Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2014 20:43

Γιατί η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί κράμπες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί  μυϊκές κράμπες

Μια από τις βασικές βιοχημικές δράσεις του μαγνησίου αφορά τη νευρομυϊκή μεταβίβαση και  τη μυϊκή σύσπαση, στις οποίες το μαγνήσιο συμμετέχει ως συμπαράγοντας.

Το μαγνήσιο μειώνει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης από τις νευρικές απολήξεις και καταστέλλει την διεγερσιμότητα των νευρικών και μυϊκών μεμβρανών.

Το μαγνήσιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μυϊκή σύσπαση και χάλαση, ρυθμίζοντας τους διαύλους ασβεστίου, ευοδώνοντας την επαναπρόσληψη ασβεστίου στο σαρκοπλασματικό δίκτυο μέσω της εξαρτημένης από το μαγνήσιο ATPάσης και του κυκλικού AMP, αλλά και διευκολύνοντας την αλληλεπίδραση ακτίνης-μυοσίνης μέσω της ίδιας ATPάσης.

Η υπομαγνησιαιμία μπορεί να προκαλέσει αυτόματους μυϊκούς σπασμούς, μυϊκή αδυναμία, ινιδισμό, κράμπες, τρόμο και παραισθησίες.

Η ανεπάρκεια του μαγνησίου επηρεάζει σημαντικά την μυϊκή ισχύ. Συνήθεις τακτικές των αθλητών με σκοπό τον έλεγχο του σωματικού βάρους, μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειμμα μαγνησίου. Επειδή οι απώλειες είναι σημαντικές και η πρόσληψη ανεπαρκής, οι αθλητές πιθανά θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα μαγνησίου ιδιαίτερα κατά την περίοδο απώλειας βάρους.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμα και οριακή ένδεια μαγνησίου επηρεάζει την απόδοση στην άσκηση και επιδεινώνει τις αρνητικές συνέπειες της έντονης καταπόνησης (π.χ. το οξειδωτικό stress). Η υπερβολική άσκηση αυξάνει προφανώς την απώλεια μαγνησίου στα ούρα και τον ιδρώτα και μπορεί να αυξήσει τις ανάγκες σε αυτό κατά 10-20%.

Στην καθημερινή πράξη συμπληρώματα μαγνησίου από το στόμα είναι διαθέσιμα και έχουν φανεί ευεργετικά στην αντιμετώπιση των μυϊκών κραμπών και της μυϊκής ατονίας.

Διαβάστε, επίσης,

Γιατί είναι απαραίτητο το μαγνήσιο στα παιδιά

To μαγνήσιο και τα οφέλη του

www.emedi.gr

Βιβλιογραφία

Berkelhammer C, Bear RA. Aclinical approach to common electrolyte promblems: 4. Hypomagnesemia. Can Med Assoc J 1985; 132:360-368.

Nunes Matias C, Agular Santos D, Monteiro CP, Silva AM, Raposo Mde F, Martins F, Bettencourt Sardinha L, Bicho M, Laires MJ, Magnesium and strength in elite judo athletes according to intracellular water changes. Magnes Res 2010; 23:138-141.

Nelsen FN, Lukaski HC. Uptade on the relationship between magnesium and exercise. Magnes Res 2006;19:180-189.

Διαβάστηκε 2197 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016 18:42
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.