναι συχνό σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, συνήθως, δύσπνοια, βήχα, συριγμό και σφίξιμο στο στήθος. Το άσθμα είναι μια αλλεργική κατάσταση που προκαλείται από το άγχος στην αναπνευστική οδό, είτε μέσω άσκησης ή αλλεργιογόνων και ρύπων. Η ανοσολογική διαμόρφωση οδηγεί σε βελτίωση της κατάστασης των ασθενών που πάσχουν από άσθμα. 

Κατά την παρακολούθηση των ασθενών χρησιμοποιούνται 4 βασικές παράμετροι για τον προσδιορισμό της κατάστασης βελτίωσης:

• Τα κλινικά σημεία και συμπτώματα

• Η δραστηριότητα των Τ κυττάρων (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος)

• Η ανοσοσφαιρίνη Ε (μια πρωτεΐνη που είναι παρούσα σε αλλεργικές αντιδράσεις)

• Τα ηωσινόφιλα (λευκά αιμοσφαίρια που είναι παρόντα σε αλλεργική νόσο)

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με εκχυλίσματα κυττάρων παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση και στις 4 παραμέτρους.

Το εκχύλισμα θύμου φαίνεται να "διορθώνει την ανοσολογική διαταραχή".

Λαμβάνεται σπρέι θύμου Live Cell Extract, τέσσερις ψεκασμοί κάτω από τη γλώσσα δύο φορές την ημέρα. Μετά από τρεις εβδομάδες ο ασθενής είναι πιο ξεκούραστος και ήρεμος. Η αναπνοή επιβραδύνεται έως 13 φορές ανά λεπτό, το οποίο είναι φυσιολογικό, χωρίς συριγμό, ζάλη ή αναπνευστικό πόνο. Στο τέλος των τριών εβδομάδων, ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα όταν αναπνέει και δεν έχει τρόμο ή αίσθημα παλμών. Δεν κουράζεται πλέον και καταφέρνει να κοιμηθεί καλύτερα. Είναι, επίσης, σε θέση να περπατάει για πάνω από μισή ώρα χωρίς αναπνευστικές δυσκολίες ή ζάλη, και μπορεί να περπατήσει και να μιλήσει ταυτόχρονα. Στο τέλος της θεραπείας ο ασθενής δεν θα χρειάζεται τα αναπνευστικά φάρμακα.

-Αυτοάνοσα νοσήματα

Οι κυτταρικές θεραπείες είναι ιδανικές για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών. Η βάση κάθε κυτταροθεραπείας ξεκινά με ανοσολογική διαμόρφωση. Με την εφαρμογή του εκχυλίσματος θύμου η ανοσοποιητική λειτουργία μπορεί να εξομαλυνθεί, μειώνοντας τα συμπτώματα.

Οι κυτταρικές θεραπείες χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία των ακόλουθων αυτοάνοσων διαταραχών:

Νόσος του Addison
Αρθρίτιδα
Άσθμα
Κοιλιοκάκη
Νόσος του Κρον
Δερματομυοσίτιδα
Νόσος του Graves
Θυρεοειδίτιδα του Hashimoto
Ερυθηματώδης λύκος
Πολλαπλή σκλήρυνση
Βαριά μυασθένεια
Κακοήθης αναιμία
Αντιδραστική αρθρίτιδα
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Σύνδρομο Sjogren
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
Διαβήτης τύπου Ι

-Βρογχιολίτιδα

Η βρογχιολίτιδα δεν είναι βρογχίτιδα, αλλά είναι μια φλεγμονή των μικρότερων αεραγωγών στους πνεύμονες, που ονομάζονται βρογχιόλια. Είναι συχνή στα παιδιά ηλικίας δύο ετών και κάτω και εκδηλώνεται με μορφή βήχα, συριγμού και δύσπνοιας. Το εκχύλισμα θύμου μπορεί να βοηθήσει. Τα εκχυλίσματα ζωντανών κυττάρων μπορούν να χορηγηθούν με τη μορφή ψεκασμού από το στόμα. Ένα από τα πλεονεκτήματα ενός ψεκασμού είναι ότι μπορεί εύκολα να δοθεί στους πολύ νέους. Για παράδειγμα, ένα βρέφος ηλικίας οκτώ μηνών που υποφέρει από οξεία βρογχιολίτιδα με σοβαρό βήχα και άφθονη ρινική εκκένωση λαμβάνει ένα σπρέι από το εκχύλισμα θύμου κάτω από τη γλώσσα, τέσσερις ψεκασμούς δύο φορές την ημέρα από τους γονείς του. Το βρέφος ανταποκρίνεται ταχέως με σημαντικές αλλαγές στα σημεία και τα συμπτώματα εντός μίας ώρας μετά την πρώτη εφαρμογή. Δύο ημέρες αργότερα το βρέφος είναι απαλλαγμένο από τα κλινικά συμπτώματα της βρογχιολίτιδας. 

-Βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται ως φλεγμονή των βλεννογόνων των βρόγχων, των αεραγωγών που μεταφέρουν τη ροή του αέρα από την τραχεία προς τους πνεύμονες. Η βρογχίτιδα μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες, οξεία και χρόνια.

Η οξεία βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη βήχα, με ή χωρίς την παραγωγή βλέννας που εκτονώνεται από την αναπνευστική οδό. Η οξεία βρογχίτιδα εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια μιας οξείας ιογενούς ασθένειας. όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη.

Η χρόνια βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη παραγωγικού βήχα που διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες ανά έτος για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η χρόνια βρογχίτιδα αναπτύσσεται συχνότερα λόγω του επαναλαμβανόμενου τραυματισμού των αεραγωγών που προκαλείται από τα εισπνεόμενα ερεθιστικά. Το κάπνισμα είναι η συνηθέστερη αιτία, ακολουθούμενη από ατμοσφαιρική ρύπανση και επαγγελματική έκθεση σε ερεθιστικά.

Οι κυτταρικές θεραπείες έχουν δοκιμαστεί καλά για τη θεραπεία ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το εκχύλισμα θύμου χορηγείται είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με αντιβιοτικά. Το εκχύλισμα θύμου είναι "η θεραπεία της επιλογής", γιατί αλλάζει αποτελεσματικά τη φυσική πορεία της νόσου δουλεύοντας στο αιτιολογικό επίπεδο, γιατί αυξάνει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τον αριθμό των ετήσιων μολύνσεων, καθώς και τη σοβαρότητας των μολύνσεων. Ο θύμος χρησιμοποιείται με επιτυχία και ως προληπτική θεραπεία.

Στους ενήλικες, μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα (αύξηση των κυττάρων Τ-λεμφοκυττάρων) σε περίπου 70% των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία με εκχύλισμα θύμου, με αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων και τη μη ανάγκη για αντιβιοτικά.

-Εγκαύματα

Οι μικροοργανισμοί προκαλούν λοιμώξεις που προσκολλώνται σε ασθενείς με εγκαύματα στα νοσοκομεία. Αυτές οι μολύνσεις περιλαμβάνουν συχνά θετικούς κατά Gram οργανισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι ανθεκτικοί σε αρκετά αντιβιοτικά. Τα θύματα συχνά μαστίζονται από αυτά τα μικρόβια, καθώς η νοσοκομειακή καθαριότητα και τα προληπτικά μέτρα γίνονται όλο και πιο χαλαρά. Η τεϊκοπλανίνη, ένα εκχύλισμα ζωντανών κυττάρων, μόνο του και σε συνδυασμό με επιπρόσθετα αντιβακτηριακά φάρμακα είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση θετικών κατά gram λοιμώξεων διαφόρων τύπων σε νοσηλευόμενους ασθενείς με έγκαυμα. Το εκχύλισμα θύμου Τ-ακτιβίνη σε συνδυασμό με νουκλεϊνικό νάτριο συν λιδοκαΐνη (για την ανακούφιση πόνου) χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των λειτουργιών των λεμφοκυττάρων και την αύξηση της ανοσίας. Η θεραπεία είναι επιτυχής στον περιορισμό της μόλυνσης των εγκαυμάτων με παθογόνα και αυτό οδηγεί σε μειωμένο ποσοστό θνησιμότητας.

-Καρδιακή λειτουργία

Σε μυοκαρδίτιδα από φλεγμονή του καρδιακού μυός, το εκχύλισμα θύμου ζωντανών κυττάρων οι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας κατά 81%. Το 88% των ανδρών που λαμβάνουν ζωντανά κύτταρα έχουν φυσιολογικά ηλεκτροκαρδιογραφήματα.

-Διαβητικές επιπλοκές

Λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια, πολλοί διαβητικοί υποφέρουν από έλκη και βακτηριακές λοιμώξεις. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις των υποκείμενων οστικών δομών. Σε σοβαρές περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό του ποδιού. Οι διαβητικές λοιμώξεις, συνήθως,  χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν από τις λοιμώξεις του δέρματος σε υγιή άτομα. Η κυτταρική θεραπεία μειώνει το χρόνο επούλωσης για ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία. Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβητικές επιπλοκές, όπως οι γαστρεντερικές λοιμώξεις των άκρων, των δακτύλων και των ποδιών, καθώς και άλλες δερματικές λοιμώξεις και έλκη υποβάλλονται σε θεραπεία με εκχύλισμα θύμου αδένα. Αυτοί οι ασθενείς βιώνουν μειωμένη μόλυνση και  μειωμένο χρόνο επούλωσης. Η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται με το εκχύλισμα θύμου ζωντανών κυττάρων και η ανοσία του ασθενούς αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας με το εκχύλισμα αυτό. Οι διαβητικοί που καπνίζουν ή πίνουν αλκοόλ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτά τα είδη λοιμώξεων, αλλά τα θεραπευτικά σχέδια μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους πάσχοντες να μειώσουν αυτά τα περιστατικά και να διατηρήσουν όσο το δυνατόν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με αυτή την εξασθενητική νόσο.

-Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης μιας στύσης κατάλληλης για σεξουαλική επαφή. Αυτή η κατάσταση δεν θεωρείται φυσιολογική σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε κάποιο σημείο της ζωής τους οι περισσότεροι άνδρες αντιμετωπίζουν περιστασιακές δυσκολίες στην επίτευξη στύσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις επιλογές του τρόπου ζωής, στο στρες, στα φάρμακα ή ακόμα και στην κούραση. Οι κυτταρικές θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία αυτής της κατάστασης. Φυσικά, η επιτυχία εξαρτάται πολύ από τη βασική αιτία του προβλήματος. Η αντιγηραντική δράση και οι ιδιότητες εξισορρόπησης των ορμονών της κυτταροθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της στυτικής δυσλειτουργίας. Μια προσεκτική ισορροπία διαφορετικών τύπων θεραπειών κυτταρικού εκχυλίσματος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις αισθήσεις διέγερσης ενός άνδρα με στυτική δυσλειτουργία. Η ζωντανή κυτταρική θεραπεία χρησιμοποιείται με επιτυχία σε αρκετές περιπτώσεις ανδρικής ανικανότητας, σε πολλές περιπτώσεις, θεραπεύοντας το πρόβλημα.

-Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο και χρόνιο πόνο των μυών και/ή των αρθρώσεων. Η ινομυαλγία προκαλεί πόνο, κόπωση και άπνοια ύπνου, καθώς και ακαμψία αρθρώσεων, κλινικό άγχος και κατάθλιψη. Η ασθένεια είναι εξαιρετικά εξουθενωτική. Η κυτταρική θεραπεία χρησιμοποιείται για τους πόνους στα πόδια, στα γόνατα, στον αυχένα, στην πλάτη και τσους ώμους, αλλά και για τους πονοκεφάλους.

Χορηγείται φιαλίδιο (7 ml) με κατεψυγμένο υγρό χόνδρο καρχαρία, ημερησίως, με τη μορφή ψεκασμού κάτω από τη γλώσσα, για τρεις μήνες.

Η δοσολογία στη συνέχεια αυξάνεται σε δύο (7 ml) φιαλίδια ανά ημέρα. Εντός 4 εβδομάδων από την αύξηση της δόσης σε δύο φιαλίδια ημερησίως, ο πόνος βελτιώνεται κατά 80% και η ευαισθησία του στο κρύο, το σφίξιμο του θώρακα και το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο εξαφανίζονται. Παρατηρείται, επίσης, μια τεράστια βελτίωση στη συναισθηματική σταθερότητα. Αν σταματήσει η λήψη υγρού χόνδρου καρχαρία, τα συμπτώματα επιστρέφουν.

-Ηπατίτιδα

Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται, συνήθως, από ιογενή λοίμωξη. Υπάρχουν τρεις κύριες μορφές ηπατίτιδας: Α, Β και C, καθώς και οι λιγότερο γνωστές μορφές D και E. Η ηπατίτιδα μπορεί να συσσωρευτεί μέσω σωματικών υγρών, νερού ή τροφής. Κάθε μορφή ηπατίτιδας έχει την ατομική της μέθοδο μετάδοσης. Η ηπατίτιδα μπορεί, επίσης, να προκληθεί από μη ιογενείς παράγοντες όπως αλκοόλ, φάρμακα και άλλες τοξίνες. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο ήπαρ, όπως ουλές και κίρρωση του ήπατος.

Η ηπατίτιδα προκαλεί αρχικά συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, όπως μυϊκούς πόνους και κόπωση. Αυτά μπορεί να προχωρήσουν σε απώλεια της όρεξης, σκοτεινά ούρα, κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος (ίκτερος) και κοιλιακό άλγος. Ένας μικρός αριθμός πάσχοντων παθαίνει οξεία ηπατική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να απαιτήσει μεταμόσχευση ήπατος.

