Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2013 08:48

Αψιού! Γείτσες!

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η παθολογία του φταρνίσματος.

 

 

Φτάρνισμα είναι η ημιαυτόνομος, σπασμωδική και ισχυρότατη αποβολή αέρα μέσω του στόματος και της μύτης. Ένα ανεμπόδιστο φτάρνισμα εκτοξεύει 5.000 σταγονίδια με βακτήρια σε απόσταση 2-3 μέτρων!!!

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το φτάρνισμα προκαλείται όταν διεγερθούν οι μεμβράνες της μύτης. Ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα της διέγερσης και δίνει σήμα στη μύτη, το στόμα και τον θώρακα να συσπαστούν για να δημιουργηθεί το φτάρνισμα. Ο ρόλος του φταρνίσματος για όποιον είτε είναι κρυολογημένος είτε εισπνέει γύρη ή σκόνη, είναι εμφανής: απομακρύνονται με την απότομη εκπνοή αέρα τα υπαίτια μόρια που προκαλούν πρόβλημα. 

Υπάρχουν όμως και άλλα αντανακλαστικά ερεθίσματα, όπως η συστολή της ίριδας του ματιού όταν εκτεθεί στο λαμπερό φως. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να «βραχυκυκλώνουν» τα κυκλώματα των δύο αντανακλαστικών, δηλαδή του φταρνίσματος και της συστολής της ίριδας. Τέτοιου είδους «βραχυκυκλώματα» μπορεί να ευθύνονται και για το λεγόμενο οργασμικό φτάρνισμα.

Αν κρατήσουμε ένα φτάρνισμα, μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουμε ρινική αιμορραγία, ρήξη αγγείου στον εγκέφαλο ή στον λαιμό, ρήξη τυμπάνου του αυτιού, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, ή ένα προσωρινό οίδημα που λέγεται εμφύσημα προσώπου. Με ένα πολύ δυνατό φτάρνισμα, μπορεί να σπάσουμε ακόμη και πλευρό. Οπότε καλύτερα είναι να αφήσετε ελεύθερο το φτάρνισμα, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα.

  • Η ταχύτητα του αέρα κατά το φτάρνισμα φθάνει και τα 150 χιλιόμετρα την ώρα!!!
  • Η ταχύτητα του αέρα κατά την αναπνοή φθάνει τα 8 χιλιόμετρα την ώρα.
  • Η ταχύτητα του αέρα με το βήχα φθάνει και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Το φτάρνισμα απασχόλησε τους ανθρώπους, αφού τα αρχαία χρόνια εθεωρείτο θεϊκό σημάδι, ενώ ακόμη και σήμερα όταν κάποιος φταρνιστεί του λέμε “γείτσες” και του ζητάμε να πει έναν αριθμό τον οποίο τον αντιστοιχίζουμε με γράμμα της αλφαβήτου, ώστε να μαντέψουμε ποιος μιλά εκείνη την ώρα γι’ αυτόν.

Αρχικά η έκφραση "γείτσες" λεγόταν στην περίοδο επιδημίας πανούκλας στο άτομο που φταρνιζόταν, γιατί το “αψιού” ήταν το πρώτο σύμπτωμα της πανούκλας και του εύχονταν υγεία.

Η τοποθέτηση των δακτύλων κάτω από τη μύτη ή το τσίμπημα της μύτης μπορεί να καθυστερήσουν το φτάρνισμα, επειδή μπερδεύουν τα νευρικά ερεθίσματα από τη μύτη στον εγκέφαλο.

 

Διαβάστηκε 2180 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2013 23:53
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία άρθρα από τον/την Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά