Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 09:06

Πώς μπορείτε να σώσετε τη ζωή ενός ανθρώπου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μάθετε το χειρισμό Heimlich

Ορισμένες μπουκιές από το φαγητό αντί να καταίβουν στον οισοφάγο και να οδηγηθούν στο στομάχι, πηγαίνουν στην τραχεία που από εκεί δυνητικά μπορεί να μεταφερθούν στους βρόγχους.

Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω απροσεξίας, όταν για παράδειγμα κάποιος μιλάει ενώ τρώει και η μπουκιά είναι μεγάλη ή αν τύχει να πραγματοποιηθεί παράλληλα η ενέργεια της αναπνοής με αυτήν της κατάποσης.

Αυτό κάποιες φορές είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον πνιγμό.


ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ HEIMLICH

Ο χειρισμός αυτός είναι χρήσιμος για απελευθέρωση της τραχείας από ενσφηνωμένα ξένα σώματα (συνήθως βλωμός φαγητού, αντικείμενα κ.α.).

Προσοχή! Ρωτάμε τον ασθενή αν μπορεί να βήξει ή να μιλήσει. Αν μπορεί να βήξει και να μιλήσει, τότε δεν είναι απαραίτητος ο χειρισμός, γιατί ο βήχας είναι η καλύτερη μέθοδος για να φύγει το αντικείμενο ή ο βλωμός από την τραχεία.

Αν ο ασθενής δεν μπορεί να μιλήσει ούτε και να βήξει...

  • Με τον ασθενή όρθιο ή καθιστό, πλησιάζουμε από πίσω και τοποθετούμε την αριστερή μας γροθιά κλειστή στο επιγάστριο, αμέσως κάτω από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου.
  • Με την δεξιά μας παλάμη πιέζουμε απότομα την αριστερή γροθιά μας,  ώστε να προκληθεί απότομη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης με ανύψωση του διαφράγματος και απότομη αύξηση της ενδοθωρακικής πίεσης που έχει σαν αποτέλεσμα την εκβολή του ξένου σώματος από τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς.

Αν ο ασθενής είναι αναίσθητος ο χειρισμός γίνεται με τον ασθενή ξαπλωμένο.

Στα βρέφη ο χειρισμός Heimlich γίνεται με τα δάκτυλα του αριστερού μας χεριού.

Εάν με τους χειρισμούς αυτούς δεν επιτύχομε απελευθέρωση των ανώτερων αναπνευστικών οδών είναι ανάγκη να καταφύγομε επειγόντως σε διασωλήνωση της τραχείας.

Παρακολουθήστε στα πολυμέσα την διδασκαλία για το χειρισμό Heimlich

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 1423 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ένα σπρέι για όλα τα τσιμπήματα Υπερβαρικό Οξυγόνο »