Η εφαρμογή του εκχυλίσματος θύμου ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και γίνεται παρακολούθηση των επιπέδων των ενζύμων του ήπατος στο αίμα, τα οποία επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Η διαδικασία αυτή απαιτεί έως 8 μήνες. Επίσης, γίνεται  επαναφορά του φυσιολογικού σωματικού τους βάρους και τα συμπτώματα της κόπωσης μειώνονται. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν γενική επανασταθεροποίηση της υγείας τους και μείωση των ασθενειών, όπως η γρίπη και τα κρυολογήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας με θύμο αδένα. Μερικοί επαγγελματίες αυξάνουν τη δραστικότητα της θεραπείας του θύμου με ενδοφλέβιες ενέσεις βιταμίνης C, καθώς και με τα αμινοξέα 1-αργινίνη και 1-ορνιθίνη. Οι ενδοφλέβιες εφαρμογές γλουταθειόνης, καθώς και η θεραπεία με χηλικές ενώσεις, με τη χρήση του EDTA του ασβεστίου χρησιμοποιούνται, ακόμη, σε αυτό το σχήμα. Η ηπατίτιδα είναι μια πολύ εξουθενωτική ασθένεια, αλλά μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη με τη θεραπεία ζωντανών κυττάρων.

-Απλός έρπητας

Οι κρύες πληγές και οι φλύκταινες πυρετού συμβαίνουν συχνά όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμωθεί από λοίμωξη ή άγχος. Ο ιός του απλού έρπητα προκαλεί αυτά τα συμπτώματα. Ο ιός φωλιάζει στο νευρικό σύστημα μέχρι να ενεργοποιηθεί, συνήθως λόγω του υπερβολικού ηλιακού φωτός, του στρες ή ορισμένων τροφίμων. Συνήθως, ο απλός έρπης παραμένει στο σύστημα προκαλώντας δια βίου επιδημίες. Η κυτταροθεραπεία έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενο απλό έρπητα. Με αυτή τη θεραπεία οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουβν βελτίωση των συμπτωμάτων τους και λιγότερο σοβαρές ή ανύπαρκτες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η κυτταρική θεραπεία δεν εξαλείφει τον απλό έρπη. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν ή να είναι λιγότερα, αλλά μόλις το άτομο σταματήσει να λαμβάνει κυτταρικά εκχυλίσματα, το φυσιολογικό πρότυπο της νόσου επιστρέφει.

-Ορμονική δυσλειτουργία

Η ορμονική δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος συμπτωμάτων:

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Ανικανότητα

Απώλεια του Libido

Απώλεια μαλλιών

Αλλαγές διάθεσης

Κούραση

Ομίχλη εγκεφάλου

Προβλήματα δέρματος

Η κυτταροθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξισορρόπηση της παραγωγής ορμονών. Τα κυτταρικά εκχυλίσματα από τον φλοιό των επινεφριδίων, τις ωοθήκες, τους όρχεις, τον θυρεοειδή και άλλους αδένες που παράγουν ορμόνες χρησιμοποιούνται συχνά σε ένα κοκτέιλ ειδικό για το φύλο για να ενισχύσουν τη λειτουργία αυτών των αδένων και να βοηθήσουν στη ρύθμιση της ορμονικής παραγωγής. Ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς αναφέρουν βελτίωση της συνολικής τους κατάστασης υγείας και μείωση των συμπτωμάτων της ορμονικής δυσλειτουργίας.

-Aνοσολογικές επιδράσεις της γήρανσης

Ένα ισχυρό και έντονο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία των ηλικιωμένων. Ως ομάδα, οι ηλικιωμένοι τείνουν να ασκούνται λιγότερο, καταναλώνουν περισσότερα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και εκτίθενται σε περισσότερες ιατρικές παρεμβάσεις. Η ανεπαρκής διατροφή είναι, επίσης, ένα συχνό πρόβλημα που συνδέεται με τη γήρανση. Αυτή η πίεση στο σώμα μπορεί να συμβεί σε μια εποχή, στην οποία υπάρχει ανεπαρκής πέψη σε συνδυασμό με μειωμένη ηπατική λειτουργία, που έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στην ανοσολογική λειτουργία. Επειδή, αυτές οι συνθήκες είναι πρόσθετες και συσσωρευτικές, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσοστό της γήρανσης στον άνθρωπο, που οφείλεται στη φυσική διαδικασία της γήρανσης και το ποσοστό που προκύπτει από τον τρόπο ζωής που οδηγεί στη μειωμένη ανοσία. Παρόλο, που η ακριβής αναλογία μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλές από τις αιτίες της ανοσίας συμβάλλουν στη διαδικασία γήρανσης.

Ένα από τα πιο δυνατά ευρήματα που σχετίζονται με την ανοσοενίσχυση σε ανθρώπους και ζώα είναι η μείωση της λειτουργίας, καθώς, και η μείωση των αριθμών των κυττάρων Τ, όσο η γήρανση αυξάνεται. Η συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι μια αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις, οι αυτοάνοσες ασθένειες και ο καρκίνος. Τα εκχυλίσματα θύμου χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της κυτταρικής ανοσίας, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού και της λειτουργίας των Τ-λεμφοκυττάρων. Το ερώτημα είναι εάν τα υγρά εκχυλίσματα θύμου μπορούν να κάνουν το ίδιο και στους ηλικιωμένους.

Βασικά, ο λόγος για τη μειωμένη υγεία, καθώς κάποιος γίνεται ηλικιωμένος, είναι ότι ο θύμος αδένας, ο οποίος μπορεί να ελέγξει μεγάλο μέρος της ικανότητας να καταπολεμήσει τις ασθένειες και τις λοιμώξεις μειώνεται σημαντικά σε μέγεθος από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, ο θύμος αδένας συρρικνώνεται σε περίπου στο ένα όγδοο του μεγέθους από τη γέννηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.  Το εκχύλισμα του θύμου, η θυμοστιμουλίνη και άλλα εκχυλίσματα ζωντανών κυττάρων μπορούν, απλά, να καταπολεμήσουν τη διαδικασία γήρανσης. Καθώς μεγαλώνουμε και ο θύμος αδένας συνεχίζει να συρρικνώνεται, το εκχύλισμα θύμου μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μας βοηθήσει να παραμείνουμε νέοι, τουλάχιστον όσον αφορά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έχουμε την ικανότητα να καταπολεμούμε τις ασθένειες καλύτερα από ποτέ. 

-Ανδρική υπογονιμότητα

Η αζωοσπερμία είναι ο ιατρικός όρος για τη μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων. Αυτό μειώνει την ποιότητα του σπέρματος και την ικανότητά του να επιτύχει τη γονιμοποίηση. Αυτό είναι, επομένως, μία από τις κύριες αιτίες της υπογονιμότητας στους άνδρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη γήρανση. Οι άνδρες με αυτή την πάθηση που λαμβάνουν 7 ημέρες κυτταρικής θεραπείας έχουν σημαντική αύξηση στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

-Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι ο πιο κοινός τύπος ασθένειας των οστών. Είναι η αραίωση των οστών με απώλεια της οστικής πυκνότητας. Το 20% των γυναικών άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση. Αυτή η ασθένεια, συνήθως, οδηγεί σε κατάγματα των οστών, ειδικά στους καρπούς, τον ισχίο ή τη σπονδυλική στήλη.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της οστεοπόρωσης είναι η πτώση των οιστρογόνων στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και η πτώση της τεστοστερόνης στους άνδρες.

Άλλες αιτίες είναι:

Η συνεχής παραμονή στο κρεβάτι
Η χρόνια ρευματοειδής αρθρίτιδα, η χρόνια νεφρική νόσος και οι διατροφικές διαταραχές 
Η λήψη κορτιζόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα
Ο υπερπαραθυρεοειδισμός
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ
Το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης
Το ιστορικό ορμονικής θεραπείας για καρκίνο του προστάτη ή για καρκίνο του μαστού
Το χαμηλό σωματικό βάρος
Το κάπνισμα
Η έλλειψη ασβεστίου στη διατροφή

Στο πρώιμο στάδιο της οστεοπόρωσης δεν υπάρχουν συμπτώματα. Η ασθένεια μπορεί αργότερα να καταστεί εμφανής μέσω οστικού πόνου ή κατάγματα οστών μπορεί να εμφανιστούν χωρίς προφανή λόγο. 

Οι κυτταρικές θεραπείες χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων και την ενίσχυση της παραγωγής ορμονών. Η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πυκνότητας των οστών.

-Μετεγχειρητικές λοιμώξεις και σήψη

Η σηψαιμία είναι μια εξαιρετικά θανατηφόρα ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή ολόκληρου του σώματος. Η σήψη είναι μια επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα ως απάντηση στα μικρόβια στο αίμα, στα ούρα, στο δέρμα ή σε άλλους ιστούς. Συνήθως, οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, ειδικά όταν αυτή η ασθένεια αναπτύσσεται μετεγχειρητικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι τύποι εκχυλίσματος ζωντανών κυττάρων θύμου έχουν θετική επίδραση στους ασθενείς που πάσχουν από μετεγχειρητική σήψη. Τα εκχυλίσματα θύμου θυμαλίνης και Τ-ακτιβίνης διεγείρουν τα Τ κύτταρα. Η Τ-ακτιβίνη αυξάνει τον αριθμό των Τ και Β κυττάρων. Η ανοσοανεπάρκεια είναι η πιο πιθανή αιτία μετεγχειρητικών επιπλοκών.  Οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις γίνονται ολοένα και συχνότερες σε νοσοκομεία.

-Προεκλαμψία και εκλαμψία

Η εκλαμψία είναι μια εξαιρετικά σοβαρή, σπάνια και δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της εγκυμοσύνης και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κρίσεων, συνήθως σε έναν ασθενή που είχε αναπτύξει προεκλαμψία. Η εκλαμψία χαρακτηρίζεται από επιληπτικές κρίσεις και πιθανώς κώμα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν οφείλονται σε προϋπάρχουσες διαταραχές του εγκεφάλου. Η προοδευτική ανοσολογική κατάπτωση συνοδευόμενη από μια παράλληλη πτώση των επιπέδων των παραθυρεοειδών ορμονών σε κρίσιμες τιμές έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει σε ασθενείς με εκλαμψία. Οι ασθενείς με προεκλαμψία υποβάλλονται σε καισαρική τομή θεραπεύονταν και μετεγχειρητικά λαμβάνουν εκχύλισμα θύμου με Τ-ακτιβίνη, που έχει ανοσοδιεγερτικό αποτέλεσμα στους υποπληθυσμούς Τ-λεμφοκυττάρων. Η επίδραση της Τ-ακτιβίνης είναι πιο έντονη την τρίτη έως πέμπτη ημέρα της μετεγχειρητικής περιόδου.

-Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει σχεδόν το 1% του πληθυσμού. Οι ασθενείς υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις και μυϊκή αδυναμία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος και η ανοσολογική διαμόρφωση με κυτταρική θεραπεία είναι αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων. Με την κυτταρική θεραπεία παρατηρείται κλινική βελτίωση, μείωση του πόνου των αρθρώσεων, αύξηση της μυϊκής δύναμης, μείωση του ρευματοειδούς παράγοντα άλφα 2, αύξηση της αιμοσφαιρίνης και αύξηση των επιπέδων σιδήρου στον ορό, όπως και σημαντική μείωση της σοβαρότητας του πόνου των αρθρώσεων, σημαντική μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων, μείωση της CRP και ΤΚΕ, μείωση στην πρωινή δυσκαμψία και μείωση του πόνου στις αρθρώσεις κατά την αφή.

-Έρπητας ζωστήρας

Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από τον ιό του έρπητα ζωστήρα. Αυτός είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί ανεμοβλογιά. Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια περιόδων πίεσης και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε ενήλικες μετά από επαφή με άτομο που πάσχει από ανεμοβλογιά. Ο έρπητας ζωστήρας είναι εξαιρετικά οδυνηρός. Οι ασθενείς που πάσχουν από έρπητα ζωστήρα δεν παρουσιάζουν χαρακτηριστικά σημεία ανοσολογικής αδυναμίας. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει σχετικά με αυτή την εξασθενητική διαταραχή. Η ανοσολογική διαμόρφωση που χρησιμοποιεί εκχυλίσματα θύμου έχει δείξει υπόσχεση στη θεραπεία αυτής της ασθένειας. Αρκετές μελέτες περίπτωσης επιβεβαιώνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν κυτταρική θεραπεία παρουσίασαν βελτίωση στην κατάσταση τους. Αυτές οι βελτιώσεις περιελάμβαναν σημαντικά λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Οι τυπικές φουσκάλες που σχετίζονται με τον έρπητα ζωστήρα επουλώθηκαν πολύ ταχύτερα από ότι σε ασθενείς που δεν έλαβαν εκχυλίσματα Live Cell. Επίσης, το μέγεθος και ο αριθμός των αλλοιώσεων μειώθηκαν. Σε όλο τον κόσμο, ο έρπητας ζωστήρας προσβάλλει οπουδήποτε από 1,2 έως 3,4 από κάθε 1.000 άτομα, αλλά ο αριθμός αυτός μπορεί να τριπλασιαστεί σε άτομα άνω των 65 ετών. Με την κυτταρική θεραπεία υπάρχει ανακούφιση και ο χρόνος επούλωσης είναι βελτιωμένος μέσω αυτής της θεραπείας με ζωντανά κύτταρα.

