Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 19:43

Μαγνητικά βλαστοκύτταρα για αναγέννηση οστών

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ενέσιμο τζελ για την αναγέννηση οστών

 

Ένα ενέσιμο τζελ εμπλουτισμένο με βλαστικά κύτταρα μαγνητικής καθοδήγησης, το οποίο θα αναγεννά οστά και χόνδρους ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Κeele, του Σαουθάμπτον και του Νορθάμπτον.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον μηχανισμό που δημιουργεί τις συνθήκες αναγέννησης οστών και χόνδρων στα μωρά. Το μυστικό αποκαλύπτουν, κρύβεται στην επικάλυψη των βλαστοκυττάρων με μικροσκοπικά μαγνητικά σωματίδια, γεγονός που επιτρέπει τη μαγνητική καθοδήγησή τους.

Με τη βοήθεια ενός μαγνητικού επιδέσμου που δένεται γύρω από το σημείο του τραυματισμού, τα μαγνητικά σωματίδια ενεργοποιούνται με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που προκύπτουν από τη σωματική άσκηση και οδηγούν στην αύξηση της πυκνότητας των οστών.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει με επιτυχία τη συγκεκριμένη τεχνική για την «επιδιόρθωση» οστών σε ποντίκια και κοτόπουλα. Επόμενος στόχος τους τώρα είναι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιούν οι ερευνητές λαμβάνονται από το σώμα του ασθενούς – πιθανή πηγή θα μπορούσαν να αποτελούν τα κύτταρα του δέρματος – και στη συνέχεια αναμειγνύονται με μια γέλη η οποία στερεοποιείται κατά την αλλαγή της θερμοκρασίας της, μέσα στο σώμα.

Το στερεοποιημένο πλέον τζελ δημιουργεί μια «σκαλωσιά» επάνω στην οποία αναπτύσσονται τα βλαστικά κύτταρα. Αυξητικοί παράγοντες που εμπεριέχονται στο ειδικό τζελ καθοδηγούν την ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων π.χ. σε χόνδρο.

Επιπλέον, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μαγνητικά νανοσωματίδια τα οποία «ντύνουν» την εξωτερική επιφάνεια των βλαστοκυττάρων, δημιουργώντας μια μαγνητική επικάλυψη. Χάρη σε αυτήν, κατάφεραν να μιμηθούν τη διαδικασία που επιτυγχάνεται κατά τη σωματική άσκηση και η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη των κυττάρων σε υγιή οστά.

Η νέα τεχνική μιμείται τη διαδικασία του χτισίματος των οστών, γεγονός που σημαίνει πάντως ότι η αναγέννησή τους θα πραγματοποιείται χωρίς την ανάγκη για σωματική άσκηση.

Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Διαβάστε, επίσης,

Κοραλλένιο εμφύτευμα διορθώνει προβλήματα των γονάτων

Κολλαγόνο

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 2035 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 19:52
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.