Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 10:27

Σύνδρομο σπληνικής αγενεσίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ασπληνία


Η ασπληνία, ICD-10 D73.0, Q89.0, ή το σύνδρομο της ασπληνίας αναφέρεται στην απουσία της φυσιολογικής λειτουργίας σπλήνα και συνδέεται με ορισμένους σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης.

Ο υποσπληνισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την μειωμένη σπληνική λειτουργία.

Η συγγενής ασπληνία ή σύνδρομο Ivemark είναι σπάνια νόσος. Η συγγενής έλλειψη του σπλήνα συνοδεύεται από μερική αναστροφή των σπλαχνών και καρδιακές ανωμαλίες (κόλποι δεξιού τύπου με έλλειψη ενδοκαρδιακού σκελετού).  Πρόκειται για οικογενή διαταραχή που μεταδίδεται με τον αυτοσωμικό υπολειπόμενο χαρακτήρα και ποικίλει διεισδυτικά. Η συνήθης πορεία είναι οξεία, χρόνια και προϊούσα. Η αιτία είναι η αποτυχία της φυσιολογικής ασυμμετρίας στη μορφογένεση. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά, καρδιοχειρουργική επέμβαση και χειρουργική επέμβαση στο γαστρεντερικό σύστημα.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι γενετικών διαταραχών: σύνδρομο ετεροταξίας και η συγγενής ασπληνία

Η επίκτητη ασπληνία συμβαίνει:

Μετά σπληνεκτομή λόγω ρήξης σπληνός από τραύμα ή λόγω όγκου

Μετά σπληνεκτομή με στόχο την παρεμβολή την σπληνική λειτουργία, ως θεραπεία για ασθένειες (π.χ. ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα, θαλασσαιμία, σφαιροκυττάρωση), στην οποία η συνήθης δραστηριότητα του σπλήνα επιδεινώνει την ασθένεια

Λόγω υποκείμενων ασθενειών που καταστρέφουν το σπλήνα αυτοσπληνεκτομή π.χ. δρεπανοκυτταρική νόσος

Λειτουργική ασπληνία παρουσιάζεται όταν σπληνικού ιστός υπάρχει, αλλά δεν λειτουργεί καλά, π.χ. σε δρεπανοκυτταρική νόσο και σε πολυσπληνία. Οι εν λόγω ασθενείς αντιμετωπίζονται ως ασπληνικοί

Μερική σπληνεκτομή και διατήρηση της λειτουργίας του σπληνός

Η ασπληνία είναι μια μορφή ανοσοανεπάρκειας, και αυξάνει τον κίνδυνο σηψαιμίας από βακτήρια. Ειδικότερα, οι ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο από Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, και μηνιγγιτιδόκοκκο. Ο κίνδυνος είναι  350 υψηλότερος. Αυξημένος αριθμό αιμοπεταλίων παρατηρείται σε άτομα χωρίς λειτουργικό σπλήνα.

 

Θεραπεία ασπληνίας

Για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την σπληνεκτομή, χορηγούνται αντιβιοτικά και γίνεται εμβολιασμός. Λόγω του αυξημένου κινδύνου λοίμωξης, χορηγούνται από του στόματος αντιβιοτικά ως προφύλαξη μετά από χειρουργική σπληνεκτομή (ή κατά τη γέννηση, σε συγγενή ασπληνία ή λειτουργική ασπληνία). Όσοι έχουν ασπληνία πρέπει να ξεκινούν, αμέσως, αντιβιοτικά σε λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού ή κατά την έναρξη πυρετού.

Προτείνεται σε όσους δεν έχουν ή δεν λειτουργεί ο σπλήνας:

Πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο μετά τα 2 έτη. 

Εμβόλιο Haemophilus influenzae τύπου b, ειδικά εάν κάποιος δεν το έχει λάβει κατά την παιδική ηλικία. Για τους ενήλικες οι οποίοι δεν έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί, δύο δόσεις δίνονται με δύο μήνες διαφορά.

Μηνιγγιτιδόκοκκου συζευγμένο εμβόλιο, ειδικά εάν δεν έχει γίνει στην εφηβεία. Προηγουμένως εμβολιασμένοι ενήλικες απαιτούν  αναμνηστική δόση. 

Εμβόλιο γρίπης 2 φορές το χρόνο.

Εκτός από τις συνήθεις εμβολιασμούς απαιτείται εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου της ομάδας Α σε επίσκεψη σε χώρες υψηλού κινδύνου (π.χ. υποσαχάρια Αφρική). Τα μη-συζευγμένα εμβόλια μηνιγγίτιδας Α και C συνήθως χρησιμοποιούνται και έχουν μόνο 3 ετή κάλυψη και παρέχουν λιγότερο αποδοτική μακροπρόθεσμη κάλυψη για τη μηνιγγίτιδα C από τη συζευγμένη μορφή.

Εκείνοι που στερούνται ενός λειτουργικού σπλήνα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από ελονοσία. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να λαμβάνουν την πιο κατάλληλη κατά της ελονοσίας φαρμακευτική αγωγή προφύλαξη και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην πρόληψη από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. 

Σε χειρουργικές και οδοντιατρικές διαδικασίες απαιτείται προφύλαξη με αντιβιοτικά.

Σε δαγκώματα ζώων απαιτείται  κατάλληλη αντιβιοτική κάλυψη ακόμη και μετά από ήσσονος σημασίας  δαγκώματα ζώων. Οι ασθενείς με ασπληνία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη μόλυνση από Capnocytophaga canimorsus και πρέπει να λαμβάνουν πενθήμερη αγωγή με αμοξικιλίνη / κλαβουλανικού ή ερυθρομυκίνη σε ασθενείς αλλεργικούς στην πενικιλλίνη). Η πιροπλάσμωση είναι μια σπάνια λοίμωξη από τσιμπούρι και εμφανίζεται με πυρετό, κόπωση, και αιμολυτική αναιμία και απαιτεί διαγνωστική επιβεβαίωση με εντοπισμό των παρασίτων μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η κινίνη (με ή χωρίς κλινδαμυκίνη) είναι συνήθως μια αποτελεσματική θεραπεία.

Οι άνθρωποι χωρίς σπλήνα πρέπει να έχουν ειδική ταυτότητα.

www.emedi.gr

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο στα παιδιά

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Τεχνητός σπλήνας που καθαρίζει το αίμα

Λαπαροσκοπική σπληνεκτομή

Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1817 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 21:33
Γιάννης Κριαράς

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.