-Αθλητικοί τραυματισμοί

Η χρήση κυτταροθεραπείας στον αθλητισμό έχει μακρά ιστορία. Πολλοί επαγγελματίες και ολυμπιακοί αθλητές έχουν επωφεληθεί από τη θεραπεία χρησιμοποιώντας εκχυλίσματα ζωντανών κυττάρων. Προκειμένου να φτάσει ένας αθλητής στην κορυφή της απόδοσής του, είναι σημαντικό το σώμα να είναι καλά ρυθμισμένο και σε άριστη κατάσταση λειτουργίας. Κάθε προπόνηση προκαλεί μικροτραυματισμό στους μύες και στις αρθρώσεις. Στην πραγματικότητα αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου το σώμα να προσαρμοστεί στην αθλητική δραστηριότητα. Ο μυς, τα οστά και οι χόνδροι δημιουργούνται εν μέρει από μια διαδικασία που ονομάζεται αποκατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι κατά την άσκηση, τα κύτταρα καταστρέφονταi. Το σώμα στη συνέχεια αντικαθιστά αυτά τα κύτταρα και προσθέτει μερικά περισσότερα από αυτά για να προστατεύεται από περαιτέρω τραυματισμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να επιμείνει ο αθλητής σε μια ρουτίνα προπόνησης και με περιόδους ανάπαυσης μεταξύ των προπονήσεων. Οι κυτταρικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της ικανότητας του σώματος να παράγει νέα υγιή κύτταρα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερα αποτελέσματα και αύξηση της απόδοσης. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν επαγγελματία αθλητή είναι να υποστεί τραυματισμό. Τα πολύ συντονισμένα σώματά τους είναι ευαίσθητα και αντιδρούν στον μικρότερο τραυματισμό. Τα δάκρυα των μυών, οι ρωγμές των συνδέσμων, οι μώλωπες και οι τραυματισμοί των οστών επηρεάζουν το επίπεδο της απόδοσης και συχνά μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας.

Και πάλι, οι κυτταρικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάρρωσης μετά από τραυματισμό. Πολλοί αθλητές έχουν επωφεληθεί από τη χρήση κυτταρικών θεραπειών αφότου έχουν υποστεί τραυματισμό.

Τα οφέλη της κυτταροθεραπείας:

Ταχύτερος χρόνος επούλωσης
Ταχύτερος χρόνος αποκατάστασης
Καλύτερη ποιότητα επούλωσης
Λιγότερες περιπτώσεις χρόνιας βλάβης
Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές

Για να είναι σε θέση ο αθλητής να ωθήσει το σώμα στα όριά του, είναι σημαντικό το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι άθικτο και σε τέλεια κατάσταση λειτουργίας. Λόγω της γρήγορης και βαθιάς αναπνοής σε όλους τους τύπους καιρικών συνθηκών, οι επαγγελματίες αθλητές ενδέχεται να είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού. Οι επαγγελματίες υποχρεούνται να ασκούνται ανεξάρτητα από το πώς νιώθουν. Ένα ελαφρύ κρυολόγημα, η παραρρινοκολπίτιδα ή ένας βήχας μπορεί να είναι καταστροφικός για το επίπεδο απόδοσης ενός αθλητή. Οι κυτταρικές θεραπείες έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας το σώμα να αυξήσει την παραγωγή των προστατευτικών κυττάρων δολοφόνων. Επίσης, οι χρόνοι ανάκτησης μετά τη μόλυνση έχουν αποδειχθεί ότι μειώνονται και τα συμπτώματα ήταν λιγότερο σοβαρά σε ασθενείς που λαμβάνουν κυτταρική θεραπεία.

-Χειρουργική επέμβαση

Η υποβολή σε οποιασδήποτε είδος χειρουργικής επέμβασης είναι τραυματική και συνεπάγεται ορισμένους κινδύνους που πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά πριν δοθεί η συγκατάθεσή της. Πολλοί ασθενείς ανησυχούν για τις μετεγχειρητικές λοιμώξεις, μερικές από τις οποίες συμβαίνουν πραγματικά στο νοσοκομείο. Οι MRSA-Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA)  και άλλες λοιμώξεις του σταφυλόκοκκου είναι συχνές. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να έχουμε ένα άθικτο και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι κυτταρικές θεραπείες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κυτταρική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μετεγχειρητικών λοιμώξεων. Ορισμένοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων, όπως χειρουργική επέμβαση παχέος εντέρου, η κοιλιακή χειρουργική επέμβαση και η ορθοπαιδική χειρουργική, φέρουν υψηλό κίνδυνο μετεγχειρητικών λοιμώξεων. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις και υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα ζωντανών κυττάρων θύμου, επιπλέον της συνήθους αντιβιοτικής θεραπείας, έδειξαν σημαντικά χαμηλότερη επίπτωση μετεγχειρητικής μόλυνσης.

-Φυματίωση

Αυτή η ασθένεια έχει επιστρέψει. Η φυματίωση είναι μια συχνή και μερικές φορές θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από μυκοβακτηρίδια που προσβάλλουν τους πνεύμονες και πιθανώς άλλα όργανα στην πορεία. Μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή, αλλά όταν ενεργοποιείται αν δεν θεραπευθεί σκοτώνει το 50% των θυμάτων του.  Οι ασθενείς με φυματίωση έχουν μείωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού τους και της δραστηριότητας των κυττάρων φυσικών φονέων. Η ανοσοποιητική διαμόρφωση που χρησιμοποιεί η κυτταρική θεραπεία με εκχύλισμα θύμου προκαλεί αύξηση στον αριθμό και τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς, επίσης, και βελτίωση της κλινικής κατάστασης. 

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

 

Τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για την θεραπεία του καρκίνου.

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για την θεραπεία του καρκίνου

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,
Διαβάστηκε 1627 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 20:17
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Χρήσιμες πληροφορίες για το υποσκληρίδιο αιμάτωμα Χρήσιμες πληροφορίες για το υποσκληρίδιο αιμάτωμα

  Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

  Υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι η συσσώρευση αίματος στον υποσκληρίδιο χώρο

  Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα: Η πιο βαριά μορφή συνήθως αποτέλεσμα τραύματος που περιλαμβάνει κρανιοεγκεφαλική κάκωση από επιτάχυνση ή επιβράδυνση και συχνά σχετιζόμενη με παρεγχυματική εγκεφαλική βλάβη. Η ηλικία του αιματώματος είναι 3 ημέρες ή λιγότερο 

  Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα: Συχνά αποτέλεσμα ασήμαντης κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης σε ηλικιωμένους ασθενείς, 25-50% δεν έχουν ιστορικό κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης. Το αιμάτωμα τυπικά έχει ηλικία μεγαλύτερη των τριών εβδομάδων και σχετίζεται με περιβάλλουσα μεμβράνη 

  Υποξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα: Εμφανίζεται στο διάστημα 4-21 ημερών από ωρίμανση οξέος υποσκληριδίου αιματώματος 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νευρικό, Καρδιαγγειακό

  Επικρατέστερη ηλικία: 

  • Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα - κάτω των 60 ετών 
  • Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα - άνω των 50 ετών

  Επικρατέστερο φύλο: Άντρες > Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΟΣΚΛΗΡΙΔΙΟΥ ΑΙΜΑΤΩΜΑΤΟΣ

  Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα:

  • Διαταραχή επιπέδου συνείδησης 99%
  • Ανωμαλία της κόρης (συνήθως ετερόπλευρη του αιματώματος) 47-53%
  • Ημιπάρεση (συνήθως ετερόπλευρη του αιματώματος) 34-47%
  • Στάση απεγκεφαλισμού ή εικόνα χαλαρής παράλυσης στην εξέταση της κινητικότητας 47%
  • Οίδημα οπτικής θηλής 16%
  • Πάρεση της 6ης συζυγίας 5%

  Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα:

  • Επηρεασμός του επιπέδου συνείδησης 53%
  • Ημιπάρεση 45%
  • Οίδημα οπτικής θηλής 24%
  • Ανωμαλία της 3ης συζυγίας 11%
  • Ημιανοψία 7%

  ΑΙΤΙΑ ΥΠΟΣΚΛΗΡΙΔΙΟΥ ΑΙΜΑΤΩΜΑΤΟΣ

  Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα:

  • Κρανιοεγκεφαλική κάκωση από επιτάχυνση ή επιβράδυνση υψηλής ταχύτητας, που έχει ως αποτέλεσμα τη ρήξη των συνδετικών αγγείων μεταξύ εγκεφαλικού φλοιού και φλεβωδών κόλπων της σκληράς μήνιγγας 
  • Λόγω αιμορραγίας από τραυματισμένα φλοιώδη αγγεία 

  Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα:

  • Συχνά από ασήμαντη κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε ενηλίκους και από τραύμα περιγεννητικό ή κακοποίηση σε παιδιά. Η ισορροπία ανάμεσα στην υποτροπιάζουσα αιμορραγία της μεμβράνης του αιματώματος και την απορρόφηση αυτού, καθορίζει το τελικό μέγεθος του αιματώματος. Η ωσμωτική θεωρία της συσσώρευσης υγρού μέσα στην κοιλότητα του αιματώματος έχει απορριφθεί 

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΥΠΟΣΚΛΗΡΙΔΙΟΥ ΑΙΜΑΤΩΜΑΤΟΣ

  Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα:

  • 0,5-1% των σοβαρών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων 
  • Επιτάχυνση ή επιβράδυνση υψηλής ταχύτητας που προκαλεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση (αυτοκινητιστικό ατύχημα, πτώση, απότομο τραύμα της κεφαλής)

  Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα:

  • Χρόνιος αλκοολισμός 
  • Επιληψία 
  • Διαταραχή της πηκτικότητας/θεραπεία με αντιπηκτικά
  • Παρέκκλιση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, στον υδροκέφαλο
  • Σπάνια, μεταστατικό καρκίνωμα στον υποσκληρίδιο χώρο

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΟΣΚΛΗΡΙΔΙΟΥ ΑΙΜΑΤΩΜΑΤΟΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα και άλλες μορφές ενδοκρανιακού αιματώματος (επισκληρίδιο αιμάτωμα, εγκεφαλική θλάση/αιμάτωμα)
  • Άνοια
  • Αποπληξία
  • Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο
  • Εγκεφαλικός όγκος
  • Υποσκληρίδιο εμπύημα 
  • Μηνιγγίτιδα

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα - Διαταραχή της πηκτικότητας από κατανάλωση παραγόντων λόγω υποκείμενης παρεγχυματικής βλάβης, διαγιγνώσκεται με την αύξηση της ΡΤ και ΡΤΤ, τα αυξημένα προϊόντα αποδομής ινώδους, το ελαττωμένο ινωδογόνο, ελαττωμένο αριθμό αιμοπεταλίων και τον αυξημένο χρόνο ροής
  • Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα - Προδιαθεσικοί παράγοντες όπως διαταραχή της πηκτικότητας ή χρήση αντιπηκτικών δημιουργούν ανάλογες ανωμαλίες στο χρόνο ροής και τις παραμέτρους πηκτικότητας. Χαμηλά, μη θεραπευτικά επίπεδα φαρμάκων αντιεπιληπτικών σε επιληπτικούς. Επίπεδα αιθανόλης ορού στους αλκοολικούς

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Αντιπηκτικά (π.χ. κουμαρινικά)

  Διαταραχές που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη και άλλες διαταραχές της πηκτικότητας (π.χ. αιμοφιλία) 

  ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα - Η αιμορραγία είναι πρόσφατη 
  • Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα - Υπάρχει ένα ημίρρευστο αιμάτωμα, μια εξωτερική μεμβράνη κάτω από τη σκληρή μήνιγγα ύστερα από τρεις εβδομάδες. Η κυτταρολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει κύτταρα μεταστατικού καρκινώματος που σχετίζονται με την αιμορραγία σε σπάνιες περιπτώσεις

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα στους σπασμούς και εντατική παρακολούθηση με συνεχή καρδιακό έλεγχο σε συνδυασμό συχνά με συνεχή έλεγχο ενδοαρτηριακής και ενδοκρανιακής πίεσης (κοιλιοστομία ή ενδοπαρεγχυματικός  ή υποσκληρίδιος καθετήρας ελέγχου της πίεσης)

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα - Η απεικονιστική μέθοδος εκλογής είναι η αξονική τομογραφία εγκεφάλου (με ενδαγγειακή σκιαγράφηση αν η αιμοσφαιρίνη είναι μικρότερη ή ίση της 9 gm/dl)
  • Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα - Και εδώ προτιμάται η αξονική τομογραφία. Η μαγνητική τομογραφία είναι συχνά απαραίτητηγια αιματώματα που δεν ξεχωρίζουν από τον εγκέφαλο λόγω της ανάμιξης χρόνιου αιματώματος και υποτροπιάζουσας αιμορραγίας 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΣΚΛΗΡΙΔΙΟΥ ΑΙΜΑΤΩΜΑΤΟΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα - Συντηρητικά, η αντιμετώπιση συνίσταται στον έλεγχο της αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης με ωσμωτικά και διουρητικά της αγκύλης και υπεραερισμό για να προκληθεί υποκαπνία (PaCO2 = 22-28). Επείγουσα κρανιοτομή ενδείκνυται για κένωση αιματωμάτων που προκαλούν σημαντικά πιεστικά φαινόμενα 
  • Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα - Παροχέτευση του αιματώματος από οστρακοειδή τομή

  PD S 029 en

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  Υποξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα:

  • Σε ασθενή νευρολογικά σταθερό, η εγχείρηση μπορεί να καθυστερήσει, ώσπου το αιμάτωμα να ωριμάσει και να γίνει χρόνιο, οπότε και μπορεί να παροχετευθεί 
  • Υποξέα αιματώματα που προκαλούν σημαντικά πιεστικά φαινόμενα και νευρολογικό έλλειμμα μπορεί να απαιτήσουν κρανιοτομή για κένωσή τους 
  • Διατήρηση ανοιχτών αεραγωγών και αερισμού και υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, ώστε να ευνοηθεί η φυσιολογική εγκεφαλική διάχυση 
  • Θεραπεία πολυτραυματιών και προληπτικά μέτρα για αυχενική κάκωση ή άλλη κάκωση της σπονδυλικής στήλης

