Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 16:27

Η προϋπέρταση απειλεί με εγκεφαλικό

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ακόμα κι αν η αρτηριακή σας πίεση δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, θα μπορούσε να απειλήσει  τη ζωή σας

 

Ένας στους τέσσερις ενήλικες έχει προϋπέρταση. Αυτό σημαίνει πίεση του αίματός τους είναι υψηλότερη από το ιδανική, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, με την  προϋπέρταση υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης του Neurology. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα από 12 προηγούμενες μελέτες κι εξέτασαν την αρτηριακή πίεση και τα εγκεφαλικά επεισόδια σε σχεδόν 520.000 ενήλικες. Διαπίστωσαν ότι σε γενικές γραμμές, τα άτομα με προϋπέρταση είχαν 50 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με άτομα των οποίων η αρτηριακή πίεση ήταν φυσιολογική. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα άτομα με προϋπέρταση και ηλικία κάτω των 65 ετών.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας σε όλο τον κόσμο. Κάποιος πεθαίνει από εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε τέσσερα λεπτά, και 15 έως 30 τοις εκατό των επιζώντων του εγκεφαλικού επεισοδίου μένουν με μόνιμη αναπηρία, σύμφωνα με την American Heart Association.

Αν θέλετε να προστατεύσετε το εγκέφαλό σας από τις βλαβερές συνέπειες της  πίεσης του αίματος, ο περιορισμός του αλατιού στη διατροφή σας και η απώλεια των περιττών  κιλών είναι συχνά μια καλή αρχή.

Διαβάστε, επίσης,

O καφές και το τσάι προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια

Το τεστ της μέσης

Βιβλιογραφία

Journal of Neurology

 

Διαβάστηκε 3191 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τραυματισμός με βελόνα Η ζάχαρη βλάπτει την υγεία »