Τετάρτη, 03 Μαΐου 2017 23:20

Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η καλύτερη αρθροπλαστική γόνατος

 

Οι άνθρωποι που έχουν μάθει να ζουν με δογματισμούς τίποτε δεν έχουν να προσδώσουν στην κοινωνία παρά μονάχα στον εαυτό τους.

Ο δημιουργικός ανταγωνισμός φίλων, το τονίζω, συναδέλφων, τα τελευταία χρονια στο πεδίο των αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου μας επέτρεψε να έχουμε αποτελέσματα εφάμιλλα, αλλά και αξιοζήλευτα, από τα καλύτερα κέντρα πέραν του Ατλαντικού τόσο που να αναγνωρίζεται πλέον η δουλειά μας από αυτούς.

Ήδη ο χρόνος νοσηλείας, αλλά και η ποιότητα του αποτελέσματος είναι τα ίδια, αν όχι και καλύτερα. Η σωστή οργάνωση της προσωπικότητας της χειρουργικής ομάδας, η άρτια οργάνωση του χειρουργείου, τα μετεγχειρητικά πρωτόκολλα διαχείρισης του πόνου της αποθεραπείας και κινητοποίησης σε συνδιασμό με τον μη συμβιβασμό σε επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας του ασθενή, μας δίνουν αυτά τα αποτελέσματα.

Δείτε στο βίντεο ...

Διαβάστε, επίσης,

Ολική αρθροπλαστική γόνατος με τη βοήθεια υπολογιστή

Πώς θα αναγεννηθεί ο χόνδρος στο γόνατό σας

Σύγχρονη θεραπεία των παθήσεων του ποδιού

Η καλύτερη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα

Σημεία βλάβης μηνίσκου

Ρήξη χιαστών

Μήπως τρίζουν οι αρθρώσεις σας;

Αρθροπλαστική γόνατος

Σε ποιους ασθενείς η αρθροπλαστική δεν έχει καλά αποτελέσματα

Rivaroxaban σε επεμβάσεις ισχίου και γόνατος

Oστεοαρθρίτιδα

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 978 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 03:37
Ευάγγελος Γάκης

Ευάγγελος Γάκης
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής
Ιατρικό Αθηνών

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • AMIS: Πρόσθια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του ισχίου AMIS: Πρόσθια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του ισχίου

  Τεχνική Επέμβασης ισχίου: Anterior Minimally Invasive Surgery

  Τι είναι η AMIS;
  Με τον όρο AMIS (
  Anterior Minimally Invasive Surgery) αναφερόμαστε στη χειρουργική τεχνική προσπέλασης του ισχίου. Το πλεονέκτημα είναι διπλό. Εκτός από το δέρμα, ουσιαστικά δεν κόβουμε κάποιον άλλο ιστό μέχρι να φτάσουμε στην άρθρωση του ισχίου. Απλά απωθούμε τους μυς χωρίς να τους τραυματίζουμε. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε ακριβώς απέναντι από την κοτύλη με αποτέλεσμα την άριστη ορατότητα της περιοχής.

  Γιατί είναι καλύτερη;
  Τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία έγιναν συγκριτικές μελέτες σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ισχίου ένα χρόνο μετά την επέμβαση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς της υποομάδας με οπισθοπλάγια προσπέλαση είχαν ινώδη εκφύλιση του μέσου γλουτιαίου, ενός από τους βασικότερους μυς του ισχίου. Αντίθετα, οι ασθενείς με την πρόσθια προσπέλαση παρουσίαζαν ανατομία παραπλήσια με τη φυσιολογική.

  Επιπλέον, επειδή η τεχνική αυτή, ακολουθεί τις αρχές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, διατηρεί όλα τα  πλεονεκτήματά της:

  Είναι σχετικά ατραυματική ως προς τα ανατομικά στοιχεία της περιοχής.
  • Χρησιμοποιούνται ακριβώς τα ίδια υλικά που για χρόνια έχουν δοκιμαστεί στην ολική αρθροπλαστική ισχίου.
  • Γίνεται με τομή από 6 ως 8 cm, αντί 15 τουλάχιστον της κλασικής τομής.
  Διατηρείται ο αρθρικός θύλακος, για τη μετεγχειρητική σταθερότητα στην άρθρωση.
  • Έχουμε πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.
  • Ο μυϊκός τόνος δεν επηρεάζεται μετεγχειρητικά και ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί σχεδόν άμεσα με μερική ή και πλήρη φόρτιση.
  • Έχουμε πολύ μικρό κίνδυνο μετεγχειρητικού εξαρθρήματος.
  • Έχουμε πολύ λιγότερη περιεγχειρητική αιμορραγία (λιγότερες μεταγγίσεις).
  • Οι ασθενείς επιστρέφουν γρηγορότερα στις καθημερινές δραστηριότητες και την οδήγηση.
  • Χρειάζεται μικρότερη παραμονή στο Νοσοκομείο.

