Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 19:51

Σηπτική αρθρίτιδα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η σηπτική αρθρίτιδα θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό

Η σηπτική αρθρίτιδα, ICD-1- M00-M03, είναι η εισβολή ενός μολυσματικού παράγοντα που προκαλεί αρθρίτιδα.

Άτομα με τεχνητές αρθρώσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι ο γενικός πληθυσμός, αλλά έχουν ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα, έχουν μολυνθεί με διάφορους οργανισμούς και απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση. Η σηπτική αρθρίτιδα θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να καταστρέψει την άρθρωση σε λίγες ημέρες. Η μόλυνση μπορεί, επίσης, να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και εκπροσωπεί το 6.5% των πάσης φύσεως αρθριτίδων της παιδικής ηλικίας. Η συχνότητά της στον παιδικό πληθυσμό  βαίνει πιθανώς προοδευτικά αυξανόμενη.


Αίτια

Όλες σχεδόν οι περιπτώσεις  σηπτικής ή λοιμώδους αρθρίτιδας των αρθρώσεων των ενηλίκων έχουν σαν αιτία την αιματογενή μόλυνση της άρθρωσης. Από τις συχνότερες αιτίες της σηπτικής αρθρίτιδας είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος από τον οποίο κινδυνεύουν ιδιαίτερα οι ασθενείς που υποφέρουν από αρθροπάθειες, καθώς επίσης και οι τοξικομανείς.

Για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών, το πιθανότερο αίτιο προσβολής από σηπτική αρθρίτιδα είναι ο γονόκοκκος. Διάφορα μυκοβακτηρίδια και οι μύκητες μπορούν να προκαλέσουν μια αργά εξελισσόμενη χρόνια λοιμώδη αρθρίτιδα και το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις αρθρώσεις του καρπού και του άκρου χεριού, συνοδευόμενη καμιά φορά και από χαμηλό πυρετό. Ακόμα, έχει διαπιστωθεί, ότι πολλοί ασθενείς με σηπτική αρθρίτιδα έχουν στο ιστορικό τους προηγούμενο τραυματισμό της άρθρωσης. Επίσης η ρευματοειδής αρθρίτιδα προδιαθέτει την ανάπτυξη της σηπτικής αρθρίτιδας.


Συμπτώματα

  • Πυρετός
  • Έντονο ρίγος
  • Πόνος και οίδημα στην άρθρωση
  • Παρουσία υγρού στην πάσχουσα άρθρωση
  • Ελάττωση της κινητικότητας

Διάγνωση

Η παρακέντηση και η καλλιέργεια του αρθρικού υγρού, καθώς και καλλιέργεια αίματος είναι απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση. Η ακτινογραφία, καθώς και η αξονική και μαγνητική τομογραφία μπορούν επίσης να απεικονίσουν τη βλάβη που έχει υποστεί η άρθρωση.


Θεραπεία

Η παροχέτευση και χορήγηση αντιβιοτικών είναι οι βασικές θεραπευτικές μέθοδοι αντιμετώπισης της σηπτική αρθρίτιδας. Οι σταφυλοκοκκικές αρθρίτιδες αντιμετωπίζονται με πενικιλλίνη, ενώ οι γονοκοκκικές με καφτριαξόνη. Στη σηπτική αρθρίτιδα επίσης –εκτός από την γονοκοκκική, πρέπει να αφαιρείται με συνεχόμενες παρακεντήσεις το υγρό, γιατί αναπαράγεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται και η χειρουργική παροχέτευση του υγρού.

Βιβλιογραφία

mayoclinic.com

 

Διαβάστηκε 3866 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οστεομυελίτιδα Χονδροπάθεια της επιγονατίδας »