Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 07:48

Σταματήστε να κάνετε χειρουργείο για την υπερπλασία του προστάτη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Γιατί δεν πρέπει να χειρουργείται η υπερτροφία του προστάτη

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ο διογκωμένος προστάτης μπορεί στην πραγματικότητα να σταματήσει την ανάπτυξη ενός όγκου.

Για τους άνδρες που έχουν ηλικία άνω των 60 ετών, η υπερπλασία του προστάτη δημιουργεί την ανάγκη για συχνή ούρηση καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι αν κάποιοι άνδρες, τυχαίως, έχουν, επίσης, και καρκίνο του προστάτη, ο μεγαλύτερος προστάτης εμποδίζει στην πραγματικότητα την ανάπτυξη όγκου.

Άρα, δεν είναι σωστό να μειώνεται το μέγεθος του προστάτη μέσω της χειρουργικής επέμβασης ή φαρμάκων, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Ενώ το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του προστάτη είναι γενικά πολύ υψηλό, εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου.

Οι υπολογιστικές προσομοιώσεις των δεδομένων των ασθενών παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για το γιατί ένας διογκωμένος προστάτης δεν πρέπει να πειραχθεί: επειδή ένας προστάτης μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μέσα σε ένα περιορισμένο χώρο, η δύναμη συσσωρεύεται και ασκεί πίεση στον όγκο, διατηρώντας το μικρό.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι δυνάμεις και οι πιέσεις έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη όγκων και ότι οι ασθενείς με αυξημένο προστάτη τείνουν να έχουν βραδύτερη ανάπτυξη καρκίνου, αλλά δεν ήταν γνωστό γιατί.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, είναι η πρώτη που προσομοιώνει τις πιθανές επιδράσεις της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, που είναι μια ασθένεια που προκαλεί προοδευτική μεγέθυνση του προστάτη και συνυπάρχει, συχνά, με καρκίνο του προστάτη.

Πολλοί άνδρες υποβάλλονται σε υπερθεραπεία.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από ασθενείς σε ιατρικές μελέτες που είχαν ιστορικό τόσο αυξημένου προστάτη όσο και καρκίνου του προστάτη. Εξετάσθηκε η τρισδιάστατη ανατομία του προστάτη και των θέσεων των όγκων από εικόνες MRI.

Στο τέλος μιας περιόδου ενός έτους, οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι οι όγκοι των ασθενών με ιστορικό υπερτροφίας του προστάτη ελάχιστα μεγάλωσαν. Στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, οι όγκοι αυξήθηκαν πάνω από έξι φορές στο τέλος της ίδιας χρονικής περιόδου.

yperplasia prostati 3

Άρα, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν πρέπει να χειρουργείται, πάντα.

Η κατάσταση δεν θα χρειαστεί θεραπεία πριν αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα. Ο προστάτης έχει φυσιολογικό όγκο 20-25 κυβικά εκατοστά, ενώ στην περίπτωση της καλοήθους υπερπλασίας ο όγκος υπερβαίνει τα 30 κυβικά εκατοστά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως αμέσως θα αρχίσουν και τα συμπτώματα, διότι η εμφάνισή τους δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθος του προστάτη. Υπάρχουν ασθενείς των οποίων ο προστάτης φθάνει στα 60 ή τα 70 κυβικά εκατοστά και δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ άλλοι με μέγεθος προστάτη 30 κυβικά έχουν συμπτώματα. Αυτό σχετίζεται με το πόσο πιέζεται η ουρήθρα, δηλαδή το “σωληνάκι” αποβολής των ούρων που διέρχεται από το μέσο του προστάτη. Η συμπίεση της ουρήθρας είναι ο λόγος για τον οποίο τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη εντοπίζονται στην ούρηση: αναπτύσσονται δυσκολίες στην έναρξή της, αδυναμία αποβολής των ούρων, μειωμένη ροή και διακοπτόμενη ούρηση. Τα συμπτώματα αυτά αποκαλούνται αποφρακτικά, διότι ο διογκωμένος προστάτης αποφράσσει την ουρήθρα. Άλλα, δευτερεύοντα συμπτώματα είναι η συχνουρία, η νυκτερινή ούρηση και η επιτακτική ούρηση. Εάν ο ασθενής έχει μεν συμπτώματα, αλλά αυτά δεν επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του, δεν συνιστάται περαιτέρω θεραπεία, και ο στόχος της θεραπείας είναι να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της υπερτροφίας και ταυτοχρόνως να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η  υπερτροφία του προστάτη στα αρχικά στάδια χρειάζεται μόνο παρακολούθηση. Θεραπεία με φάρμακα συνιστάται μόνο όταν τα συμπτώματα καθιστούν τη ζωή του ασθενούς βασανιστική.

Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως, αποφυγή της κατανάλωσης υγρών τη νύχτα, καλή κένωση της ουροδόχου κύστεως, συστηματική άσκηση κ.ά, μπορεί να βοηθήσουν έως έναν βαθμό.

Αργότερα, μπορεί να προστεθεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής και να ακολουθηθεί διατροφή που αυξάνει την ροή των ούρων και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της συχνουρίας και της νυκτουρίας και εμποδίζει την περαιτέρω διόγκωση του προστάτη.

yperplasia prostati 2

Ειδικότερα, η χειρουργική θεραπεία συνιστάται όταν υπάρχουν:

- Ανυπόφορα συμπτώματα

- Αποτυχία όλων των συντηρητικών θεραπειών

- Οξεία, υποτροπιάζουσα ή χρόνια επίσχεση ούρων, δηλαδή παντελής αδυναμία αποβολής των ούρων

- Πολύ ελαττωμένη αποβολή ούρων που έχει ως επακόλουθο να λιμνάζουν τα ούρα μέσα στην ουροδόχο κύστη και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης και καταστροφής των νεφρών

- Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή/και αιματουρία

- Αζωθαιμία ή νεφρική ανεπάρκεια λόγω προστατικής απόφραξης. Η αζωθαιμία είναι η παθολογική αύξηση των επιπέδων της ουρίας στο αίμα, χωρίς όμως να προκαλούνται συμπτώματα στον ασθενή.

Στην πλειοψηφία των ασθενών ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται αργά. Με άλλα λόγια, οι άνδρες που είναι αρκετά τυχεροί για να φτάσουν στα γηρατειά είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν με καρκίνο του προστάτη παρά να πεθάνουν από αυτόν.

Η εξέταση P.S.A. δεν μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του προστάτη και, κυρίως, δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ των δύο τύπων καρκίνου του προστάτη, εκείνου που σκοτώνει και εκείνου που δεν θα το κάνει.

Οι λοιμώξεις, τα φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, και η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορούν να ανυψώσουν τα επίπεδα του P.S.A., αλλά κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν σηματοδοτεί καρκίνο. Οι άνδρες με χαμηλές τιμές PSA ενδέχεται να φιλοξενούν επικίνδυνους καρκίνους, ενώ εκείνοι με υψηλές τιμές μπορεί να είναι εντελώς υγιείς.

Ο έλεγχος του PSA δεν μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας στους άνδρες 55 και άνω.

Τα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται στη συμβατική ιατρική, αυξάνουν στην πραγματικότητα τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Υπάρχει η θεωρία ότι τα προβλήματα του προστάτη προκαλούνται από τη μετατροπή της  τεστοστερόνης σε μια μορφή τεστοστερόνης, γνωστή ως διυδροτεστοστερόνη ή DHT, η οποία προκαλεί διόγκωση του προστάτη. Αυτή η μετατροπή συμβαίνει φυσικά καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν και καταλύεται από ένα ένζυμο που ονομάζεται 5-άλφα αναγωγάση. Έτσι, οι φαρμακευτικές εταιρείες δημιούργησαν φάρμακα που σταματούν αυτή τη φυσική διαδικασία εμποδίζοντας την 5-άλφα αναγωγάση. Ο αποκλεισμός του ενζύμου 5-άλφα αναγωγάση μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, επειδή ένα άλλο ένζυμο, που ονομάζεται αρωματάση, παίρνει τη θέση του και αρχίζει να μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα.

