Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013 14:08

Κυστεοσκόπηση

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Με τα νέα εύκαμπτα κυστεοσκόπια είναι ανώδυνη

 

Η κυστεοσκόπηση είναι μία ουρολογική παρεμβατική εξέταση, κατά την οποία ο ειδικός Ουρολόγος επισκοπεί την ουροδόχο κύστη. Η εξέταση αυτή μπορεί να εκτελεσθεί στον άνδρα, την γυναίκα ακόμα και στα παιδιά για καθαρά διαγνωστικούς λόγους.

Το κυστεοσκόπιο είναι ένα εργαλείο εφοδιασμένο με ειδικό ψυχρό φωτισμό, οπτική κάμερα, ενώ υπάρχει ανάλογη είσοδος υγρού (φυσιολογικού ορού), έτσι ώστε κατά την είσοδο του εργαλείου να διατείνεται η ουροδόχος κύστη, με σκοπό την επισκόπησή της και ανάλογη έξοδο του υγρού. Η είσοδος γίνεται στον άνδρα δια του έξω στομίου της ουρήθρας, ενώ στην γυναίκα και πάλι η είσοδος γίνεται δια της ουρήθρας.


Πότε γίνεται κυστεοσκόπηση

 • Ο σημαντικότερος λόγος παρέμβασης θεωρείται η αιματουρία, κυρίως η μακροσκοπική ανώδυνη αιματουρία. Σε περίπτωση αιματουρίας, μικροσκοπικής ή μακροσκοπικής, δηλαδή είτε φαίνεται με γυμνό μάτι είτε όχι, που ο ακτινολογικός έλεγχος (υπερηχογράφημα, ενδοφλέβια πυελογραφία, κ.ά) δε δείχνει βλάβη στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα.
 • Με την κυστεοσκόπηση στον άνδρα επισκοπείται ολόκληρο το μήκος της ουρήθρας, ο προστάτης αδένας και στην συνέχεια το εργαλείο εισχωρεί στην ουροδόχο κύστη. Στις γυναίκες η εξέταση είναι πιο απλή απ' την στιγμή που το εύρος της ουρήθρας είναι μόλις 2-3 εκατοστά και στην συνέχεια επισκοπείται η ουροδόχος κύστη.
 • Εκτός της αιματουρίας ο Ουρολόγος προβαίνει στην κυστεοσκόπηση και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αποτελούν οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η απώλεια ελέγχου της κύστης, η επώδυνη ούρηση, το χρόνιο πυελικό άλγος, οι διαταραχές της ούρησης, η υπερπλασία του προστάτη αδένα , η λιθίαση και πολλά άλλα.
 • Σε περιπτώσεις που πρέπει να γίνει καθετηριασμός του ουρητήρα (π.χ για την τοποθέτηση ενός stent)
 • Σε διάφορες ενδοσκοπικές επεμβάσεις , όπως η βιοψία της ουροδόχου κύστης, κά.
 • Φυσικά αποτελεί το απόλυτο εργαλείο επισκόπησης κι ελέγχου σε ένα καρκίνωμα – μάζα, θήλωμα στην κύστη
 • Ανάλογα στα παιδιά μπορεί να εκτελεσθεί κυστεοσκόπηση σε κάποιες παθολογικές καταστάσεις όπως οι βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας στα αγόρια, επίσης στην ΚΟΠ (κυστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση) και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Πότε δεν πρέπει να γίνεται η κυστεοσκόπηση

 • Βασική αντένδειξη για την κυστεοσκόπηση είναι η ύπαρξη φλεγμονής της ουρήθρας, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης,γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει επέκταση της φλεγμονής.
 • Τα στενώματα της ουρήθρας είναι μία άλλη περίπτωση που η κυστεοσκόπηση δεν μπορεί να γίνει, γιατί είναι αδύνατη η εισαγωγή του κυστεοσκοπίου.

Η διαδικασία της κυστεοσκόπησης

Η διαδικασία της κυστεοσκόπησης διαρκεί 10 λεπτά περίπου.

