Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014 20:50

Όταν στο νεογέννητο εμφανίζεται αιμάτωμα στο κεφάλι

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Έχει το νεογέννητο μωρό σας αιμάτωμα στο κεφάλι;

 Όταν το μωρό γεννιέται το κρανίο ελέγχεται για τυχόν εκδορές και τραύμ­ατα.

Συχνά υπάρχει υποδόριο οίδη­μα στη βρεγ­ματοϊνιακή περιοχή, που ονομ­άζεται προκεφαλή. Η προκεφαλή πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από το κεφαλαι­μάτωμ­α, που αποτελεί υποπεριοστική, συλλογή αί­ματος, αφορίζεται από τις ραφές και είναι πιο σπάνιο.

Η προκεφαλή ε­μφανίζεται από τη γέννηση και υποχωρεί σε 2-3 η­μέρες, σε αντίθεση με το κεφαλαι­μάτω­μα, που εμφανίζεται 2-3 μέρες μετά τον τοκετό και εξαφανίζεται σε 3 ή περισσότερες η­μέρες.

Η προκεφαλή είναι ένα διάχυτο οίδημα (πρήξιμο) στην κορυφή του κεφαλιού, και οφείλεται στην πίεση που δέχεται κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, ιδίως όταν αυτός είναι παρατεταμένος.

Το κεφαλαιμάτωμα είναι μια μαλακή διόγκωση συνήθως στη μια πλευρά του κεφαλιού και δεν επεκτείνεται στην άλλη πλευρά λόγω των ραφών του κρανίου. Πιο σπάνια αφορά και τις δύο πλευρές του κρανίου. Οφείλεται στη συλλογή αίματος κάτω από το περιόστεο, κυρίως αν στον τοκετό χρησιμοποιήθηκε εμβρυουλκός (βεντούζα). Στη ψηλάφηση κλυδάζει δηλαδή μοιάζει με ένα μικρό μπαλόνι γεμάτο νερό.

Μην ανησυχείτε και οι δύο βλάβες, σύντομα,  θα εξαφανιστούν...

Διαβάστε, επίσης,

Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Υπαραχνοειδής αιμορραγία

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έπαθε εγκεφαλικό

Αιμορροφιλία

Εγκεφαλική αιμορραγία

Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 9225 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014 21:27
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.