Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 07:40

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη νόσο του Wilson

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι βιταμίνες για την ηπατοφακοειδή εκφύλιση

Η νόσος του Wilsοn ή ηπατοφακοειδής εκφύλιση είναι μια σπάνια οικογενειακή νόσος που εμφανίζεται, συχνά, σε παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν συγγένεια αίματος.

Στη νόσο χαλκού υπερβολικά ποσά χαλκού συσσωρεύονται στους ιστούς εξαιτίας ελαττωματικής σύνθεσης στο συκώτι της σερουλοπλασμίνης που μεταφέρει το χαλκό στο αίμα και επιτρέπει στον χαλκό να μεταφέρεται μέσα στο πλάσμα του αίματος, χαλαρά, μόνο συνδεδεμένος με την αλβουμίνη. 

Η εναπόθεση του χαλκού στο συκώτι και στον εγκέφαλο οδηγεί σε κίρρωση και εγκεφαλικές διαταραχές.

Ο χαλκός εναποτίθεται στα νεφρά και προκαλεί νεφρική δυσλειτουργία.

Το μέταλλο, επίσης, εναποτίθεται και στα μάτια και προκαλεί ένα χρυσοκάστανο ή γκριζοπράσινο, χρωστικό δακτύλιο στην άκρη του κερατοειδούς. Ακτινοβολούσες καστανόχρωμες ανακλάσεις των αποθεμάτων χαλκού στο θύλακα κάθε φακού σχηματίζουν τον χαρακτηριστικό καταρράκτη ηλιοτροπίου.

Η θεραπεία της νόσου του Wilson γίνεται με την αποφυγή τροφών με υψηλό περιεχόμενο χαλκού, με χήλωση του πλεονάζοντα χαλκού με χηλωτικούς παράγοντες, όπως η D-πενικιλλαμίνη ή η τετραοξεική αιθυλενική διαμίνη και με εκτόπιση του πλεονάζοντα χαλκού από το σώμα, μέσω ψευδαργύρου.

Η D-πενικιλλαμίνη μπορεί, όμως, στο 1/3 των περιπτώσεων να προκαλέσει τοξικές αντιδράσεις, όπως πυρετό, ερύθημα, πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα.

Η βιταμίνη Β6 χορηγείται σε προσλήψεις 25-50 χλγρ την ημέρα, για να παρεμποδίσει την έλλειψη.

Ο θειϊκός ψευδάργυρος 200 ή 300 χλγρ τρεις φορές την ημέρα που προσφέρει 200 ή 300 χλγρ τρεις φορές την εβδομάδα είναι και αυτός αποτελεσματικός.

Διαβάστε, επίσης,

Ψευδάργυρος

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του ήπατος και των χοληφόρων

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Νόσος του Wilson

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 770 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 11:38
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.