Κυριακή, 27 Απριλίου 2014 15:51

Οι ερεθισμοί των μωρών από τις πάνες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Οι καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπίσετε το σύγκαμα του μωρού σας

Που οφείλονται οι ερεθισμοί από τις πάνες

Ο ερεθισμός στο μωρό σας πιθανόν να οφείλεται στην τριβή ή την υγρασία, αλλά μπορεί να είναι και μόλυνση του δέρματος. Η αντιμετώπιση του συγκάματος ή όπως αλλιώς λέγεται του παρατρίμματος, είναι μέρος της φροντίδας του μωρού.

Περισσότερα από τα μισά μωρά συγκαίονται τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο μήνες.

Τα διάφορα είδη ερεθισμών που μπορεί να παρουσιάσει το μωρό σας στην περιοχή της πάνας:

♣Δερματίτιδα από την τριβή 
Το δέρμα που τρίβεται στην πάνα, κυρίως τα γεννητικά του όργανα και η περιοχή στους μηρούς και τους γλουτούς, μπορεί να κοκκινίσει και να είναι λίγο φουσκωμένη. Το μωρό σας μπορεί να έχει ένα κόκκινο εξάνθημα σε αυτές τις περιοχές.Μερικές φορές η τριβή από την πάνα, τα χημικά και τα αρώματα από τις πάνες μιας χρήσης ή τα απορρυπαντικά των ρούχων μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού σας και να προκαλέσουν εξάνθημα. Αυτού του τύπου το εξάνθημα ονομάζεται δερματίτιδα εξ επαφής. Παρ’ όλα αυτά, πιο συχνά ο ερεθισμός είναι αποτέλεσμα της υγρασίας. Ακόμη και οι πιο απορροφητικές πάνες αφήνουν υγρασία στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας. Και όταν τα βακτήρια από τα κόπρανα του μωρού σας αναμιγνύονται με τα ούρα, τα χημικά που βρίσκονται στα ούρα διασπώνται και παράγουν αμμωνία, που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Ένα μωρό που μένει με λερωμένη πάνα για αρκετή ώρα έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει ερεθισμό. Αυτό όμως δεν αποκλείει το γεγονός να παρουσιαστεί ερεθισμός και σε ένα μωρό που έχει ευαίσθητο δέρμα και οι γονείς του αλλάζουν συχνά τις πάνες του. Τέλος, αν το μωρό σας παίρνει αντιβιοτικό, μια παρενέργεια μπορεί να είναι η διάρροια, η οποία επίσης οδηγεί σε ερεθισμό.

♣Καντιντίαση 

Αν το μωρό σας έχει καντιντίαση, θα παρατηρήσετε μικρά κόκκινα σημάδια που πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν ένα φουσκωμένο εξάνθημα με ανομοιόμορφο σκούρο ή ανοιχτόχρωμο κόκκινο χρώμα και σαφή όρια. Η ερεθισμένη περιοχή είναι κόκκινη και ίσως να είναι ευαίσθητη και να πονάει, και το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί στις πτυχές του δέρματος γύρω από τα γεννητικά όργανα του μωρού σας και τα πόδια του. Σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζεται στους γλουτούς μόνο, αλλά είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε αυτή την περιοχή. Αν το δέρμα του μωρού σας είναι ερεθισμένο από τις πάνες, οι μύκητες που υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα του μωρού σας μπορούν να μπουν στις πτυχές του δέρματος και να πολλαπλασιαστούν, προκαλώντας εξάνθημα. Επίσης, τα μωρά που λαμβάνουν αντιβιοτικά παθαίνουν καντιντίαση, γιατί μειώνουν τον αριθμό των καλών βακτηρίων, που βοηθούν στον έλεγχο των μυκήτων. Κάποια μωρά με στοματίτιδα μπορούν να αναπτύξουν καντιντίαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο χρησιμοποιείται τοπικά.

♣Σμηγματοτορροϊκή δερματίτιδα

Η σμηγματοτορροϊκή δερματίτιδα δεν είναι συχνή. Αν εμφανιστεί στο μωρό σας, θα παρατηρήσετε ένα μεγάλο, κόκκινο, τραχύ, λιπαρό εξάνθημα που θα εκτείνεται από το κάτω μέρος της κοιλιάς μέχρι τη βουβωνική χώρα. Η σμηγματοτορροϊκή δερματίτιδα, όπως και η νινίδα προκαλείται από τη μεγάλη ποσότητα σμήγματος, από αδένες που παράγουν σμήγμα και διεγείρονται από ορμόνες που περνάνε στο μωρό πριν από τη γέννα.

♣Βακτηριακή μόλυνση

Αν το μωρό σας έχει μαλακές κίτρινες φουσκάλες ή σπυράκια γεμάτα με πύον, μπορεί να έχει μια βακτηριακή μόλυνση όπως το μολυσματικό κηρίον. Τα βακτήρια προκαλούν αυτού του είδους τον ερεθισμό και χρησιμοποιείται ένα τοπικό ή πόσιμο αντιβιοτικό.