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  • Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα - απαιτείται ανυψωμένη κεφαλή του κρεβατιού ώστε να ελαττώνεται η ενδοκρανιακή πίεση και πρέπει να αποφεύγεται η κάμψη του υπόλοιπου σώματος πριν αποκλειστούν κακώσεις της θωρακικής, οσφυϊκής ή ιερής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ο ασθενής θα πρέπει να φορέσει άκαμπτο αυχενικό κολάρο ώσπου να ελεγχθεί ακτινολογικά η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης 
  • Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα - η κεφαλή του κρεβατιού είναι ευθειασμένη και οι κατάλληλες προφυλάξεις πρέπει να παρθούν αν υπάρχει τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης 

  ΔΙΑΙΤΑ

  • Οι περισσότεροι ασθενείς με οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα απαιτούν εντερική ή ολική παρεντερική αγωγή αρχικά
  • Ανάλογα με το επίπεδο της συνείδησης, οι ασθενείς με χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα μπορούν να σιτιστούν με κανονική δίαιτα, όσο αυτή είναι ανεκτή

  ΦΑΡΜΑΚΑ 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα:

  • Πριν τη χειρουργική επέμβαση, η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού οιδήματος και της αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης, μπορεί να απαιτήσει τη χορήγηση διαλύματος μαννιτόλης 20%, 0,5-1 gm/Kg και στη συνέχεια 0,25-0,75 gm/Kg κάθε 4-6 ώρες. Αν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη μαννιτόλη και ένα διουρητικό της αγκύλης, προτιμάται η φουροσεμίδη 0,5 mg/Kg ενδοφλέβια. Ελέγχεται η ωσμωτικότητα του ορού κάθε 8 ώρες και οι ηλεκτρολύτες του αίματος τουλάχιστον καθημερινά. Σκεύασμα αλβουμίνης 5% ή 25% μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε συνεχή είτε σε διακοπτόμενη έγχυση για να βοηθήσει την ωσμωθεραπεία, ανάλογα με τις ανάγκες 
  • Προφύλαξη από σπασμούς με φαινυτοΐνη 1.000 mg δόση εφόδου (50 mg/min ΕΦ) με ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση. Στη συνέχεια 100 mg ΕΦ κάθε 8 ώρες ή όπως χρειάζεται για να διατηρηθούν θεραπευτικά επίπεδα στο αιμά (10-20 mg/ml) Η θεραπεία με φαινυτοΐνη θα πρέπει να συνεχιστεί από το στόμα όσο το δυνατό πιο νωρίς, ώστε να αποφευχθούν οι καρδιαγγειακές επιπλοκές της ΕΦ χορήγησής της
  • Στο χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα, η φαρμακευτική αγωγή ως μόνη αντιμετώπιση είναι συχνά ανεπιτυχής και εμπεριέχει τον κίνδυνο νευρολογικής έκπτωσης. Σε μικρά και ασυμπτωματικά αιματώματα όμως, μπορεί να είναι κατάλληλη η συντηρητική αντιμετώπιση με παρακολούθηση, καθώς είναι γνωστό ότι ορισμένα χρόνια υποσκληρίδια αιματώματα λύονται αυτόματα 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Τα επίπεδα των αντιεπιληπτικών φαρμάκων πρέπει να ελέγχονται κάθε 3-6 μήνες μετά την έναρξη της χρήσης τους 
  • Πιθανή διακοπή της αντιεπιληπτικής αγωγής αν ο ασθενής είναι ελεύθερος κρίσεων για τουλάχιστον 1 έτος 
  • Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μπορεί να είναι χρήσιμο στην απόφαση για διακοπή των αντιεπιληπτικών

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα:

  • Προγράμματα αποφυγής και πρόληψης κακώσεων

  Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα:

  • Πρόληψη αλκοολισμού
  • Φαρμακευτική και χειρουργική αντιμετώπιση της επιληψίας 
  • Συντηρητική χρήση αντιπηκτικής αγωγής 
  • Κοιλιοπεριτοναϊκές βαλβίδες μέσης ή υψηλής πίεσης σε ασθενείς με υδροκέφαλο

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα - άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές περιλαμβάνουν την αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση και το εγκεφαλικό οίδημα, νέο ή επαναλαμβανόμενο αιμάτωμα, μόλυνση και σπασμούς (στο 1/3 περίπου των περιστατικών)
  • Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα - υποτροπιάζον αιμάτωμα στο 50% των περιπτώσεων (μπορεί να ανακουφιστεί με τη χρήση καθετήρων υποσκληρίδιας παροχέτευσης) μόλυνση (υποσκληρίδιο εμπύημα, πληγή) και σπασμοί στο 10% των περιστατικών 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα - η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη του 50%. Σημαντική νευρολογική δυσπραγία και ανικανότητα εμφανίζεται στους περισσότερους επιζήσαντες ασθενείς. Προφυλακτική αντιεπιληπτική αγωγή απαιτείται συνήθως για τουλάχιστον 1 έτος
  • Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα - η θνησιμότητα είναι μικρότερη του 10%. Οι περισσότεροι ασθενείς επανέρχονται πλήρως στην πρότερη λειτουργική τους κατάσταση. Το αποτέλεσμα εξαρτάται κατά πολύ από την πρότερη νευρολογική κατάσταση 

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα:

  • Πολυτραυματίες 
  • Κάκωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης 
  • Κάκωση της θωρακικής, οσφυϊκής ή ιερής μοίρας της σπονδυλικής στήλης 
  • Διάχυτη ενδαγγειακή πήξη
  • Επιληψία

  Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα:

  • Αλκοολισμός 
  • Επιληψία
  • Διαταραχή πηκτικότητας 
  • Παρέκκλιση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού 
  • Περιγεννητική κάκωση 
  • Κακοποίηση παιδιών 
  • Σπάνια, μεταστατικό καρκίνωμα

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Γηριατρικό:

  • Συχνή εγκεφαλική ατροφία 
  • Μπορεί να συγχέεται κλινικά με γεροντική άνοια

  Άλλα:

  • Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα: χαμηλότερη θνησιμότητα στις ηλικίες κάτω των 40 ετών από ότι σε αυτές άνω των 40 ετών
  • Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα: η πλειονότητα των ασθενών είναι άνω των 50 ετών 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του νευρικού σας συστήματος

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του νευρικού σας συστήματος

   

  Figure 1

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Κρανιοεγκεφαλική κάκωση

  Τι να κάνετε αν κάποιος κάνει σπασμούς

  Για όσους παίρνουν αντιπηκτικά

  Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

  Αραχνοειδείς κύστεις

  Kροταφική αρτηρίτιδα

  Λεπτομηνιγγική καρκινωμάτωση

  Λεπτομηνιγγική καρκινωμάτωση

  Υπαραχνοειδής αιμορραγία

  Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έπαθε εγκεφαλικό

  Μηχανάκι για παρακολούθηση του INR

  Αιμορροφιλία

  Εγκεφαλική αιμορραγία

  Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Κεφτεδάκια με ταμάρι, τζίντζερ και μελιτζάνα Κεφτεδάκια με ταμάρι, τζίντζερ και μελιτζάνα

  Νόστιμα και υγιεινά κεφτεδάκια

  Κεφτεδάκια με ταμάρι, τζίντζερ και μελιτζάνα

  ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ: Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως, θειαμίνη και νιασίνη και φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή. Εκτός από τα παραπάνω, η μελιτζάνα περιέχει και θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των φαινολών, όπως, χλωρογενικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι έχει αντιμικροβιακή και αντιική δράση και ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

  ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

  ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

  ΤΖΙΝΤΖΕΡ: Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Επίσης, βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Επιπλέον, έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων και είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

  ΚΡΕΑΣ: Το κρέας είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου και πρωτεϊνών. Συγκεκριμένα, είναι πηγή αιμικού σιδήρου, το οποίο περιέχεται μόνο στο κρέας και τα θαλασσινά, και είναι αυτό που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Οι πρωτεΐνες που περιέχει είναι απαραίτητες για την υγεία των μυών και των οργάνων. Είναι υψηλής ποιότητας, καθώς περιέχει όλα τα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει από μόνος του. Το κρέας είναι πηγή φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, ο οποίος ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Ακόμη, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικά τη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για τη δόμηση του γενετικού μας υλικού και μπορεί να ληφθεί μόνο από ζωικά προϊόντα.

  ΤΑΜΑΡΙ ΣΟΓΙΑ: Το Ταμάρι έχει αντίστοιχες ιδιότητες με τα άλλα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί φυσική διαδικασία ζύμωσης, όπως το μίσο και η σάλτσα σόγιας. Ενισχύει την πεπτική λειτουργία, βοηθά σε μολύνσεις του πεπτικού/εντερικού σωλήνα, δρα αντικαρκινικά, εξουδετερώνει όξινες καταστάσεις του οργανισμού. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φαινολικά οξέα (βανιλλικό, συρινγκικό, κουμαρικό, φερουλικό) και φυτικές ισοφλαβόνες (γενιστεΐνη, δαϊδζεΐνη, γλυσιτεΐνη, γενιστίνη), που δρουν αντικαρκινικά, προστατεύουν από οστεοπόρωση και νοητικό εκφυλισμό. Λόγω της ζύμωσης, η συγκέντρωση ισοφλαβόνων αυξάνεται πάρα πολύ, σε σχέση με τα μη ζυμωμένα φασόλια σόγιας. Είναι πλούσιο σε μελανοϊδίνες, πολυμερή καφέ χρώματος, που θεωρούνται ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, καθώς και ότι βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου. Περιέχει πρωτεολυτικά ένζυμα που διασπούν τις σύνθετες πρωτεΐνες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, ενισχύει την άποψη ότι βοηθά στη μείωση των όγκων, ενισχύει το ανοσοποιητικό, το συκώτι, την ορμονική λειτουργία, την απώλεια βάρους, την ανδρική γονιμότητα, την ομαλότητα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τέλος, είναι ένα εργοστάσιο προβιοτικών βακτηρίων (λακτοβάκκιλοι), τα οποία αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα και απορροφητικότητα των θρεπτικών συστατικών, ενώ βοηθά στα διατήρηση υγιούς περιβάλλοντος (pH) στο πεπτικό σύστημα.

  image 13

  Κεφτεδάκια με ταμάρι, τζίντζερ και μελιτζάνα

  2 κιλά βιολογικές μελιτζάνες, κομμένες σε κομμάτια 

  4 κουταλιές βιολογικό ελαιόλαδο

  ¼ φλιτζάνι βιολογικό ταμάρι με μειωμένο νάτριο

  ¼ φλιτζάνι βιολογικό κρασί ρυζιού ή βιολογικό ξηρό σέρι

  2 κουταλιές της σούπας βιολογική καστανή ζάχαρη

  2 κουταλιές βιολογικό ξύδι ρυζιού

  2 κουταλιές της σούπας νερό πηγής

  1 ½ κιλό βιολογικός χοιρινός κιμάς

  2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, πολτοποιημένο

  2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βιολογικό ​​τζίντζερ

  ¼ κουταλάκι του γλυκού βιολογικό λευκό πιπέρι

  Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

  ¼ φλιτζάνι βιολογικό κορν φλάουρ

  4 βιολογικά κρεμμύδια, κομμένα 

  ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος βιολογικός ​​κόλιανδρος

  ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένα βιολογικά φιστίκια

  1 μικρό κόκκινο βιολογικό καυτερό ή γλυκό κόκκινο πιπέρι

  Ψημένο βιολογικό ρύζι μπασμάτι (προαιρετικά)

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί. Περιχύστε με 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Ψήστε για περίπου 30 λεπτά. 
  2. Εν τω μεταξύ, συνδυάστε ταμάρι, κρασί ρυζιού (ή σέρι), ζάχαρη, ξύδι και νερό σε ένα μικρό μπολ. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε στην άκρη. 
  3. Συνδυάστε χοιρινό, σκόρδο, τζίντζερ, λευκό πιπέρι και αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ. Χρησιμοποιώντας περίπου 3 κουταλιές της σούπας για κάθε ένα, σχηματίστε το μείγμα για 18 κεφτεδάκια.
  4. Τοποθετήστε το κορν φλαουρ σε ένα ρηχό πιάτο. Ρίξτε τα κεφτεδάκια σε αυτό μέχρι να επικαλυφθούν καλά. 
  5. Ζεσταίνετε λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέστε τα κεφτεδάκια και μαγειρέψτε, περιστρέφοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν, 5 έως 7 λεπτά.
  6. Προσθέστε την κρατημένη σάλτσα και μαγειρέψτε, γυρίζοντας τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα, μέχρι να πήξει ελαφρώς, 1 έως 2 λεπτά περισσότερο.
  7. Προσθέστε τα κεφτεδάκια, τη σάλτσα και τα κρεμμύδια στο ταψί με τη μελιτζάνα.
  8. Ψήστε έως ότου η μελιτζάνα είναι πολύ μαλακή, περίπου 15 λεπτά. Συνδυάστε τον κόλιανδρο, τα φιστίκια και το κόκκινο πιπέρι σε ένα μικρό μπολ. Πασπαλίστε πάνω από το ταψί λίγο πριν το σερβίρετε.
  9. Συνδυάστε με βιολογικό ρύζι μπασμάτι.

  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

  by Savvi Diet

  Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

  tamari 1

  Διαβάστε, επίσης,

  Κεφτεδάκια ούζου

  Πολύ νόστιμα κεφτεδάκια

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για την οστεομυελίτιδα Χρήσιμες πληροφορίες για την οστεομυελίτιδα

  Οστεομυελίτιδα

  Η οστεομυελίτιδα είναι μία οξεία ή χρόνια φλεγμονή του οστού και των δομών του, που προκαλείται συνηθέστερα από βακτηρίδια και σπάνια από άλλους μικροοργανισμούς.

  Αυτή η λοίμωξη μπορεί να επέλθει είτε αιματογενώς, είτε εκ συνεχείας από τοπική λοιμώδη εστία ή από άμεσο ενοφθαλμισμό

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Μυοσκελετικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Αυτή η λοίμωξη εμφανίζεται συνήθως στους μεγαλύτερους ενήλικες, η αιματογενής έχει δικόρυφη επιδημιολογική καμπύλη, εμφανίζεται επίσης σε βρέφη και παιδιά

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ

  Αιματογενής λοίμωξη μακρών οστών (σε παιδιά με αιματογενή οστεομυελίτιδα):

  • Αιφνίδια έναρξη με υψηλό πυρετό
  • Ευερεθιστότητα
  • Κακουχία
  • Περιορισμός της κίνησης του ενεχόμενου άκρου 
  • Σημεία εντοπισμένης φλεγμονής 

  Αιματογενής σπονδυλική λοίμωξη (σε ενήλικες με σπονδυλική οστεομυελίτιδα):

  • Η νόσος είναι ύπουλη και συμπεριφέρεται περισσότερο σαν χρόνια λοίμωξη
  • Σε κάποιους ασθενείς μπορεί να βρεθεί ιστορικό ενός οξέος βακτηριαιμικού επεισοδίου σχετιζόμενου με λοίμωξη ενός συγκεκριμένου οργάνου 

  Λοίμωξη εκ συνεχείας ιστών και σχετιζόμενη με αγγειακή ανεπάρκεια:

  • Οξείες συστηματικές εκδηλώσεις εμφανίζονται σπάνια
  • Εντοπισμένα σημεία και συμπτώματα φλεγμονής με ή χωρίς έκκριμα εμφανίζονται συχνά 

  Χρόνια οστεομυελίτιδα:

  • Έλκος, που δεν επουλώνεται ή παροχετευόμενη κοιλότητα
  • Τα συστηματικά συμπτώματα, όταν είναι παρόντα, υποδεικνύουν οξεία διαπυηθείσα φλεγμονή στο οστό ή τους περιβαλλοντικούς ιστούς 

  Λοίμωξη σχετιζόμενη με προσθετικό μόσχευμα:

  • Η λοίμωξη μπορεί να αποκτηθεί είτε από αιματογενή οδό ή από παρακείμενες εστίες, όπως η τοπική λοίμωξη, χειρουργική επιμόλυνση ή μετεγχειρητική λοίμωξη 
  • Η οξεία μετεγχειρητική λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί σαν πυρετός, εντοπισμένο οίδημα, ευαισθησία και έκκριμα
  • Η χρόνια λοίμωξη χαρακτηρίζεται από δυσφορία στις αρθρώσεις, οίδημα, ερύθημα και δυσλειτουργία αρθρώσεων 

  ΑΙΤΙΑ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ

  Οξεία αιματογενής οστεομυελίτιδα:

  • Χρυσίζων σταφυλόκοκκος (περισσότερο σύνηθες)
  • Στρεπτόκοκκος, κοαγκουλάση-αρνητικός, σταφυλόκοκκος, αιμόφιλος της ινφουέντζας και Gram (-) οργανισμοί (λιγότερο συνήθεις)

  Σπονδυλική οστεομυελίτιδα:

  • Χρυσίζων σταφυλόκοκκος και Gram (-) εντερικοί οργανισμοί (συνήθεις)
  • Άλλοι μικροοργανισμοί υπό σκέψη περιλαμβάνουν το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και μύκητες 

  Εκ συνεχείας οστών εστιακή οστεομυελίτιδα και οστεομυελίτιδα από αγγειακή ανεπάρκεια:

  • Μικτοί αερόβιοι/αναερόβιοι μικροοργανισμοί βρίσκονται συχνά 

  Λοίμωξη από προσθετικό μόσχευμα:

  • Κοαγκουλάση αρνητικός σταφυλόκοκκος και χρυσίζων σταφυλόκοκκος (περισσότερο συνήθεις)
  • Ψευδοδιφθεριτικά βακτηρίδια και Gram (-) βακτήρια (λιγότερο συνήθη)

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ

  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Άλλες καταστάσεις που προδιαθέτουν σε έμφρακτα οστών 
  • Ενδοφλέβια χρήση φαρμάκων 
  • Αιμοκάθαρση 
  • Τοπικό τραύμα
  • Επιπλεγμένα κατάγματα 
  • Παρουσία προσθετικού ορθοπεδικού μοσχεύματος 
  • Αγγειακή ανεπάρκεια 
  • Νευροπάθεια 
  • Σακχαρώδης διαβήτης 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Συστηματική λοίμωξη από άλλη πηγή 
  • Άσηπτο έμφρακτο οστού 
  • Άλλη εντοπισμένη φλεγμονή του δέρματος και των μαλακών ιστών
  • Νευροπαθητική νόσος των αρθρώσεων 
  • Κατάγματα 
  • Ουρική αρθρίτιδα 

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Η οριστική διάγνωση γίνεται με αναρρόφηση με βελόνα ή βιοψία οστού και ταυτοποίηση του μικροοργανισμού με καλλιέργεια ή ιστολογικά
  • Η καλλιέργεια αίματος μπορεί να είναι θετική σε περίπου 50% των νεότερων ασθενών με οξεία αιματογενή νόσο 
  • Ο αριθμός λευκοκυττάρων είναι συνήθως ανεβασμένος στις οξείες περιπτώσεις, αλλά όχι στις χρόνιες περιπτώσεις 
  • Η ταχύτητα καθίζησης είναι συνήθως αυξημένη, αλλά δεν είναι ειδική 
  • Το αντίσωμα κατά τειχοϊκού οξέος μπορεί να είναι αυξημένο σε έναν ασθενή που έχει λοίμωξη από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο για περισσότερο από 2 εβδομάδες 

  IMD osteomyelitis EN

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Αντιμικροβιακοί παράγοντες που χορηγούνται πριν την καλλιέργεια του οστού 

  Διαταραχές που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Καλλιέργειες από τον συριγγώδη πόρο είναι αναξιόπιστες, λόγω της συχνής επιμόλυνσης 

  ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 

  Φλεγμονώδης εξεργασία σε οστό με πυογενή βακτήρια 

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Ακτινογραφικά - ακτινογραφία ρουτίνας (τα ευρήματα στην απλή ακτινογραφία συχνά καθυστερούν για 10-14 ημέρες στην οξεία λοίμωξη), υπολογιστική τομογραφία, μαγνητικός συντονισμός 
  • Ραδιονουκλεοτίδια (τεχνήτιο, ίνδιο ή γάλλιο), αλλά καλύτερα να μη γίνονται

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Βιοψία δια βελόνης ή βιοψία οστού για βακτηριακή καλλιέργεια 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εισαγωγή στο νοσοκομείο του ασθενούς με υποψία οξείας οστεομυελίτιδας για διαγνωστικό έλεγχο και αρχική θεραπεία 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Συμπτωματική αντιμετώπιση του πόνου 
  • Χειρουργική παροχέτευση και απομάκρυνση των νεκρωμένων ιστών είναι υψίστης σημασίας για αποτελεσματική ίαση 
  • Το υπερβαρικό οξυγόνο έχει ισχυρή θεραπευτική δράση
  • Σε ασθενείς με αγγειακή ανεπάρκεια ή σοβαρή γαγγραινώδη λοίμωξη, ο ακρωτηριασμός μπορεί να είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Κλινήρης και ακινητοποίηση του ενεχόμενου οστού και της άρθρωσης 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Επείγουσα ανάγκη για μακροχρόνια θεραπεία και παρακολούθηση 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Ο αντιμικροβιακός παράγοντας, που έχει επιλεγεί, πρέπει να βασίζεται σε δοκιμασίες ευαισθησίας και σε γνωστή κλινική αποτελεσματικότητα. Η διάρκεια της θεραπείας για οξεία οστεομυελίτιδα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες. Σε χρόνια οστεομυελίτιδα μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας
  • Χρυσίζων σταφυλόκοκκος και κοαγκουλάση-αρνητικός σταφυλόκοκκος - ναφσικιλλίνη 2 gr ΕΦ κάθε 4-6 ώρες. Βανκομυκίνη 1 gr κάθε 12 ώρες για σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη 
  • Είδη στρεπτοκόκκου - πενικιλλίνη G 2-4 εκατομμύρια μονάδες κάθε 4 ώρες ΕΦ 
  • Εντερικοί Gram (-) βάκιλλοι και ψευδομονάδα aeruginosa - πιπερακιλλίνη 4 gr κάθε 4-6 ώρες, ΕΦ, συν αμυνογλυκοσίδη 
  • Μικτή αερόβια/αναερόβια λοίμωξη (διαβητικό πόδι, πληγή από δάγκωμα) - συνδυασμός αναστολέα β-λακταμάσης (τικαρκιλλίνη/κλαβουλανικό 3,1 gr κάθε 6 ώρες ΕΦ - αμπικιλλίνη/σουλμπακτάμη 3 gr κάθε 6 ώρες ΕΦ

  Προφυλάξεις: Σε ασθενείς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια η αντιμικροβιακή δόση μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή  

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Χρυσίζων σταφυλόκοκκος και κοαγκουλάση-αρνητικός σταφυλόκοκκος: κλινδαμυκίνη 600 mg ΕΦ κάθε 6 ώρες, ναφσικιλλίνη 2 gr κάθε 4 ώρες ή κεφαζολίνη 1 gr κάθε 8 ώρες ΕΦ, ή βανκομυκίνη 1 gr κάθε 12 ώρες
  • Είδη στρεπτοκόκκου: πενικιλλίνη 2 εκατομμύρια μονάδες κάθε 12 ώρες 
  • Εντερικοί Gram (-) βάκιλλοι και ψευδομονάδα aeruginosa: κεφταζιδίμη 1 gr κάθε 8 ώρες ΕΦ ή κιπροφλοξασίνη (ή άλλη κινολόνη) 750 mg κάθε 12 ώρες από το στόμα. Μικτή αερόβια/αναερόβια λοίμωξη (διαβητικό πόδι, πληγή από δάγκωμα) αμπικιλλίνη/σουλβακτάμη 3 gr κάθε 6 ώρες ΕΦ, κλινδαμυκίνη συν κεφαλοσπορίνη 3ης γενιάς ή κινολόνη 
  • Συχνά γίνεται θεραπεία στο σπίτι - σκεφτείτε μία απλουστευμένη συνταγή αντιμικροβιακής θεραπείας για εξωνοσοκομειακή χρήση ή θεραπεία από το στόμα

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Επίπεδο των αντιμικροβιακών παραγόντων στο αίμα, αντιβακτηριακοί τίτλοι ορού, ταχύτητα καθίζησης 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Αποφύγετε το επιπλέον άγχος και τα βάρη μέχρι την ίαση 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Σχηματισμός αποστήματος 
  • Βακτηριαιμία 
  • Κάταγμα 
  • Χαλάρωση του προσθετικού μοσχεύματος 
  • Μετεγχειρητική λοίμωξη

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Η ίαση της οστεομυελίτιδας με φαρμακευτική αγωγή είναι προφανώς απρόβλεπτη, ειδικά όταν δεν συνοδεύεται από χειρουργικό καθαρισμό των νεκρωμένων ιστών 
  • Σε ασθενείς με οξεία αιματογενή οστεομυελίτιδα, η πρόγνωση είναι συνήθως καλή ακόμα και χωρίς χειρουργείο. Η θεραπεία παίρνει περίπου 6 εβδομάδες 
  • Η πρόγνωση βελτιώνεται, αν ολόκληρο το μολυσμένο οστό έχει αφαιρεθεί

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Συμβαίνει πολύ συχνά στην ηλικιακή ομάδα των 5-14 και συχνότερα στα αγόρια 

  Γηριατρικό:

  • Η σπονδυλική οστεομυελίτιδα είναι συνηθέστερη 
  • Παρακείμενη εστία λοίμωξης είναι συνηθέστερη 
  • Αγγειακή ανεπάρκεια είναι η συνηθέστερη αιτία οστεομυελίτιδας στην ηλικιακή ομάδα των 50-70 (συνήθως λόγω της παρουσίας σχετιζόμενων καταστάσεων)

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

  osteomyelitis 1280

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Υπερβαρικό Οξυγόνο

  Οστεομυελίτιδα

  Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

  Δαγκώματα ζώων

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο του Parkinson Χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο του Parkinson

  Νόσος του Parkinson

  Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική νευρική νόσος του εξωπυραμιδικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από συνδυασμό τρόμου ηρεμίας, ακαμψίας και βραδυκινησίας

  Ηλικία έναρξης - ενήλικη ζωή.

  Η διάγνωση απαιτεί θεραπευτική απόκριση στη λεβοντόπα, η οποία υποδηλώνει φυσιολογικούς νευρώνες του ραβδωτού σώματος.

