Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 15:04

Τεχνητός όρχις για την ανδρική υπογονιμότητα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ένας τεχνητός όρχις θα δώσει τέλος σε προβλήματα υπογονιμότητας

 

Ένα τεχνητό όρχι που θα παράγει ανθρώπινο σπέρμα θα μπορέσει να βοηθήσει στην επίλυση της ανδρικής υπογονιμότητας, λένε Αμερικανοί επιστήμονες.

Μια ομάδα, από το Σαν Φρανσίσκο, έχει δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία της συσκευής.

Άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν προσπαθήσει να παράγουν σπέρμα στο εργαστήρια αλλά τα κύτταρα που συμμετείχαν στη διαδικασία δε περνούσαν από όλα τα απαραίτητα στάδια. Τα κύτταρα πρέπει, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να περάσουν από 12 στάδια ώστε να γίνουν λειτουργικό σπέρμα, αλλά στο εργαστηριακό δοχείο, η διαδικασία σταματά στο στάδιο 9, ή το 10. Μόνο μέσα στο εξειδικευμένο περιβάλλον ενός όρχεως μπορεί η διαδικασία να ολοκληρωθεί.

Οι ερευνητές λένε πως θέλουν να ανακατασκευάσουν τον όρχι σε ένα τεχνητό περιβάλλον, με όλες του τις συνιστώσες.

Για να κατασκευάσουν τον τεχνητό όρχι, οι ερευνητές θα πρέπει καταρχάς να επικεντρωθούν στην καλλιέργεια κυττάρων που φυσιολογικά, κατά την ανάπτυξή τους, θρέφουν το σπέρμα, συμπεριλαμβανομένων και των κυττάρων Sertoli. Στη συνέχεια θα προστεθούν εμβρυικά βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος. Τα βλαστοκύτταρα αυτά θα ενισχυθούν με γονιδιακό υλικό, που θα τα οδηγήσει στο σωστό μονοπάτι, έτσι ώστε να εξελιχθούν σε πρόδρομα σπερματικά κύτταρα. Στην ουσία, οι ερευνητές ελπίζουν να ανακατασκευάσουν το περιβάλλον εντός των σπερματοφόρων σωληναρίων, όπου συνθέτεται τι σπέρμα.

Ο τεχνητός όρχις θα έχει διάρκεια ανάλογη με τη χρονική διάρκεια του κύκλου παραγωγής σπέρματος, περίπου δηλαδή 70 ημέρες. Κατόπιν θα πρέπει να κατασκευαστεί ένας άλλος όρχις.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο project, το οποίο όμως εάν έχει επιτυχία θα αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Στην ουσία πρόκειται για την προσπάθεια δημιουργίας σπέρματος με την ανακατασκευή του περιβάλλοντος όπου η παραγωγή σπέρματος λαμβάνει χώρα και την πρόσθεση βλαστοκυττάρων.

Για τη χρησιμοποίηση αυτής της τεχνικής σε υπογόνιμους άνδρες, οι επιστήμονες είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν βλαστοκύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή και όχι εμβρυικά. Στην περίπτωση αυτή, οι ερευνητές θα πρέπει να πάρουν κύτταρα από το δέρμα του ασθενούς και να γυρίσουν το χρόνο πίσω, έτσι ώστε τα κύτταρα αυτά να μπορούν να εξελιχθούν σε σπερματικά.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να ολοκληρώσει τον τεχνητό όρχι σε λίγα χρόνια.

Διαβάστε, επίσης,

Όρχεις

Κρυψορχία

Όταν ένας άνδρας δεν έχει πέος

Συστροφή όρχεως

Η στείρωση στους άντρες

Πότε τα σπερματοζωάρια κολυμπούν γρηγορότερα

Πεϊκές προθέσεις

Προθέσεις πέους και πεοπλαστική

Γιατί οι όρχεις γίνονται μπλε

Άντρες χωρίς όρχεις

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1851 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 16:19
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η στείρωση στους άντρες Μήπως έχετε αδύναμο σπέρμα; »