Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 08:57

Υπεριδρωσία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Υπεριδρωσία είναι η παθολογική υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες

Η παθολογική αυτή έκκριση ιδρώτα είναι πέραν της ποσότητας που απαιτείται για τη φυσιολογική θερμορρύθμιση.

Είδη υπεριδρωσίας

Η υπεριδρωσία, ICD-10 R61 ή ξηρόδερμα ή ξηρό δέρμα διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.

Η πρώτη είναι συνήθως εστιακή, οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση. Ξεκινά συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία. 

Η δευτεροπαθής οφείλεται σε ενδοκρινικές, μεταβολικές ή άλλες διαταραχές.

Αίτια υπεριδρωσίας

Διάφορες παθήσεις του δέρματος, όπως πυογενείς ή μυκητιασικές λοιμώξεις, η δερματίτιδα εξ επαφής, ο πυρετός, ο υπερθυρεοειδισμός, οι διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και οι ψυχογενείς.

Η κατανομή είναι γενικευμένη ή περιορισμένη. Οι κύριες εντοπίσεις είναι οι μασχάλες, οι παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο, αλλά και οι υπομαζικές και βουβωνικές περιοχές. Ξεκινά στην παιδική ή εφηβική ηλικία, υπάρχει πολύ συχνά θετικό οικογενειακό ιστορικό και επιδεινώνεται με το stress, την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, την κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοολούχων ποτών.

Τα συμπτώματα είναι εμβροχή, εξέλκωση και αποφολίδωση του δέρματος. Δυσοσμία μπορεί να προκληθεί λόγω αποσύνθεσης του ιδρώτα και λόγω εμφάνισης κυτταρικών συντιμμάτων από ζύμωση και βακτηριακή μόλυνση.

Πώς θεραπεύεται;
• Στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία αρκεί η θεραπεία του αιτίου της.
• Στην εστιακή υπεριδρωσία η αντιμετώπιση περιλαμβάνει είτε γενικά μέτρα (ελαφρά ένδυση, δροσερό περιβάλλον, πρόσληψη υγρών) είτε ειδικά. Τα τελευταία μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικά σκευάσματα με άλατα αλουμινίου σε συγκέντρωση 10-25%, άλατα ζιρκονίου, φορμαλδεΰδη κ.ά. ή συστηματική αγωγή με αντιχολινεργικά, ανταγωνιστές ασβεστίου και ηρεμιστικά.

Γενικά, χρησιμοποιούνται σαπούνια που περιέχουν χλωρεξιδίνη. Μετά το μπάνιο γίνεται επάλειψη με χλωριούχο υδροξείδιο του αλουμινίου. Σε εντοπισμένη υπεριδρωσία γίνονται κατά τη νύχτα εναποθέσεις χλωριούχου αλουμινίου σε απόλυτη αιθυλική αλκοόλη, και καλύπτεται η περιοχή με στρώση πολυαιθυλενίου αν αυτό είναι δυνατό. Ξεπλένεται το επόμενο πρωί.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες επεμβατικές μέθοδοι όπως:
• Ιοντοφόρηση: Εισαγωγή ιόντων στο δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος για την απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων στο επίπεδο της κερατίνης.
Χειρουργική: Προτείνεται σε σοβαρές περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό.
• Ενέσεις βουτιλινικής τοξίνης (Botox-A): Αναστέλλουν την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης και προκαλούν προσωρινή χημική απονεύρωση.
• Laser: Η χρήση laser στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σχετικά πρόσφατη. Αφορά στην εστιακή μασχαλιαία υπεριδρωσία και τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα.

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 2943 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 08:53
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.