  Αυτή είναι η μόνη εκφυλιστική νόσος, η οποία είναι θεραπεύσιμη μακροχρόνια 

  Γενετική: 5% των ασθενών έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νευρικό και Μυοσκελετικό 

  Επικρατέστερη ηλικία: Ηλικία 60 με 5% μεταξύ ηλικιών 21 και 39

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες (1, 4:1)

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΟΣΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

  Πρωτεύοντα σημεία: 

  Τρόμος ηρεμίας 

  • Παθογνωμικός αλλά όχι απαραίτητος 
  • Οδηγεί τους περισσότερους ασθενείς στη θεραπεία 
  • 48 κύκλοι ανά δευτερόλεπτο
  • Μειώνεται με την άσκηση, τη συγκέντρωση και τον ύπνο
  • Αυξάνεται σε στρες
  • 10% παρουσιάζονται μόνο με τρόμο 
  • 30% παρουσιάζονται χωρίς τρόμο
  • Οι περισσότεροι ξεκινούν με ετερόπλευρο τρόμο 

  Βραδυκινησία:

  • Απαιτείται για τη διάγνωση 
  • Εγκαθιστά μεγάλη αναπηρία 
  • Πρόβλημα με την έναρξη των κινήσεων 
  • Μπορεί να υπερνικηθεί, αν υπάρχει τέτοια θέληση
  • Διαταραχές στάσης 
  • Αίτιο των διαταραχών βάδισης 

  Ακαμψία - Δυσκαμψία

  • Τύπος μολύβδινου σωλήνα 
  • Τύπος οδοντωτού τροχού με τρόμο

  Άλλα σχετιζόμενα σημεία και συμπτώματα:

  • Ο λόγος είναι αργός, χαμηλής έντασης, μονότονος 
  • Διαταραχές όρασης, που περιλαμβάνουν ελαττωμένο παίξιμο βλεφάρου, βλαφαρόσπασμο, διαταραγμένη συζυγή προς τα πάνω καθήλωση του βλέμματος 
  • Διαταραχές από το αυτόνομο (δυσκοιλιότητα, κατακράτηση ούρων, σεξουαλική ανικανότητα)
  • Σμηγματόρροια 
  • Κατάθλιψη στα 2/3 των ασθενών 
  • Άνοια στο 20% των ασθενών 
  • Διαταραχές βαδίσματος συμπεριλαμβανομένων: κατηργημένης αιώρησης των χεριών, προβλήματα στο σήκωμα από την καρέκλα, επιταχυνόμενο βάδισμα, "πάγωμα" των κινήσεων
  • Προσθιοώθηση και οπισθιοώθηση
  • Μικρογραφία 
  • Πρόσωπο σαν μάσκα 
  • Αμέλεια κατάποσης με σιελόρροια  

  ΑΙΤΙΑ ΝΟΣΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

  • Άγνωστο 
  • Απώλεια ντοπαμινεργικών νευρώνων στη μέλαινα ουσία, με πσοστό απώλειας 1% το χρόνο σε ασθενείς με Parkinson, ενώ είναι 5% σε φυσιολογική γήρανση 
  • Πιθανά μη γενετικά, αλλά τοξικά ή λοιμώδη 
  • Γνωστή τοξική ουσία είναι η έκθεση σε MPTP (1-μεθυλ-4-φαινυλ-1,2,5,6 τετραϋδροπυριδίνη)
  • Άλλοι μη ντοπαμινεργικοί νευρώνες, μπορεί επίσης να επηρεαστούν

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΝΟΣΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

  Άγνωστοι στην ιδιοπαθή νόσο 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΝΟΣΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  Παρκινσονισμός: βραδυκινησία και σποραδικά τρόμος με μικρή η καθόλου απάντηση στη λεβοντόπα, υποδηλώνει ότι οι νευρώνες του ραβδωτού σώματος είναι επίσης εκφυλισμένοι 

  • Προοδευτική υπερπυρηνική παράλυση 
  • Πολυσυστηματική ατροφία 
  • Νόσος Alzheimer με εξωπυραμιδικά σημεία
  • Ανεπιθύμητες ενέργειες των νευροληπτικών φαρμάκων 
  • Αγγειώδης - βοθριώδης κατάσταση
  • Λοιμώδη - μετεγκεφαλιδική
  • Τοξίνες 
  • Μεταβολική νόσος του Wilson
  • Καλοήθης ιδιοπαθής τρόμος

  ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 

  Τυπικές αλλαγές που επιτρέπουν συγκεκριμένη παθολογική διάγνωση. Σωμάτια Lewy

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Η αξονική (ΥΤ) και μαγνητική (ΜΥΤ) τομογραφία, μπορούν να περιορίσουν τις διαταραχές που μιμούνται το Parkinson. Ποζιτρονική τομογραφία (ΠΕΤ)

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωνοσοκομειακός ασθενής πλην επιπλοκών ή προαιρετικού χειρουργείου 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Ερευνήστε για κάποιο πιθανό αίτιο επαγώγιμο από φάρμακο. Πλήρης υποχώρηση των συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες έως μήνες
  • Δεν υπάρχει θεραπεία ίασης για την πρωτοπαθή νόσο του Parkinson. Η θεραπεία εξατομικεύεται 
  • Η νόσος απαιτεί θεραπεία εφ'όρου ζωής κατευθυνόμενη στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην επιβράδυνση της πορείας της νόσου 
  • Μπορεί να είναι χρήσιμη η λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία και εργασιοθεραπεία 
  • Οι φυσικοί περιορισμοί του ασθενούς μπορεί να απαιτήσουν προσαρμογές στο σπίτι, π.χ. ειδικές καρέκλες, ανυψωμένο κάθισμα στην τουαλέτα, στα σκεύη φαγητού, στο ντύσιμο
  • Χειρουργείο (μερικές φορές)

  134673 parkinsons disease

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  • Διατηρείστε τη δραστηριότητα σε όποιο επίπεδο είναι δυνατό 
  • Χρησιμοποιείστε μπαστούνι για περπάτημα

  ΔΙΑΙΤΑ

  • Μικρά, συχνά γεύματα, εάν ο ασθενής δυσκολεύεται να φάει 
  • Είναι απαραίτητη η μεγάλη πρόσληψη υγρών 
  • Φαγητά που διογκώνουν το έντερο
  • Δεν είναι απαραίτητος ο περιορισμός της πρωτεΐνης στη δίαιτα

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΝΟΣΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Τα φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε προβλήματα με το περπάτημα, την κίνηση και τον τρόμο. Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν ή υποκαθιστούν τη ντοπαμίνη. Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Ωστόσο, η ντοπαμίνη δε μπορεί να χορηγηθεί απευθείας, καθώς δεν μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλό σας. Μπορεί να έχετε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων σας μετά την έναρξη της θεραπείας με νόσο του Πάρκινσον. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, τα οφέλη των ναρκωτικών μειώνονται συχνά ή γίνονται λιγότερο συνεπή. Συνήθως, μπορείτε να ελέγχετε τα συμπτώματά σας αρκετά καλά.

  Τα φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός σας περιλαμβάνουν:

  • Καρβιντόπα-λεβοντόπα. Η λεβοντόπα, το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για τη νόσο του Πάρκινσον, είναι μια φυσική χημική ουσία που περνά στον εγκέφαλό σας και μετατρέπεται σε ντοπαμίνη. Η λεβοντόπα συνδυάζεται με καρβιντόπα, η οποία προστατεύει τη λεβοντόπα από την πρώιμη μετατροπή σε ντοπαμίνη έξω από τον εγκέφαλο. Αυτό αποτρέπει ή μειώνει παρενέργειες όπως ναυτία. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία ή ζάλη (ορθοστατική υπόταση). Μετά από χρόνια, καθώς η νόσος εξελίσσεται, το όφελος από τη λεβοντόπα μπορεί να γίνει λιγότερο σταθερό. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίσετε ακούσιες κινήσεις (δυσκινησία) μετά τη λήψη υψηλότερων δόσεων λεβοντόπα. Ο γιατρός μπορεί να μειώσει τη δόση σας ή να προσαρμόσει τους χρόνους των δόσεων σας για να ελέγξει αυτά τα αποτελέσματα.
  • Εισπνεόμενη καρβιντόπα-λεβοντόπα. Μπορεί να είναι χρήσιμη στη διαχείριση των συμπτωμάτων που προκύπτουν όταν τα από του στόματος φάρμακα σταματούν ξαφνικά να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Έγχυση καρβιντόπα-λεβοντόπα. Αποτελείται από καρβιντόπα και λεβοντόπα και χορηγείται μέσω ενός σωλήνα τροφοδοσίας που παραδίδει το φάρμακο σε μορφή γέλης απευθείας στο λεπτό έντερο και προορίζεται για ασθενείς με πιο προχωρημένο Πάρκινσον που εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στην καρβιντόπα-λεβοντόπα, αλλά που έχουν πολλές διακυμάνσεις στην απόκρισή τους. Το φάρμακο εγχύεται συνεχώς και η τοποθέτηση του σωλήνα απαιτεί μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ύπαρξη του σωλήνα περιλαμβάνουν μετακίνηση του σωλήνα ή μολύνσεις στο σημείο έγχυσης.
  • Αγωνιστές ντοπαμίνης. Σε αντίθεση με τη λεβοντόπα, οι αγωνιστές της ντοπαμίνης δε μετατρέπονται σε ντοπαμίνη. Αντ 'αυτού, μιμούνται τα αποτελέσματα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο η λεβοντόπα στη θεραπεία των συμπτωμάτων. Ωστόσο, διαρκούν περισσότερο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με λεβοντόπα για να εξομαλύνουν την ενίοτε επίδραση της λεβοντόπα. Οι αγωνιστές ντοπαμίνης περιλαμβάνουν την πραμιπεξόλη, τη ροπινιρόλη και τη ροτιγοτίνη (χορηγούμενα ως έμπλαστρο). Η απομορφίνη είναι ένας ενέσιμος αγωνιστής ντοπαμίνης βραχείας δράσης που χρησιμοποιείται για γρήγορη ανακούφιση. Μερικές από τις παρενέργειες των αγωνιστών ντοπαμίνης είναι παρόμοιες με τις παρενέργειες της καρβιντόπα-λεβοντόπα. Αλλά μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν ψευδαισθήσεις, υπνηλία και καταναγκαστικές συμπεριφορές όπως η υπερσεξουαλικότητα, τα τυχερά παιχνίδια και το φαγητό. Εάν παίρνετε αυτά τα φάρμακα και συμπεριφέρεστε με τρόπο που δεν σας ταιριάζει, μιλήστε με το γιατρό σας.
  • Αναστολείς ΜΑΟ Β. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν τη σελεγιλίνη, τη ρασαγιλίνη και τη σαφιναμίδη. Βοηθούν στην αποτροπή της διάσπασης της εγκεφαλικής ντοπαμίνης αναστέλλοντας το εγκεφαλικό ένζυμο μονοαμινοξειδάση Β (ΜΑΟ Β). Αυτό το ένζυμο μεταβολίζει τη ντοπαμίνη του εγκεφάλου. Η σελεγιλίνη που χορηγείται με λεβοντόπα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φθοράς. Οι παρενέργειες των αναστολέων ΜΑΟ Β μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ναυτία ή αϋπνία. Όταν προστίθενται στην καρβιντόπα-λεβοντόπα, αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο ψευδαισθήσεων. Αυτά τα φάρμακα δε χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό με τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά ή ορισμένα ναρκωτικά λόγω δυνητικά σοβαρών αλλά σπάνιων αντιδράσεων. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού πάρετε επιπλέον φάρμακα με αναστολέα ΜΑΟ Β.
  • Αναστολείς της Catechol O-methyltransferase (COMT). Η εντακαπόνη και η οπικαπόνη είναι τα κύρια φάρμακα αυτής της κατηγορίας. Αυτό το φάρμακο παρατείνει ελαφρώς την επίδραση της θεραπείας με λεβοντόπα αναστέλλοντας ένα ένζυμο που διαλύει τη ντοπαμίνη. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου ακούσιων κινήσεων (δυσκινησία), οφείλονται κυρίως σε αυξημένη επίδραση της λεβοντόπα. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία ή έμετο. Το Tolcapone είναι ένας άλλος αναστολέας COMT που σπάνια συνταγογραφείται λόγω του κινδύνου σοβαρής ηπατικής βλάβης και ηπατικής ανεπάρκειας.
  • Αντιχολινεργικά. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια για να βοηθήσουν στον έλεγχο του τρόμου που σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον. Διάφορα αντιχολινεργικά φάρμακα είναι διαθέσιμα, όπως η βενζοτροπίνη ή το τριεξυφαινιδύλιο. Ωστόσο, τα μέτρια οφέλη τους συχνά αντισταθμίζονται από παρενέργειες όπως εξασθενημένη μνήμη, σύγχυση, παραισθήσεις, δυσκοιλιότητα, ξηροστομία και μειωμένη ούρηση.
  • Αμανταδίνη. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν μόνο την αμανταδίνη για να παρέχουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από συμπτώματα ήπιας, πρώιμης φάσης νόσου του Πάρκινσον. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί με θεραπεία με καρβιντόπα-λεβοντόπα κατά τη διάρκεια των μεταγενέστερων σταδίων της νόσου του Πάρκινσον για τον έλεγχο των ακούσιων κινήσεων (δυσκινησία)από την καρβιντόπα-λεβοντόπα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν μωβ στίγματα του δέρματος, πρήξιμο στους αστράγαλους ή παραισθήσεις.