Η αύξηση των οιστρογόνων στο σώμα ενός άνδρα

Συμβάλλει στη διεύρυνση του προστάτη

Επηρεάζει τη σεξουαλικότητα και την ικανότητα

Προκαλεί γυναικομαστία (μεγέθυνση στήθους)

Επιταχύνει την αύξηση βάρους και την τριχόπτωση

Έτσι, τα συμβατικά φάρμακα του προστάτη δεν είναι μια καλή μακροπρόθεσμη λύση για τη διατήρηση της υγείας του προστάτη! Προκειμένου να επιλυθεί πραγματικά το πρόβλημα, πρέπει να εμποδιστεί τόσο το ένζυμο 5-άλφα αναγωγάσης όσο και το ένζυμο αρωματάσης.

yperplasia prostati 5

Να χρησιμοποιείτε μόνο φυσικές θεραπείες για την υγεία του προστάτη σας

Το Saw palmetto είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αναστέλλει τόσο τη 5-άλφα αναγωγάση όσο και την αρωματάση, εμποδίζοντας την παραγωγή τόσο της DHT όσο και των οιστρογόνων.

Το Saw palmetto

Τρέφει και προστατεύει τον προστάτη

Βοηθά στη μείωση της υπερτροφίας του προστάτη

Προωθεί τη σεξουαλικότητα και την ικανότητα

Υποστηρίζει την ανάκτηση από την άσκηση

Ενισχύει την υγιή ανάπτυξη των τριχών

Και το καλύτερο από όλα, η έρευνα έδειξε ότι το palmetto είναι αποτελεσματικό στο 90% περίπου των χρηστών, δεν έχει παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και είναι ασφαλές ακόμα και σε εξαιρετικά μεγάλες δόσεις.

Τα δραστικά συστατικά βρίσκονται μόνο στα ώριμα μούρα του φυτού.

Βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα παρέχει ημερήσια δόση τουλάχιστον 300 mg υψηλής πυκνότητας μούρων Saw palmetto.

Άλλα συμπληρώματα σημαντικά για την υγεία του προστάτη είναι το υδατικό εκχύλισμα μπρόκολου από ανθοκεφαλές και κοτσάνια, το εκχύλισμα ροδιού ολόκληρο το φρούτο, το εκχύλισμα ρίζας Turmeric ή κουρκουμίνης με εκχύλισμα πιπεριού, το εκχύλισμα φύλλων πράσινου τσαγιού, ο ψευδάργυρος, το εκχύλισμα Τσουκνίδας, η σκόνη μανιταριού Maitake, η σκόνη μανιταριού Reishi, το εκχύλισμα ρίζας Τζίντζερ, το Σελήνιο και τα προβιοτικά.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τον  προστάτη 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τον προστάτη 

urinary 5

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Κάνναβη και καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη θεραπεύεται

Ο καρκίνος του προστάτη και οι συμβατικές ιατρικές θεραπείες - Emedi

Πρέπει να γίνεται ριζική προστατεκτομή σε καρκίνο προστάτη; - Emedi

Θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του προστάτη

Η στείρωση στους άντρες

Όρχεις

Άντρες χωρίς όρχεις

Ρομποτική da Vinci προστατεκτομή για τον καρκίνο του προστάτη

Saw Palmetto

Θεραπεία του πόνου σε καρκίνο στα οστά

Ομάδα αίματος και καρκίνος του προστάτη

Προστατεκτομή με διουρηθρική εξάχνωση του προστάτη

Ντοματόσουπα για τον προστάτη

Συμπληρώματα διατροφής για προβλήματα του προστάτη

Αν έχετε καρκίνο του προστάτη

Καρκίνος προστάτη

Ιός καταπολεμάει τον καρκίνο προστάτη

Dasatinib

Νανοσωματίδια από τσάι κατά του καρκίνου του προστάτη

Τσιρότα οιστρογόνων για τον καρκίνο προστάτη

Η σεξουαλική ζωή σε χρόνιες ασθένειες

Ρομποτική Da Vinci προστατεκτομή

Πρέπει να γίνεται ριζική προστατεκτομή σε καρκίνο προστάτη;

Ρίγανη για τη θεραπεία καρκίνου του προστάτη

Η αναλογία δείκτη και παράμεσου αποκαλύπτει πολλά μυστικά

Τα καλύτερα βότανα για τον προστάτη

Οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του προστάτη

Πόσο σημαντικός είναι ο προστάτης

Μάθετε να αξιολογείτε σωστά το PSA

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Η μπύρα για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Το πέρασμα στην εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

ΟγκοΥπερθερμία

Το Glycobloc θεραπεύει τον καρκίνο φυσικά

Μοριακό προφίλ του όγκου

Αυτό είναι το χειρουργείο του μέλλοντος

Τέλος στις περιττές βιοψίες για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 481 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 09:39
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα