Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 21:24

Η κατάλληλη ώρα για την θεραπεία σας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το σωστό timing στην θεραπεία

Η ώρα της μέρας παίζει καθοριστικό ρόλο για το πόσο κινδυνεύει κάποιος να πάθει μόλυνση και πόσο σοβαρή θα είναι αυτή.

Ο οργανισμός έχει βιολογικό ρολόι που επηρεάζει την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματός του στις μολύνσεις από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα και τα εμβόλια  είναι πιο αποτελεσματικά αν δίνονται σε ορισμένες ώρες της μέρας και όχι σε άλλες, ενώ νέα φάρμακα στο μέλλον μπορεί να καθοδηγούν κατάλληλα το βιολογικό ρολόι, έτσι ώστε να ενεργοποιεί καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοσολογίας «Immunity» και οι ερευνητές έδειξαν ότι η ποσότητα μιας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος, η TLR9, δεν είναι σταθερή στη διάρκεια της μέρας, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με τις γενικότερες βιοχημικές αλλαγές στο σώμα λόγω του βιολογικού ρολογιού. Ανάλογα, επηρεάζεται και η σοβαρότητα μιας μόλυνσης από έναν παθογόνο μικροοργανισμό.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευτεί πολλές τέτοιες μελέτες  και μπορούν να αξιοποιηθούν  για την αποτελεσματικότερη φαρμακευτική θεραπεία. Το βιολογικό ρολόι την επόμενη δεκαετία θα έχει επίπτωση στην ιατρική και τη φαρμακολογία, επιτρέποντας τον καλύτερο χρονισμό (timing) των θεραπειών.

Τα φυτά, τα ζώα και τα βακτήρια, έχουν ένα κιρκαδιανό ρυθμό μέσα στη μέρα, το λεγόμενο βιολογικό ρολόι, που, μεταξύ άλλων, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η πρωτεΐνη TLR9 αποτελεί τμήμα του αμυντικού μηχανισμού ανίχνευσης του DNA των ξένων βακτηρίων και ιών που εισέρχονται στον οργανισμό. Οι δοκιμές έδειξαν ότι ο εμβολιασμός τους την ώρα της μέρας που το επίπεδο της εν λόγω πρωτεΐνης βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, βελτιώνει περισσότερο την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μηχανισμού κατά των «εισβολέων».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν από σήψη του αίματος περισσότερο ανάμεσα στις 2 και τις 6 τα χαράματα. Τα πειράματα με τα ποντίκια έδειξαν ότι η σοβαρότητα της σήψης εξαρτιόταν από τη συγκεκριμένη ώρα της μέρας που άρχιζε η μόλυνση και αυτό συνέπιπτε με τις αλλαγές στο επίπεδο της πρωτεΐνης ΤLR9.

Άρα υπάρχει ένας άμεσος μοριακός σύνδεσμος ανάμεσα στους κιρκαδιανούς ρυθμούς και στο ανοσοποιητικό σύστημα που  έχει σημαντικές επιπτώσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση των ασθενειών και κυρίως των λοιμώξεων και του καρκίνου. Φαίνεται πως οι διαταραχές στο κιρκαδιανό ρολόι επηρεάζουν το βαθμό ευπάθειας του οργανισμού  στους παθογόνους οργανισμούς και στους καρκινικούς παράγοντες.

Διαβάστε, επίσης,

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

Μελατονίνη

Μήπως έχετε αϋπνία από κατάθλιψη;

Μουσική για τη θεραπεία ασθενειών

Ποια είναι η καταλληλότερη ώρα για γυμναστική;

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1572 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 21:54
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.