Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 14:37

Οι χημικές ανοσοθεραπείες έχουν πολλές παρενέργειες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Οι παρενέργειες της ανοσοθεραπείας

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η ανοσοθεραπεία που θεωρείται βιολογική θεραπεία, είναι ένας τύπος θεραπείας του καρκίνου που ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Χρησιμοποιεί ουσίες που παρασκευάζονται από το σώμα ή σε εργαστήριο για τη βελτίωση ή την αποκατάσταση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όμως, όταν η ανοσοθεραπεία είναι χημική έχει πολλές παρενέργειες.

Η ανοσοθεραπεία πρέπει να γίνεται με φυσικούς τρόπους και σιγά σιγά και όχι με χημικούς και βίαια...

Ένας ογκολόγος συστήνει την ανοσοθεραπεία ως μόνη θεραπεία ή μπορεί να την προτείνει μετά ή ταυτόχρονα με άλλη θεραπεία, όπως χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. 

Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου περιλαμβάνει μια σειρά από θεραπείες που χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να καταπολεμήσουν αυτή την ασθένεια. 

Όπως αποδεικνύεται, το σώμα μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο όπως καταπολεμά τη γρίπη ή κάποια άλλη λοίμωξη. Όταν πρόκειται για καρκινικά κύτταρα, αυτά μπορεί να έχουν τον τρόπο να κρύβονται.

Η ανοσοθεραπεία είναι στοχευμένη θεραπεία του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι του όγκου...

Θεραπεία Τροποποίησης της Βιολογικής Απόκρισης

Αυτός ο τύπος ανοσοθεραπείας παρέχει στο ανοσοποιητικό σύστημα φυσικές (κατασκευασμένες στο σώμα σας) ή συνθετικές (δημιουργημένες σε εργαστήριο) ουσίες και πρωτεΐνες για να ενισχύσουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τον καρκίνο. Οι ενώσεις που δημιουργούνται από ζωντανούς ή εργαστηριακούς οργανισμούς χρησιμοποιούνται ως ένα είδος εμβολίου κατά του καρκίνου που περιέχει αντιγόνα με βάση τον καρκίνο που ενισχύουν την ανοσία έναντι όλων των καταστρεπτικών κυττάρων του σώματος. Έχουν δείξει υπόσχεση ενάντια σε καρκινικά κύτταρα, αλλά δεν στοχεύουν συγκεκριμένα σε αυτά τα κύτταρα.

Στοχευμένες Θεραπείες Καρκίνου

Χρησιμοποιώντας υλικό DNA, οι επιστήμονες έχουν επίσης κατορθώσει να δημιουργήσουν στοχευμένα αντισώματα κατά του καρκίνου που εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία - η οποία σκοτώνει και τα υγιή κύτταρα μαζί με τα καρκινικά κύτταρα - οι στοχευμένες θεραπείες λειτουργούν σε κυτταρικό επίπεδο με συγκεκριμένα αναγνωριστικά στοιχεία που βασίζονται στα γονίδια και στις πρωτεΐνες που υπάρχουν στον καρκίνο. 

-Ορμονικές θεραπείες

Πολλοί καρκίνοι είναι ευαίσθητοι στις ορμόνες και χρησιμοποιούν ορμόνες για να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν. Οι ορμονικές θεραπείες παρεμβαίνουν στις απαιτούμενες ορμόνες - επιβραδύνοντας και καθυστερώντας την ανάπτυξη και είναι αρκετά τοξικΈς.

-Οι αναστολείς της μεταγωγής σήματος

Αναστέλλουν την ακατάλληλη σηματοδότηση που παρατηρείται μεταξύ των καρκινικών κυττάρων. Φυσιολογικά ένα κύτταρο θα απαντήσει σε σήματα από το περιβάλλον του. Μερικές φορές, ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα διεγείρονται να αναδιπλασιάζονται χωρίς να υποκινούνται από αυτή τη διαδικασία σηματοδότησης. Οι αναστολείς της μεταγωγής σήματος αποθαρρύνουν την ακατάλληλη σηματοδότηση που εμφανίζεται μεταξύ αυτών των κακοήθων κυττάρων.

-Οι επαγωγείς απόπτωσης

Ενισχύουν αυτή τη φυσική διαδικασία στο σώμα σας. Είναι, επίσης, γνωστή ως "κυτταρική αυτοκτονία". Τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη, συνήθως ,γνωρίζουν ότι πρέπει να αυτοκαταστραφούν. Τα καρκινικά κύτταρα δεν ακολουθούν αυτό το πρωτόκολλο, αλλά η αύξηση των επαγωγέων απόπτωσης μπορεί να αναγκάσει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

-Οι αναστολείς αγγειογένεσης

Εμποδίζουν τους καρκινικούς όγκους να αποκτήσουν το αίμα που χρειάζονται για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Αφαιρώντας το αίμα, απαγορεύονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Ουσιαστικά ο όγκος λιμοκτονεί.

-Τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τοξίνες που απομακρύνονται από τα μόρια για να στοχεύουν συγκεκριμένα τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να προκαλούν βλάβη σε υγιή κύτταρα που δεν διαθέτουν τους καθορισμένους βιοδείκτες. Δεδομένου ότι τα μη καρκινικά κύτταρα δεν θα έχουν αυτό το αντίσωμα, η θεραπεία είναι εξαιρετικά ακριβής.

Η ανοσοθεραπεία είναι η πράξη στόχευσης του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι του όγκου.

Γιατί η ανοσοθεραπεία προκαλεί παρενέργειες

Η χημική ανοσοθεραπεία ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί και στα υγιή κύτταρα και έχει πολλές παρενέργειες.

Διαφορετικοί τύποι ανοσοθεραπείας μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικές παρενέργειες.

Πολλές παρενέργειες εξαρτώνται από τον τύπο της θεραπείας, τον τύπο και τη θέση του καρκίνου και τη γενική υγεία του ατόμου.

Πριν ξεκινήσετε ανοσοθεραπεία απαιτήστε από το γιατρό σας να σας ενημερώσει σχετικά με τις παρενέργειες της συγκεκριμένης θεραπείας.

Η θεραπεία των ανεπιθύμητων ενεργειών κατά τη διάρκεια της ανοσοθεραπείας είναι σημαντική για την υγεία σας, οπότε φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε παρενέργειες. 
 
Οι παρενέργειες της ανοσοθεραπείας μπορεί να είναι ήπιες, μέτριες ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή. Ανάλογα με το πόσο σοβαρές είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειές σας, ο γιατρός σας μπορεί να διακόψει τη θεραπεία ή να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες επιδεινωθούν ή δεν βελτιωθούν, ο γιατρός πρέπει να σταματήσει την ανοσοθεραπεία.

Οι πιο συχνές παρενέργειες της ανοσοθεραπείας:

-Αντιδράσεις του δέρματος. Η ερυθρότητα του δέρματος, οι φουσκάλες και η ξηρότητα είναι συνήθεις αντιδράσεις στην ανοσοθεραπεία. Το δέρμα στις άκρες των δακτύλων μπορεί να σκάσει. Το δέρμα μπορεί, επίσης, να γίνει πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου. Από τη φαγούρα και το ξύσιμο το δέρμα σας μπορεί να σκάσει και να γίνει πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις. Η φλεγμονή γύρω από τα νύχια κάνει όλες τις δραστηριότητες επώδυνες ή δύσκολες.

-Γριπώδη συμπτώματα. Η κόπωση, ο πυρετός, τα ρίγη, η αδυναμία, η ναυτία, η ζάλη, οι πόνοι στο σώμα και η υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι όλες παρενέργειες της ανοσοθεραπείας. Είναι ιδιαίτερα συχνές σε μη ειδικές ανοσοθεραπείες και στη θεραπεία του ογκολυτικού ιού. Είναι πολύ σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι όταν βιώνετε αυτά τα συμπτώματα και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

-Άλλες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες:

Μυϊκοί πόνοι

Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή)

Οίδημα των ποδιών 

Ρινική συμφόρηση

Πονοκέφαλοι

Αύξηση βάρους από κατακράτηση υγρών

Διάρροια

Μεταβολές ορμονών, όπως υποθυρεοειδισμός, που μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αύξηση βάρους

Βήχας

Ανοσοποιητικό σύστημα και καρκίνος

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από πολλά διαφορετικά συστατικά:

- Μερικά λειτουργούν ως φυσικοί / χημικοί φραγμοί (δέρμα, κερατοειδής, μεμβράνες του αναπνευστικού συστήματος, του γαστρεντερικού σωλήνα, του ουροποιητικού συστήματος και του αναπαραγωγικού συστήματος).

- Άλλα παρασκευάζουν και / ή κυκλοφορούν εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα (το λεμφικό σύστημα, ο μυελός των οστών, ο σπλήνας και ο θύμος αδένας).

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να προστατεύει το σώμα από τις απειλές, όπως από τους μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιοί, μύκητες) και από τα καρκινικά κύτταρα.

Μετά τα φυσικά / χημικά αμυντικά συστήματα του σώματος, η επόμενη γραμμή άμυνας περιλαμβάνει τα λευκά αιμοσφαίρια (λευκοκύτταρα) που αναζητούν και προσβάλλουν μικροοργανισμούς ή μη φυσιολογικά κύτταρα, όπως τα καρκινικά κύτταρα.

Τα Τ κύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίκτητη ανοσοαπόκριση, κατά την οποία κάθε Τ κύτταρο μαθαίνει, θυμάται και είναι συγκεκριμένο για ένα συγκεκριμένο αντιγόνο. Τα κύτταρα Τ ενεργοποιούνται μέσω μηχανισμού κλειδαριάς και κλειδιού που τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν, να προσβάλλουν και να εξοντώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Πολλοί καρκίνοι εξολοθρεύονται από την παρακολούθηση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά άλλοι μπορούν να ξεγελάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με διάφορους τρόπους.

Η έννοια της ανοσοογκολογίας

Ενώ η χημειοθεραπεία ή τα στοχευόμενα φάρμακα επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του όγκου, τα ανοσοογκολογικά φάρμακα αξιοποιούν την ανοσοαπόκριση του σώματος.

Τα είδη της χημικής ανοσοθεραπείας

Αναστολείς σημείων ελέγχου, όπως αναστολείς CTLA-4

Η CTLA4 ή CTLA-4 (cytotoxic T-lymphocyte-associated protein 4-κυτταροτοξική πρωτεΐνη 4 σχετιζόμενη με Τ-λεμφοκύτταρα), επίσης, γνωστή ως CD152 (cluster of differentiation-σύμπλεγμα διαφοροποίησης 152), είναι ένας υποδοχέας πρωτεΐνης ο οποίος, λειτουργώντας ως ανοσολογικό σημείο ελέγχου, μειώνει τις ανοσολογικές αντιδράσεις. Η CTLA4 εκφράζεται ιδιοσυστατικά σε ρυθμιστικά Τ κύτταρα αλλά ρυθμίζεται μόνο προς τα πάνω σε συμβατικά Τ-λεμφοκύτταρα μετά από ενεργοποίηση, ένα φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα συχνό στους καρκίνους. Λειτουργεί ως διακόπτης "off" όταν συνδέεται με CD80 ή CD86 στην επιφάνεια των κυττάρων που παρουσιάζουν τα αντιγόνα. Η πρωτεΐνη CTLA-4 κωδικοποιείται από το γονίδιο CTLA4 στον άνθρωπο.

Αναστολείς της οδού PD-1 ή αναστολείς PD-L1 

Οι αναστολείς PD-1 και οι αναστολείς PD-L1 είναι μια νέα ομάδα αναστολέων σημείων ελέγχου για τη θεραπεία του καρκίνου. Οι PD-1 και  PD-L1 είναι και οι δύο πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια των κυττάρων. Οι αναστολείς ανοσολογικών σημείων ελέγχου είναι θεραπεία πρώτης γραμμής για διάφορους τύπους καρκίνου. Οι αναστολείς PD-1 και PD-L1 αναστέλλουν το συνδέτη του προγραμματισμένου θανάτου 1 (programmed death-ligand 1-PD-L1) και τον υποδοχέα του (PD-1). Η αλληλεπίδραση αυτών των κυτταρικών επιφανειακών πρωτεϊνών εμπλέκεται στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και εμφανίζεται μετά τη μόλυνση για τον περιορισμό της θανάτωσης των παρευρισκομένων κυττάρων-ξενιστών για την πρόληψη της αυτοάνοσης ασθένειας. Αυτό το ανοσοποιητικό σημείο ελέγχου είναι, επίσης, δραστικό στην εγκυμοσύνη, μετά από αλλομοσχεύματα ιστών, εκτός από τον καρκίνο.

Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση ενός ή περισσοτέρων φαρμάκων για την καταστροφή των κυττάρων όγκου, αλλά και των υγιών κυττάρων, με βάση το γεγονός ότι αυτά τα κύτταρα τυπικά διαιρούνται ταχέως. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες προκαλούνται από βλάβες στα φυσιολογικά κύτταρα, ειδικά εκείνα που πολλαπλασιάζονται γρήγορα, όπως τα κύτταρα του μυελού των οστών, των θυλάκων των τριχών και του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα στοχευμένα φάρμακα δρουν ειδικά εναντίον μοριακών στόχων σε καρκινικά κύτταρα τα οποία αναγνωρίζονται από κάποιο ιστό και κάποια δείγματα αίματος. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου σε επιλεγμένους ασθενείς που βασίζονται στα μοριακά χαρακτηριστικά των όγκων τους. Και ενώ θα αναμενόταν  ότι αυτά τα φάρμακα θα έχουν λιγότερες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία, οι παρενέργειες από αυτά τα φάρμακα που στοχεύουν στον όγκο είναι πολλές και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το στόχο κάθε φαρμάκου.

Και η σύγχρονη ανοσοθεραπεία με αναστολείς σημείων ελέγχου αποκλείει τις φυσικές διασφαλίσεις του σώματος που εμποδίζουν την υπέρμετρη ανοσοποίηση και μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τους φυσιολογικούς ιστούς και να προκαλέσει αυτοάνοσες παρενέργειες.

Η χημική ανοσοθεραπεία στρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, εναντίον του ίδιου του οργανισμού.

Όλες οι παρενέργειες της ανοσοθεραπείας

• Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την ανοσοθεραπεία με αναστολείς σημείων ελέγχου μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε όργανο ή ιστό, αλλά συνήθως επηρεάζουν το δέρμα, το κόλον, τους πνεύμονες, το ήπαρ και τα ενδοκρινικά όργανα (όπως την υπόφυση ή το θυρεοειδή αδένα).

• Οι παρενέργειες της ανοσοθεραπείας εμφανίζονται, συνήθως, μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες από την έναρξη, αλλά μπορεί να προκύψουν οποιαδήποτε στιγμή και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ακόμη και λίγες ημέρες μετά την πρώτη έγχυση, αλλά, μερικές φορές και μέχρι ένα έτος μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

• Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες για τους αναστολείς CTLA-4 και τους αναστολείς της οδού PD-1 / PD-L1 είναι οι βλάβες δέρματος (όπως το εξάνθημα και ο κνησμός), ενώ τα γαστρεντερικά συμπτώματα (όπως η διάρροια) φαίνεται να είναι περισσότερο συχνά με τους αναστολείς CTLA-4 και τα συμπτώματα των πνευμόνων και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα φαίνεται να είναι περισσότερο συχνή με τους αναστολείς της οδού PD-1 / PD-L1.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την ανοσοθεραπεία αντιμετωπίζονται με ορισμένες βασικές αρχές:
- Οι ανεπιθύμητες ενέργειες βαθμού 1 (ήπιας σοβαρότητας) ή βαθμού 2 (μέτριας σοβαρότητας) αντιμετωπίζονται συμπτωματικά, χωρίς διακοπή ή μόνιμη διακοπή της θεραπείας.
- Οι ασθενείς με επίμονα συμπτώματα βαθμού 2 θα χρειαστεί να παραλείψουν μία ή περισσότερες δόσεις θεραπείας, και πρέπει να υποβάλλονται και σε συμπτωματική θεραπεία, έως ότου βελτιωθούν τα συμπτώματά τους.
- Για τους ασθενείς με σοβαρού βαθμού 4 (πολύ σοβαρά) συμπτώματα, η θεραπεία είναι η διακοπή και η παραπομπή σε έναν ειδικό γιατρό.

Χορηγούνται κορτικοστεροειδή ή άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των παρενεργειών αυτών.

Χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει το λεμφικό σύστημα, το μυελό των οστών, το σπλήνα και το θύμο αδένα που παράγουν και / ή κυκλοφορούν εξειδικευμένα κύτταρα ανοσίας.

Το δέρμα, ο κερατοειδής χιτώνας του οφθαλμού, και οι μεμβράνες επένδυσης της αναπνευστικής οδού, του γαστρεντερικού σωλήνα, του ουροποιητικού συστήματος και της αναπαραγωγικής οδού είναι φυσικοί / χημικοί φραγμοί έναντι μικροοργανισμών, όπως τα βακτηρίδια και οι ιοί.

Ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένος είναι πρωτογενή λεμφοειδή όργανα όπου παράγονται λευκά αιμοσφαίρια και / ή πολλαπλασιάζονται. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι μια ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού που είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική ανοσία.

Το ανοσοποιητικό σύστημα υπερασπίζεται το σώμα ενάντια στις λοιμώξεις και στον καρκίνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι σε θέση να διαφοροποιήσει τα φυσιολογικά κύτταρα που ανήκουν στο ίδιο το άτομο και τα μη-ατομικά ή ανώμαλα κύτταρα ή τους οργανισμούς ή τα σωματίδια που είναι ξένα προς το άτομο.

Φυσική ανοσοαπόκριση:

1. Αναγνώριση των δυνητικά επιβλαβών αντιγόνων: Αυτά μπορεί να προέρχονται από έξω από το σώμα, π.χ. από εισβάλλοντα βακτηρίδια, ή από μέσα στο σώμα, π.χ. από τα φυσιολογικά κύτταρα που έχουν μεταλλαχθεί και ενδεχομένως θα μπορούσαν να καταστούν κακοήθη.

2. Ενεργοποίηση και κινητοποίηση των κυτταρικών και αμυντικών αντισωμάτων.

3. Επίθεση εναντίον του εισβολέα ή του μη φυσιολογικού κυττάρου.

4. Τερματισμός της επίθεσης μόλις αντιμετωπιστεί η απειλή.

Εκτός από τα φυσικά / χημικά εμπόδια του σώματος, μια άλλη γραμμή άμυνας περιλαμβάνει τα λευκά αιμοσφαίρια (λευκοκύτταρα) που ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και σε ιστούς και όργανα που αναζητούν και επιτίθενται σε μικροοργανισμούς ή μη φυσιολογικά κύτταρα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων που εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες, που κυμαίνονται από την άμεση επίθεση και τη δολοφονία των εισβολέων ή ανώμαλων κυττάρων, μέχρι την απελευθέρωση ειδικών ουσιών που ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση από άλλα κύτταρα.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι λευκοκυττάρων ο καθένας από τους οποίους έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία στην ανοσοαπόκριση.

Η ανοσοαπόκριση αποτελείται από δύο φάσεις:

• Έμφυτη ανοσία: Αυτή είναι γρήγορη, αλλά όχι συγκεκριμένη συνάντηση με τον εισβολέα ή το ανώμαλο κύτταρο. Η έμφυτη απόκριση ενεργοποιείται ως απάντηση σε δυνητικά επιβλαβή παθογόνα, όπως τα βακτήρια και οι ιοί.
 Επίκτητη ανοσία: Είναι πιο αργή αλλά συγκεκριμένη, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα "μαθαίνει" να αναγνωρίζει τον εισβολέα ή το ανώμαλο κύτταρο και μπορεί να του επιτεθεί πιο αποτελεσματικά την επόμενη φορά που το συναντά. Η διαδικασία της επίκτητης ανοσίας είναι η βάση για τους εμβολιασμούς και καλύτερα της ομοιοπαθητικής.

