Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 11:24

Οι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Καρκίνος που προκαλείται από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό

Ένα στα έξι περιστατικά καρκίνου σ’ ολόκληρο τον κόσμο, προκαλούνται από λοιμώξεις από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό.

Οι λοιμώξεις αυτές που προκαλούν καρκίνο, σε ποσοστό 16% όλων των καρκίνων, από ιό, βακτήριο ή παράσιτο,  θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να θεραπευθούν έγκαιρα.

Τέσσερις είναι οι κυριότερες αιτίες μόλυνσης: ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV),  τo ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.pylori) και οι ιοί της ηπατίτιδας B και C.

Από τις συνολικά 12,7 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου ετησίως, οι τέσσερις ανωτέρω μολύνσεις ευθύνονται για 1,9 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, το γαστρεντερικό σύστημα και το ήπαρ.

Πρέπει να καταβληθούν και άλλες προσπάθειες διεθνώς, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες της μόλυνσης που οδηγούν σε καρκίνο.

Οι καρκίνοι που προκαλούνται από λοιμώξεις είναι αναλογικά περίπου τρεις φορές περισσότεροι στις αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με τις ανεπτυγμένες. Το ποσοστό τους ποικίλει σημαντικά σε διεθνές επίπεδο, από 3,3% στην Αυστραλία και 4% στις ΗΠΑ έως σχεδόν 33% στην υποσαχάρια Αφρική. Περίπου το 23% όλων των καρκίνων στον αναπτυσσόμενο κόσμο οφείλεται σε μολυσματικές αιτίες, έναντι μόλις 7,4% στον αναπτυγμένο.

Σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων αυτών διεθνώς εμφανίζονται σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών. Μεταξύ των γυναικών ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας καλύπτει περίπου τις μισές περιπτώσεις μολυσματικών καρκίνων, ενώ στους άνδρες πάνω από το 80% αφορά τους ηπατικούς και τους γαστρεντερικούς καρκίνους.

Οι επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο τονίζουν ότι τα περιστατικά μολυσματικών καρκίνων θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά στο μέλλον, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμοί, ασφαλέστερες μέθοδοι εμβολιασμών, αντιμικροβιακές θεραπείες κ.α.

Εμβόλια υπάρχουν, ήδη, για τους ιούς HPV και της ηπατίτιδας B (HBV), ενώ η μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και έλκος στομάχου με τελική κατάληξη τον καρκίνο, είναι δυνατό να καταπολεμηθεί έγκαιρα με αντιβιοτικά.

Βιβλιογραφία

Catherine de Martel MD, Jacques Ferlay ME, Silvia Franceschi MD, Jérôme Vignat MSc, Freddie Bray PhD, David Forman PhD, Dr Martyn Plummer PhD Global burden of cancers attributable to infections in 2008: a review and synthetic analysis, The Lancet Oncology, Early Online Publication, 9 May 2012

 

Διαβάστηκε 2782 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.