Οι καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπίσετε τα συγκάματα

  • Η καλύτερη συνταγή είναι να κρατάτε το μωρό σας καθαρό και στεγνό αλλάζοντας τακτικά την πάνα του. 
  • Χρησιμοποιήστε μια κρέμα συγκάματος, που να σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα στο δέρμα του, μετά από κάθε αλλαγή πάνας για να προστατεύεστε το δερματάκι του μωρού σας από τα ούρα και τα κόπρανα.
  • Αν ο καιρός είναι ζεστός και μπορεί να παίξει έξω ή σε ένα δωμάτιο με πάτωμα που καθαρίζεται εύκολα, αφήστε το χωρίς την πάνα του (και την αλοιφή) για όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε κάθε μέρα. Ο αέρας βοηθάει στη θεραπεία του συγκάματος. Επίσης, θα μπορούσατε να αφήσετε το μικρό σας να κοιμηθεί χωρίς πάνα, τοποθετώντας ένα αδιαβροχο σεντόνι κάτω από το υφασμάτινο σεντόνι του.
  • Αν το μωρό σας έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα, χρησιμοποιήστε μωρομάντηλα χωρίς άρωμα και αλκοόλ ή άλλα χημικά. Κάποιοι γονείς έχουν ένα μπουκάλι ή θερμός με ζεστό νερό και βαμβάκι δίπλα στην αλλαξιέρα για να καθαρίζουν το μωρό τους.
  • Ένα ελαφριάς μορφής σύγκαμα κανονικά θα φύγει μετά από τρεις με τέσσερις μέρες αν καταφέρετε να κρατήσετε τον ποπό του μωρού σας όσο πιο στεγνό γίνεται.
  • Αν το σημείο μοιάζει μολυσμένο (έχει φουσκάλες ή ανοιχτές πληγές), ο ερεθισμός επιμένει, επεκτείνεται ή χειροτερεύει, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα αντιβιοτικό για τη μόλυνση ή μια κρέμα ή αλοιφή για τον ερεθισμό. Αν ο ερεθισμός είναι καντιντίαση θα χρειαστεί κάποιο αντιμυκητιασικό φάρμακο.
  • Να μην λείπει ποτέ από το ντουλάπι σας Gentian violet 1%: Έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητισιακές και ανθελμινθικές ιδιότητες και ήταν στο παρελθόν σημαντικό ως τοπικό αντισηπτικό. 

Πώς μπορείτε να προλάβετε  το σύγκαμα

• Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τον ερεθισμό είναι να κρατάτε τον ποπό του μωρού σας στεγνό, οπότε αλλάξτε την πάνα του μωρού σας αμέσως μόλις λερωθεί.

• Καθαρίστε τα γεννητικά όργανα του μωρού σας πολύ καλά μετά από κάθε αλλαγή. Στεγνώστε το δέρμα του ταμποναριστά και ποτέ μην το τρίβετε.

• Βάλτε στον ποπό του μια στρώση αλοιφής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι στο εμπόριο, όπως αυτές με βάση τον ψευδάργυρο, που είναι καλές για τα ευαίσθητα δέρματα και αυτές με βάση το πετρέλαιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βαζελίνη, αλλά δεν ξεπλένεται εύκολα. Μην βάζετε ταλκ, αφού μπορεί να το εισπνεύσει το μωρό σας και να του δημιουργήσει πρόβλημα στους πνεύμονες.

• Όταν το μωρό σας αρχίσει τη στερεά τροφή, να του δίνεται κάθε φορά να δοκιμάσει μόνο ένα καινούριο είδος φαγητού, και να περιμένετε μερικές μέρες για να του δώσετε κάποιο άλλο. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να καταλάβετε αν ο ερεθισμός οφείλεται σε κάποια τροφική αλλεργία και να αποκλείσετε τη συγκεκριμένη τροφή από το διαιτολόγιό του.

• Όταν του βάζετε την πάνα να αφήνεται κάποιο χώρο για να παίρνει το δέρμα του αέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα του, που πρέπει να είναι κάπως φαρδιά. Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα που δεν αφήνουν το δέρμα του μωρού να αναπνέει.

• Μην πλένετε τα ρούχα με απορρυπαντικά που περιέχουν άρωμα και μη χρησιμοποιείτε ερεθιστικά μαλακτικά γιατί προκαλούν ερεθισμούς.

Διαβάστε, επίσης,

Μωροκαλλυντικά

Η σμηγματόρροια

Αλλεργίες στα παιδιά

Μολυσματικό κηρίο

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 4825 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Απριλίου 2014 16:35
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο σκύλος βοηθάει στην ανάγνωση Σύνδρομο Angelman »