Οι κύριοι τύποι ανοσοκυττάρων που εμπλέκονται στην επίκτητη ανοσοαπόκριση είναι τα Β κύτταρα και τα Τ κύτταρα, τα οποία συνεργάζονται για να καταστρέψουν τους εισβολείς ή τα ανώμαλα κύτταρα. Για να αναγνωρίσουν ξένους οργανισμούς / σωματίδια ή μη φυσιολογικά κύτταρα, τα Τ κύτταρα απαιτούν τη βοήθεια εξειδικευμένων κυττάρων που ονομάζονται "κύτταρα που παρουσιάζουν τα αντιγόνα" που καταπίνουν τον εισβολέα ή το μη φυσιολογικό κύτταρο και το διασπούν σε μικρότερα κομμάτια έτσι ώστε τα αντιγόνα του εισβολέα ή τα ανώμαλα κύτταρα να γίνονται ορατά στα κύτταρα Τ. Τα Τ κύτταρα μπορούν να αναγνωρίσουν αντιγόνα μόνο αφού αυτά έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία από τα κύτταρα που παρουσιάζουν τα αντιγόνα, σε συνδυασμό με το μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας (MHC) και παρουσιάζεται σε έναν εξειδικευμένο υποδοχέα Τ κυττάρου (TCR) που βρίσκεται στην επιφάνεια του Τ κυττάρου. Το κύριο σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας (MHC) είναι ένα σύνολο πρωτεϊνών κυτταρικής επιφάνειας απαραίτητων για το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει ξένα μόρια, τα οποία με τη σειρά τους καθορίζουν την ιστοσυμβατότητα. Η κύρια λειτουργία των μορίων MHC είναι να συνδέονται με αντιγόνα που προέρχονται από παθογόνα και να τα εμφανίζουν στην κυτταρική επιφάνεια για αναγνώριση από τα κατάλληλα κύτταρα Τ. Τα μόρια MHC προκαλούν αλληλεπιδράσεις με τα λευκά αιμοσφαίρια (WBCs), τα οποία είναι κύτταρα ανοσίας. Το MHC καθορίζει τη συμβατότητα των δοτών για μεταμόσχευση οργάνων, καθώς και την ευαισθησία του ατόμου σε αυτοάνοσες ασθένειες μέσω διασταυρούμενης ανοσοποίησης. Το ανθρώπινο MHC ονομάζεται, επίσης, HLA-human leukocyte antigen (ανθρώπινο αντιγόνο λευκοκυττάρων).

Ο συνδυασμός αντιγόνου / MHC ενεργεί σαν ένα "κλειδί" που ταιριάζει με την κλειδαριά TCR, ενεργοποιώντας το Τ κύτταρο (μια διαδικασία που ονομάζεται "έναυσμα"). Τα ενεργοποιημένα Τ κύτταρα πολλαπλασιάζονται και διαφοροποιούνται σε αντιγονικά Τ κύτταρα και ένα μικρό σύνολο κυττάρων μνήμης τα οποία θα θυμηθούν το συγκεκριμένο αντιγόνο εάν εμφανιστεί ξανά, εξασφαλίζοντας έτσι μια πιο αποτελεσματική ανοσολογική απάντηση).

Τα ενεργοποιημένα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα προσβάλλουν μολυσμένα ή καρκινικά κύτταρα που φέρουν το ειδικό αντιγόνο που αναγνωρίζουν Τ κύτταρα και τα σκοτώνουν.

Πολλοί καρκίνοι παρεμποδίζονται από την παρακολούθηση του ανοσοποιητικού συστήματος και καταστρέφουν τα ανώμαλα κύτταρα. Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα είναι έξυπνα και έχουν αναπτύξει την ικανότητα να κρύβονται από το ανοσοποιητικό σύστημα με έναν ή περισσότερους τρόπους:

• Απόκρυψη της ταυτότητάς τους: ένα καρκινικό κύτταρο μπορεί να μειώσει την έκφραση αντιγόνων όγκου στην επιφάνειά του, κάνοντας πιο δύσκολο για το ανοσοποιητικό σύστημα να το αναγνωρίσει ως μη φυσιολογικό.

Τοποθέτηση ενός φραγμού: ένα καρκινικό κύτταρο μπορεί να εκφράσει πρωτεΐνες στην επιφάνεια του που να αδρανοποιούν ένα ανοσοκύτταρο.

Επίδραση άλλων κυττάρων: ένα καρκινικό κύτταρο μπορεί να εμποδίζει τα κύτταρα που βρίσκονται κοντά του να απελευθερώνουν ουσίες που καταστέλλουν την ανοσοαπόκριση και διευκόλυνση του πολλαπλασιασμού και της επιβίωσης των καρκινικών κυττάρων.

Είδη ανοσοθεραπείας

Παθητική ανοσοθεραπεία - η οποία διευκολύνει και ενισχύει την υπάρχουσα ανοσοαπόκριση του σώματος. Παραδείγματα είναι οι αναστολείς των σημείων ελέγχου.

Ενεργητική ανοσοθεραπεία - η οποία κατευθύνει τα ανοσοποιητικά κύτταρα του οργανισμού να αναγνωρίζουν, να επιτίθενται και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Παραδείγματα είναι τα αντικαρκινικά εμβόλια.

Τα ανοσοποιητικά σημεία ελέγχου είναι η φυσική άμυνα του σώματος κατά της αυτοανοσίας. Μπορούν να απενεργοποιήσουν την ανοσολογική απόκριση για να αποτρέψουν τις βλάβες σε υγιή κύτταρα, με την "απενεργοποίηση" (ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την καταστροφή) ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων, όπως Τ αφού έχουν αναγνωρίσει, επιτεθεί και καταστρέψει ένα καρκινικό κύτταρο (ή μικροοργανισμό). 

Οι αναστολείς CTLA-4 - Η CTLA-4 είναι ένα εξειδικευμένο μόριο που παράγεται από τα κύτταρα Τ κατά τη διάρκεια της πρώιμης  ενεργοποίησής τους στα λεμφοειδή όργανα, οπότε μεταναστεύει στην κυτταρική επιφάνεια και απενεργοποιείται το Τ κύτταρο για την πρόληψη υπερβολικής ανοσοαπόκρισης (και ανεπιθύμητης αυτοανοσίας). Μπλοκάροντας αυτή την απενεργοποίηση, οι αναστολείς CTLA-4 μεγεθύνουν την αντικαρκινική ανοσοαπόκριση.

Αναστολείς της οδού PD-1 (αναστολείς PD-1 / PD-L1) - Η PD-1 είναι ένα εξειδικευμένο μόριο που μετριάζει την τη δράση των Τ κυττάρων αργότερα στην απόκρισή τους στον καρκίνο, μόλις φτάσουν στη θέση του όγκου. Αποτρέποντας την PD-1 (κλειδαριά) από τη σύνδεση με την PD-L1 ("κλειδί"), οι αναστολείς PD-1 / PD-L1 παρατείνουν και αναζωογονούν την αντικαρκινική ανοσοαπόκριση. Το σύμπλεγμα PD-1 / PD-L1 παρέχει έναν απαραίτητο μηχανισμό και ελαχιστοποιεί την ανεπιθύμητη αυτοανοσία και τη βλάβη στους περιφερικούς ιστούς όταν έχουν εκτελέσει τα ανοσοποιητικά κύτταρα την εργασία τους, αλλά τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να "πειραματιστούν" με αυτόν τον μηχανισμό παράγοντας τα ίδια πολλά "κλειδιά", καταστέλοντας την ανοσοαπόκριση.

Οι αναστολείς CTLA-4 και οι αναστολείς PD-1 / PD-L1 επηρεάζουν τα Τ κύτταρα σε διαφορετικά στάδια στις ανοσολογικές τους δράσεις και σε διαφορετικές θέσεις.

Οι CTLA-4 αναστολείς λειτουργούν σε πρώιμο στάδιο κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης των Τ κυττάρων και κυρίως διευκολύνουν τη διαρκή ενεργοποίηση και τον πολλαπλασιασμό τους στα λεμφοειδή όργανα, ενώ οι αναστολείς PD-1 / PD-L1 επιβραδύνουν, κυρίως, το μεταγενέστερο φαινόμενο της εξάντλησης των κυττάρων Τ λόγω της παρατεταμένης έκθεσης σε υψηλά επίπεδα και μπορεί, επίσης, να αναζωογονήσουν τα εξαντλημένα Τ κύτταρα.

Χημικά φάρμακα Ανοσοθεραπείας

Αναστολείς CTLA-4 Ipilimumab

Αναστολείς PD-1 (που στοχεύουν την "κλειδαριά") Nivolumab, Pembrolizumab

Αναστολείς PD-L1 (που στοχεύουν το "κλειδί") Atezolizumab, Avelumab, Durvalumab

Συνδυαστική θεραπεία Ipilimumab + nivolumab

Όπως και η χημειοθεραπεία και τα στοχευόμενα φάρμακα, αλλά και η ανοσοθεραπεία, όπως οι αναστολείς σημείων ελέγχου προκαλούν παρενέργειες.

Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση ενός ή περισσοτέρων φαρμάκων για την άμεση καταστροφή των κυττάρων του όγκου ή για τη διακοπή της ανάπτυξης του καρκίνου, με την αναστολή της ικανότητας των καρκινικών κυττάρων να πολλαπλασιάζονται. Η χημειοθεραπεία έχει σχεδιαστεί για να επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό τα καρκινικά κύτταρα, αλλά δυστυχώς επηρεάζει και τα φυσιολογικά κύτταρα, γιατί και αυτά διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται για να αντικατασταθούν, καθώς μεγαλώνουν και μερικά μάλιστα από τα φυσιολογικά κύτταρα διαρούνται, επίσης, ταχέως, όπως τα κύτταρα στον μυελό των οστών, του γαστρεντερικού σωλήνα και τα κύτταρα στα θυλάκια των τριχών. Αυτός είναι ο λόγος για ορισμένες από τις συχνές παρενέργειες της χημειοθεραπείας, όπως απώλεια μαλλιών, ναυτία και έμετο, μειωμένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων (λευκοπενία, ουδετεροπενία), μειωμένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία), μειωμένο αριθμό αιμοπεταλίων (θρομβοπενία), διάρροια και βλεννογονίτιδα. Πολλές από αυτές τις παρενέργειες εξαφανίζονται μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας και τα φυσιολογικά κύτταρα αναρρώνουν. 

