Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013 08:44

Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η επιπεφυκίτιδα στα  παιδιά και πώς θα την αντιμετωπίσετε

 

Η επιπεφυκίτιδα, ICD-10 H10 είναι μια ήπια μόλυνση του ματιού, ιδιαίτερα συνηθισμένη στα μικρά παιδιά. Προκαλεί κοκκίνισμα και παχύρρευστες εκκρίσεις των ματιών, αλλά και πρήξιμο στα βλέφαρα. Επίσης, το παιδί μπορεί να παραπονιέται ότι έχει φαγούρα ή ότι νιώθει σαν να υπάρχει ένα ξένο σώμα μέσα στα μάτια του.  


Αίτια

Η επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε βακτήριο ή σε ιό που μπορεί να μεταφερθεί εύκολα από το ένα μάτι στο άλλο, αλλά και από το ένα παιδί στο άλλο μέσω των βρόμικων χεριών. 

Μικροβιακή επιπεφυκίτιδα: Αιμόφιλος Influenza, H. aegypticus, πνευμονιόκοκκος. Στη μικροβιακή επιπεφυκίτιδα τα συμπτώματα είναι βλεννοπυώδης ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη έκκριση, φυσιολογική όραση και φωτοφοβία.  Στο γονόκοκκο υπάρχει ένεση και οίδημα των επιπεφυκότων. Χορηγούνται τοπικά αντιβιοτικά, όπως κεφτριαξόνη για το γoνόκοκκο και τον αιμόφιλο Influenza.

Μικροβιακή επιπεφυκίτιδα: Αδενοϊός, Echo-ιός, ιός Coxsackie. Έχει τα ίδια συμπτώματα με τη μικροβιακή και μπορεί να είναι αμορραγική και ετερόπλευρη και είναι αυτοϊώμενη.


Πώς θα την αντιμετωπίσετε με γενικά μέτρα

Κάνετε πλύσεις. Βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι ή γάζα με φυσιολογικό ορό και σκουπίστε το μάτι από την εσωτερική γωνία προς τα έξω. Χρησιμοποιήστε καθαρό βαμβάκι για το άλλο μάτι.

Εμποδίστε τη διάδοση του ιού. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι μικροβιακή ή ιογενής. Στη δεύτερη περίπτωση είναι ιδιαίτερα κολλητική και για τουλάχιστον 72 ώρες μετά τη μόλυνση. Για να μην κολλήσουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας, φροντίστε το παιδί να πλένει συχνά τα χέρια του, να μη χρησιμοποιεί τις ίδιες πετσέτες με τους άλλους και αλλάζετε συχνά τα σεντόνια του.

Βιβλιογραφία

Nelson, Βασική παιδίάτρική, Εκδ. Λίτσας 

 

Διαβάστηκε 2136 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 10:50
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια Ραγοειδίτιδα »