  Γενικές αρχές:

  • Αντιμετωπίστε την αναπηρία 
  • Τα φάρμακα μπορεί να έχουν αθροιστικά θεραπευτικά και τοξικά αποτελέσματα 
  • Οξεία επιδείνωση μπορεί να σημαίνει μη σωστή λήψη φαρμάκων ή κατάθλιψη ή περεμπίπτουσα ασθένεια 
  • Η πορεία είναι προοδευτική με ή χωρίς φάρμακα

  Λεβοντόπα/Καρβιντόπα

  • Κύριο στήριγμα της θεραπείας για αναπηρία
  • Ξεκινήστε με 1/2 ταμπλέτες των 25/100 mg, 3 φορές την ημέρα 
  • Το εύρος της δόσης είναι από 300-1000/75 - 200 του συνδυασμού ημερησίως 
  • Εάν χρησιμοποιείτε μορφή συνεχούς αποδέσμευσης, ξεκινήστε με 50/200, 2 φορές την ημέρα 
  • Εάν μεταπηδήσετε στη μορφή συνεχούς αποδέσμευσης, αυξήστε τη συνηθισμένη καθημερινή δόση σε 110%

  Αγωνιστές - βρωμοκρυπτίνη, περγολίδη 

  • Μικρή ισχύς 
  • Δουλεύει καλύτερα ως επιπρόσθετο στη λεβοντόπα/καρβιντόπα 
  • Τιτλοποιείστε το συνδυασμό λεβοντόπα/καρβιντόπα προς τα κάτω, τη στιγμή που αυτοί οι παράγοντες αθροίζονται, έτσι ώστε 1 mg βρωμοκρυπτίνης να ισοδυναμεί με 10 mg λεβοντόπα και 1 mg περγολίδης να ισούται με 10 mg βρωμοκρυπτίνης 
  • Συνήθης δόση έναρξης 25 mg βρωμοκρυπτίνης ή 0,5 mg περγολίδης, 3 φορές την ημέρα

  Αναστολείς ΜΑΟ - σελεγιλίνη

  • Μπλοκάρει το μεταβολισμό της Dopa στον εγκέφαλο
  • Μπορεί να εμποδίσει τη πρόοδο
  • Χρησιμοποιείται πρώιμα σε ασθενείς χωρίς σημαντική αναπηρία για να αυξήσουν το χρόνο πριν την αναγκαιότητα χρησιμοποίησης της λεβοντόπα/καρβιντόπα 
  • Η συνήθως δόση είναι 5 mg το πρωί και 5 mg to ap;ogeyma, για να αποδειχθεί η διαταραχή του ύπνου

  Αντιχολινεργικά:

  • 30% βελτίωση σε 50% των ασθενών 
  • Για τον τρόμο σε πρώιμα στάδια ή επιπρόσθετα 
  • Trihexyphenidyl Hydrochloride: 1 mg αυξανόμενα σε 2 mg κάθε 3-5 ημέρες έως ότου δοθεί η δόση των 6-10 mg
  • Βενζατροπίνη: Συνήθως δόση 1-2 mg μια φορά την ημέρα. Ξεκινήστε με μικρές δόσεις 0,5 mg ανά ημέρα και αυξήστε τη δόση αργά με 0,5 mg κάθε 5-6 ημέρες. Μέγιστη δόση 6 mg 

  Διεγέρτης απελευθέρωσης ντοπαμίνης - Αμανταδίνη 

  • Χρήσιμη πρώιμα στη νόσο για τη δυσκινησία και τη δυσκαμψία 
  • Συνέργεια με την L-dopa
  • Ξεκινήστε με 100 mg την ημέρα και στη συνέχεια μπορείτε να αυξήσετε σε 200 mg 2 φορές την ημέρα 

  Προφυλάξεις: 

  L-dopa/Carbidopa

  • Πρόβλημα σχετικά με το χρόνο της δοσολογίας το οποίο εμφανίζεται σε 50% των ασθενών σε 4-5 χρόνια 
  • Δυσκινησία (χορεία, αθέτωση και δυστονία) πιθανά δευτεροπαθής σε υπερευαισθησία υποδοχέων. Συνήθως εμφανίζεται σε μέγιστη συγκέντρωση του φαρμάκου ή 2 ώρες μετά στη μορφή άμεσης αποδέσμευσης 
  • Τα φαινόμενα εξαφάνισης της δράσης συνήθως εμφανίζονται 3-4 ώρες μετά την τελευταία δόση. Μπορεί να βελτιωθούν χρησιμοποιώντας τη μορφή παρατεταμένης αποδέσμευσης με την προσθήκη ενός ανταγωνιστή 
  • Φαινόμενο "on-off", 15-20% των ασθενών εμφανίζουν σοβαρή διακύμανση της απόκρισης, προκαλώντας αυτό το σύνδρομο. Η πιο δύσκολα αντιμετωπιζόμενη παρενέργεια 

  Αγωνιστές ντοπαμίνης

  • Μπορεί να αυξήσουν τη ναυτία, την ορθοστατική υπόταση, τους εφιάλτες, τις ψευδαισθήσεις, τη νευρικότητα
  • Μπορεί να προκαλέσουν φαινόμενο Raynaud  σε δόσεις μεγαλύτερες των 30 mg την ημέρα, οίδημα, υπέρταση, επιδείνωση συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας 

  Αναστολείς ΜΑΟ

  • Μπορεί να προκαλέσουν άγχος και διαταραχές ύπνου

  Αντιχολινεργικά 

  • Μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, δυσκοιλιότητα, κατακράτηση ούρων, ξηροστομία και γλαύκωμα

  Διεγέρτες απελευθέρωσης ντοπαμίνης 

  • Μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, ψευδαισθήσεις, οίδημα, δικτυωτή πελίνδωση και επιδείνωση της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας 

  6Artboard 2

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά για κατευνασμό τη νύχτα και σχετιζόμενη κατάθλιψη 
  • Αντιόξινα ή βιταμίνη Ε έδειξαν καθοριστική βελτίωση 
  • Τρέχουσες έρευνες περιλαμβάνουν εκλεκτικό αναστολέα της κατεχολο-Ο-μεθυλοτρανοφεράσης 
  • Νέοι αγωνιστές για να επιδράσουν σε κάποιον από τους άλλους 5 υποδοχείς ντοπαμίνης 
  • Αναστολή του υποθαλαμικού πυρήνα και των νευρωνικών αυξητικών παραγόντων 
  • Μοσχεύματα επινεφριδικού και εγκεφαλικού ιστού 
  • Θαλαμοτομή, μονόπλευρη, για τον τρόμο

  Οι υποστηρικτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων και επιπλοκών της νόσου του Πάρκινσον, όπως πόνος, κόπωση και κατάθλιψη. Όταν εκτελούνται σε συνδυασμό με τις θεραπείες σας, αυτές οι θεραπείες μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας:

  • Μασάζ. Η θεραπεία μασάζ μπορεί να μειώσει την ένταση των μυών και να προωθήσει τη χαλάρωση. Αυτή η θεραπεία, ωστόσο, σπάνια καλύπτεται από ασφάλιση υγείας.
  • Tai Chi. Μια αρχαία μορφή κινεζικής άσκησης, το tai chi χρησιμοποιεί αργές, ρέουσες κινήσεις που μπορεί να βελτιώσουν την ευελιξία, την ισορροπία και τη μυϊκή δύναμη. Το Τάι Τσι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή πτώσεων. Διάφορες μορφές tai chi είναι προσαρμοσμένες σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας ή φυσικής κατάστασης. Μια μελέτη έδειξε ότι το tai chi μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία των ατόμων με ήπια έως μέτρια νόσο του Πάρκινσον περισσότερο από το τέντωμα και την άσκηση αντίστασης.
  • Γιόγκα. Στη γιόγκα, απαλές κινήσεις τεντώματος και πόζες μπορεί να αυξήσουν την ευελιξία και την ισορροπία σας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις περισσότερες πόζες για να ταιριάζει στις φυσικές σας ικανότητες.
  • Τεχνική Alexander. Αυτή η τεχνική - που εστιάζει στη στάση των μυών, στην ισορροπία και στο να σκεφτόμαστε πώς χρησιμοποιείτε τους μυς - μπορεί να μειώσει την ένταση και τον πόνο των μυών.
  • Διαλογισμός. Στον διαλογισμό, σκεφτείτε ήσυχα και εστιάζετε το μυαλό σας σε μια ιδέα ή εικόνα. Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει το άγχος και τον πόνο και να βελτιώσει την αίσθηση ευεξίας σας. Θεραπεία για κατοικίδια. Το να έχετε σκύλο ή γάτα μπορεί να αυξήσει την ευελιξία και την κίνηση σας και να βελτιώσει τη συναισθηματική σας υγεία.

  Εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση

  Στην εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου (DBS), οι χειρουργοί εμφυτεύουν ηλεκτρόδια σε ένα συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου σας. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με μια γεννήτρια που εμφυτεύεται στο στήθος σας κοντά στο λαιμό σας που στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλό σας και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον. Ο γιατρός σας μπορεί να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις σας όπως απαιτείται για τη θεραπεία της κατάστασής σας. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων, εγκεφαλικών επεισοδίων ή εγκεφαλικής αιμορραγίας. Μερικά άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σύστημα DBS ή έχουν επιπλοκές λόγω διέγερσης και ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσει ή να αντικαταστήσει ορισμένα μέρη του συστήματος. Η εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου προσφέρεται συχνότερα σε άτομα με προχωρημένη νόσο του Πάρκινσον που έχουν ασταθή φαρμακευτική αγωγή (λεβοντόπα). Το DBS μπορεί να σταθεροποιήσει τις διακυμάνσεις των φαρμάκων, να μειώσει ή να σταματήσει τις ακούσιες κινήσεις (δυσκινησία), να μειώσει τον τρόμο, να μειώσει την ακαμψία και να βελτιώσει την επιβράδυνση της κίνησης. Το DBS είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο των ακανόνιστων και κυμαινόμενων αποκρίσεων στη λεβοντόπα ή στον έλεγχο της δυσκινησίας που δεν βελτιώνεται με τις προσαρμογές φαρμάκων. Ωστόσο, το DBS δεν είναι χρήσιμο για προβλήματα που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με λεβοντόπα εκτός από τρόμο. Ένας τρόμος μπορεί να ελεγχθεί από το DBS ακόμη και αν ο τρόμος δεν ανταποκρίνεται πολύ στη λεβοντόπα. Αν και το DBS μπορεί να προσφέρει σταθερό όφελος για τα συμπτώματα του Πάρκινσον, δεν αποτρέπει την πρόοδο της νόσου του Πάρκινσον. Επειδή υπήρξαν σπάνιες αναφορές ότι η θεραπεία DBS επηρεάζει τις κινήσεις που απαιτούνται για κολύμπι, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να λάβετε προφυλάξεις για την ασφάλεια πριν κολυμπήσετε.

  Τρόπος ζωής και θεραπείες στο σπίτι

  Εάν έχετε λάβει διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον, θα πρέπει να συνεργαστείτε στενά με το γιατρό σας για να βρείτε ένα σχέδιο θεραπείας που σας προσφέρει τη μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα με τις λιγότερες παρενέργειες. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να διευκολύνουν τη διαβίωση με τη νόσο του Πάρκινσον.

  Υγιεινή διατροφή

  Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας που είναι συχνή στη νόσο του Πάρκινσον. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει επίσης θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μπορεί να είναι ευεργετικά για άτομα με νόσο του Πάρκινσον.

  Άσκηση

  Η άσκηση μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη, την ευελιξία και την ισορροπία σας. Η άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει την ευημερία σας και να μειώσει την κατάθλιψη ή το άγχος. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να συνεργαστείτε με έναν φυσιοθεραπευτή για να μάθετε ένα πρόγραμμα άσκησης που σας ταιριάζει. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ασκήσεις όπως περπάτημα, κολύμπι, κηπουρική, χορό, αερόμπικ στο νερό ή διατάσεις. Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να διαταράξει την αίσθηση της ισορροπίας σας, καθιστώντας δύσκολο να περπατήσετε με ένα κανονικό βάδισμα. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία σας.

  Αυτές οι προτάσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν:

  • Προσπαθήστε να μην κινείστε πολύ γρήγορα: Εάν παρατηρήσετε ότι ανακατεύεστε, σταματήστε και ελέγξτε τη στάση σας. Είναι καλύτερο να σηκώνεστε ευθεία. Κοιτάξτε μπροστά σας, όχι απευθείας κάτω, ενώ περπατάτε.
  • Αποφυγή πτώσεων: Στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου, μπορεί να πέσετε πιο εύκολα. Στην πραγματικότητα, μπορεί ναχάσετε την ισορροπία σας. Οι ακόλουθες προτάσεις μπορεί να βοηθήσουν: Μην περιστρέφετε το σώμα σας πάνω από τα πόδια σας. Κατανείμετε το βάρος σας ομοιόμορφα μεταξύ των δύο ποδιώνμην. Αποφύγετε να μεταφέρετε τα πράγματα ενώ περπατάτε. Αποφύγετε να περπατάτε προς τα πίσω.
  • Καθημερινές δραστηριότητες διαβίωσης: Οι καθημερινές δραστηριότητες - όπως ντύσιμο, φαγητό, μπάνιο και γραφή - μπορεί να είναι δύσκολες για άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Ένας επαγγελματίας θεραπευτής μπορεί να σας δείξει τεχνικές που διευκολύνουν την καθημερινή ζωή.

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Εφ'όρου ζωής για φαρμακευτική προσαρμογή και φυσιοθεραπεία 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Αποφύγετε φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν όψιμη δυσκινησία, όπως:

  • Flyphenazine
  • Περφαναζίνη 
  • Προχλωροπεραζίνη
  • Thiopropazate
  • Trifluoperazine 
  • Θειοριδαζίνη
  • Αλοπεριδόλη
  • Δροπεριδόλη 
  • Beuperidol
  • Fluspirilene
  • Πιμοζίδη
  • Trifluperidol
  • Χλωροπροθιξένη 
  • Clopenthuxol
  • Θειοθιξένη

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Άνοια
  • Κατάθλιψη 
  • Πνευμονία από εισρόφηση 
  • Πτώσεις 
  • "Πάγωμα" των κινήσεων
  • Δυσκινησία

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Βραδέως προοδευτική 

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Ψύχωση
  • Κατάθλιψη 

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Μπορεί να συμβεί ως δευτεροπαθής παρκινσονισμός σε αυτή την ηλικιακή ομάδα

  Γηριατρικό: Συχνό στους ηλικιωμένους

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του νευρικού σας συστήματος

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του νευρικού σας συστήματος

  Parkinsons Disease Paseidonia Healthcare 3

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για την άνοια

  Κάνναβη και νόσος του Πάρκινσον

  Όταν υπάρχει ανισορροπία νευροδιαβιβαστών

  Προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση και κάνναβη

  Αν έχετε νόσο του Πάρκινσον να παίρνετε νιασίνη

  Νιασίνη

  Η νόσος Πάρκινσον ξεκινά στο έντερο

  Τα φυτοφάρμακα προκαλούν νόσο του Πάρκινσον

  Διατροφή για τη νόσο Πάρκινσον

  Σύνδρομο παρκινσονισμού

  Θεραπεία της νόσου Πάρκινσον με βλαστοκύτταρα

  Ντοπαμίνη

  Πώς γίνεται η εργαστηριακή διάγνωση της νόσου Parkinson;

  Τι κάνει η ντοπαμίνη στον οργανισμό μας;

  Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

  Η παραδοσιακή κρητική διατροφή διατηρεί την υγεία και προλαμβάνει τις ασθένειες

  Διατηρήστε υγιή τα μιτοχόνδριά σας

  Τα συμπληρώματα διατροφής για τη νόσο του Πάρκινσον

  www.emedi.gr

   

   

   

   

 • Ουρηθρίτιδα Ουρηθρίτιδα

  Χρήσιμες πληροφορίες για την ουρηθρίτιδα

  Ουρηθρίτιδα είναι σύνδρομο ουρηθρικής λοίμωξης που χαρακτηρίζεται από επώδυνη ούρηση και έκκριση. Συνήθως, ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), σπανιότερα οφείλεται σε άλλες αιτίες. Δύο τύποι: Γονόρροια που προσβάλλει συνήθως τους άνδρες, σπάνια τις γυναίκες και μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα.