Τα στοχευόμενα για τον όγκο φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου σε επιλεγμένους ασθενείς και βασίζονται στα μοριακά χαρακτηριστικά των όγκων που προσδιορίζονται με ανάλυση ιστού και αίματος. Τα φάρμακα που στοχεύουν τον όγκο, επίσης, προκαλούν παρενέργειες και το προφίλ των παρενεργειών τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι στοχεύει το φάρμακο. Οι πιο συχνές παρενέργειες από αυτά τα φάρμακα είναι η διάρροια, τα ηπατικά προβλήματα, τα δερματικά προβλήματα, τα καρδιακά προβλήματα και η υπέρταση και επειδή είναι πολύ καινούργια, δεν είναι ακόμα γνωστό αν μπορούν να προκαλέσουν και μακροχρόνιες παρενέργειες.

Οι παρενέργειες από τη θεραπεία με τους αναστολείς σημείων ελέγχου προκαλούνται από μια μορφή αυτοάνοσης αντίδρασης. Σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία, η οποία προσβάλλει άμεσα τα καρκινικά κύτταρα ή τα φάρμακα που στοχεύουν στον όγκο που δρουν ενάντια μοριακών στόχων σε καρκινικά κύτταρα, η σύγχρονη ανοσοθεραπεία με αναστολείς σημείων ελέγχου «έμμεσα» βοηθούν στην αξιοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Όμως και τα φάρμακα αυτά προσβάλλουν και τα καρκινικά και τα υγιή κύτταρα.

Οι  ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία με αναστολείς σημείων ελέγχου μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε όργανο ή ιστό, αλλά, συνήθως, επηρεάζουν το δέρμα, το κόλον, τους πνεύμονες, το ήπαρ και τα ενδοκρινικά όργανα (όπως την υπόφυση ή το θυρεοειδή αδένα).

Οι παρενέργειες των αναστολέων του σημείου ελέγχου μπορεί να προκύψουν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας  και μερικές φορές και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας:

Παρενέργειες της χημικής ανοσοθεραπείας

• Γενικές: η κόπωση είναι συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς σημείων ελέγχου. Αν και η αιτία είναι ελάχιστα κατανοητή, είναι σημαντικό να ελέγχονται ο θυρεοειδής, η υπόφυση και άλλες ενδοκρινικές διαταραχές.

• Δέρμα: εκτεταμένο εξάνθημα ή φαγούρα.

Γαστρεντερικό: διάρροια που περιέχει ειδικά αίμα ή βλέννα ή σοβαρό κοιλιακό άλγος.

• Ενδοκρινικά: κόπωση, απώλεια βάρους, ναυτία / έμετος, υπερβολική δίψα ή όρεξη, υπερβολική ή / και συχνουρία.

Αναπνευστικό: δύσπνοια, βήχας.

Άλλα συμπτώματα:
- κεφαλαλγία.
- σύγχυση.
- μυϊκή αδυναμία ή πόνος.
- μούδιασμα.
- επώδυνες ή διογκωμένες αρθρώσεις.
- ανεξήγητος πυρετός.
- τάση για λοιμώξεις.
- απώλεια της όρασης.

Αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με την ανοσοθεραπεία

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες στη θεραπεία αναστολέα σημείων ελέγχου επηρεάζουν συχνότερα το δέρμα, το κόλον, τα ενδοκρινικά όργανα (όπως η υπόφυση ή ο θυρεοειδής αδένας), το ήπαρ και τους πνεύμονες και εμφανίζονται, συνήθως, αρκετά νωρίς σε λίγες εβδομάδες έως τρεις μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν και ημέρες μετά την έναρξη μέχρι ένα έτος μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, φλεγμονή της υπόφυσης ή υποφυσίτιδα

ΣΥΚΩΤΙ
φλεγμονή του ήπατος ή ηπατίτιδα

ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ
φλεγμονή των πνευμόνων ή πνευμονίτιδα

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ
διάρροια, κολίτιδα

ΔΕΡΜΑ
εξάνθημα, κνησμός, απώλεια χρωστικής ουσίας (λεύκη)

Μπορούν να προσβάλουν, όμως, οποιοδήποτε όργανο ή ιστό του σώματος και να το καταστρέψουν. Προκαλούν εγκεφαλίτιδα, νεφρίτιδα, πνευμονίτιδα, ηπατίτιδα, ορχίτιδα, κολίτιδα, δερματίτιδα, μυοκαρδίτιδα, κυστίτιδα, θυρεοειδίτιδα κ.ά. 

Να προτιμάτε τη φυσική διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι τη χημική

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

 

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ανοσοθεραπεία στον καρκίνο - Emedi

Ανοσοθεραπεία για συμπαγείς όγκους - Emedi

Nivolumab

Η ανοσοθεραπεία το κλειδί της θεραπείας στο μελάνωμα

Δυναμικό ξεκίνημα της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των όγκων

KEYTRUDA

Pembrolizumab για το μελάνωμα

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 6847 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021 21:40
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Τορτίγιες με βόειο κρέας και αβοκάντο Τορτίγιες με βόειο κρέας και αβοκάντο

  Νόστιμες τορτίγιες με βόειο κρέας και αβοκάντο

  Τορτίγιες με βόειο κρέας και αβοκάντο

  Το να κάνεις γεμιστές τορτίγιες είναι μια δεξιότητα ζωής που πρέπει να έχουν όλοι. Αυτή η συνταγή είναι απλή και σχεδόν κάθε στοιχείο μπορεί να αντικατασταθεί ή να παραλειφθεί. Παρόλο που δεν έχει σημασία τι είδος τυριού χρησιμοποιείτε, το τυρί είναι απαραίτητο.

  ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.

  ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

  ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

  ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Το αβοκάντο σας προσφέρει σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα σε κάθε μερίδα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου που βοηθάει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της λουτεΐνης που είναι καλό για τα μάτια σας και του φυλλικού οξέος, για την επιδιόρθωση των κυττάρων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ταυτόχρονα, είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β, τα οποία σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τις ασθένειες και τις λοιμώξεις. Είναι ίσως το μοναδικό φρούτο που περιέχει ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία χαρακτηρίζεται πιο βιοδιαθέσιμη από αυτή του κρέατος, αφού αξιοποιείται από τον οργανισμό, αμέσως, μόλις καταναλωθεί. Επιπλέον, το αβοκάντο αποτελεί πλούσια πηγή καροτενοειδών και περιέχει τη εξαιρετική ποσότητα λίπους που βοηθάει στην απορρόφησή τους. Ταυτόχρονα, βοηθάει στη μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α. Επίσης, εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για τα μάτια, τα μαλλιά, το δέρμα και γενικότερα την υγεία των κυττάρων. Ενώ, προλαμβάνει τη φθορά του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και την εμφάνιση καταρράκτη. Παράλληλα, οι βιταμίνες Α, Β, C και Ε που περιέχονται στο φρούτο, αξιοποιούνται από τους ειδικούς της βιομηχανίας καλλυντικών. Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι γνωστές για τις ενυδατικές, αντιγηραντικές και ιαματικές ιδιότητες που προσφέρουν στο δέρμα, ενώ το έλαιο του φυτού εφαρμόζεται στην αρωματοθεραπεία, καθώς επίσης και ως αντηλιακή προστασία. Τέλος, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες και τα έλαια του αβοκάντο, ενισχύουν την όψη και την υφή των μαλλιών, δίνοντας τους λάμψη και δύναμη.

  CheesyBeefyAvocadoQuesadillas 2

  Νόστιμες τορτίγιες με βόειο κρέας και αβοκάντο

  ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

  1 βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  1 κιλό αλεσμένο βόειο κρέας

  1/2 κουταλάκι αλεσμένη σκόνη βιολογικού τσίλι

  1/2 κουταλάκι αλεσμένη βιολογική γλυκιά πάπρικα

  1/2 κουταλάκι αλεσμένο βιολογικό κύμινο

  Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

  Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

  8 μέτριες βιολογικές τορτίγιες με αλεύρι

  1 1/2 κούπα βιολογικό τυρί Monterey Jack, τεμαχισμένο

  1 βιολογικό αβοκάντο, κομμένο σε φέτες

  2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο βιολογικό κόλιαντρο

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Μαγειρέψτε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, για 5 λεπτά περίπου.
  2. Προσθέστε το αλεσμένο βόειο κρέας και τα μπαχαρικά, σπάζοντας το κρέας με ένα ξύλινο κουτάλι και αλατοπιπερώστε. Ανακατέψτε περιστασιακά και μαγειρέψτε έως ότου το κρέας μαγειρευτεί, περίπου 8 λεπτά.
  3. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και αποστραγγίστε το υπερβολικό λίπος. Καθαρίστε το τηγάνι και επιστρέψτε σε μέτρια φωτιά.
  4. Εν τω μεταξύ, χωρίστε το τυρί ανάμεσα σε 4 τορτίγιες. Γεμίστε τις με το μείγμα από βόειο κρέας, το αβοκάντο και το κόλιαντρο και μετά συμπληρώστε κάθε τορτίγια με μια δεύτερη τορτίγια. Δουλεύοντας ένα κάθε φορά, μεταφέρετε τις σε κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 3 λεπτά. Όταν είστε έτοιμοι γυρίστε τις και καλύψτε το τηγάνι με μια μεγάλη πλάκα. Αναποδογυρίστε το τηγάνι για να τις μεταφέρετε στην πλάκα και, στη συνέχεια, σύρετε τις πίσω στο τηγάνι με τη χρυσή πλευρά προς τα πάνω. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
  5. Κόψτε σε σφήνες πριν τις σερβίρετε.

  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

  by Savvi Diet

  Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

  CheesyBeefyAvocadoQuesadillas

  Διαβάστε, επίσης,

  Πεντανόστιμο ιταλικό οσομπούκο

  Η νόστιμη πίτα του βοσκού

  Νόστιμη και υγιεινή σαλάτα με μπριζόλα και λαχανικά

  Υγιεινό στιφάδο με μοσχαράκι

  Βόειο κρέας με μακαρόνια και σπανάκι

  Σταματήστε να τρώτε επεξεργασμένα κρέατα

  Λευκό ή κόκκινο κρέας;

  www.emedi.gr

   

 • Ουρολιθίαση Ουρολιθίαση

  Ουρολιθίαση

  Ο όρος ουρολιθίαση περιγράφει την παρουσία λίθων μέσα στο ουροποιητικό σύστημα.

  Συχνά, αναφέρεται και ως λιθίαση των νεφρών.

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νεφροί/Ουροποιητικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Οικογενειακή κατανομή 

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες (4:1)

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  • Συνήθως, αιφνίδια έναρξη 
  • Έντονος αγωνιώδης πόνος στην πλευροσπονδυλική γωνία που σχετίζεται με την εντόπιση του λίθου
  • Σημείο Giordano. Καλείται το επώδυνο αίσθημα, που εκλύεται μετά από πλήξη με το χέρι στη νεφρική χώρα. Είναι θετικό στη νεφρολιθίαση και την πυελονεφρίτιδα.
  • Ο ασθενής βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, δεν ανακουφίζεται
  • Ναυτία με ή χωρίς έμετο
  • Εφίδρωση
  • Ταχυκαρδία
  • Ειλεός
  • Κοιλιακή διάταση και αναπηδώσα ευαισθησία (σπάνια)
  • Ευαισθησία σε εν τω βάθει κοιλιακή ψηλάφηση
  • Λίθοι κατωτέρου ουροποιητικού συστήματος με συχνουρία, έπειξη και δυσουρία 
  • Πυρετός με φλεγμονή 
  • Αιματουρία
  • Πυουρία, με φλεγμονή 
  • Μπορεί να είναι ασυμπτωματική αν οι λίθοι παραμένουν εντός των νεφρών

  ΑΙΤΙΑ ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  Οξαλικό ασβέστιο/φωσφορικό ασβέστιο 65-85%

  • Υπερκορεσμός από οποιαδήποτε αιτία
  • Αφυδάτωση
  • Αυξημένη απέκκριση ασβεστίου-οικογενής
  • Νεφρική σωληναριακή οξέωση 
  • Υπερπαραθυρεοειδισμός
  • Χρόνια νόσος του παχέος εντέρου με διαταραχές της απορρόφησης 
  • Φτωχή γαστρεντερική απορρόφηση κιτρικού
  • Μεγάλη πρόσληψη από το στόμα βιταμίνης D ή C
  • Αλκαλικό pH των ούρων 
  • Χρόνια λήψη αντιόξινου ασβεστίου 
  • Μεγάλη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο ή οξαλικά
  • Κακοήθεια 

  Στρουβίτης (λίθοι φωσφορικού μαγνησίου) 15-20%:

  • Φλεγμονή
  • Αλκαλικά ούρα

  Ουρικό οξύ 5%: 

  • Κληρονομική 
  • Ουρική αρθρίτιδα
  • Χρόνια νόσος του παχέος εντέρου 
  • Δίαιτα πλούσια σε πουρίνες
  • Όξινα ούρα, πολύ χαμηλό pH
  • Νεοπλάσματα υπό χημειοθεραπεία

  Κυστίνη 1-3%:

  • Κληρονομική κυστινουρία

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Θερμά κλίματα
  • Εργασία σε θερμό περιβάλλον 
  • Ανεπαρκής λήψη υγρών 
  • Τροφές πλούσιες σε οξαλικό, πουρίνες, ασβέστιο
  • Μεγάλη πρόσληψη βιταμινών 
  • Νεοπλασίες 
  • Σαρκοείδωση
  • Ουρική αρθρίτιδα
  • Θειαζιδικά διουρητικά
  • Νόσος των νεφρών ή του παχέος εντέρου

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Πυελονεφρίτιδα
  • Απόπτωση ή θρόμβωση θηλών (δευτεροπαθώς σε Σ.Δ. φλεγμονή, κατάχρηση αναλγητικών)
  • Εθισμός σε φαρμακευτικές ουσίες 
  • Οξεία κοιλία
  • Γυναικολογικές διαταραχές
  • Εκκοκολπωματίτιδα

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Γενική ούρων: αιματουρία σχεδόν 100%, αν το pH < 5,5 σημαίνει ουρικό οξύ, αν το pH 7,5 σημαίνει στρουβίτης
  • Χημική ανάλυση ούρων: ασβέστιο, φωσφόρος, ηλεκτρολύτες, ουρικό οξύ, κρεατινίνη. Παραθυρεοειδική ορμόνη: σε υψηλό ασβέστιο ορού
  • Κυστίνη ούρων: σε λίθους μη ακτινοδιαφανείς στην ακτινογραφία νεφρών 
  • Καλλιέργεια ούρων: σε πυουρία ή πυρετό 

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Εξέταση λίθων: 60-80% ασβέστιο, 15-20% στρουβίτης, 5% ουρικό οξύ, 1-3% κυστίνη

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  Ανάλυση λίθων 

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Απλή ακτινογραφία κοιλίας (νεφρού, ουρητήρα, κύστεως - ΝΟΚ): 80-90% ακτινοσκιεροί με κάποια ποσότητα ασβεστίου
  • Ενδοφλέβια πυελογραφία: βασική μελέτη ουρολιθίασης
  • Υπερηχογράφημα: οι τεχνικές ποικίλλουν. Σε σωστή εκτέλεση, η ευαισθησία και η ειδικότητα της μεθόδου αντιστοιχούν με αυτές τις ενδοφλέβιας πυελογραφίας

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Παλίνδρομη πυελογραφία αν κριθεί απαραίτητη

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • Μόνο το 80% είναι εξωτερικοί ασθενείς, στους περισσότερους τα συμπτώματα υποχωρούν μετά 48 ώρες. Στο 20% νοσοκομειακή περίθαλψη 
  • Αντιμετώπιση από ουρολόγο για: πόνο που δεν υποχωρεί, απόφραξη, μέγεθος > 6 mm φλεγμονή, αφυδάτωση, αποτυχία στην αντιμετώπιση, αύξηση του μεγέθους των λίθων, μονήρης νεφρός, επίμονη μακροσκοπική αιματουρία

  Χειρουργική αντιμετώπιση:

  • Εξωσωματική υπερηχητική λιθοτριψία: λίθος μέσα στη νεφρική πύελο ή στα ανώτερα 2/3 του ουρητήρα, μέγεθος < 2 cm, μη φλεγμονώδης, απουσία διαταραχής της πηκτικότητας
  • Ουρηθροσκοπία: στο κατώτερο 1/3 του ουρητήρα σε φυσιολογική ανατομία του ουροποιητικού 
  • Διαδερμική νεφροστομία: νεφροί ή στα ανώτερα 2/3 του ουρητήρα, μέγεθος > 2 cm, στενώματα ουρητήρων, λίθοι κυστίνης ή ουρικού οξέος, στρουβίτης, φλεγμονή, παχυσαρκία
  • Χειρουργική λιθοτομία: λιγότερο από 5% των ασθενών με πολύπλοκη ανατομική διαμόρφωση, απόφραξη ή ευμεγέθης φλεγμονώδης λίθος από στρουβίτη

  KidneyStone Urolithiasis Homeopathic Treatment india punjab DrMakkar

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Καθησύχαση 
  • Προσπάθεια για ούρηση
  • Ενυδάτωση 
  • Ανακούφιση του πόνου

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Κατάκλιση, αν κριθεί αναγκαία κατά την οξεία φάση. Δεν υπάρχουν περιορισμοί με την υποχώρηση της κρίσης 

  ΔΙΑΙΤΑ

  • Κανονική, περίπου 250 ml νερού κάθε 1 ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν είναι δυνατόν κάθε 2 ώρες κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Σε λίθους ουρικού οξέος, μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών και αλκαλοποίηση των ούρων με διττανθρακικό νάτριο

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Οδηγίες για προσπάθεια ούρησης και κατάλληλη δίαιτα

  ΦΑΡΜΑΚΑ 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Οξεία φάση:

  • Ανακούφιση του πόνου (στο ιατρείο) - Ενδομυϊκά μεπεριδίνη ή μορφίνη ή βουπρενορφίνη, κλπ.
  • Τριήμερη κάλυψη για ανακούφιση του πόνου - οξυκοδόνη, πενταζοσίνη, υδροκοδόνη και ακεταμινοφαίνη, κλπ.
  • Λίθοι ουρικού οξέος - κιτρικό κάλιο 60-80 mEq/dl για τη διατήρηση του pH στο 6,5-7,0. Έλεγχος του pH των ούρων 4 φορές την ημέρα 
  • Λίθοι κυστίνης - πενικιλλαμίνη 1-4 gr/dl κιτρικό Κ 60 mEq/dl 
  • Φλεγμονώδεις λίθοι - αντιβιοτικά για επιλεγμένη πυελονεφρίτιδα

  Θεραπεία συντήρησης:

  • Υπερασβεστιουρία: φωσφορική κυτταρίνη 10-15 gr/dl (2,5-5,0 gr με κάθε γεύμα), υδροχλωροθειαζίδες 50 mg 2 φορές την ημέρα, κιτρικό-Κ 15-20 2 φορές την ημέρα 
  • Ουρικό οξύ - αλλοπυρινόλη 300 mg/dl, κιτρικό-Κ 20-30 mEq/dl

  Αντενδείξεις: Η πενικιλλαμίνη κατά τη διάρκεια της κύησης, σε νεφρική ανεπάρκεια, απλαστική αναιμία, αντίδραση υπερευαισθησίας 

  Προφυλάξεις: Η πενικιλλαμίνη απαιτεί τακτική εξέταση αίματος, γενική ούρων, ηπατικές δοκιμασίες 

  Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά εάν:

  • Πίνετε νερό όλη την ημέρα. Για άτομα με ιστορικό λίθων στα νεφρά, οι γιατροί συνιστούν συνήθως να πίνουν αρκετά υγρά για να περάσουν περίπου 2,1 λίτρα ούρων την ημέρα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να μετρήσετε την παραγωγή ούρων για να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό. Εάν ζείτε σε ζεστό, ξηρό κλίμα ή ασκείστε συχνά, μπορεί να χρειαστεί να πιείτε ακόμη περισσότερο νερό για να παράγετε αρκετά ούρα. Εάν τα ούρα σας είναι ελαφριά και καθαρά, πιθανότατα να πίνετε αρκετό νερό.
  • Τρώτε λιγότερα τρόφιμα πλούσια σε οξαλικά. Εάν τείνετε να σχηματίσετε πέτρες οξαλικού ασβεστίου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τον περιορισμό τροφών πλούσιων σε οξαλικά. Αυτά περιλαμβάνουν ραβέντι, τεύτλα, μπάμιες, σπανάκι, ελβετικό chard, γλυκοπατάτες, ξηρούς καρπούς, τσάι, σοκολάτα, μαύρο πιπέρι και προϊόντα σόγιας. Επιλέξτε μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι και ζωικές πρωτεΐνες.
  • Μειώστε την ποσότητα του αλατιού που τρώτε και επιλέξτε μη ζωικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια. Να χρησιμοποιείτε ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι. Συνεχίστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, αλλά προσέξτε τα συμπληρώματα ασβεστίου.
  • Το ασβέστιο στα τρόφιμα δεν επηρεάζει τον κίνδυνο λίθων στα νεφρά. Συνεχίστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, εκτός εάν ο γιατρός σας συμβουλεύει διαφορετικά. Ρωτήστε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα ασβεστίου, καθώς αυτά έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πέτρας στα νεφρά.
  • Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο με τη λήψη συμπληρωμάτων με γεύματα. Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο μπορούν να αυξήσουν το σχηματισμό λίθων στα νεφρά σε μερικούς ανθρώπους. Ρωτήστε το γιατρό σας για παραπομπή σε διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα διατροφής που μειώνει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά.

