Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015 12:53

Κάντε αποτοξίνωση με ηλιοθεραπεία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ηλιοθεραπεία και η βιταμίνη D κάνουν αποτοξίνωση στο σώμα

Η έκθεση στο φως του ήλιου και η βιταμίνη D αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις τοξίνες και τα φάρμακα. Η ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει τα φάρμακα είναι στενά συνδεδεμένη με την έκθεση στο ηλιακό φως, και ποικίλλει ανάλογα με τις εποχές.

Αυτό εξηγεί και τις ατομικές διαφορές στις επιδράσεις των φαρμάκων, και πώς ο καιρός μπορεί επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει τις τοξίνες.

Η μελέτη θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Drug Metabolism & Disposition και βασίζεται σε 70.000 αναλύσεις από ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε τακτική παρακολούθηση των επιπέδων των φαρμάκων στο αίμα τους. Τα φάρμακα που λαμβάνονται από τους ασθενείς αυτούς χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε μεταμοσχεύσεις οργάνων. Τα δείγματα που λαμβάνονται κατά τους χειμερινούς μήνες, συγκρίθηκαν με εκείνα που ελήφθησαν στα τέλη του καλοκαιριού. Η λεπτομερής ανάλυση έδειξε ότι οι συγκεντρώσεις των φαρμάκων, όπως του τακρόλιμους και σιρόλιμους, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της απόρριψης μετά από μεταμόσχευση, ποικίλλουν όλο το χρόνο με έναν τρόπο που αντανακλά τις αλλαγές στα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό. Η ικανότητα του σώματος να σχηματίζει βιταμίνη D εξαρτάται από το φως του ήλιου, και τα υψηλότερα επίπεδα στους ασθενείς που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν στα τέλη του καλοκαιριού και τα επίπεδα των φαρμάκων ήταν τα χαμηλότερα.

Το ηλιακό φως και η βιταμίνη D προκαλούν διακυμάνσεις στην συγκέντρωση των φαρμάκων με την ενεργοποίηση από τη βιταμίνη D του συστήματος αποτοξίνωσης του ήπατος με την αύξηση της ποσότητας ενός ενζύμου που είναι γνωστό ως CYP3A4. Το ένζυμο αυτό, με τη σειρά του, είναι υπεύθυνο για την κατανομή του τακρόλιμους και σιρόλιμους.

Εάν η ικανότητα διάσπασης αυξάνει, τότε υψηλότερες δόσεις των φαρμάκων, συνήθως, απαιτούνται για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Το CYP3A4 θεωρείται ότι είναι το πιο σημαντικό ένζυμο για τον μεταβολισμό των φαρμάκων στο σώμα.

Οι επιδράσεις της βιταμίνης D στο CYP3A4 έχουν προηγουμένως αποδειχθεί σε πειράματα σε καλλιέργειες κυττάρων.

Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία των ατόμων σε ορισμένα φάρμακα.

Διαβάστε, επίσης,

Καλοκαιρινή διατροφή

Ήλιος και βιταμίνη D

Η βιταμίνη D δείκτης για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης Ποιοι πρέπει να παίρνουν καθημερινά βιταμίνη D 

Η βιταμίνη D

Ο ήλιος κάνει καλό στο άσθμα

Φάρμακα που θέλουν προσοχή κάτω από τον ήλιο

Οδηγός για την ασφάλεια στις διακοπές

Η βιταμίνη D στην πρόληψη καρκίνου μαστού

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία

Γυμνοί στη θάλασσα

Όμορφο μαύρισμα χωρίς συνέπειες

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 2098 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Αυγούστου 2016 20:09
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.