Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 18:42

Διόρθωση της πρεσβυωπίας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Άμεση διόρθωση της πρεσβυωπίας, με εμφύτευση στο μάτι  ενός μικροσκοπικού ενδοκερατοειδικού δακτυλίου

 

Γράφει ο

Ο Δρ Ιωάννης Μάλλιας

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Ο μικροσκοπικός ενδοκερατοειδικός δακτύλιος (KAMRA) διορθώνει την όραση, τόσο για κοντά όσο και για ενδιάμεσες αποστάσεις χωρίς να επηρεάζει την μακρινή όραση.

Η εφαρμογή της νέας μεθόδου γίνεται σε πολύ μικρό χειρουργικό χρόνο, έχει άμεσα και  θεαματικά αποτελέσματα.

Ο μικροσκοπικός δακτύλιος,  στο κέντρο του έχει  άνοιγμα διαμέτρου 1,6 χιλιοστών,  και τοποθετείται μέσα σε μία «τσέπη»  στον κερατοειδή χιτώνα στο μη επικρατές μάτι του ασθενούς. Η «τσέπη» αυτή δημιουργείται από τον χειρουργό με τη χρήση του Fempto Second Laser μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα χωρίς τη χρήση νυστεριού. Η εμφύτευση του δακτυλίου είναι απλή και σύντομη διαδικασία και το μόνο που χρειάζεται είναι η καλή επικέντρωση του δακτυλίου στον οπτικό άξονα του κερατοειδούς.

Ο μικροσκοπικός  δακτύλιος φέρει 8400 μικροοπές, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η φυσιολογία του κερατοειδούς και να παραμένει ο κερατοειδής υγιής με το πέρασμα του χρόνου.

Όταν τοποθετηθεί ο  μικροσκοπικός δακτύλιος   στον κερατοειδή μπλοκάρει τις μη εστιασμένες ακτίνες του φωτός και επιτρέπει μόνο στις εστιασμένες ακτίνες να φτάσουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αυξάνοντας κατά αυτό τον τρόπο το βάθος πεδίου.

Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής απολαμβάνει ένα μεγαλύτερο εύρος βελτιωμένης όρασης για όλες τις αποστάσεις (κοντά, μακριά και στις ενδιάμεσες αποστάσεις). Η τεχνολογία αυτή, προσφέρει καλύτερη ποιότητα όρασης  από τις τεχνολογίες που στηρίζονται στη δημιουργία πολυεστιακού κερατοειδούς.

Η δημιουργία και η χρήση του μικροσκοπικού δακτυλίου απαίτησε,  έρευνα και πειράματα σχεδόν μιας δεκαετίας. Ο δακτύλιος KAMRA έχει λάβει πιστοποίηση CEmark από το 2005 και έχει εμφυτευτεί ήδη σε χιλιάδες ασθενείς στο εξωτερικό.

Μεταξύ αυτών που  έχουν υποβληθεί επιτυχώς στην επέμβαση, είναι  και πολλοί οφθαλμίατροι, οι οποίοι ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό . Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί στον ίδιο χρόνο με την γνωστή επέμβαση Lasik, η οποία αφορά τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Επίσης, η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που έχουν κάνει Lasik ή επέμβαση καταρράκτη στο παρελθόν.

Ασθενείς οι οποίοι, έχουν υποβληθεί στην επέμβαση αυτή αναφέρουν ότι μπορούν να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες για κοντά, όπως να βλέπουν το ρολόι του χεριού, να βλέπουν τα μηνύματα στο κινητό τους τηλέφωνο, τις τιμές στο supermarket και τα ονόματα στα κουδούνια στις εισόδους πολυκατοικιών, καθώς και το menu στο εστιατόριο  χωρίς να χρησιμοποιούν κοντινά γυαλιά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η επέμβαση είναι εύκολα αναστρέψιμη και μπορεί να επαναφέρει το μάτι του ασθενούς στην αρχική του κατάσταση χωρίς συνέπειες. Σε περίπτωση που μετά από χρόνια ο ασθενής εμφανίσει καταρράκτη είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί  επέμβαση της αφαίρεσης του καταρράκτη, χωρίς να χρειαστεί η αφαίρεση του ενδοκερατοειδικού δακτυλίου.

Η επέμβαση είναι σύντομη δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας μέρα. Η βελτίωση στην κοντινή όραση είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα και σταδιακά η όραση για κοντά συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι και 3 μήνες μετά την επέμβαση.  

Γράφει ο

Δρ Ιωάννης Μάλλιας

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διαβάστε περισσότερα για τον Ιωάννη Μάλλια

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 1448 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ραγοειδίτιδα Εκφύλιση ωχράς κηλίδας »