  Τα φάρμακα μπορούν να ελέγξουν την ποσότητα ανόργανων συστατικών και αλάτων στα ούρα και μπορεί να είναι χρήσιμα σε άτομα που σχηματίζουν ορισμένα είδη λίθων. Ο τύπος φαρμάκου που συνταγογραφεί ο γιατρός σας θα εξαρτηθεί από το είδος των λίθων των νεφρών που έχετε.

  Ορίστε μερικά παραδείγματα:

  Πέτρες ασβεστίου: Για να αποφευχθεί η δημιουργία λίθων ασβεστίου, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα θειαζιδικό διουρητικό ή ένα παρασκεύασμα που περιέχει φωσφορικά.

  Πέτρες ουρικού οξέος: Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αλλοπουρινόλη  για να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και τα ούρα σας και ένα φάρμακο για να διατηρήσει τα ούρα σας αλκαλικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλοπουρινόλη και ένας παράγοντας αλκαλοποίησης μπορούν να διαλύσουν τις πέτρες ουρικού οξέος.

  Στρουβίτη πέτρες: Για να αποφευχθούν οι στρουβίτες πέτρες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει στρατηγικές για να διατηρήσετε τα ούρα σας απαλλαγμένα από βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένων των υγρών κατανάλωσης για τη διατήρηση της καλής ροής των ούρων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών σε μικρές ή διαλείπουσες δόσεις μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα αντιβιοτικό πριν και για λίγο μετά τη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία των λίθων των νεφρών.

  Πέτρες κυστίνης: Μαζί με την πρόταση για δίαιτα χαμηλότερη σε αλάτι και πρωτεΐνες, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να πίνετε περισσότερα υγρά, ώστε να παράγετε πολύ περισσότερα ούρα. Εάν αυτό από μόνο του δεν βοηθήσει, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που αυξάνει τη διαλυτότητα της κυστίνης στα ούρα σας.

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Οξεία ουρολιθίαση:

  • Συνεχής προσπάθεια για ούρηση μέχρι την απέκκριση του λίθου ή την πάροδο 72 ωρών 
  • Επανάληψη της γενικής ούρων κάθε 2-3 ημέρες 
  • Επανάληψη ΝΟΚ και/ή ενδοφλέβιας πυελογραφίας/υπερήχων όταν δεν έχει απεκκριθεί ο λίθος 
  • Ανάλυση λίθου 
  • ΝΟΚ στους 3-6 μήνες και στον ένα χρόνο, αν δεν έχει σχηματισθεί νέος λίθος δεν χρειάζεται περαιτέρω παρακολούθηση

  Υποτροπιάζουσα ουρολιθίαση:

  • Ούρα 24ωρου: όγκος pH, ασβέστιο, φωσφόρος, νάτριο, ουρικό οξύ, οξαλικά, κιτρικά, κάθαρση κρεατινίνης 
  • Μέτρηση παραθυρεοειδικής ορμόνης (ΡΤΗ)
  • Δοκιμασία για τον έλεγχο του επιπέδου του ασβεστίου, με περιορισμένη πρόσληψη ασβεστίου με την τροφή 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Μεγάλη πρόσληψη υγρών και ούρα > 2 λίτρα την ημέρα (συμπεριλαμβανομένης της νυκτουρίας - μία φορά τη νύκτα). Ασβέστιο τροφών < 1 gr/dl

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Υδρονέφρωση ή αλλοιώσεις νεφρού 
  • Λοίμωξη και σήψη 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  80% θα υποχωρήσει μέσα σε 48-72 ώρες με θεραπεία κατ'οίκον, 60% δεν υποτροπιάζει μέσα σε 10 χρόνια

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Ομοκυστινουρία ή άλλες κληρονομικές ασθένειες

  ΚΥΗΣΗ

  Ουρολογικός έλεγχος

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα νεφρά

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα νεφρά

  GettyImages 999970664

  Διαβάστε, επίσης,

  Θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας με φυσικά μέσα

  Διατροφή για τις ουρολοιμώξεις

  Τι είναι η πυουρία

  Μάθετε να αξιολογείτε την γενική ούρων

  Νεφρολιθίαση

  Αυξημένος κίνδυνος νεφρολιθίασης σε γαστρικό bypass

  www.emedi.gr

   

   

   

   

 • Μουσακάς με μανιτάρια και χαλούμι Μουσακάς με μανιτάρια και χαλούμι

  Νόστιμος μουσακάς με μανιτάρια και χαλούμι

  ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ: Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως, θειαμίνη και νιασίνη και φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή. Εκτός από τα παραπάνω, η μελιτζάνα περιέχει και θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των φαινολών, όπως, χλωρογενικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση και ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

  ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς, περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς, όμως, τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως, θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν, ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι. Από τις βιταμίνες, τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, τα μανιτάρια, αποτελούν το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο περιέχει βιταμίνη Β12. Σύμφωνα, με πρόσφατες μελέτες η κατανάλωση μανιταριών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αυξάνουν την παραγωγή IL-1 και 2, της ιντερφερόνης, μειώνουν την ανάπτυξη νεοπλασμάτων και παρουσιάζουν αναλγητικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επιπλέον, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη.

  ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας. Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.

  ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

  ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

  ΣΕΛΙΝΟ: Το σέλινο, όπως, συμβαίνει με όλα τα λαχανικά αποτελείται σε μεγάλο του ποσοστό από νερό, ενώ περιέχει και φυτικές ίνες. Πολύ σημαντικά συστατικά του σέλινου είναι τα φλαβονοειδή, συστατικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από αυτά είναι η απιγενίνη, η λουτεολίνη, το λιμονένιο, η καμπεφερόλη, το p-κουμαρικό οξύ. Τέλος στο σέλινο συναντάμε και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης C. Το σέλινο είναι λιποδιαλυτικό. 

  ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

  Moussaka Veganised 1

  Νόστιμος μουσακάς με μανιτάρια και χαλούμι

  ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

  10 γραμμάρια βιολογικά αποξηραμένα μανιτάρια

  2/3 φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι

  2 μεσαίες βιολογικές μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες πάχους 8 mm

  1/3 φλιτζάνι έξτρα βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο, επιπλέον για το τηγάνι

  1 κρεμμύδι βιολογικό

  1 βιολογικό καρότο

  1 ματσάκι βιολογικό σέλινο, ψιλοκομμένο

  140 γραμμάρια βιολογικός πελτές ντομάτας

  4 σκελίδες βιολογικού σκόρδου, ψιλοκομμένο

  400 γραμμάρια βιολογικά καφέ μανιτάρια

  1 ματσάκι βιολογική ρίγανη

  800 γραμμάρια βιολογικές ολόκληρες ντομάτες σε κονσέρβα

  2 φλιτζάνια βιολογικός ζωμός λαχανικών

  1 1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μπαχάρι και αποξηραμένες νιφάδες βιολογικό τσίλι

  2 κουταλάκια του γλυκού βιολογικός κόλιανδρος

  2 κουταλάκια του γλυκού βιολογική καπνιστή πάπρικα

  50 γραμμάρια αλατισμένο βιολογικό βούτυρο, ψιλοκομμένο

  Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

  Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

   

  ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

  60 γραμμάρια αλατισμένο βιολογικό βούτυρο

  60 γραμμάρια βιολογικό αλεύρι

  800 ml βιολογικό γάλα

  1 πρέζα βιολογικό μοσχοκάρυδο

  250 γραμμάρια βιολογικό χαλούμι, τριμμένο

  1 κουταλιά της σούπας βιολογική αποξηραμένη ρίγανη

  Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

  Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. Τοποθετήστε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ, καλύψτε με 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το στην άκρη. 
  2. Τοποθετήστε το αλεύρι σε ένα πιάτο και περάστε και τις δύο πλευρές φέτες μελιτζάνας, απομακρύνοντας την περίσσεια. Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Σε παρτίδες, τηγανίστε τη μελιτζάνα, γυρίζοντας μία φορά, για 3-4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  3. Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε το λάδι που απομένει σε ένα δεύτερο τηγάνι και προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 8 λεπτά ή έως ότου μαλακώσει και γίνει ανοιχτόχρυσο. Προσθέστε τον τοματοπολτό, το σκόρδο, τα φρέσκα μανιτάρια και τη μισή ρίγανη και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να μαγειρευτούν.
  4. Προσθέστε τα αποξηραμένα μανιτάρια και το υγρό εμποτισμού, τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, και μαγειρέψτε για 25 λεπτά ή μέχρι να πήξει και να μειωθεί. Ανακατέψτε και το βούτυρο.
  5. Για τη μπεσαμέλ, λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε το αλεύρι.
  6. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 3-4 λεπτά για να δέσει το μείγμα. Προσθέστε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει πολύ λείο. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  7. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε μέσα το μοσχοκάρυδο, το χαλούμι και τη ρίγανη.
  8. Τακτοποιήστε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και ρίξτε τη σάλτσα μανιταριών. Ρίξτε πάνω από πάνω τη μπεσαμέλ.
  9. Καλύψτε με χαρτί ψησίματος και στη συνέχεια αλουμινόχαρτο. 
  10. Ψήστε για 1 ώρα περίπου. Αφαιρέστε το φύλλο και το χαρτί. Ψήστε για ακόμη 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.
  11. Πασπαλίστε με την υπόλοιπη ρίγανη για σερβίρισμα.