  Πού βρίσκει εφαρμογή;
  Η AMIS μπορεί να εφαρμοστεί σε υποκεφαλικά κατάγματα του μηριαίου και φυσικά στην ολική αρθροπλαστική ισχίου ή και στην αναθεώρηση αυτής.

  www.emedi.gr

 • 24h Εξιτήριο απο Αρθροπλαστική Ισχίου με τη μέθοδο MIS 24h Εξιτήριο απο Αρθροπλαστική Ισχίου με τη μέθοδο MIS

  Αρθροπλαστικη ισχίου με τη μέθοδο ΜΙS

   

   

   


  Οι ασθενείς εξέρχονται την επόμενη του χειρουργείου, βαδίζοντας μόνοι τους ελεύθερα, χωρίς βοηθητικά μέσα βάδισης και λαμβάνουν εξιτήριο την επόμενη εντός 24 ωρών!

  www.emedi.gr

  Ευάγγελος Γάκης

  Ορθοπαιδικός Χειρουργός MD

  Διαβάστε, περισσότερα για τον Βαγγέλη Γάκη

 • Ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική Ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική

  Η ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική περιλαμβάνει την υστεροσκόπηση και την λαπαροσκόπηση

  Με τη μέθοδο αυτή ελέγχονται όλα τα όργανα που βρίσκονται στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας, όπως το στομάχι, το ήπαρ, το λεπτό και το παχύ έντερο, καθώς και τα έσω γεννητικά όργανα που βρίσκονται στην πύελο.

  Στη λαπαροσκόπηση, η επέμβαση γίνεται διαμέσου μικρών τομών, αφού διογκωθεί η κοιλιακή χώρα με αέριο CO2, για τη διευκόλυνση των χειρουργικών χειρισμών. Όταν χρησιμοποιούνται τέτοιες τεχνικές, το τραύμα είναι τόσο μικρό ώστε να δικαιολογεί τον όρο «ελάχιστα επεμβατική τεχνική». Σήμερα πλέον όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούσαν μεγάλες τομές, τείνουν να αντικατασταθούν με ενδοσκοπικές μεθόδους (minimally invasive surgery). Για τη λαπαροσκόπηση απαιτείται αυτοφωτιζόμενη τηλεσκοπική κάμερα και ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία που περνούν στην κοιλιακή χώρα από τις μικρές τομές και αποτελούν έτσι προέκταση των χεριών του χειρουργού. Ενώ τα χρησιμοποιεί τα εργαλεία αυτά έξω από το σώμα πραγματοποιεί επεμβάσεις στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας. Η επέμβαση προβάλλεται σε οθόνες τηλεόρασης κι έτσι ο χειρουργός βλέπει και χειρουργεί, ενώ καταγράφεται ψηφιακά και η επέμβαση.

  Τα γυναικολογικά λαπαροσκοπικά χειρουργεία διακρίνονται σε μικρής βαρύτητας, όπως η διαγνωστική λαπαροσκόπηση και η διατομή λεπτών συμφύσεων, σε μέσης βαρύτητας, όπως η αφαίρεση  εξωμητρίου, κύστης ωοθήκης, περιτοναϊκής ενδομητρίωσης και διάνοιξης σαλπίγγων και σε μεγάλης βαρύτητας, όπως η αφαίρεση ινομυωμάτων, μήτρας και ωοθηκών, ουρογυναικολογικές επεμβάσεις  και h αφαίρεση οπισθοπεριτοναϊκής ενδομητρίωσης.


  Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση

  Στην γυναικολογία μια συχνή ένδειξη για διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι η δυσκολία επίτευξης κύησης. Σε πολλές περιπτώσεις οι σάλπιγγες, οι οποίες φαίνονται βατές με την σαλπιγγογραφία, έχουν λειτουργικά προβλήματα που φαίνονται μόνο λαπαροσκοπικά. Τέτοια προβλήματα προκαλούν παλαιότερες ή πρόσφατες πυελικές φλεγμονές ή παθήσεις όπως η ενδομητρίωση. Υπάρχουν επίσης περισαλπιγγικές συμφύσεις που ακινητοποιούν τις σάλπιγγες, αλλά δεν φαίνονται ούτε με υπέρηχο ούτε με σαλπιγγογραφία. Τέτοιες συμφύσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν κατά την διάρκεια της λαπαροσκόπησης, με αποτέλεσμα την άμεση βελτίωση των πιθανοτήτων του ζεύγους για εγκυμοσύνη.

  Επίσης, σε περίπτωση έντονου πυελικού άλγους μπορεί να θέσει τη διάγνωση (έκτοπη κύηση, ενδομητρίωση).

  Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι απλά εξεταστική μέθοδος, αλλά στη διάρκειά της μπορεί να γίνουν χειρουργικές παρεμβάσεις, εφόσον η γυναίκα και ο χειρουργός είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.


  Η χειρουργική λαπαροσκόπηση

  Η χειρουργική λαπαροσκόπηση έχει πλέον αντικαταστήσει στην γυναικολογία τα περισσότερα «ανοιχτά» χειρουργεία, επειδή προσφέρει καλύτερες οπτικές δυνατότητες από τα «ανοιχτά»  χειρουργεία, καθώς και μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου που συμβάλλει στην ακρίβεια των κινήσεων του χειρουργού και στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

  Επιπλέον, λόγω της καλύτερης ανάλυσης επιτυγχάνεται μικρότερο τραύμα, λιγότερη αιμορραγία και πιο σπάνια προκαλούνται μετεγχειρητικές συμφύσεις. Σε πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη που συμμετείχαμε ως ομάδα, τα ποσοστά δημιουργίας συμφύσεων σε 65 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή δεν ξεπερνούσαν το 37%.(80-90% με την ανοικτή μέθοδο). Σημαντικό είναι ακόμα ότι οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει, διατηρούν τη γονιμότητα πιο ακέραια σε σχέση με τα ανοιχτά χειρουργεία, ενώ η ασθενής υποφέρει  λιγότερο  μετά την επέμβαση, στις περισσότερες περιπτώσεις φεύγει από την κλινική την επόμενη ημέρα και η επέμβαση έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Η επιστροφή εξάλλου στις φυσιολογικές δραστηριότητες γίνεται σε 7 έως 10 ημέρες.

  Η λαπαροσκοπική τεχνική είναι εξαιρετικά ασφαλής, όπως και η αναισθησία που χορηγείται όσο κρατάει η επέμβαση. Και οι δύο τεχνικές έχουν βελτιωθεί με την πάροδο των ετών και η γρήγορη ανάρρωση από λαπαροσκοπικές επεμβάσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα νεότερα φάρμακα και στις τεχνικές της αναισθησιολογίας.

  Οι κύριες εφαρμογές είναι:

  • Πλασική σαλπίγγων, αφαίρεση ή απολίνωση σαλπίγγων
  • Έκτοπη κύηση
  • Ενδομητρίωση
  • Κύστεις ωοθηκών
  • Ινομυώματα
  • Ολική ή υφολική υστερεκτομή
  • Ανάρτηση της μήτρας και του κολοβώματος στον ιεροκοκκυγικό σύνδεσμο, σε πρόπτωση
  • Λεμφαδενικός καθαρισμός πυέλου σε γυναικολογικό καρκίνο

  Αντενδείξεις

  Η χειρουργική λαπαροσκόπηση έχει σχετικές και απόλυτες αντενδείξεις. Σχετικές είναι εκείνες που έχουν σχέση με τη χειρουργική πείρα και δεινότητα του εκάστοτε χειρουργού. Πολλαπλές προγενέστερες λαπαροτομίες, επίσης, αποτελούν σχετική αντένδειξη. Τεράστιες μάζες όμως, με γενικευμένη κοιλιακή κακοήθεια  αποτελούν απόλυτη αντένδειξη και πρέπει να γίνονται με «ανοιχτά» χειρουργεία λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου ενδοκοιλιακού χώρου.

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη γυναίκα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη γυναίκα

  gyno hi