Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017 09:34

Αφήστε τα παιδιά σας να παίζουν έξω για πρόληψη της μυωπίας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα παιδιά που παίζουν σε εξωτερικούς χώρους έχουν καλύτερη όραση

Η έκθεση στο εξωτερικό φως και η επαφή με τη φύση έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα και μειώνουν τις πιθανότητες ένα παιδί να αναπτύξει μυωπία στο μέλλον. 

Η μυωπία είναι μια κατάσταση στην οποία έχει πρόβλημα η μακρινή όραση, αλλά μπορεί κάποιος να δει κοντά χωρίς γυαλιά ή με φακούς επαφής.

Η μυωπία αρχίζει, συνήθως, κατά τα πρώτα χρόνια της σχολικής εκπαίδευσης.

Η οφθαλμολογική εξέταση είναι απαραίτητη κατά την παιδική ηλικία.

Στη μυωπία, το μάτι αυξάνεται σε μέγεθος παραπάνω και οι μακρινές ακτίνες φωτός δεν εστιάζονται με ακρίβεια στο πίσω μέρος του ματιού και εμφανίζεται μια θολή εικόνα.

Τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής μετακινούν την εστίαση πίσω στον αμφιβληστροειδή και δημιουργείται μια καθαρή εικόνα. Το πολύ μακρύ μάτι που μετράται από εμπρός προς τα πίσω δεν μπορεί να «συρρικνωθεί» κι  έτσι η διαθλαστική διόρθωση είναι επιτακτική ανάγκη.

Κατά την ενηλικίωση, η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή.

Αλλά στα παιδιά δεν τους αρέσει πάντα να φορούν γυαλιά, γιατί είναι πιο δύσκολο να κάνουν σπορ ή κολύμβηση.

Η μυωπία οφείλεται σε ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Εκτός από την  ανάγκη να φορούν γυαλιά ή φακούς επαφής ή την ανάγκη για χειρουργική θεραπεία, η μυωπία μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των ματιών αργότερα στη ζωή, που οδηγούν σε τύφλωση, όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Οι παράγοντες κινδύνου για μυωπία είναι η μυωπία στους γονείς, αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ανάγνωση, το ράψιμο και  η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, παιχνιδιών και smartphones.

Το μάτι στην παιδική ηλικία αυξάνεται φυσιολογικά περισσότερο, ακόμα και στα παιδιά με φυσιολογική όραση. Σε ένα παιδί που αναπτύσσει μυωπία, το μάτι μεγαλώνει για να επικεντρωθεί στο συχνά παρατηρούμενο, κοντινό πεδίο παρακολούθησης.

Εάν ένα παιδί έχει δύο μυωπικούς γονείς, τα κληρονομικά γενετικά αποτελέσματα αυξάνουν τις πιθανότητες του παιδιού να χρειαστούν γυαλιά σε περίπου 60 τοις εκατό, αν ο χρόνος που ξοδεύεται σε εξωτερικούς χώρους είναι χαμηλός. Ο περισσότερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους, περίπου 14 ώρες την εβδομάδα, μπορεί σχεδόν να εξουδετερώσει αυτόν τον γενετικό κίνδυνο, μειώνοντας τις πιθανότητες να χρειαστεί γυαλιά ένα παιδί στο 20% περίπου, που είναι ίδια ποσοστά, όπως σε ένα παιδί που οι γονείς του δεν έχουν μυωπία.

Για τα παιδιά που φορούν ήδη γυαλιά ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους δεν επηρεάζει την εξέλιξη της μυωπίας.

Αφήστε τα παιδιά σας να παίζουν έξω για πρόληψη της μυωπίας

Τα συμπληρώματα διατροφής για να έχετε καλή όραση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα συμπληρώματα διατροφής για να έχετε καλή όραση

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Αν έχετε πρεσβυωπία δοκιμάστε τους πολυεστιακούς φακούς

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Οπτική τομογραφία συνοχής

Κάντε μόνοι σας τεστ για την όρασή σας

Το τεμπέλικο μάτι

Η νυκταλωπία

Προστατέψτε τα μάτια σας

Γυαλιά ηλίου για παιδιά

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1148 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017 09:55
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φροντίστε τα μάτια σας το καλοκαίρι Τραύματα ματιών »