  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

  by Savvi Diet

  Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

  Moussaka fin1

  Διαβάστε, επίσης,

  Υγιεινός χορτοφαγικός μουσακάς

  Μεσημεριανό φαγητό χωρίς κρέας

  Μελιτζάνες

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Νόστιμα και πικάντικα ζυμαρικά με κοτόπουλο Νόστιμα και πικάντικα ζυμαρικά με κοτόπουλο

  Ζυμαρικά με κοτόπουλο

  Ζυμαρικά με κοτόπουλο

  ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

  ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

  ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

  ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Οι πιπεριές έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά. Η κατανάλωση της πιπεριάς μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιπεριές έχουν σημαντική θρεπτική αξία, γι’ αυτό αξίζει να τις καταναλώνουμε συχνά, καθώς εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας υγεία και ευεξία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πιπεριά μπορεί να είναι γλυκιά ή καυτερή. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.

  peri peri chicken pasta ade7193b

  Νόστιμα και πικάντικα ζυμαρικά με κοτόπουλο

  ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  2 βιολογικές πιπεριές

  200 γραμμάρια βιολογικές γλυκές μίνι πιπεριές

  1 βιολογικό κόκκινο τσίλι

  1 1/2 κουταλιά της σούπας βιολογικό ξύδι κόκκινου κρασιού

  1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική ρίγανη

  1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική πάπρικα καπνιστή

  1 κόκκινο βιολογικό κρεμμύδι

  1 βιολογικό λεμόνι

  2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο

  4 στήθη βιολογικού κοτόπουλου

  1 ματσάκι βιολογικός κόλιανδρος

  500 γραμμάρια βιολογικές ταλιατέλες ή άλλα βιολογικά ζυμαρικά

  Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

  Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

  Εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. 
  2. Προσθέστε τις ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές, το κόκκινο κρεμμύδι και το μισό λεμόνι. Περιχύστε με ελαιόλαδο. Ψήστε στο φούρνο για 40 λεπτά.
  3. Προσθέστε τα ψητά λαχανικά σε ένα μπλέντερ μαζί με τον πολτό του ψητού λεμονιού, το ξύδι κόκκινου κρασιού, τις σκελίδες σκόρδου, το κόκκινο τσίλι, τη ρίγανη, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, και το ελαιόλαδο και πολτοποιήστε.
  4. Κόψτε σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο και τις γλυκές πιπεριές. Προσθέστε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Προσθέστε το κοτόπουλο και τις πιπεριές, μαγειρεύοντας σε χαμηλή φωτιά. Μόλις το κοτόπουλο είναι λευκό, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα. Ανακατέψτε το.
  5. Βράστε τα ζυμαρικά σας.
  6. Ρίχνετε τη σάλτσα που πολτοποιήσατε στο τηγάνι με το κοτόπουλο. Προσθέστε μια μεγάλη χούφτα ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Ανακατέψτε το.
  7. Στραγγίστε τα ζυμαρικά, διατηρήστε λίγο νερό. Προσθέστε τα στο τηγάνι με την σάλτσα και το κοτόπουλο. Ανακατέψτε τα πάντα μαζί.
  8. Σερβίρετε σε μπολ ενώ είναι ζεστό. Εάν έχετε λίγο τσένταρ, ή όποιο άλλο τυρί θέλετε τρίψτε το στην κορυφή του πιάτου!

  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

  by Savvi Diet

  Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

  74NxYvz3QoGWVhQHWyit cajun chicken pasta 1

   

  Διαβάστε, επίσης,

  Νόστιμα ρολάκια κοτόπουλου γεμιστά

  Νόστιμο κοτόπουλο με noodles

  Κοτόπουλο παρμεζάνα

  Πικάντικο ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με βασιλικό

  Κοτόπουλο piccata

  Το κοτόπουλο του στρατηγού Τσο

  Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας

  Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες

  Τροφές για όσους έχουν καρκίνο

  Κοτόσουπα

  Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα

  Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;

  Το χρονικό ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος

  Μπούτι ή στήθος;

  Κοτόσουπα για το κρύωμα

  Δίαιτα με σούπες

  Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ

  Ζυμαρικά στο φούρνο με κοτόπουλο και λαχανικά

  www.emedi.gr

   

 • Κοκκιωμάτωση του Wegener Κοκκιωμάτωση του Wegener

  Χρήσιμες πληροφορίες για την κοκκιωμάτωση του Wegener

  Η Κοκκιωμάτωση Wegener είναι πολυσυστηματική νόσος που χαρακτηρίζεται από κοκκιωματώδη αγγειίτιδα πολλαπλών οργάνων.

  Η χαρακτηριστική "τριάδα" συμμετοχής περιλαμβάνει το ανώτερο αναπνευστικό (ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, ρινικός βλεννογόνος), πνεύμονες και νεφρούς. Άλλα όργανα που προσβάλλονται είναι το δέρμα, οι αρθρώσεις, το νευρικό σύστημα (περιφερικό ή κεντρικό).

  • Με την εξέλιξη της νόσου χωρίς θεραπεία συχνά εμφανίζονται διαβρώσεις ανώτερου αναπνευστικού, οζώδεις νεκρωτικές βλάβες των πνευμόνων και νεφρική ανεπάρκεια.
  • Χωρίς θεραπεία ή θνησιμότητα είναι υψηλή.

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Καρδιαγγειακό, Πνευμονικό, Νεφροί/Ουροποιητικό, Γαστρεντερικό, Νευρικό, Δέρμα/Εξωκρινείς

  Γενετική: 

  • Αυξημένη παρουσία HLA-B8
  • Αυξημένη παρουσία HLA-DR2

  Επικρατέστερη ηλικία: Μέση ηλικία έναρξης στα μέσα της δεκαετίας των 40, έχει όμως περιγραφεί σε κάθε ηλικία 

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες (3:2)

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΟΚΚΙΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥ WEGENER

  • Πνευμονικές διηθήσεις (71%)
  • Παραρρινοκολπίτιδα (67%)
  • Αρθραλγία/αρθρίτιδα (44%)
  • Πυρετός (34%)
  • Βήχας (34%)
  • Ωτίτιδα (25%)
  • Ρινίτιδα (22%)
  • Αιμόπτυση (18%)
  • Οφθαλμική φλεγμονή (16%)
  • Απώλεια βάρους (16%)
  • Εξάνθημα δέρματος (13%)
  • Επίσταξη (11%)
  • Νεφρική ανεπάρκεια (11%)
  • Πόνος στο θώρακα, ανορεξία, πρόπτωση, δύσπνοια, εξελκώσεις στόματος, απώλεια ακοής, κεφαλαλγία (όλα < 10%)

  ΑΙΤΙΑ ΚΟΚΚΙΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥ WEGENER

  Δεν είναι γνωστά. Αυτοάνοσα φαινόμενα και εναπόθεση ανοσοσυμπλεγμάτων στα αγγειακά τοιχώματα, θεωρούνται ως παθογενετικοί παράγοντες. Σαν εκλυτικοί παράγοντες ενοχοποιούνται λοιμώξεις που ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΟΚΚΙΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥ WEGENER

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Πυώδης ωτίτιδα και παραρρινοκολπίτιδα (μικροβιακή ή μυκητιασική)
  • Κοκκίωμα μέσης γραμμής ή άλλη κοκοήθεια του ανωτέρου αναπνευστικού 
  • Υποτροπιάζουσα πολυχονδρίτιδα
  • Μυκητιασική ή φυματιώδεις πνευμονικές λοιμώξεις (σύνδρομο Goodpasture)
  • Άλλα αγγεϊτιδικά σύνδρομα (όπως οζώδη πολυαρτηρίτιδα, λεμφωματοειδή κοκκιωμάτωση, αγγειΐτιδα Churg-Strauss και άλλες αγγειΐτιδες)
  • Κάθε διαταραχή που σχετίζεται με νεκρωτική σπειραματονεφρίτιδα με μηνοειδείς σχηματισμούς, σαρκοείδωση

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Αναιμία, λευκοκυττάρωση και θρομβοκυττάρωση είναι συχνά ευρήματα στην οξεία φάση της νόσου
  • Ιδιαίτερα αυξημένη ταχύτητα καθιζήσεως (75%)
  • Χαμηλός έως μέτριος τίτλος ρευματοειδούς παράγοντα που φτάνει το 50%
  • Αιματουρία και/ή κυλινδρουρία με μέτρια λευκωματουρία
  • Νεφρική ανεπάρκεια, ήπια με μέτρια στην αρχή με ταχεία επίπτωση της νεφρικής λειτουργίας

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Τα κορτικοστεροειδή και οι κυτταροτοξικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της νόσου, επαναφέρουν στα φυσιολογικά τα περισσότερα εργαστηριακά

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Ανώτεροι αναπνευστικοί οδοί: Κοκκιωματώδης φλεγμονή εκδηλώνεται συχνά, η οποία είναι μη ειδική μέχρι την παρουσία αγγειΐτιδας 
  • Πνεύμονες: Κοκκιωματώδη αγγειΐτιδα που προσβάλλει αγγεία κάθε μεγέθους, συνήθως τις μεσαίου μεγέθους αρτηρίες 
  • Νεφροί: Συχνά νεκρωτική σπειραματονεφρίτιδα με πολλαπλούς μηνοειδείς σχηματισμούς χωρίς τη χρήση ανοσοφθοριζόντων μεθόδων, κοκκιωματώδη αρτηρίτιδα εμφανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις
  • Δέρμα: Αγγειϊτιδικές διαταραχές λόγω λευκοκυτταρικής διήθησης των αγγείων μικρού μεγέθους, κοκκιωματώδης αρτηρίτιδα εμφανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις 

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  Αντισώματα έναντι των πρωτοπλασματικών αντιγόνων με πρωτοπλασματικό δείγμα για χρώση (c-ANCA) ανιχνεύονται στην πλειονότητα (60-90%) των ασθενών. Η δοκιμασία αυτή έχει υψηλή ειδικότητα (90+%) για τη συγκεκριμένη διάγνωση. Μια παρόμοια δοκιμασία με περιπυρηνική χρώση (p-ANCA), είναι μη ειδική και συνιστάται συχνά σε ασθενείς με άλλα αγγεϊτιδικά σύνδρομα ή σε μεμονωμένη νεκρωτική σπειραματονεφρίτιδα

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Ανωτέρων αναπνευστικών οδών: Χρόνια ωτίτιδα και παραρρινοκολπίτιδα συχνά με στοιχεία διαβρώσεων στις οστικές δoμές - αποκαλύπτονται στις ακτινογραφίες 
  • Αξονική τομογραφία των παραρρινίων κόλπων αποκαλύπτει συμμετοχή των βλεννογόνων και των οστών 
  • Πνεύμονες: Στην ακτινογραφία αποκαλύπτονται οζώδεις πνευμονικές βλάβες, με κεντρική νέκρωση που συχνά σπηλαιοποιούνται. Περιγράφονται, επίσης, εστιακές διηθήσεις ή διάσπαρτη προσβολή του διάμεσου ιστού, όπως είναι τα ακτινολογικά ευρήματα της πνευμονικής αιμορραγίας 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Η βιοψία νεφρού παρέχει ευρήματα χαρακτηριστικά για τη νόσο όχι όμως διαγνωστικά 
  • Η βιοψία βλεννογόνου ανωτέρων αναπνευστικών οδών είναι συχνά χρήσιμη, δεν αποτελεί όμως ειδική διαγνωστική μέθοδο 
  • Ανοικτή βιοψία πνευμόνων επιβεβαιώνει την κοκκιωματώδη αρτηρίτιδα 
  • Η διάγνωση τίθεται με την αποκάλυψη κοκκιωματώδους αρτηρίτιδας στο προσβεβλημένο όργανο αν και συνοδές νεφρικές βλάβες με τάση χρονίας καταστρεπτικής παραρρινοκολπίτιδας και/ή πνευμονικών όζων συμβάλλουν στη διάγνωση 
  • Θετική ορολογική δοκιμασία για c-ANCA σε κατάλληλο κλινικό ιστορικό είναι συνήθως διαγνωστική

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΚΚΙΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥ WEGENER

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • Οι ασθενείς είναι συνήθως πάσχοντες και παρουσιάζουν πυρετό, προσβολή των παραρρινίων ή των πνευμόνων, ή πάσχουν από νεφρική νόσο που απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη, διαγνωστική προσέγγιση (για τον αποκλεισμό φλεγμονωδών παραγόντων) και βιοψίες
  • Ασθενείς που πάσχουν κατά περιόδους μπορούν να αντιμετωπισθούν σαν εξωτερικοί ασθενείς 

  3 Figure1 1

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  Προσοχή στις εκκρίσεις του ανωτέρου αναπνευστικού και υποστηρικτικά μέτρα σε πνευμονική, νεφρική ή νευρολογική προσβολή 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Κανονική. Σε κόπωση, πυρετό και απώλεια βάρους συνιστάται περιορισμένη δραστηριότητα

  ΔΙΑΙΤΑ

  Θερμιδική υποστήριξη μπορεί να χρειασθεί στην αρχή της νόσου

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Συστάσεις σχετικά με την διατροφή και την φαρμακευτική αγωγή όταν ο ασθενής είναι σε θέση νε επιστρέψει στο σπίτι του

  ΦΑΡΜΑΚΑ 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Πρεδνιζόνη - αρχικά χορηγείται σε υψηλές δόσεις (60-100 mg/ημέρα). Μετά τις πρώτες 2-4 εβδομάδες η αγωγή συνεχίζεται μέρα παρά μέρα. Στη συνέχεια βαθμιαία διακοπή για 2-6 μήνες στους περισσότερους ασθενείς, που εξαρτάται από την κλινική πορεία της νόσου
  • Κυκλοφωσφαμίδη - σε οξέως νοσούντες αρρώστους αρχικά χορηγούνται 4 mg/Kg/ημέρα ΕΦ για 2-3 ημέρες και στη συνέχεια 2 mg/Kg/ημέρα από το στόμα. Η δοσολογία συνήθως προσαρμόζεται σύμφωνα με την ανταπόκριση του ασθενούς και την τοξικότητα του φαρμάκου (συνήθως καταστολή του μυελού). Η αγωγή συνεχίζεται για 1-2 χρόνια μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων και μειώνεται βαθμιαία με ταυτόχρονη παρακολούθηση για πιθανή έξαρση της νόσου 

  Προφυλάξεις:

  • Προσεκτική παρακολούθηση όταν χορηγούνται κορτικοστεροειδή 
  • Συνιστάται μείωση της δόσης της κυκλοφωσφαμίδης σε ασθενείς με οριακή λευκοπενία, νεφρική ανεπάρκεια

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις:

  • Η πρεδνιζόνη μπορεί να αλληλεπιδρά με υπογλυκαιμικούς παράγοντες και αντιυπερτασικά 
  • Η κυκλοφωσφαμίδη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο άλλων φαρμάκων για πιθανή μυελοτοξικότητα

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Άλλα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα περιλαμβάνουν κυκλοφωσφαμίδη, αζαθειοπρίνη (Azasan, Imuran), μυκοφαινολάτη (CellCept) και μεθοτρεξάτη (Trexall). Το Rituximab (Rituxan) είναι μια άλλη επιλογή για τη θεραπεία της κοκκιωμάτωσης με πολυαγγειίτιδα. Χορηγείται με ένεση και συχνά συνδυάζεται με κορτικοστεροειδή. Μόλις ελεγχθεί η κατάστασή σας, ενδέχεται να παραμείνετε σε ορισμένα φάρμακα μακροπρόθεσμα για να αποφύγετε την υποτροπή. Αυτά περιλαμβάνουν το rituximab, το methotrexate, το azathioprine και το mycophenolate. Οι παρενέργειες των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Η κυκλοφωσφαμίδη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια και τριχόπτωση. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει άλλα φάρμακα για να αποτρέψει τις παρενέργειες από τις συνταγογραφούμενες θεραπείες.

  Ανταλλαγή πλάσματος

  Επίσης, γνωστή ως πλασμαφαίρεση, αυτή η θεραπεία αφαιρεί το υγρό τμήμα του αίματός σας (πλάσμα) που περιέχει ουσίες που προκαλούν ασθένειες. Λαμβάνετε φρέσκο ​​πλάσμα ή μια πρωτεΐνη που παράγεται από το ήπαρ (λευκωματίνη), η οποία επιτρέπει στο σώμα σας να παράγει νέο πλάσμα. Σε άτομα που έχουν πολύ σοβαρή κοκκιωμάτωση με πολυαγγειίτιδα, η πλασμαφαίρεση μπορεί να βοηθήσει τα νεφρά να ανακάμψουν.

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Προσεκτική παρακολούθηση ανωτέρων αεροφόρων, πνευμόνων και εκδηλώσεων από τα νεφρά για την ανταπόκριση στη θεραπεία 
  • Παρακολούθηση αρτηριακής πιέσεως, γλυκόζης, καλίου εξαιτίας της δράσεως των στεροειδών 
  • Τακτική (κάθε 2-4 εβδομάδες) γενική εξέταση αίματος και τύπο λευκών εξαιτίας της μυελοτοξικότητας της κυκλοφωσφαμίδης. Η λευκοπενία είναι πολύ συχνή. Μείωση της δόσης εάν η γενική αίματος < 3000/mm3
  • Γενική εξέταση ούρων εξειτίας της αιμορραγικής κυστίτιδας που προκαλεί η κυκλοφωσφαμίδη. Συνιστάται κυστεοσκόπηση σε επίμονη υποτροπιάζουσα αιματουρία, σε μεταγενέστερα στάδια της θεραπείας

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • Μείωση θερμίδων και άλατος σε ασθενείς που λαμβάνουν πρεδνιζόνη
  • Μεγάλη πρόσληψη υγρών για την πρόληψη αιμορραγικής κυστίτιδας από την κυκλοφωσφαμίδη 
  • Χορήγηση της κυκλοφωσφαμίδης το πρωί για την μείωση της συγκέντρωσης του φαρμάκου στην κύστη κατά τη διάρκεια της νύχτας  

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο 

  • Καταστρεπτικές ρινικές βλάβες με παραμόρφωση της ρινός "δίκην σέλλας"
  • Κώφωση από αποφρακτική ωτίτιδα 
  • Νεκρωτική πνευμονικοί όζοι και αιμόπτυση 
  • Διάμεση νόσος του πνεύμονα 
  • Νεφρική ανεπάρκεια 
  • Πτώση άκρου ποδός από περιφερική νεφροπάθεια 
  • Ελκωτικές βλάβες του δέρματος, γάγγραινα δακτύλων και μελών από την περιφερική αγγειΐτιδα 

  Επιπλοκές που σχετίζονται με τη θεραπεία

  • Πρεδνιζόνη - πρόσκτηση βάρους, υπεργλυκαιμία, υπέρταση, υποκαλιαιμία, λέπτυνση και εύκολος μωλωπισμός του δέρματος, λοιμώξεις, οστεοπόρωση
  • Κυκλοφωσφαμίδη - μυελοτοξικότητα (κυρίως λευκοπενία, ουδετεροπενία), αλωπεκία, αιμορραγική κυστίτιδα, ερεθισμός των βλεννογόνων, στειρότητα και πρώιμη ανεπάρκεια των γονάδων, δευτεροπαθείς κακοήθειες (κυρίως λευχαιμίες) σε θεραπεία μακράς διαρκείας 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Χωρίς θεραπεία σχεδόν πάντοτε θανατηφόρα με 10% 2ετής επιβίωση και μέση επιβίωση 5 μήνες
  • Με επιθετική θεραπεία, η πενταετής επιβίωση βελτιώνεται σε 75-90%
  • Η τοξικότητα της θεραπείας είναι σημαντική ιδιαίτερα όταν χορηγείται κυκλοφωσφαμίδη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά από ύφεση 1-2 χρόνων η κυκλοφωσφαμίδη μειώνεται, αν και ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν έξαρση της νόσου κατά τη φάση αυτή

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΚΥΗΣΗ 

  • Σπάνια αναφέρεται 
  • Κύηση συνιστάται μόνον όταν ο ασθενής είναι σε ύφεση και χωρίς θεραπεία
  • Η κυκλοφωσφαμίδη συχνά προκαλεί στειρότητα και είναι πιθανά τερατογόνος 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα αγγεία

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα αγγεία

  Granulomatosis with polyangiitis

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Ηωσινοφιλικές πνευμονίες

  Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

  Αποφρακτική βρογχιολίτιδα με οργανούμενη πνευμονία

  Επίσταξη ή ρινορραγία

  Τι είναι τα αντιουδετεροφιλικά αντισώματα;

  Ποιες είναι οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις;

  www.emedi.gr