Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2014 19:25

Λευχαιμοειδής αντίδραση

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η λευχαιμοειδής αντίδραση ονομάζεται και μυελαιμία

 

Λευχαιμοειδής αντίδραση είναι η δίοδος και κυκλοφορία στο περιφερικό αίμα άωρων κυττάρων της κοκκιώδους σειράς.

Η κοκκιώδης σειρά περιλαμβάνει τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι απαραίτητα για την άμυνα του οργανισμού και την αποτελεσματική καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Η Λευχαιμοειδής αντίδραση παρατηρείται στις εξής περιπτώσεις:

-Έντονη αντιδραστική πολυμορφοπυρήνωση, όπως σε βακτηριακές λοιμώξεις και φλεγμονές (πνευμονία, μηνιγγίτιδα, διφθερίτιδα, φυματίωση). Η μυελαιμία είναι γενικά μέτρια (περίπου 5% των κοκκιοκυττάρων) και αποτελείται κυρίως από τις πιο ώριμες μορφές (ραβδοπύρηνα, μεταμυελοκύτταρα, μυελοκύτταρα). Συχνά οι λοιμώξεις μπορούν να μιμηθούν στο περιφερικό αίμα την εικόνα της λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (κοκκύτης, ανεμοβλογιά, λοιμώδης μονοπυρήνωση, λοιμώδης λεμφοκυττάρωση, φυματίωση) ή την εικόνα της μονοκυτταρικής λευχαιμίας (φυματίωση).

-Αναγέννηση μυελού μετά από απλασία, ακοκιοκκυτταραιμία, σε οξεία αιμόλυση και βαριά αναιμία, όπου η μυελαιμία είναι παροδική.

-Μεταστάσεις στον μυελό των οστών από νεοπλάσματα. Μερικές φορές η μυελαιμία συνοδεύεται από κυκλοφορία ερυθροβλαστών στο περιφερικό αίμα.

-Μυελοϋπερπλαστικά σύνδρομα (κυρίως χρόνια μυελογενής λευχαιμία, μυελοσκλήρυνση, θρομβοκυτταραιμία). Η στροφή προς τα αριστερά είναι έντονη και αποτελείται από όλα τα στάδια ωρίμανσης της κοκκιώδους σειράς.

-Πολλαπλούν μυέλωμα, μυελόφθιση, νόσος του Hodgkin κ.α.

-Εκλαμψία, βαριά εγκαύματα, δηλητηρίαση με υδράγυρο.

Η διάγνωση τίθεται με αναρρόφηση και βιοψία μυελού

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 4166 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.