Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015 11:29

Χόνδρωμα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Είναι καλοήθης όγκος των οστών από τα χονδροκύτταρα

Το χόνδρωμα, ICD-10 D16, D21 ή αληθές χόρδωμα ή ενχόρδωμα ή χονδρομύξωμα  είναι καλοήθης χόνδρινος όγκος. Τα χονδροκύτταρα μοιάζουν φυσιολογικά κύτταρα και παράγουν την χόνδρινη μήτρα (άμορφο, βασεόφιλα υλικό).

Η πορεία της νόσου είναι προϊούσα και είναι ιάσιμη νόσος.

Παρατηρείται με την ίδια συχνότητα σε γυναίκες και άντρες και παρατηρούνται σε ηλικία από 10 έως 50 ετών


Αιτία χονδρώματος

Οι χονδρογενείς εξοστώσεις

Με βάση την τοποθεσία ανάπτυξής του, το χόνδρωμα μπορεί να είναι ενγχόρδωμα ή εκχόρδωμα. Εντοπiζεται στο κέντρο του οστού, οπότε λέγεται ενγχόνδρωμα ή εγχόνδρωμα, ή σπανιότερα στην περιφέρεια του οστού κάτω από το περιόστεο, οπότε λέγεται εκχόνδρωμα ή υποπεριοστικό χόνδρωμα. Στο ενγχόρδωμα ο όγκος αναπτύσσεται μέσα στο οστό και το επεκτείνει, ενώ στο εκχόρδωμα μεγαλώνει έξω από το οστό και αυτό είναι σπάνιο.

Τα χονδρώματα μπορεi να εiναι μονήρη ή πολλαπλά, ενγχονδρωμάτωση ή νόσος των πολλαπλών εγχονδρωμάτων (Νόσος του Ollier ή Δυσχονδροπλασία)

Τα πολλαπλά χονδρώματα παθαίνουν συχνά εξαλλαγή σε χονδροσαρκώματα.

υποπεριοστικό χόνδρωμα

 


Σημεία και συμπτώματα χορδώματος

Εγχόνδρωμα: Ασυμπτωματικό, πιθανόν επειδή αναπτύσσεται πολύ αργά και είναι τυχαίο εύρημα, σε ακτινογραφία που γίνεται για άλλη αιτία ή μετά από παθολοyικό κάταγμα. Εμφάνιση πόνου σε εγχόνδρωμα χωρiς παθολογικό κάταγμα πρέπει να δημιουργήσει υποψίες για κακοήθη εξαλλαγή.

Το υποπεριοστικό χόνδρωμα (εκχόνδρωμα): Αναπτύσσεται κυρiως στα δάκτυλα των χεριών κάτω από το περιόστεο, το onoio και απωθεί, οπότε γίνεται αντιληπτό με την ψηλάφηση ή και επισκοπικά.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτού του όγκου είναι οι αγγειακοί άξονες εντός του όγκου κι έτσι γίνεται διαφοροδιάγνωση από τον φυσιολογικό υαλώδη χόνδρο.

 


Θεραπεία χονδρώματος

Καλύτερα να μην γίνει τίποτε αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Γίνεται ολική εξαίρεση του όγκου. 

Γίνεται απόξεση της κοιλότητας και πλήρωση με μοσχεύματα από το λαγόνιο. Το ποσοστό υποτροπής εiναι μικρό και η κακοήθης εξαλλαγή σπάνια.

Μπορεί να γίνει συνδυασμός χειρουργικής εξαίρεσης και ακτινοθεραπείας ή παρηγορητική ακτινοθεραπεία σε προχωρημένη νόσο που δεν μπορεί να γίνει χειρουργείο.

Αν προκαλεί κατάγματα, όπως σε ενγχόρδωμα ή είναι αντιαισθητικό θα πρέπει να αφαιρεθεί με απόξεση και το ελάττωμα να γεμίσει με οστικό μόσχευμα. 

Διαβάστε, επίσης,

Νευροεμβιομηχανική

Οι όγκοι των οστών

Ινώδης δυσπλασία των οστών

Χόρδωμα

Οστεοσάρκωμα

Στρωματικοί όγκοι γαστρεντερικού συστήματος

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 7898 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015 15:58
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.