Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 10:51

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες στην αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες για την αποκατάσταση των κακώσεων στον αθλητισμό

 

Η εφαρμογή αυτόλογων αυξητικών παραγόντων επιτυγχάνει ταχύτερη και καλύτερη επούλωση των ιστών και πιο άμεση αποκατάσταση της κινητικότητας και πιο γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και την άθληση.

Η θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες είναι μια καινοτόμος μέθοδος που βασίζεται στην ικανότητα του οργανισμού να θεραπεύεται μόνος του.

Οι τραυματισμοί και οι χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις απαιτούν μεγάλο χρόνο θεραπείας, ώστε ο ασθενής δεν είναι δυνατόν να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες, αλλά και ο αθλητής καθυστερεί, πολύ, να επανέλθει στην προπόνηση, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης των τραυματισμένων ιστών μπορεί να γίνει με τους αυξητικούς παράγοντες.

Τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια Platelet-Rich-Plasma (PRP) μπορούν και παράγουν αυξητικούς παράγοντες, όπως PDGF, TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF-1, όπως και κυτοκίνες και άλλες πρωτεϊνες που συμμετέχουν στη διαδικασία της επούλωσης.

Τα αιμοπετάλια συμμετέχουν στην πήξη του αίματος. Όταν ενεργοποιούνται στο σώμα, απελευθερώνουν πρωτεϊνες επούλωσης, τους αυξητικούς παράγοντες που δρουν επιταγχύνοντας την αποκατάσταση της βλάβης.

Πώς παρασκευάζεται το Platelet-Rich-Plasma (PRP);

Το Platelet-Rich Plasma (PRP) παρασκευάζεται με τη λήψη ενός μικρού δείγματος από το αίμα του ασθενούς. Στη συνέχεια διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια από το πλάσμα που είναι φτωχό σε αιμοπετάλια Platelet-Poor Plasma (PPP), και επίσης, διαχωρίζονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα λευκοκύτταρα με φυγοκέντριση. Το Platelet-Rich Plasma (PRP) στη συνέχεια συλλέγεται και στη συνέχεια μπορεί να εγχυθεί ξανά στην περιοχή που έχει πρόβλημα για την προώθηση της απόκρισης επούλωσης και της ανάπλασης. Τα αιμοπετάλια συνεχίζουν την παραγωγή και την έκκριση των αυξητικών παραγόντων για 7 περίπου ημέρες και στη συνέχεια αναλαμβάνουν δουλειά τα μακροφάγα κύτταρα. Η διαδικασία διαρκεί μόνο 20 λεπτά και μπορεί να γίνει και στο ιατρείο.

Η θεραπεία με Platelet-Rich-Plasma (PRP) βοηθάει να γίνει ταχύτερη και καλύτερη επούλωση των ιστών, ταχύτερη αποκατάσταση της κινητικότητας και γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και στην άθληση. Είναι πολύ καλή και ασφαλής μέθοδος, ανώδυνη και δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης του υλικού που εγχύεται, αφού προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή.

Φυσιολογικά η αναγέννηση των ιστών γίνεται αργά, ενώ με την έγχυση σε 6 εβδομάδες υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα. Μπορεί να απαιτηθούν και τρεις εγχύσεις για να υπάρχουν τα καλύτερα αποτελέσματα ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης, αλλά και με την ηλικία του ασθενούς.

Σε ποιες παθήσεις εφαρμόζεται η θεραπεία Platelet-Rich-Plasma (PRP)

  • Παθήσεις ώμου (αρχόμενη αρθρίτιδα, τενοντίτιδα, μερική ρήξη στροφικού πετάλου παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής)
  • Παθήσεις αγκώνα (έξω και έσω επικονδυλίτιδα)
  • Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain της πηχαιοκαρπικής
  • Παθήσεις λεκάνης (αρχόμενη αρθρίτιδα, τροχαντηρίτιδα, μυϊκές θλάσεις μηρού)
  • Παθήσεις γόνατος (αρχόμενη αρθρίτιδα, χονδροπάθεια γόνατος, χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, τενοντίτιδες τετρακεφάλου και επιγονατιδικού και μερική ρήξη συνδέσμων.
  • Παθήσεις άκρων ποδιών (χόνδρινες βλάβες ποδοκνημικής, διάστρεμμα ποδοκνημικής, τενοντίτιδα αχιλλείου, πελματιαία απονευρωσίτιδα)
  • Επίσης, στις χειρουργικές ορθοπαιδικές επεμβάσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος για την ενίσχυση της επούλωσης των ιστών.

Διαβάστε, επίσης,

Πρωτόγαλα

Λίφτινγκ με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες

Θεραπεία με πλάσμα και αιμοπετάλια για τους μυοσκελετικούς πόνους

Αυτόλογη μεσοθεραπεία προσώπου

Μαγνητικά βλαστοκύτταρα για αναγέννηση οστών

Πώς παράγεται το αίμα

Δισκοπλαστική

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 1741 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 19:53
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.