 • Ο ασθενής τοποθετείται πάνω στο κυστεοσκοπικό τραπέζι σε ειδική θέση (περίπου όμοια με της γυναικολογικής εξέτασης, δηλαδή με τα πόδια ψηλά), όταν η κυστεοσκόπηση γίνεται με άκαμπτο κυστεοσκόπιο και σε κανονική ύπτια θέση όταν η εξέταση γίνεται με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο.
 • Στη συνέχεια ακολουθεί ο καθαρισμός των γεννητικών οργάνων με ένα αντισηπτικό διάλυμα.
 • Εισάγονται 5 ml ξυλοκαίνης μέσα στην ουρήθρα και στη συνέχεια εισάγεται το κυστεοσκόπιο, που με ήπιους και κατάλληλους χειρισμούς, ωθείται σιγά- σιγά στην κύστη. Αφού γίνει αυτό, γεμίζει η κύστη με φυσιολογικό ορό, ώστε να διαταθεί το τοίχωμα της και να εξαφανιστούν οι πτυχές του βλεννογόνου που διαφορετικά θα καλύψουν την οπή του κυστεοσκοπίου και θα εμποδίσουν την εξέταση.
 • Η κυστεοσκόπηση είναι μπορεί να γίνει είτε με τοπική αναισθησία ( ισαγωγή gel ξυλοκαίνης μέσα στην ουρήθρα), είτε με ελαφριά αναισθησία σε αν'ησυχο ασθενή. Η πρόκληση πόνου εμποδίζει την άνετη εξέταση της κύστης, και μπορεί να οδηγήσει σε επίσπευσή της και στην εξαγωγή όχι απόλυτα σωστών διαγνωστικών συμπερασμάτων.

Η εξέταση είναι πιο εύκολη και πιο ανώδυνη στις γυναίκες, γιατί έχουν ευθεία και μικρή σε μήκος ουρήθρα (περίπου 4 εκ.) σε σχέση με τον άνδρα, η ουρήθρα του οποίου έχει τις φυσιολογικές καμπές και μήκος περίπου 14 εκ.

Η κυστεοσκόπηση είναι σχετικά ανώδυνη σαν εξέταση. Αυτό όμως εξαρτάται και από τη εμπειρία του γιατρού που την κάνει. Καλύτερα να χρησιμοποιούνται εύκαμπτα κυστεοσκόπια, που είναι εντελώς ανώδυνα για τον ασθενή. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής της εξέτασης σε DVD, το οποίο δίδεται στον ασθενή. Η κυστεοσκόπηση πρέπει να γίνεται με συνθήκες ασηψίας όμοιες με αυτές που ακολουθούνται στην εκτέλεση μιας εγχείρησης.


Επιπλοκές κυστεοσκόπησης
Είναι δυνατόν μετά την κυστεοσκόπηση, ο ασθενής να ουρεί «ροζέ» ούρα για μερικές ώρες. Δεν πρέπει να ανησυχεί. Επί εμμονής όμως της κατάστασης ή η εμφάνιση κόκκινων (ζωηρό, έντονο χρώμα) ούρων, πρέπει ο ασθενής να επικοινωνήσει και να συμβουλευτεί το γιατρό του.


Πότε χορηγείται αντιβίωση στην κυστεοσκόπηση

Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει προληπτικά αντιβίωση για μία ή δύο μέρες μετά την εξέταση.

 • Προσθετικές βαλβίδες (όλων των τύπων)
 • Ιστορικό προηγούμενης μικροβιακής ενδοκαρδίτιδας
 • Σύνθετες συγγενείς κυανωτικές καρδιοπάθειες (π.χ. τετραλογία Fallot, μετάθεση μεγάλων αγγείων)
 • Πνευμονικά shunts ή επικοινωνίες, που έχουν δημιουργηθεί χειρουργικά

Διαβάστε, επίσης,

Αιματουρία

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 4904 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 09:38
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση Ουρολοίμωξη »