Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013 17:59

Δηλητηριάσεις από φάρμακα σε παιδιά

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Φυλάξτε τα φάρμακά σας μακριά από τα παιδιά

 

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Pediatrics έδειξε ότι υπάρχει ανησυχητική αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης σε παιδιά κάτω των 6 ετών, από φάρμακα.

Η μελέτη δείχνει ότι παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης από φάρμακα σε παιδιά κάτω των 5 ετών κατά 30% στο διάστημα από το 2001 έως το 2008.  Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν την περίπτωση που τα παιδιά απέκτησαν πρόσβαση και κατανάλωσαν φάρμακα μόνα τους και λιγότερα από υπερδοσολογία. Η μελέτη βασίστηκε στα αρχεία ασθενών από το Εθνικό Σύστημα Δεδομένων Δηλητηριάσεων των ΗΠΑ και εκτιμήθηκαν σχεδόν 500.000 ιατρικά αρχεία. Στο 95% των περιπτώσεων τα παιδιά είχαν αποκτήσει μόνα τους πρόσβαση στα φάρμακα.

Τα φάρμακα είναι περισσότερο «διαθέσιμα» για τα παιδιά, αφού υπάρχουν περισσότερο στα σπίτια, κυρίως για χρήση από τους ενήλικες. Αναφέρεται συχνά, μάλιστα, ότι υπάρχουν περιστατικά στα οποία, αφού ο γονιός χορήγησε στο παιδί του το φάρμακο στη σωστή δόση, άφησε το φάρμακο σε σημείο που το παιδί το έφτασε και κατανάλωσε μόνο του επιπλέον ποσότητα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αρχίσει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με συσκευασίες με ειδικά καπάκια, που είναι δύσκολο να τα ανοίξουν τα παιδιά.

Συμβουλές προς τους γονείς

•           Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα φάρμακα θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά και μάλιστα χωρίς να μπορούν να τα δουν, σε ασφαλές μέρος και κλειδωμένα. Το ίδιο ισχύει και για τα παραφάρμακα ή άλλα σκευάσματα.

•           Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη συνταγή του γιατρού, στη δοσολογία και τις οδηγίες για τη χορήγηση του φαρμάκου και σε περίπτωση αμφιβολιών να επικοινωνούν με τον γιατρό.

•           Κλείστε σωστά τα καπάκια ασφαλείας των φαρμάκων.

•           Φροντίστε να γίνεται το ίδιο και στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Οι ηλικιωμένοι συνήθως έχουν αρκετά φάρμακα, που μπορεί να βρίσκονται σε διάφορα προσβάσιμα σημεία στο σπίτι.

•           Πετάξτε τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιείτε πλέον.

Βιβλιογραφία

Cincinnati Children's Hospital Medical Center

Διαβάστηκε 666 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.