Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013 14:13

Αφυδάτωση και υπερυδάτωση

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

H αφυδάτωση και η υπερυδάτωση είναι και οι δύο κίνδυνοι του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι  χρειάζεται να προσλαμβάνουμε περισσότερο νερό, καθώς εμφανίζονται μεγάλες απώλειες λόγω εφίδρωσης.

Το καλοκαίρι απαιτείται 1 λίτρο νερό επιπλέον την ημέρα.  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε αυτό από τα ηλικιωμένα άτομα, τα οποία δεν προσλαμβάνουν συχνά και μάλιστα ανεξαρτήτως εποχής όσο νερό χρειάζονται.

Μεγαλύτερη ανάγκη για ενυδάτωση έχουν τα άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες που θηλάζουν, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά ή όσοι εμφανίζουν νόσο που συνοδεύεται από πυρετό, διάρροιες ή εμέτους.


Αφυδάτωση

Αφυδάτωση είναι η απώλεια νερού από το σώμα σε ποσότητα που αντιστοιχεί από 1-10% του βάρους του σώματος.

-Ήπια αφυδάτωση

Η ήπια αφυδάτωση είναι η απώλεια 1-2% του βάρους σώματος και διορθώνεται εύκολα με πρόσληψη υγρών.

Σημεία αφυδάτωσης είναι όταν το χρώμα των ούρων είναι σκούρο κίτρινο ή καφέ, οπότε πρέπει κάποιος να πιει νερό ή κάποιο υγρό.

Το αίσθημα δίψας προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από την αφυδάτωση, αλλά όταν κάποιος διψά είναι ήδη αφυδατωμένος. Επίσης, η αντίληψη του αισθήματος της δίψας είναι λιγότερο οξεία σε παιδιά και ηλικιωμένους, οπότε οι συγκεκριμένες ομάδες πρέπει να καταναλώνουν υγρά τακτικά μέσα στην ημέρα και όχι μόνο όταν διψούν.

Τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης είναι η κούραση, η απώλεια συγκέντρωσης, ο πονοκέφαλος και η αδυναμία εκτέλεσης χειρωνακτικών εργασιών,

Σε χρόνια ήπια αφυδάτωση μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα των νεφρών και άλλων οργάνων.

-Σοβαρή αφυδάτωση

Η σοβαρή αφυδάτωση, με απώλεια νερού 8-10% του βάρους του σώματος μπορεί να συμβεί σε ακραίες συνθήκες άσκησης, υψηλής θερμοκρασίας ή νόσου και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.


Υπερυδάτωση

Η υπερυδάτωση είναι η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας υγρών που οδηγεί σε ανισορροπία των ηλεκτρολυτών σώματος.

Υπερυδάτωση μπορεί να συμβεί σε υπερβολική λήψη υγρών, συνήθως από αθλητές στον μαραθώνιο, από άτομα που νοσούν βαριά και από μερικούς που υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας (υπερβολική λήψη υγρών σε μικρό χρονικό διάστημα για να πληρωθεί η ουροδόχος κύστη).

Η υπερυδάτωση συνδέεται με εγκεφαλικό λόγω αύξηση της αρτηριακής πίεσης.


Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε το καλοκαίρι

Η πρόσληψη 2-2,5 λίτρων νερού την ημέρα από πόσιμο νερό, καφέ, τσάι, χυμούς, γάλα, σούπες, φρούτα, λαχανικά και στερεά τρόφιμα.

Η περιεκτικότητα νερού στις διάφορες τροφές, έχει ως εξής: χόρτα 80-85%, κρέας 40-75%, ψάρι 35-40%, πατάτα 70%, γάλα 85%, αυγό 75%, λαχανικά 70-95%, δημητριακά 8-20%.

Διαβάστε, επίσης για τα σημεία και συμπτώματα αφυδάτωσης

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 5211 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 10:25
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι άφθες και η αντιμετώπισή τους Αψιού! Γείτσες! »