  • Στους άνδρες, η γονόρροια  εκδηλώνεται με κίτρινη πυώδη έκκριση, απότομη έναρξη των συμπτωμάτων 3 με 5 ημέρες μετά την έκθεση στη Neisseria gonorrhea. Η μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα εκδηλώνεται με διαυγή έως γαλακτώδη λιγοστή έκκριση, που εμφανίζεται σταδιακά τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την έκθεση. Η σοβαρότητα της νόσου εξαρτάται από ποικιλία άλλων μικροοργανισμών με συχνότερα τα Chlamydia trachomatis.
  • Στις γυναίκες, το κλασσικό ουρηθρικό σύνδρομο εκδηλώνεται όταν η ασθενής παραπονείται για δυσουρία, η εξέταση ούρων και η καλλιέργεια είναι αρνητικές και δεν ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή για απλή κυστίτιδα. Εν τούτοις, γυναίκες με γονόρροια ή άλλες φλεγμονές που προκαλούν απλή ουρηθρίτιδα στους άνδρες, συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα εκτός της δυσουρίας, όπως κολπικό και υπερηβικό πόνο 
  • Περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζονται θεραπευτικά, βαθμιαία υποχωρούν, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών όπως ουρηθρικών στενωμάτων στους άνδρες ή φλεγμονώδη νόσο της πυέλου στις γυναίκες

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νεφρικό/Ουροποιητικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Σεξουαλικά ενεργός, μετεφηβική 

  Επικρατέστερο φύλο: Τα κλασσικά συμπτώματα αναφέρονται πιο συχνά στους άνδρες, συναντάται το ίδιο συχνά και στις γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑΣ

  • Και τα δύο φύλα μπορεί να είναι συμπτωματικοί φορείς του παθογόνου μικροοργανισμού 
  • Δυσουρία - πόνος κατά την ούρηση 
  • Ουρηθρική έκκριση - μπορεί να είναι άφθονη και πυώδης στην οξεία γονόρροια ή λιγοστή μετά από άμελξη της ουρήθρας σε μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα
  • Υπερηβική δυσφορία 
  • Ουρηθρικός κνησμός ή ευαισθησία 
  • Ευαισθησία, οίδημα και φλεγμονή στο στόμιο της ουρήθρας, κυρίως στις γυναίκες 
  • Δυσπαρεύνια 
  • Κολπίτιδα, κυστίτιδα, τραχηλίτιδα στις γυναίκες 
  • Πρωκτίτιδα, φαρυγγίτιδα, επιπεφυκίτιδα, μπορούν, επίσης, να εμφανισθούν (σημαντική η λήψη ιστορικού σεξουαλικής δραστηριότητας)
  • Λεμφαδενοπάθεια και πυρετός δεν οφείλονται στο σύνδρομο και οδηγούν σε διαφορετική διάγνωση  

  ΑΙΤΙΑ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑΣ

  Σεξουαλική επαφή με φορείς παθογόνων μικροοργανισμών - Συχνότερα αίτια είναι οι N. Gonorrhea, C. Trachomatis, Ureoplasma urealiticum, Trichomonas vaginalis, Ιοί (όπως του Herpes, Cytomegalovirus (CMV), human papilloma virus), πολλά άλλα βακτηρίδια, σπάνια μύκητες 

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑΣ

  • Πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι 
  • Ιστορικό άλλων ΣΜΝ

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Μεταγονονοκοκκική ουρηθρίτιδα - ακολουθεί τη θεραπεία οξείας γονόρροιας. Ο ασθενής συνεχίζει να έχει συμπτώματα εξαιτίας ενός δεύτερου μικροοργανισμού ανθεκτικού στην αρχική θεραπεία
  • Άλλες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος - κυστίτιδα, επιδιδυμίτιδα, προστατίτιδα, κλπ.
  • Τραυματισμός - συχνή άμελξη της ουρήθρας στους άνδρες που προκαλείται κατά την εξέταση για πιθανή φλεγμονή, μπορεί να καταλήξει σε δυσουρία και διαυγή έκκριση. Νεαρά κορίτσια μπορούν περιστασιακά να εμφανίσουν συμπτώματα εξωτερικού ερεθισμού
  • Ατροφία κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες 
  • Ενδοουρηθρικά ξένα σώματα ή όγκοι όπως οξυτενή κονδυλώματα, συγγενείς πολύποδες 
  • Αλλεργία ή αντιδράσεις υπερευαισθησίας - κολπικές πλύσεις, τροφές, άλλα φάρμακα (σπάνια)
  • Κατάχρηση ουσιών - συχνά σκληροί χρήστες αμφεταμίνης ή άλλων διεγερτικών ουσιών, μπορεί να εμφανίσουν λιγοστή, διαυγή έκκριση χωρίς λευκοκύτταρα και ήπια δυσουρία
  • Σύνδρομο Stevens-Johnson
  • Σύνδρομο Reiter - πιθανώς από ανοσολογική αντίδραση σε χλαμυδιακή λοίμωξη

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Επίχρισμα κατά Gram του εκκρίματος: ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα λευκοκύτταρα χωρίς μικροοργανισμούς υποδεικνύουν μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, λίγα έως καθόλου πολυμορφοπύρηνα λευκοκύτταρα υποδηλώνουν άλλα αίτια 
  • Καλλιέργεια του εκκρίματος ή ανοσοφθορισμός σε γονόρροια: σε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα η θεραπεία καθορίζεται από την κλινική εξέταση και το επίχρισμα Gram χωρίς να αναμένουμε τα αποτελέσματα της καλλιέργειας. Καλλιέργεια από επιπεφυκότα, φάρυγγα, πρωκτό ενδείκνυται σύμφωνα με το ιστορικό και τα συμπτώματα. Το εργαστήριο πρέπει να ελέγχει την ανθεκτικότητα στη θεραπεία 
  • Καλλιέργεια ή ανοσολογικός προσδιορισμός για τα χλαμύδια: αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ψευδές ή να υποδηλώνει άλλον παθογόνο μικροοργανισμό 
  • Γενική ούρων: όταν ενδείκνυται λαμβάνουμε το δείγμα πριν ο ασθενής εκκενώσει την κύστη και είναι συνήθως φυσιολογική σε απλή ουρηθρίτιδα
  • Καλλιέργεια ούρων: πραγματοποιείται όταν το επίχρισμα Gram δεν είναι εφικτό ή τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά 
  • Νωπή σταγόνα εκκρίματος: μπορεί να αποκαλύψει τριχομονάδα, σπάνια όμως αποδεικνύεται τριχομονάδωση σε προσβεβλημένους άνδρες 
  • Ορολογικές αντιδράσεις για σύφιλη, HIV, για να αποκλεισθούν άλλα ΣΜΝ

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Πρόσφατη θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα 

  ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Ουρηθρικά στενώματα (σε γονόρροια χωρίς θεραπεία), ενδοουρηθρικές βλάβες (οξυτενή κονδυλώματα, συγγενείς ανωμαλίες)

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  Καλλιέργειες ιών όταν υφίστανται οι τυπικές βλάβες

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Ουρηθρόγραμμα σε επίμονες περιπτώσεις σπανίως ενδείκνυται 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Ουρηθροκυστεοσκόπηση σε επίμονες περιπτώσεις και υποψία ξένου σώματος ή ενδοουρηθρικών κονδυλωμάτων 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Όλες οι περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν εξωνοσοκομειακά εκτός των γυναικών με φλεγμονώδη νόσο της πυέλου

  urethritis

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  Ανεύρεση και θεραπεία των σεξουαλικών συντρόφων 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Πλήρης, εκτός της σεξουαλικής επαφής μέχρι τη λήψη της θεραπείας 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Πολύ σημαντική η υπογράμμιση στον ασθενή, για τη συμμόρφωση στη θεραπεία και των σεξουαλικών συντρόφων. Επίσης οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται και σε εξετάσεις και για άλλα ΣΜΝ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Γονόρροια - κεφτριαξόνη 250 mg ΕΜ x 1 δόση. Επιπρόσθετα χορηγείται αγωγή ειδική για χλαμύδια εξαιτίας της υψηλής επίπτωσης σε μεικτές λοιμώξεις 
  • Χλαμύδια - δοξυκυκλίνη 100 mg από το στόμα 2 φορές την ημέρα για τουλάχιστον 7 ημέρες. Όταν τα συμπτώματα του ασθενούς (και του συντρόφου) συνεχίζονται μετά τη θεραπεία, χορηγείται ερυθρομυκίνη 
  • Μη γονοκοκκική ουρηθρήτιδα (κυρίως U, urealiticum) - δοξυκυκλίνη 100 mg από το στόμα 2 φορές την ημέρα για τουλάχιστον 7 ημέρες 
  • Τριχομονάδες - 2 gr μετρονιδαζόλη από το στόμα άπαξ ή 250 mg 3 φορές την ημέρα για 7 ημέρες 

  Αντενδείξεις: Υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε από τα ενδεικνυόμενα φάρμακα. Έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν τετρακυκλίνες 

  Προφυλάξεις: Ασθενείς που παίρνουν τετρακυκλίνες, πρέπει να ενημερώνονται για την πιθανότητα φωτοευαισθησίας 

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις: Οι τετρακυκλίνες δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί με προϊόντα γάλακτος ή αντιόξινα. Τα αντισυληπτικά δισκία μπορεί να αδρανοποιηθούν με ταυτόχρονη λήψη αντιβιοτικών από το στόμα. Οι ασθενείς και οι σύντροφοι τους πρέπει να χρησιμοποιούν άλλους τρόπους αντισύλληψης 

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Γονόρροια - σπεκτινομυκίνη 2 gr ΕΜ άπαξ. Κιπροφλοξασίνη 500 mg από το στόμα άπαξ. Αμοξυκιλλίνη 3 grams με 1 gr προβενεσίδη από το στόμα άπαξ
  • Χλαμύδια - ερυθρομυκίνη 500 mg 4 φορές την ημέρα x 7 ημέρες. Αζιθρομυκίνη μία νέα αζαλίδη μπορεί να αποβεί δραστική 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Ασθενείς με θετικές καλλιέργειες πρέπει να τις επαναλαμβάνουν αρκετές ημέρες μετά τη λήψη της θεραπείας για την παρακολούθηση και ίαση της νόσου 
  • Θεραπεία των σεξουαλικών συντρόφων 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Μέθοδοι "ασφαλούς σεξ", ούρηση αμέσως μετά την επαφή, θεραπεία όλων των σεξουαλικών συντρόφων 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Σχηματισμός στενωμάτων σε ασθενείς χωρίς θεραπεία, ΦΝΠ στις γυναίκες 
  • Όταν η ουρηθρίτιδα συνοδεύεται με υπερηβική δυσφορία, υποψιαζόμαστε προστατίτιδα στους άνδρες, ΦΝΠ στις γυναίκες 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Όταν τεθεί η διάγνωση, χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία και ο ασθενής συμμορφωθεί με αυτή, τα συμπτώματα και η νόσος θα υποχωρήσουν μέσα σε 24 ώρες χωρίς συνέπειες 

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Άλλα ΣΜΝ - οι ασθενείς πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλονται σε εξετάσεις για σύφιλη και HIV

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Σε αποδεδειγμένες περιπτώσεις γονόρροιας χλαμυδίων ή τριχομονάδωσης υποψιαζόμαστε σεξουαλική κακοποίηση 

  ΚΥΗΣΗ

  Οι τετρακυκλίνες αντενδείκνυνται. Εναλλακτικά χρησιμοποιείται η ερυθρομυκίνη, όχι όμως η εσθολική μορφή διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος χολοστατικού ικτέρου

  ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  Ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και αναφέρουν ότι οι σύντροφοι τους έλαβαν θεραπεία για το συγκεκριμένο πρόβλημα: εργαστηριακός έλεγχος και θεραπευτική αγωγή χωρίς να περιμένουμε τα αποτελέσματα (εξαιτίας του υψηλού επιπολασμού της νόσου και την πιθανότητα ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων)

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το ουροποιητικό σύστημα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το ουροποιητικό σύστημα

  Urethritis 1200x675

  Διαβάστε, επίσης,

  Χλαμυδιακές σεξουαλικά μεταδιδόμενες παθήσεις

  Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα

  Επιδιδυμίτιδα

  Σταματήστε να παίρνετε φάρμακα για την καταστολή των οξέων του στομάχου

  Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν από συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

  Μήπως έχετε δυσκολία στην ούρηση;

  Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες

  Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες

  Ποια είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

  Προστατίτιδα από ουρεόπλασμα

  Λοίμωξη από χλαμύδια

  Ουρεόπλασμα

  Γονόρροια

  Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

  www.emedi.gr